Alternator

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

topcam
Vozim: uzbrdo

#26 Re: Alternator

Post by topcam »

ado-šampion wrote:
Pa sta rece, jesi bio kod Zvonka ili ne? :-)

Nisi me razumio, ne bih ja to skidao, i da hocu nemam kanala, ni alata, nego me interesovali zeli li Zvonko to sam da skida, ili mu moras ti skinuti, s obzirom da mu je peglanje...
Nisam bio, da jesam ne bih drzac koji sam juce u kompletu sa alternatorom vadio odvajao od alternatora i
pri tome slucajno polomio. Zapeklo bilo.
topcam

#27 Re: Alternator

Post by topcam »

novi
Image

a, evo stari polomljen (strucno) skupa sa drzacem :evil:
Image

Improvizacija :lol:
Image

Drzac "kontrolisanim fuserajem" popravljen. :thumbup: :mrgreen:
Image

Sad jos samo fali video. Zasto, sve ovo? Sutra cu nabaviti novi saraf pa kad ugradim,
ubit cu se iz zasjede (kako negdje procitah), ako princip rada bude isti. Tj. visina napona u leru.
esso_sa

#28 Re: Alternator

Post by esso_sa »

Al si ga opravio, svaka ti cast ! Ostali samo dugmici ! :)
topcam

#29 Re: Alternator

Post by topcam »

Eh evo, upaljeno auto bez davanja gasa, napon iznad 12 V, malo gasa (ovaj put malo vise)
i napon normalan (sto ja kao laik, smatram normalnim ili za ocekivati, pa cak i odmah nakon paljenja
bez davanja gasa) >14V.

Sutra cu vidjeti kako ce sa novim biti.
topcam

#30 Re: Alternator

Post by topcam »

esso_sa wrote:Al si ga opravio, svaka ti cast ! Ostali samo dugmici ! :)
Da mi je ispao, manje bi se razbio :lol: :lol:
motorola01

#31 Re: Alternator

Post by motorola01 »

Koliko si platio novi, ako nije tajna?
topcam

#32 Re: Alternator

Post by topcam »

caa. 140 KM (na procente)
Onaj regler 70 KM (sutra cu vidjeti da vratim)
saabsa

#33 Re: Alternator

Post by saabsa »

topcam wrote:caa. 140 KM (na procente)
Alterntor ako je 140km je pravo jeftin posto vidim da je Bosch original, a za regler su te posteno oderali posto ti je isti regler kao i na golfu 3 i u prosjeku kosta od 20 do 30 km

Edit : tek kad sam zumirao i vidim da nije bosch negi neki aftermarket. To je odprilike realna cijena .
topcam

#34 Re: Alternator

Post by topcam »

saabsa wrote:
Alterntor ako je 140km je pravo jeftin posto vidim da je Bosch original, a za regler su te posteno oderali posto ti je isti regler kao i na golfu 3 i u prosjeku kosta od 20 do 30 km
Nije orginal, to su ovi "remontovani", novi lezaj, elektrika, bio je bosch nekad. Pa kad vidis sliku na prvu,
Bosch orginal :) samo naljepnicu koja je dodatna skines..
Bez procenata oko 235 KM

Image
topcam

#35 Re: Alternator

Post by topcam »

saabsa wrote:

Edit : tek kad sam zumirao i vidim da nije bosch negi neki aftermarket. To je odprilike realna cijena .
Nisam kupio po sistemu "za koje auto", nego po broju. Bilo je jeftinije preko interneta, a i skuplje "orginal".
Ne praktikujem online kupovanje. Rijetko i na sigurno.
I alternator sam mogao jeftinije uzeti "noname" 110 KM (nov).

Ovo mi je bolji izbor, sa garancijom. Taman sad pred zimu. Ako ne budem mogao vratiti regler, ostaviti cu
da imam uspomenu.. :mrgreen:
sorcerer

#36 Re: Alternator

Post by sorcerer »

pokusaj ali sumnjam da ce ti htjet vratit ako si ga ugradjivao.....
topcam

#37 Re: Alternator

Post by topcam »

Probati cu vratiti, sat dva je radio sa ovim reglerom.. Jucer sat u leru i danas kombinovano, gradska, autoput, mg.
Hoce, nece. Sumnjam i ja, ko zna, sumnjao sam i danas da cu uspjeti ukloniti ostatak sarafa iz drzaca.

