Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DonieBrasco

#1326 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by DonieBrasco »

Glavni i iskljucivi krivac za stanje Aluminija je HDZ, ali ce oni to vjesto da okrenu na nekog drugog.

Ne bi me iznenadilo da i to pretvore u jedan od napada na hrvate i ugrozenost.
SaraFina

#1327 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Treba u komadu i EPHZHB srediti. S AL.

Samo jedna da ima u FBiH.
Last edited by SaraFina on 04/07/2019 12:43, edited 1 time in total.
Bodkin

#1328 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Point. wrote:
SaraFina wrote:
jajara wrote: znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj

Pazi ti definicije multikulture. :lol:

Dok finansiraš godinama propalu crkotinu AL i stranačke uhljebe HDZ-a, multikulturalan si.
To što se masa drugih gubitaša zatvorila po FBiH, i radnici ostali bez posla nikom ništa.
Šta će 900 hrvatakih obitelji?
A ustvari se radi o 500 radnika i nagomilani administrativni aparat... još toliko.

Koji bezobrazluk.
To je bezobrazno koliko je teško. Ne daj Bošnjacima da prismrde Aluminijumu a kad zagusti traže pomoć od tih istih Bošnjaka. Pa to nema obraza ni sekunde. Gdje multi kulti u Aluminijumu pa da bude imjer 30-30-30 kao prije rata?
Odakle 30 srba da nahvataju?
Hafis

#1329 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

I sve ih osunetiti, da se zna u koja su doba.
The 51st State

#1330 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

Dva aluminija pod jednim krovom ili nista!
A da ljerka I bevanda ne dadose federalne pare od taksi dodiku, mozda bi koja para I pretekla za ove trudbenike.
Hafis

#1331 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

U Aluminiju ima zaposlenih Srba i Bošnjaka.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1332 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Ih, za institucije u Sa nije problem, a za Aluminij je problem :mrgreen:
Hafis

#1333 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Nije moje da iznosim imena u javnost, ali ovog trenutka bih mogao nabrojati poimenično 30-40 ljudi (Srba i Bošnjaka) koji rade u Aluminiju, i to iz cuga, bez nekog prebiranja po memoriji.
Bodkin

#1334 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Nije za parament. Zamisli da moras zaposliti 30% srba u EP ili telekomu. Nema ih dovoljno da ih autobus okolo skupljas :D
Point.

#1335 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Point. »

Bodkin wrote:
Šta ja znam, Nevesinje, ima valjda i Srba u Mostaru. Ako nema baš 30 posto, neka popune ljudima koji se ne moraju zvati Ivo, Ante, Renato, Jozo.
Bodkin

#1336 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Hafis wrote:Nije moje da iznosim imena u javnost, ali ovog trenutka bih mogao nabrojati poimenično 30-40 ljudi (Srba i Bošnjaka) koji rade u Aluminiju, i to iz cuga, bez nekog prebiranja po memoriji.
Cak 40. Solidno nema sta :D
Maraschino

#1337 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Maraschino »

Hafis wrote:Nije moje da iznosim imena u javnost, ali ovog trenutka bih mogao nabrojati poimenično 30-40 ljudi (Srba i Bošnjaka) koji rade u Aluminiju, i to iz cuga, bez nekog prebiranja po memoriji.
Jesi siguran da su Srbi i Bosnjaci ili su bili?
Hafis

#1338 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Nije za parament. Zamisli da moras zaposliti 30% srba u EP ili telekomu. Nema ih dovoljno da ih autobus okolo skupljas :D
Ima li uvesti original primjerke s Romanije, ako već nema dovoljno Alijinih.
Bodkin

#1339 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Point. wrote:
Bodkin wrote:
Šta ja znam, Nevesinje, ima valjda i Srba u Mostaru. Ako nema baš 30 posto, neka popune ljudima koji se ne moraju zvati Ivo, Ante, Renato, Jozo.
Ne da nema 30 nego nema ni za 10 :D a pogotovo ne za 60 neanti i neiva. Zanisli da hoces 60% neahmeda u telekomu. Kako jarane, odakle :D

Nije poenta u pozitivnoj diskriminaciji nego politici. Jebo imena
jajara

#1340 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

kazu na prijavi za poso u aluminij moras ponijet hrvatsku domovnicu i oca i majke. inace iššš
Tomahawk11
Globalni moderator

#1341 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Pazi, ako se nudi dobro radno mjesto, dobra plata, doći će iz Banja Luke, Doboja ako treba.

