Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisam bas specijalno upoznat sa tim cijenama, ali mi se cini pristojna cijena s obzirom da su felge 16" i gume sirine 205.Moj prijatelj je platio 2200 km s popustom istu konbinaciju(borbet felge), jedino meni se nesto ne svidja dizajn felge, previse i je napadan, ja volim nesto diskretnije..ali opet to je moj ukus, mozda na Corsi stoje dobro, jedino da nisu malo presiroke za nju:); ipak je 1.2
vier_ringe wrote:mozda na Corsi stoje dobro, jedino da nisu malo presiroke za nju:); ipak je 1.2
Presiroke u kojem smislu hehe? Ja koliko sam upoznat ne bi trebalo biti nikakvih problema, u katalogu imaju cak i vece dimenzije felga i guma za ovakvu Corsu.
Jedino sto me buni je taj "offset" valjda je na ovim felgama ET35, sad nisam 100% siguran da li je to taman ili ne, nesto sam gledao po nekim siteovima i nikako da nadjem da mi neko potvrdi 100% da li mogu ili ne. Ne znam uopste da li taj offset treba da je veci manji ili je taman..
A eno vidio sam ima Corsi 1.0 12v sa 17kama na fabrickom ovjesu ne znam stvarno heh.
Nisam neki strucnjak za mehaniku i to, ali ne vjerujem da bi trebalo biti nekih problema (grebanje, ili oko ovjesa itd), a uostalom valjda su veci problem 17ke nego 16ke heh.
Ali, ja imam alloy wheels i mogu ti reci da su veliki problem.
Malo ih taknes pri parkiranju i odmah ostane parnica.
A ako ih odneses da ti to ofarbaju nikada vise ne mogu postici taj sjaj.
mozda nisu velike i siroke ali za svabskih ulica ,a ako ces ih voziti po BiH onda si najebo ko zuti ,razvalit ce ti auto dibidus jer kada naletis na rupu ode i felga i lezaj itd.zato najbolje stavi neke celicne 14. pa da mozes ko covjek naletiti na rupu jer je nemoguce izbijeci sve ove rupe
Heh pa sad su mi celicne 14ke, i vjeruj mi pazim na rupe isto da su mi alu-felge. Nije to bas tako strasno samo kad pazis, mislim ako ces nalijetati 80km/h na rupe onda ti nece pomoci ni celicna felga, a meni to nije ni na kraj pameti
Zimi čelične, ljeti alu felge. Ipak ljeti se ceste koliko toliko poprave, ali sada poslije ovolikog snjega i soli sve više liče na švicarski sir! I ja koristim sada čelične felge jer bolje podnose so, a udobnije su od alu felgi! Ljeti, normalno stavi alu felge, ali su ljetne gume na bokovima mekše od zimskih (pošto zimske imaju strašno jake bokove, tj, robusnije su ali i neudobnije) tako da ti ljeti dođe isto na udobnosti!
ja sad na corsi 1.4i imam alu felge, njene fabricke 14'' trokrake, a na 190e sam imao 15'' OZ Route 5 krakova, i nikad se nije ni jedna iskrivila ili nesto slicno. Celicne su bezveze, jesu bolje zimi, al ako se auto puno voza.
Bogami za ove dimenzije, moraces poraditi malo na ovjesu.
Ako stavis na fabricki ovjes moraces imaces problema sa plesanjem po neravnom asfaltu, pa na malo jace kocenje u krivini stici ce blatobran pa ce ta guma u kurac otici a nedaj boze i ti.
Zato stavi opruge "Eibach",amortizere "KONI-Spoert"(s nima mozes sam podesavati tvrdocu ovjesa) i onda se nemoj nista sekirati.
Ma nebi trebao imati nikakvih problema. Ali zimi to je zakon čelična felga! Takođe, čelična zbog svoje težine daje veći pritisak na cestu, tj. snijeg čime teže prokliže pri kretanju. Takođe, ona nema krakova te koliko toliko so teže dolazi do diskova, kablova od ABS,TS itd! Alu uzmi samo ako je neki poznati proizvpđač. Ja sam na prošlom autu mao originalne opelove alu felge koje proizvodi za njih ATS te nikad ni najmanjih problema nisam imao. Grebanje se podrazumjeva!
eniss wrote:Bogami za ove dimenzije, moraces poraditi malo na ovjesu.
Ako stavis na fabricki ovjes moraces imaces problema sa plesanjem po neravnom asfaltu, pa na malo jace kocenje u krivini stici ce blatobran pa ce ta guma u kurac otici a nedaj boze i ti.
