Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Točno u ponoć mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.
Al znači ipak se moze nekako pokrenuti, ali ne bas lako. Zanimljivo je ovih 25 miliJuna evra za gasenje. Ko ce ovo platiit, nema ko. Ekoloska katastrofa u najavi.
Kasno je za to. Da bi ga gasili morali su ranije pristupit, ovo sad ti je ko kad zamrzivač ištekaš, otprilike, možeš bacit ono unutra kasnije.
Ja bi ih spasio al bi uzeo sva "prava" koja su mogli provoditi tj samovolju....sad fino alumiji da radi palte odlicne ali ce pored hrvata radit i bosnjaci kao i srbi ako ih ima
Naravno doprinosit ce drzavi porezom kao i svaka druga firma
invincible1921 wrote:Ja bi ih spasio al bi uzeo sva "prava" koja su mogli provoditi tj samovolju....sad fino alumiji da radi palte odlicne ali ce pored hrvata radit i bosnjaci kao i srbi ako ih ima
Danas sam ja pričao o tome, dok je bilo vremena, da im EPBiH da struje za 100 mil recimo ali da provede dokapitalizaciju i da oni kolo počnu voditi.
daddy-kool wrote:Ovakav rasplet nisam predviđao iako je očigledno da je HDZ pustio Aluminij niz vodu.
i ja sam se bas iznenadio jedino ne mislim da su ga pustili niz vodu vec jednostavno nisu mogli bez baketa, a on ocigledno nije pristao.
e sad boga pitaj kako ce ici sastavljanje vlasti, politicki i ekonomski revansizam, hoce li ovi radnici u blokade puteve...moglo bi biti razne drame u narednom periodu
Rekao sam ja da ima konkurente i da ce ga mozda ugasit. A EP HZHB kako bi dalje struju za davala. Jer imaju ljude kao potrosace. Kolaps bi bio i veci da nisu Aluminij pustili niz vodu.
Točno u ponoć mostarski Aluminij ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se vise neće tako lako pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje za čije gašenja treba najmanje dva mjeseca i dodatnih 25 milijuna eura.
Al znači ipak se moze nekako pokrenuti, ali ne bas lako. Zanimljivo je ovih 25 miliJuna evra za gasenje. Ko ce ovo platiit, nema ko. Ekoloska katastrofa u najavi.
Kasno je za to. Da bi ga gasili morali su ranije pristupit, ovo sad ti je ko kad zamrzivač ištekaš, otprilike, možeš bacit ono unutra kasnije.
Imali gdje struktura dugova?
...................
daddy-kool wrote:
Tih miliona eura za gašenje je za kontrolisano gašenje koje bi trajalo 2 mjeseca. Za naglo gašenje nema troškova. Mislim da su ipak većinu sredstava spasili i da je to manja šteta nego plaćanje postojećih dugova. Tu štetu će preuzeti novi investitor, a dugovi se otpisuju.
...............
nego, svi pričaju o dugovima za struju. Al aluminij je garant imao i velika kreditna zaduženja. Ko je tu garant, jel država ili imovina firme.
Haris.ba wrote:Kanada je u nekim stvarima veci komunista od Kine.
Nego, kakve subvencije Kanada daje? Ovako kad napises zvucis ko Bozo Ljubic sa strujom za Zeljezaru.
Sta Kinezi rade sa aluminijem? Sta rade Kanadjani?
Na kraju, odakle "subvencije".
Kanada ne daje nista nego daje Quebec.
samo jedan kombinat je izvan quebeca i placaju 30% stvarne cjene kilovata.
Toliko ste mrznje pokazali da je to nepojmljivo.Ja sam 26 aprila 92 medju zadnjima napustio kombinat jer smo probali spasiti sto je moglo da se spasi.