Pa evo ti Bingo ili Prevent u Goraždu, nije to neka pljačka, ali je sigurica, stabilnost, dolaze ljudi iz Višegrada, Rogatice, Foče, Čajniča.
155_mm

#1342 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

Hafis wrote:Pa ljudi moji, je li ovo moguće.
Malo je reći potok, Nijagara sperme stvorena od tisuće ejakulata se obrušava i nosi sve pred sobom na ovoj temi...doduše i po koja jajna stanica je tu :lol:
a ti uzivas u tom spricanju? ili si zbog neceg drugog na temi?
Bodkin

#1343 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Hafis wrote:
Bodkin wrote:
I tako bi bio problem. Nece cobani u telekomu raditi
Hafis

#1344 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
Rekoh ti iz cuga. Htio sam rfeći ovog trenutka, bez nekog prisjećanja. Pa i sin onog eksponiranog predstavnika sindikata bivših radnika EAL-a (da ne govorim ime) radi u Aluminiju već godinama, i to se ne spominje.

Nego, kada ti je to malo nabroj mi ti 40 nebošnjaka u EP BiH u Sarajevu na primjer.
Last edited by Hafis on 04/07/2019 12:53, edited 1 time in total.
SaraFina

#1345 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

155_mm wrote:evo sta kaze fadil, hocu reci vlada.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 185. sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu "Alumunij“ Mostar u periodu 2015-2019. godina.
Federalna vlada je sa svojim udjelom kapitala od 44 posto u privrednom društvu Aluminij d.d Mostar, je vodila niz aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na iznalaženje načina za reprogramiranje dugova nastalih usljed rasta cijene električne energije i sirovina na tržištu, te problemima u kašnjenju uplate redovitih poreznih obveza Društva kao i aktivno sudjelovala u pronalaženju optimalnog poslovnog modela zajedno sa zainteresiranim poslovnim partnerima.

Tokom 2018. godine Vlada FBiH je intenzivirala aktivnosti usključujući sljedeće:
- Odobrila sredstva u iznosu od 2,1 mil KM za uplatu doprinosa za 884 radnika za posljednji kvartal 2017. godine;
- Dala suglasnost za reprogram duga Aluminija d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB u iznosu od 207 miliona KM;
- Izdvojila sredstva u iznosu od 1,1 mil KM za provođenje revizije poslovanja u funkciji restrukturiranja ili privatizacije;
- Donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Aluminij d.d. Mostar čime je na izvjestan način ponovno odobrila reprogram dugovanja evidentiranih do 30.9.2013.godine;
- Dala saglasnost privrednim društvima JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i Aluminij d.d. Mostar, da svako u okviru svojih nadležnosti, poduzme aktivnosti na rješavanju snabdjevanja električnom energijom privrednog društva Aluminij d.d. Mostar, uključujući donošenje odluka na nadležnim organima društva, sagledavajući mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana.

Iz svega navedenog, vidljivo je da je u proteklom periodu Vlada Federacije BiH aktivno radila na pronalasku rješenja za nastale probleme u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Bitno je istaći da je na dan 31.12.2014. dug privrednog društva Aluminij d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar iznosio je 128,2 miliona KM, te da zaključno s 30.6.2019. taj dug iznosi 293 miliona KM.

Ovo ukazuje da je dug privrednog društva Aluminij d.d. Mostar prema JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar rastao za oko 30 miliona KM godišnje. Unatoč tome, Vlada Federacije BiH je u periodu 2015.-2018. usvajala izvještaje JP Elektroprivrede HZ HB svjesna da bilo kakva druga odluka može imati nesagledive posljedice za oba privredna društva, a prvenstveno za
Aluminij d.d. Mostar.

