Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Heller

#2926 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

zrakomlat wrote:
Točno u ponoć mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.
Al znači ipak se moze nekako pokrenuti, ali ne bas lako. Zanimljivo je ovih 25 miliJuna evra za gasenje. Ko ce ovo platiit, nema ko. Ekoloska katastrofa u najavi.
Kasno je za to. Da bi ga gasili morali su ranije pristupit, ovo sad ti je ko kad zamrzivač ištekaš, otprilike, možeš bacit ono unutra kasnije.

Imali gdje struktura dugova?
Haris.ba

#2927 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

Znaci profa Jahic na aparatima? :mrgreen:
invincible1921

#2928 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

Ja bi ih spasio al bi uzeo sva "prava" koja su mogli provoditi tj samovolju....sad fino alumiji da radi palte odlicne ali ce pored hrvata radit i bosnjaci kao i srbi ako ih ima :bih:

Naravno doprinosit ce drzavi porezom kao i svaka druga firma
Heller

#2929 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

Oglašava li se 2. dioničar po broju dionica?
invincible1921 wrote:Ja bi ih spasio al bi uzeo sva "prava" koja su mogli provoditi tj samovolju....sad fino alumiji da radi palte odlicne ali ce pored hrvata radit i bosnjaci kao i srbi ako ih ima :bih:
Danas sam ja pričao o tome, dok je bilo vremena, da im EPBiH da struje za 100 mil recimo ali da provede dokapitalizaciju i da oni kolo počnu voditi.
House

#2930 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by House »

još kladionicama udarit' porez i neće imati za hljeba
vivaldi

#2931 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Ovakav rasplet nisam predviđao iako je očigledno da je HDZ pustio Aluminij niz vodu.
i ja sam se bas iznenadio jedino ne mislim da su ga pustili niz vodu vec jednostavno nisu mogli bez baketa, a on ocigledno nije pristao.

e sad boga pitaj kako ce ici sastavljanje vlasti, politicki i ekonomski revansizam, hoce li ovi radnici u blokade puteve...moglo bi biti razne drame u narednom periodu
Sanjarko

#2932 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Sanjarko »

Rekao sam ja da ima konkurente i da ce ga mozda ugasit. A EP HZHB kako bi dalje struju za davala. Jer imaju ljude kao potrosace. Kolaps bi bio i veci da nisu Aluminij pustili niz vodu.
zrakomlat

#2934 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

Heller wrote:
zrakomlat wrote:
Točno u ponoć mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.
Al znači ipak se moze nekako pokrenuti, ali ne bas lako. Zanimljivo je ovih 25 miliJuna evra za gasenje. Ko ce ovo platiit, nema ko. Ekoloska katastrofa u najavi.
Kasno je za to. Da bi ga gasili morali su ranije pristupit, ovo sad ti je ko kad zamrzivač ištekaš, otprilike, možeš bacit ono unutra kasnije.

Imali gdje struktura dugova?
...................
daddy-kool wrote:
Tih miliona eura za gašenje je za kontrolisano gašenje koje bi trajalo 2 mjeseca. Za naglo gašenje nema troškova. Mislim da su ipak većinu sredstava spasili i da je to manja šteta nego plaćanje postojećih dugova. Tu štetu će preuzeti novi investitor, a dugovi se otpisuju.
...............

:thumbup:

nego, svi pričaju o dugovima za struju. Al aluminij je garant imao i velika kreditna zaduženja. Ko je tu garant, jel država ili imovina firme.
baglama

#2935 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by baglama »

Haris.ba wrote:Kanada je u nekim stvarima veci komunista od Kine.

Nego, kakve subvencije Kanada daje? Ovako kad napises zvucis ko Bozo Ljubic sa strujom za Zeljezaru.

Sta Kinezi rade sa aluminijem? Sta rade Kanadjani?

Na kraju, odakle "subvencije".

Kanada ne daje nista nego daje Quebec.
samo jedan kombinat je izvan quebeca i placaju 30% stvarne cjene kilovata.

Toliko ste mrznje pokazali da je to nepojmljivo.Ja sam 26 aprila 92 medju zadnjima napustio kombinat jer smo probali spasiti sto je moglo da se spasi.
Nikada vise nisam usao u njega ali sam bio i ostao ponosan na sve radnike koji su dali sve od sebe da ga spase.Smjene su trajale po 24 sata a nekad do 72 jer nas jna (namjerno malim slovima) nije pustala unutra nego pucala po nama.neljudi koji likuju i vicu gasi nisu u zivotu nista stvorili i nemogu dashvate da se to negasi kao zatvoriti cesmu ili salter
invincible1921

#2936 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Ovakav rasplet nisam predviđao iako je očigledno da je HDZ pustio Aluminij niz vodu.
i ja sam se bas iznenadio jedino ne mislim da su ga pustili niz vodu vec jednostavno nisu mogli bez baketa, a on ocigledno nije pristao.

e sad boga pitaj kako ce ici sastavljanje vlasti, politicki i ekonomski revansizam, hoce li ovi radnici u blokade puteve...moglo bi biti razne drame u narednom periodu
A vala i tih "radnickih prava" mi je preko glave. Ok se bunit za neuplacene doprinose i ostalo, ali brate nisi se ti rodio u firmi pa da samo tu mozes radit....propadne sto i jedna firma ili te privatnik je.be u zdrav mozak, pa sta hoces li izac protestovat? Neces nego ces fino trazit drugi poso,,,ha ja.