Nikada vise nisam usao u njega ali sam bio i ostao ponosan na sve radnike koji su dali sve od sebe da ga spase.Smjene su trajale po 24 sata a nekad do 72 jer nas jna (namjerno malim slovima) nije pustala unutra nego pucala po nama.neljudi koji likuju i vicu gasi nisu u zivotu nista stvorili i nemogu dashvate da se to negasi kao zatvoriti cesmu ili salter
daddy-kool wrote:Ovakav rasplet nisam predviđao iako je očigledno da je HDZ pustio Aluminij niz vodu.
i ja sam se bas iznenadio jedino ne mislim da su ga pustili niz vodu vec jednostavno nisu mogli bez baketa, a on ocigledno nije pristao.
e sad boga pitaj kako ce ici sastavljanje vlasti, politicki i ekonomski revansizam, hoce li ovi radnici u blokade puteve...moglo bi biti razne drame u narednom periodu
A vala i tih "radnickih prava" mi je preko glave. Ok se bunit za neuplacene doprinose i ostalo, ali brate nisi se ti rodio u firmi pa da samo tu mozes radit....propadne sto i jedna firma ili te privatnik je.be u zdrav mozak, pa sta hoces li izac protestovat? Neces nego ces fino trazit drugi poso,,,ha ja.
Nek gospoda radnici objasne kako su mogli sutiti dok su pored bogovske plate, lijegali pausali, bonusi, nagrade, kur.ci palci , a navnodno firma u minusu....kad su tad sutili nek sute i sad.
Da se kladimo da ce i dalje raditi.
Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
Bake je kao zvao Čovića neki dan na "zdogovor", ali je takođđunaprijed odbio subvencioniranje putem EP BiH.
Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.
Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.
Zato i kažem da je HDZ namjerno ovo uradio, a pošto se ne sikiraju vjerovatno je proračunat i isplativ potez. Vjerovatno je ovo način da nestane onaj dug od 400 miliona.
Bake je kao zvao Čovića neki dan na "zdogovor", ali je takođđunaprijed odbio subvencioniranje putem EP BiH.
Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.
Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.
Zato i kažem da je HDZ namjerno ovo uradio, a pošto se ne sikiraju vjerovatno je proračunat i isplativ potez. Vjerovatno je ovo način da nestane onaj dug od 400 miliona.
Dug je prema EP HZHB. Kako god zajebali su svoje Hrvate...
Da se kladimo da ce i dalje raditi.
Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
Nije baš instant al nemaju sad ni vremena za odugovlačenja
Između Elektroprivrede BiH i Aluminija po tržišnim uslovima sklopljen je ugovor za 2017., po kojem je cijena električne energije po megavatsatu za prvi kvartal 2017. bila 74,32 KM, što je oko 35 eura. Za drugi kvartal, navodi Džindić, ugovorena jedinična cijena je 66,50 KM.
Kada je u pitanju ugovor sklopljen krajem 2018., odnosno početkom 2019. za snabdijevanje Aluminija za ovu godinu, između Elektroprivede HZHB i Aluminija, cijena električne energije po megavatsatu je bila 150,13 KM.
Uglanom ko ce platiti dug i kako ce biti izmireni dugovi? Sve mi se cini da ce ga Fadil kupit.
Maraschino wrote:Potrebno je izvjesno vrijeme za zahladu sistema a u tom periodu izronice dobavljac struje.
nisam bas skontao te tehnicke procese, niti uopste razumijem sta znaci to gasenje i sto mu toliko treba ni koliko vremena treba da se to nesto sto je sad tecno stvrdne (sto stalno spominju) od trenutka kada se ugasi struja ko sto se sad desilo, tj. ako struja dodje za npr 2 dana da li se moze nastaviti bez problema ili je steta vec napravljena?
daddy-kool wrote:Nigdje nijedan HDZ političar da se oglasi, osim Ljubića koji je u svom stilu optužio Bošnjake za propast Aluminija.Da je htio Čović mogao je produžiti životarenje Aluminija putem EP HZ HB barem još pola godine. Ali nije.
pa na neki nacin i nije cudno jer im jednostavno nemaju sta reci. ako do sada nije nasao dobavljaca struje nista im ne znaci ni par sedmica ili mjeseci. a izbori su dosta daleko pa da zbog toga pokusa kupit malo vremena
Dug je balast kojeg se treba osloboditi prije nego što "poželjan investitor" može preuzeti vlasništvo.
Ako je EP HZ HB fakturisala onako visoku cijenu struje, realno su u minusu možda pola od onoga.
daddy-kool wrote:Dug je balast kojeg se treba osloboditi prije nego što "poželjan investitor" može preuzeti vlasništvo.
Ako je EP HZ HB fakturisala onako visoku cijenu struje, realno su u minusu možda pola od onoga.
Tu je neka mutljavina opasna, 150 KM MW/h a na berzama je oko 50€