i onda se jos msiju vicu cist zrak turizam ofo ono..
pa eto imaju turizam sta ce im aluminij
Moderator: anex
Haris.ba wrote:I šta se čeka? Šta ih to sprečava da odu kod notara i poklone svoje dionice Vladi FBiH (samoj FBiH) ako je Vlada jedina koja im može pomoći? Ili direktno poklone na ime EPHB?The 51st State wrote:Zamolio bih te da nadmenost ostavis iza tastature, naravno da za takav poduhvat bi se moralo izvrsiti stosta prekomponovanja, ali sam princip nije sporan. Ali eto, kao sti sam znas, najlaksi put bi bio da se manjinski dionicari odreknu 7posto dionac u korist vlade fbih, da se osnovni preduslov ispuni, vlasnicka autonomija.
I, kad se već spominju "mali" dioničari. Gdje je njihova odgovornost? Što i oni ne založe svoju imovinu. Što i oni ne subvencioniraju u istom iznosu ko i što se traži od Vlade FBiH cijenu struje? U ćemu je to tajna da se samo traži od Vlade da subvencionira?
Što to za Alumijium ne važe zakoni ove države? Ima jednostavan put pokrivanja gubitaka u zakonu. I to rade vlasnici. Ok. FBiH će pokrivati onoliko koliko je vlasnik? Ali, gdje su ostali vlasnici?
Zato i kažem da ideš za dekana.
Imaš odličan primjer u Uljaniku. Što ga država nije poklonila većoj firmi? Kinezima? Vidim u Aluminiju sami sebi tepaju "privredni gigant". Ali, izostavljaju. Privredni gigant gubitaka. Spržio si 400 miliona jer si godinama proizvodio sa gubitkom, i sada bi išao u drugu kompaniju koja ima sirovinu (struju) koja ti treba, i opet nastavio poslovati sa gubitkom misleći da će neki perpetum mobile pokrivati gubitke? A ta kompanija nema dalji, finalizaciju tog tvog proizvoda?
To se nikada nije ni trebalo praviti u Mostaru, Aluminijski je Piriju otjerao u mezar. Ugasit i zatvorit sto prije to boljesumirprimus wrote:upravo tako, najvise preko nasih ledja hehe
i onda se jos msiju vicu cist zrak turizam ofo ono..
pa eto imaju turizam sta ce im aluminij
Apsolutno. Ako SDA ovo aminuje i nakon toga opet dobije izbore neka nas nemasumirprimus wrote:pa ne kad vec svako gleda sebe, sto bi oni dobijali dzabalamu da bi se mi vise gusili zimi???
Bas takospreca wrote:Samo ja se bojim ovih SDA kretena da sta ne useru,jer oni to mogu i vlastitu guzicu poturiti samo da se ne naljuti njihovkoalicijski partner HDZsumirprimus wrote: upravo, i onda dodju dole na sportskim emama i pricjau kako smo mi nesposobni a oni maheri za lovu.....ukoliko se spas bude trazio za racun jeftine struje a po ledjima gradjana TZ i TK dok se zimi guse u smogu a ovi iz Hercegovine nam se smiju,onda treba blokirati rudnike i Termo elektranu pa nek im onda Bakir i SDA daju struju iz svoje guzice.......
Neka naprave Termo elektranu u Mostaru ili Shrokom a mi cemo im prodavati ugaljsumirprimus wrote:pa ne kad vec svako gleda sebe, sto bi oni dobijali dzabalamu da bi se mi vise gusili zimi???