Pa zar alu felge toliko narusavaju performanse ??? Ne kontam stvarno, ja sam uvijek mislio da alu felge i sire gume ipak poboljsavaju stabilnost, a sad ispade ko da stavljam auto na 4 fudbalske lopte a ne alu felge i odlicne gume, u svakom slucaju bolje od fabrickih.
A to sto kazes za jace kocenje u krivini, ne znam ja sam racunao i visina ovih felgi (felga i guma zajedno, ako znas na sta mislim) je 22,45" a fabrickih 22,9", znaci ove felge su jos manje od fabrickih ne kontam onda kako mogu ove da dodju u kontakt sa blatobranom kad fabricke ne dolaze?
Zbunio si me skroz hehe
@nineac, ma naravno za zimu ostavljam ove celicne felge i gume a ovo bi samo ljeti vozao.
Alu felge poboljšavaju performanse. Ko kaže da nije tačno to je stvarno besmisleno. Istina jeste da po neravnom asfaltu jače prenosi vibracije na volan, ali tu se priča završava. tj, auto sa čeličnim felgama možda može malkice brže proći krivinu sa lošim asfaltom jer manje vibracija na volan se prenosi, ali to je to. Kočenje sa alu felgama je bolje jer i same kočnice imaju manje posla zbog manje težine na točkovima. To možda neizgleda velika ušteda u težini gledajući na ukupnu težinu auta, ali se itekako osjeti. Posebno alu felge koje imaju dobro provjetravanje diskova kod kočenja sa većih brzina disk se manje grije nego sa čeličnim felgama. takođe, upravljovist je bolja, tj. upravljanje je preciznije. JD kupi ti te felge, ako imaš 4 čelične to ti je super kombinacija!
eniss wrote:Bogami za ove dimenzije, moraces poraditi malo na ovjesu.
Pa zar alu felge toliko narusavaju performanse ??? Ne kontam stvarno, ja sam uvijek mislio da alu felge i sire gume ipak poboljsavaju stabilnost, a sad ispade ko da stavljam auto na 4 fudbalske lopte a ne alu felge i odlicne gume, u svakom slucaju bolje od fabrickih.
A to sto kazes za jace kocenje u krivini, ne znam ja sam racunao i visina ovih felgi (felga i guma zajedno, ako znas na sta mislim) je 22,45" a fabrickih 22,9", znaci ove felge su jos manje od fabrickih ne kontam onda kako mogu ove da dodju u kontakt sa blatobranom kad fabricke ne dolaze?
Zbunio si me skroz hehe
@nineac, ma naravno za zimu ostavljam ove celicne felge i gume a ovo bi samo ljeti vozao.
Nije rijec o obimu tocka, nego o njenoj sirini .Pa sad malo ljuljaj auto na prednjem kraju vidjeces da fabricke felge ulaze unutar blatobrana, a kad stavis alu, pa sjednes malo raje u corsu pa kad pocne strugat...
205 mm...probaj ti to prvo pa tek onda kupuj.Sto reche eniss da nece zapinjati...prvo od amortizer a kasnije kad se optereti i od blatobran.Ustvari...izmjeri koliko imas od unutrasnje ivice gume do amortizera i izmjeri shirinu blatobrana...odmah ces znati.
Vidis ove...one su 14 " ali drugaciji model...vise su udubljene pa tako moze stati shira guma.Ali gle...cim se optereti udara u blatobran ako je tvornicki ovjes.
Pa sto ne uzmesh 14 ", sa standardnom gumom, aluminijske ?
Ja sam na svom Mercedesu 124, imao Brock B2 9J 17.
Dimenzije guma Prednje 225 45/17 zadnje 235/4517 (fabricke 7,5j 15).
Imao sam zestokih problema, guminglenin na diferencijalu je roko ko lud, zadnji lezajevi, stabilizatori, sporiji 15%,slabije ubrzanje.
Dobre osobine:zaustavni put, stabilnost,upravljivost,optika auta
Prodao sam ih kad sam otjerao auto na servis, taman su mi pokrili troskove servisa, oko 1000 KM.
Ma kakve 14ke ako cu uzimati alu felge i davati pare onda cu uzeti bar 15ke.
Ne znam izgleda da ove 16ke ne mogu zbog offseta ET35, tako da cu najvjerovatnije uzeti 15ke, iste su felge u pitanju samo je boja malo svijetlija, i iste gume Toyo Proxes T1S samo u dimenziji 195/55 R15 i boli me briga sa ovim necu imati nikakvih problema a izgledat ce super. Ova mi je varijanta cak i dosta jeftinija, sve ce me doci 1.450 KM...
Slazete li se ?