U prethodnom periodu Vlada FBIH je u saradnji sa Upravom Aluminija d.d. Mostar obavila niz razgovora sa zainteresiranim investitorima. Međutim, problem cijene električne energije i dalje ostaje gorući za Aluminij d.d. Mostar a s čim su upoznati i potencijalni investitori. Cijena električne energije se formira na tržištu električne energije i Vlada FBIH nema načina niti mehanizma da na bilo koji način utječe na nju. Ona je strogo dirigirana ponudom i potražnjom kao i utjecajem velikih proizvodača na tržištu.

Kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka, Vlada Federacije BIH se primarno vodila brigom za oko 900 radnih mjesta koja bi bila izravno ugrožena u slučaju najgoreg scenarija tj gašenja proizvodnih ćelija društva Aluminij d.d. Mostar.

Ovakav stav je jasno iznesen svim zainteresiranim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta.

Ovim putem Vlada FBiH želi iskazati jasno opredjeljenje da je svako radno mjesto bitno i da je to primarni preduvjet koji se stavlja pred zainteresirane potencijalne investitore.

Aluminij d.d. Mostar kao značajan privredni subjekt traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i uposlenika kako bi ovaj težak period bio premošten i uspješno završen proces restrukturiranja Aluminija d.d. Mostar.
https://www.klix.ba/biznis/federalna-vl ... /190704045

Image
Bodkin

#1346 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:
Pazi, ako se nudi dobro radno mjesto, dobra plata, doći će iz Banja Luke, Doboja ako treba.

Pa evo ti Bingo ili Prevent u Goraždu, nije to neka pljačka, ali je sigurica, stabilnost, dolaze ljudi iz Višegrada, Rogatice, Foče, Čajniča.
Jeste ali ne dolaze jer se traze srbi ili sto moraju srbe zaposliti nego sto ima posla a nema ljudi valjda
Hafis

#1347 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

Bodkin wrote:
Hafis wrote:
Bodkin wrote:
I tako bi bio problem. Nece cobani u telekomu raditi
Pa i nas to ovdje jebe.
zrakomlat

#1348 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by zrakomlat »

horkesh wrote:Šta Brajković misli o svemu ovome :)
Mijo Brajković za Ero.tel: Spreman sam se vratiti i pomoći Aluminiju ako sam im potreban. Možemo ga spasiti!

Mislte da se ranije problem mogao riješiti bez intervencije države?

Svašta smo i mi prolazili dok sam ja bio direktor, ali naše je bilo da se snalazimo i to smo radili. Moje je mišljenje kako je ključ svake priče u ljudima. I samo u ljudima može biti problem. Danas kada nas nešto pritisne, mi tražimo državu. Dok sam ja bio direktor, najsretniji smo bili kada nismo imali nikakvog kontakta sa državom. Njihovo je da naprave normalne zakone koji vrijede za sve ostale slične tvornice u svijetu, a naše je da radimo. Ne može stalno prizivati državu u pomoć. Ali sada je to nužnost.

https://ero.tel/nekategorizirano/interv ... a-spasiti/
Ma okle ispliva ovaj ero.tel? Na fb, vidim, ima nešto mizerno pratilaca, a ima par dana svaki UZP i HDZ i čimbenik daje izjave preko tog novoosnovanog UZP glasila.
Last edited by zrakomlat on 04/07/2019 12:54, edited 1 time in total.
The 51st State

#1349 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

40 nehrvata u ephzb u mostaru? Adekvatnije je 40 nebosnjaka u mitalu, sto vjerujem da ko Iz puske da jeste
Bodkin

#1350 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Bodkin »

Hafis wrote:
Bodkin wrote:
Rekoh ti iz cuga. Htio sam rfeći ovog trenutka, bez nekog prisjećanja. Pa i sin onog eksponiranog predstavnika sindikata bivših radnika EAL-a (da ne govorim ime) radi u Aluminiju već godinama, i to se ne spominje.

Nego, kada ti je to malo nabroj mi ti 40 nebošnjaka u EP BiH u Sarajevu na primjer.
Ne mogu. Ne znam nista o EP niti ljude koji tamo rade :D znam jednog nebosnjaka. Eto. Samo nemoj to prevesti kao “jedan nebosnjak radi u EP u Sa”
Post Reply