Niko tebe ne drzi vezanim u BIH. Granica ti je otvorena, pasos na kojem stoji BIH grb vjerovatno imas, pa izvoli, niko ti ne brani. Od bosanske zemlje mozes ponijeti samo ono sto ti ostane na brazadama u opancima dok budes prelazio medjunarodno utvrdjenu granicu koja se nece mijenjati.jajara wrote:155_mm wrote:![]()
![]()
![]()
hoces li ovo da kazes da ako bake pristane da se spasi aluminij pod covicevim uslovima da ovaj vise nece ucjenjivati? vjerujes li ti sam u to?
ako aluminij "ode niz neretvu" covic ce dobiti mnogo vece probleme, cak i da mu stado popusi pricu da su "muslimani iz mrznje i zlobe prema hrvatima ugasili aluminij".
ti ovdje prosipas pricu kao da HDZ nikad do sada nije udarao gdje boli ali ako se ugasi aluminij onda kao hoce. nasao si pogresan forum da prosipas takve stvari. ima ovdje dosta forumasa koji prate politicku scenu u BiH jos od dejtona.
znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj
Šta se to ima loše dogoditi ? Veliki privredni giganti tipa Feroelektro,Krivaja i sl. su odavno ugašeni i opljačkani.jajara wrote:ja nisam ni rekao da treba spasit aluminij samo komentiram vasu ejakulaciju. a ti ces se cudit ejakulaciji hrvata ili srba kad se nesto lose dogodi sa federacijom
A zasto baljezgas ovakve gluposti?jajara wrote: znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj
ljeto brale pa cist zrak udari u sinuseHafis wrote:Samo da pozdravim dežurnu ekipu![]()
Nadam se da vam donesu štogod nafake ...hurde, hljeba. Nije lahko, evo treći dan sećijate u istom sastavu.
Osime, mijenjaj malo igrače, jebo ga ti!
Mijo Brajković za Ero.tel: Spreman sam se vratiti i pomoći Aluminiju ako sam im potreban. Možemo ga spasiti!
Mislte da se ranije problem mogao riješiti bez intervencije države?
Svašta smo i mi prolazili dok sam ja bio direktor, ali naše je bilo da se snalazimo i to smo radili. Moje je mišljenje kako je ključ svake priče u ljudima. I samo u ljudima može biti problem. Danas kada nas nešto pritisne, mi tražimo državu. Dok sam ja bio direktor, najsretniji smo bili kada nismo imali nikakvog kontakta sa državom. Njihovo je da naprave normalne zakone koji vrijede za sve ostale slične tvornice u svijetu, a naše je da radimo. Ne može stalno prizivati državu u pomoć. Ali sada je to nužnost.
https://ero.tel/nekategorizirano/interv ... a-spasiti/
prosječna plata im je preko 2000 KM iako godinama posluju s gubitkom,..stakasa wrote:Interesantno je kako su svi prosvjednici debeli ko krmad
Alfons Kauders wrote:Najjači ovaj argument kako će ekonomija otići u kurac zato jer će s radom prestati firma koja zadnjih 10 godina generiše gubitak. Samo prošle godine 70 miliona.
Baš će Sarajevo i Tuzla propasti zato što Aluminiju neće morati davati par miliona mjesečno i besplatnu struju.Koji cirkusanti, ne znam je li lažu sebe ili pokušavaju lagati nas.
Pa da je ostatak privrede FBiH poslovao kao Aluminij zadnjih 10 godina, sve bi bilo u stečaju. Firma s 1000 zaposlenih koja godišnje pravi 70 miliona minusa njima predstavlja okosnicu privrede... Znači na svakog zaposlenog otpada 70 hiljada minusa godišnje, i svi ćemo propasti ako oni ne nastave propadati tim tempom.
Ne mogu dalje od smijeha
Da još koju desetinu tisuća od njih dobije na poklonhorkesh wrote:Šta Brajković misli o svemu ovome![]()
Mijo Brajković za Ero.tel: Spreman sam se vratiti i pomoći Aluminiju ako sam im potreban. Možemo ga spasiti!
Mislte da se ranije problem mogao riješiti bez intervencije države?