Ne bi bio problem u firmi, ali ovako kod kuce i kad je cijeli dan haman naopak, dobro sam ista uspio.
Da vozim kamion, lakse bi mi bilo. Macola i udri :wink: :)

Vise me kopka, rezultat multimetra sutra.
Da i saraf trebam nabaviti ovaj sto sam "batalio". Doduse mislim da ona "pokretna" dva gornja drzaca mogu drzati
pola sata da odem do firme i "odfikarim" 200 mm tj. napravim sebi saraf po mjeri. Mislim da sam
zrakno da je kolega zastekao 3-4 komada M8 i M10 po metar (stange).
sorcerer

#38 Re: Alternator

Post by sorcerer »

obicno ne vracaju elekticne i elektronske dijelove u prodavnicama ,zato ti kazem,a navojna sipka ti nema neku cvrstocu ,bolje nadji neki stari saraf ili kupi novi ali da ne bude ispod 8.8 .taj broj je na glavi sarafa s ceone strane oznacava cvrstocu materijala ,navojna sipka je 5.6 ili 4.8,to je mekano.....
citro

#39 Re: Alternator

Post by citro »

Ima u Elsatrade u Paromlinskoj ulici sarafa kakvih hoces ! Navojna sipka je karanana, nista od toga.
topcam

#40 Re: Alternator

Post by topcam »

sorcerer wrote:obicno ne vracaju elekticne i elektronske dijelove u prodavnicama ,zato ti kazem,a navojna sipka ti nema neku cvrstocu ,bolje nadji neki stari saraf ili kupi novi ali da ne bude ispod 8.8 .taj broj je na glavi sarafa s ceone strane oznacava cvrstocu materijala ,navojna sipka je 5.6 ili 4.8,to je mekano.....
:) Dobro.

Edit:

Ne bi bila stanga zeljezna, nego nirosta (ne mogu se sjetiti kojom bojom su markirane).

Svejedno narucio sam saraf i maticu, sutra ujutro je tu.

Image

Pozicija 8 i 6
topcam

#41 Re: Alternator

Post by topcam »

Image

Provizorno montiran alternator.

Kratko testiran, da lezaj ne dobije svoje (vibracije).
Ovaj put radi kako sam ocekivao.

Isti princip, paljenje bez gasa... pa malo gasa. Vrijednost skoro konstantna.

Sad se samo nadam da ce povrsina (ona sto sam izbusio, ko sebi), biti opterecena
na onoj strani gdje "odgovara" ili da cu moci tako "dotjerati" drzac.

Ako nista ima otpad.

Mislim da ce auto ostati parkirano dok ne stavim saraf, prva veca
rupa bi dohakala alternatoru, a ima ih masala.
:mrgreen:
topcam

#42 Re: Alternator

Post by topcam »

Image

Zavrsio sve, editovati cu prvi post kad nadjem vremena.
topcam

#43 Re: Alternator

Post by topcam »

Ukratko "saznanja" koja sam stekao iz ove teme, interneta i prakse.

Motor radi:
Alternator ispravan, daje potreban napon vec pri normalnim obrtajima "standgasu". ~ >14 V

Napon ispod ili ~13,8 V akumulator dao sve od sebe, vrijeme za novi,
regler, diode ili alternator pri kraju (trebala bi se upaliti lampica na instrument tabli).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Motor ugasen:
O samom akumulatoru: (mjeriti nakon 2 sata mirovanja)

Vise od 12,5 V normalno pun (85%)
Iznad 12,65 V pun
12,3 V pola pun
11,9 opasnost od dubinskog praznjenja (defekt) napuniti akumulator!
10,7 pokvaren akumulator (sa pravim aparatom za punjenje (regeneriranje) mozda se i oporavi)

Kod mene 12,49 V (sto je za noname akumulator kojem ce (ili su vec) 4 godine sasvim OK)
Enticer

#44 Re: Alternator

Post by Enticer »

Prije neki dan ujutro upalim auto (hyundai tucson 2.7 automatic) i samo sto sam otvorio vrata od garaze cujem smrad paljevine i vidim da iz motora izlazi bijeli dim, podignem haubu kad dolje puno dima. Lampica se nijedna nije upalila. Ugasim auto i naredni dan dovedem majstora da vidi sta je i kaze dinamo se pregrijao, tako ovdje govore za alternator, ja zavukao ruku i pipnuo i oprzio se kako je vreo bio. E sad, posto su ovdje vecina mehanicara salajbajzeri nije im za vjerovat 100% pa bih volio da cujem od ljudi koji se bolje razumiju oko ovih stvari. Ne znam, mozda je normalno da se alternator tako brzo ugrije...ako se pokvario jel se moze popraviti i isplati li se? Nov ovdje kosta od 100-200 eura zavisno od proizvodjaca. :evil:
Hvala unaprijed.
topcam