Nek gospoda radnici objasne kako su mogli sutiti dok su pored bogovske plate, lijegali pausali, bonusi, nagrade, kur.ci palci , a navnodno firma u minusu....kad su tad sutili nek sute i sad.
Kejn

#2937 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kejn »

ako nema ulaza muslimanima onda nema ulaza ni muslimanskoj struji hehehe
propuh1975

#2938 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by propuh1975 »

Zna li neko gdije se mogu upisati u knjigu zalosti? :D
Maraschino

#2939 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

vivaldi wrote:

Da se kladimo da ce i dalje raditi. :D

Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
Haris.ba

#2940 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

Drzava je garant za dugove 44% upisanog osnovnog kapitala. Nekih 50 miliona KM.
daddy-kool

#2941 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:

Bake je kao zvao Čovića neki dan na "zdogovor", ali je takođđunaprijed odbio subvencioniranje putem EP BiH.
Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.
Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.

Zato i kažem da je HDZ namjerno ovo uradio, a pošto se ne sikiraju vjerovatno je proračunat i isplativ potez. Vjerovatno je ovo način da nestane onaj dug od 400 miliona.
Kejn

#2942 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Kejn »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:

Bake je kao zvao Čovića neki dan na "zdogovor", ali je takođđunaprijed odbio subvencioniranje putem EP BiH.
Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.
Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.

Zato i kažem da je HDZ namjerno ovo uradio, a pošto se ne sikiraju vjerovatno je proračunat i isplativ potez. Vjerovatno je ovo način da nestane onaj dug od 400 miliona.
Dug je prema EP HZHB. Kako god zajebali su svoje Hrvate...
Heller

#2943 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

Maraschino wrote:
vivaldi wrote:

Da se kladimo da ce i dalje raditi. :D

Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
Nije baš instant al nemaju sad ni vremena za odugovlačenja
moa

#2944 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by moa »

Između Elektroprivrede BiH i Aluminija po tržišnim uslovima sklopljen je ugovor za 2017., po kojem je cijena električne energije po megavatsatu za prvi kvartal 2017. bila 74,32 KM, što je oko 35 eura. Za drugi kvartal, navodi Džindić, ugovorena jedinična cijena je 66,50 KM.

Kada je u pitanju ugovor sklopljen krajem 2018., odnosno početkom 2019. za snabdijevanje Aluminija za ovu godinu, između Elektroprivede HZHB i Aluminija, cijena električne energije po megavatsatu je bila 150,13 KM.

Uglanom ko ce platiti dug i kako ce biti izmireni dugovi? Sve mi se cini da ce ga Fadil kupit.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2945 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hame_ »

vivaldi wrote:
Haris.ba wrote:Ti razumijes da aluminij samo proizvodi gubitke?
cijela drzava proizvodi gubitke. ja pricam u ekonomskom kontekstu, dok je 99% diskusije nesto sasvim drugo.
Alija - "Daj mi Tito veću lopatu.".
vivaldi

#2946 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
nisam bas skontao te tehnicke procese, niti uopste razumijem sta znaci to gasenje i sto mu toliko treba ni koliko vremena treba da se to nesto sto je sad tecno stvrdne (sto stalno spominju) od trenutka kada se ugasi struja ko sto se sad desilo, tj. ako struja dodje za npr 2 dana da li se moze nastaviti bez problema ili je steta vec napravljena?
daddy-kool wrote:Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.
pa na neki nacin i nije cudno jer im jednostavno nemaju sta reci. ako do sada nije nasao dobavljaca struje nista im ne znaci ni par sedmica ili mjeseci. a izbori su dosta daleko pa da zbog toga pokusa kupit malo vremena
daddy-kool

#2947 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

Dug je balast kojeg se treba osloboditi prije nego što "poželjan investitor" može preuzeti vlasništvo.
Ako je EP HZ HB fakturisala onako visoku cijenu struje, realno su u minusu možda pola od onoga.
Heller

#2948 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Heller »

daddy-kool wrote:Dug je balast kojeg se treba osloboditi prije nego što "poželjan investitor" može preuzeti vlasništvo.
Ako je EP HZ HB fakturisala onako visoku cijenu struje, realno su u minusu možda pola od onoga.
Tu je neka mutljavina opasna, 150 KM MW/h a na berzama je oko 50€
invincible1921

#2949 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

Da se mi ne lazemo oni nikad nisu marke dali za struju...mozda po papirima jesu, ali realno nisu. Da su mislili placat sturju ne bi bili pod EP HZHB.

To su price za malu djecu.

Zamisli sad firmu koja ne placa glavnu sirovinu i koja ne placa porez...zarada da ti pamet stane :-) :-) :-)
Nivelacija

#2950 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Na stranu sve ali ovo je tezak ekonomski udarac na Mostar.

Price da ce se u stecaju pojaviti investitori sa pola milijarde su bajke.
Post Reply