Svašta smo i mi prolazili dok sam ja bio direktor, ali naše je bilo da se snalazimo i to smo radili. Moje je mišljenje kako je ključ svake priče u ljudima. I samo u ljudima može biti problem. Danas kada nas nešto pritisne, mi tražimo državu. Dok sam ja bio direktor, najsretniji smo bili kada nismo imali nikakvog kontakta sa državom. Njihovo je da naprave normalne zakone koji vrijede za sve ostale slične tvornice u svijetu, a naše je da radimo. Ne može stalno prizivati državu u pomoć. Ali sada je to nužnost.
https://ero.tel/nekategorizirano/interv ... a-spasiti/
ovaj grb u mene stojichoxnox wrote:Niko tebe ne drzi vezanim u BIH. Granica ti je otvorena, pasos na kojem stoji BIH grb vjerovatno imas, pa izvoli, niko ti ne brani. Od bosanske zemlje mozes ponijeti samo ono sto ti ostane na brazadama u opancima dok budes prelazio medjunarodno utvrdjenu granicu koja se nece mijenjati.jajara wrote:155_mm wrote:![]()
![]()
![]()
hoces li ovo da kazes da ako bake pristane da se spasi aluminij pod covicevim uslovima da ovaj vise nece ucjenjivati? vjerujes li ti sam u to?
ako aluminij "ode niz neretvu" covic ce dobiti mnogo vece probleme, cak i da mu stado popusi pricu da su "muslimani iz mrznje i zlobe prema hrvatima ugasili aluminij".
ti ovdje prosipas pricu kao da HDZ nikad do sada nije udarao gdje boli ali ako se ugasi aluminij onda kao hoce. nasao si pogresan forum da prosipas takve stvari. ima ovdje dosta forumasa koji prate politicku scenu u BiH jos od dejtona.
znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj
Dijaspora.jajara wrote:
ovaj grb u mene stoji
ja imam isto misljenje ko i ti 100% znaci u svemu se slazemo. i nisam ja okrenuo na nacionalnost..pogledaj ko pise postove o "ustaskoj" firmi itdThorgerson wrote:A zasto baljezgas ovakve gluposti?jajara wrote: znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj
Pa sada da pa propadne BH Telecom, koji se jel eto vodi kao bosnjacka firma, mislis da bi ovdje bosnjaci plakali (bi oni koji rade u njoj) za tom firmom il bi se nasladjivali? Stoga, razmisli malo prije nego sto napises ovakvu glupost.
Evo u Sarajevu je nedavno propala jedna Hidrogradnja, pa? Sta je drzava uradila? Sta je i koliko drzava uopste dala novca za jednu takvu firmu - nula. Stavise, uradili su sve suprotno, da je uniste - kako bi mogli operirati Euroasfalti i ostala klapa. Jer zasto imati takvu jednu drzavnu firmu koja je pravila autoputeve po citavom svijetu, kada mozes imati privatne firme i iz njih izvlaciti lovu da te niko nista ne pita. Propada Energoinvest? Propada FDS? Pa? Propada jedna firma gdje rade vecinom Hrvati i eto opet i tu sad mi krivi, kriv svako samo oni nisu.Bogati nastace egzodus jer eto sta ce sad ti radnici... Pa sta ce radnici krivaje zavidovici, sta ce radnici te hidrogradnje, pitas li se sta je sa radnicima hrpom njih koja su izgubili poslove u FDS itd itd? Naravno, boli te qrac.
I kako napisah, svi ti dobri bosnjaci ne da su stali na stranu radnika Hidrogradnje, nego ih je vecina popljuvala. Tipa lopovi, neradnici, hocete na budzet itd...
E pa tako, koliko raju boli qrac za tu Hidrogradnju (ti vjerovatno ni ne znas nista o toj Hidrogradnji, zasto bi) tako isto raju boli qrac i za Aluminij. Ne zato jer su dole vecinom hrvati, nego zato sto je ta firma dobila od ove drzave svu mogucu pomoc (vise nego desetine ostalih firmi zajedno) i opet su propali. Da su eskimi dole bolio bi me qrac. Das im struju, das im ovo, ono...malo im. Zamandali i cao. Nije ni prva ni zadnja firma koja je propala. Raja ima svojih problema, i bas ih interesuje i bas imaju empatiju prema drzavnim firmama. Al neka si ti to okrenuo na nacionalnost.
I kakva je poenta uopste davati milionsku subvenciju da bi direktori mogli imati plate po 15-20k maraka?