#45 Re: Alternator

Post by topcam »

Enticer wrote:Prije neki dan ujutro upalim auto (hyundai tucson 2.7 automatic) i samo sto sam otvorio vrata od garaze cujem smrad paljevine i vidim da iz motora izlazi bijeli dim, podignem haubu kad dolje puno dima. Lampica se nijedna nije upalila. Ugasim auto i naredni dan dovedem majstora da vidi sta je i kaze dinamo se pregrijao, tako ovdje govore za alternator, ja zavukao ruku i pipnuo i oprzio se kako je vreo bio. E sad, posto su ovdje vecina mehanicara salajbajzeri nije im za vjerovat 100% pa bih volio da cujem od ljudi koji se bolje razumiju oko ovih stvari. Ne znam, mozda je normalno da se alternator tako brzo ugrije...ako se pokvario jel se moze popraviti i isplati li se? Nov ovdje kosta od 100-200 eura zavisno od proizvodjaca. :evil:
Hvala unaprijed.
Nije normalno da se tako brzo grije.. (a sutra cu bas vidjeti, kakva je situacija nakon cca. 35 km autoputa do posla.)

Nov ili obnovljen (nesto jeftinije). Ja na regler koji sam kupio i zaboravio, nisam ni probao da vratim,
jos mi kuci stoji..
Enticer

#46 Re: Alternator

Post by Enticer »

Hvala ti @topcam :thumbup:
topcam

#47 Re: Alternator

Post by topcam »

:thumbup:

Image

Evo jutros pogledao. Krenuo u 5 u 5 i 20 slikao. Malo toplo, ali ne toliko da ne
bih mogao duze drzati ruku na alternatoru.
NediM17

#48 Re: Altenator

Post by NediM17 »

esso_sa wrote:
topcam wrote:Ugasi se lampica.

Dok nisam promjenio regler, lampica od airbag je bila konstantno upaljena,
vise nije.
Nebi da budem ptica zloslutnica ali to meni zvuci kao jedna tehnika kojima se sluze sverceri i preprodavaci auta...
Evo sto : ako je na autu nekad ispucan airbag, lampica airbaga ce svijetliti sve dok se airbag ne zamjeni novim

Da bi to prikrili, sverceri otkace lampicu airbaga i spoje je direkt na instrument tablu odnosno lampicu alternatora ili pritiska ulja tako da ce se i airbag lampica ugasiti svaki put nakon paljenja auta (isto kao sto se ugasi kad su airbagovi ispravni). Naravno, ako ti se desi neki problem sa strujom ili pritiskom ulja, onda ce i airbag zasvijetliti :D
Posto kazes da ti je prije zamjene reglera svijetlila lampica od airbaga, vrlo je moguce da si zrtva ove svercerske tehnike i da ti airbag lampica u stvari pokazuje status punjenja akumulatora a ne status ispravnosti airbaga
Zvuci blentavo ali naletio sam na ne bas mali broj auta sa ovim "prespajanjem", ljudi se sluze raznim sredstvima kada prodaju auta
Kada su mi ostala upaljena svjetla i ispraznila akumulator, upalio sam auto na guranje, akumulator se napunio, ali lampica AIRBAGA ostala svijetiliti. Nije se gasila dok nisam ponistio gresku na dijagnostici. Prema tome, moze se desiti da usljed pada napona centrala AIRBAGA zabiljezi neku gresku i da zbog toga ostane svijetliti lampica.
Enticer

#49 Re: Alternator

Post by Enticer »

Jos jednom hvala @topcam, znaci kod mene je alternator izgorio ili je u njemu nesto pregorilo. Novi original kosta 200 eura, sacekacu kolegu iz moje firme koji je mehanicar da se vrati sa odmora da mi on to pogleda. On je jos kao dijete te alternatore rastavljao-sastavljao pa da vidim moze li se tu jeftinije proci. Ipak 200 evrica nije malo.
Odera ovo auto, a ne mozes bez njega... :autic:
Post Reply