Alternativni izvori energije - Etanol

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
harisd
Posts: 24
Joined: 11/10/2004 16:50

Alternativni izvori energije - Etanol

Post by harisd » 04/12/2006 15:55

Zanima me znali ko dobar link gdje se nest vise govori o aletrnativnim izvorima energije posebno o etanol
Šta forumasi misle o ovemo.
Kada ćemo u BiH imat vjetroelektrane, i tako sačuvat naše rijeke.


_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 04/12/2006 16:26

O vjetroelektranama sam slusao razne price. Cinjenica je da ne unistavaju rijeke i da koriste energiju vjetra, medjutim tu su najglasniji ornitolozi koji vjetroelektrane smatraju mlinovima za ptice... Ali to fakat nije moj fah...

harisd
Posts: 24
Joined: 11/10/2004 16:50

Vjetar

Post by harisd » 05/12/2006 18:05

Uticaj vjetroelektrana na svjet ptice je zanemarljiv i pri samom projektovanju nastoji se VE pravit van ruta leta ptica. A i sama buka VE ih tjera, pa je minimalan broj pokošeni ptica.


Nadam se da neko zna nest o fermentaciji i destilaciji etanola. Jos bolje koje izmjene treba uradit na dizel motoru da bi se preslo na trošnju etanola.

User avatar
Bobi
Forum administrator
Posts: 12010
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Has thanked: 26 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Post by Bobi » 05/12/2006 18:13

Neki dan sam gledao neku emisiju na HRT-u o vjetroelektranama kod njih.Problem je sa velikim pticama koje ne lete brzo i pri pokushaj preleta izmedju lopatica ne mogu ocijeniti brzinu istih i zato ih elisa poklopi.Vec je je nadjeno par mrtvih :sad: .Procijene za Njemachku su da tamo godishnje strada na taj nachin 100000 ptica.
A to za etanol mozhes na google naci...ja sam trazio za biodizel i mogu ti rechi da ima materijala na tonu...:D.Proizvodnja biodeizela u kucnoj radinosti od koristenog jestivog ulja(pokupili ga iz hotela,restorana...) sve detaljno i slikovono objashnjeno.Ne trebaju nikakve preinake na motorima(dizel) a ako to otpadno ulje dobijesh free cijeli troshka po litri izadje te mozda 20 pf...:D.

User avatar
Nosferatu
Posts: 2158
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu » 05/12/2006 18:16

Barem u Americi etanol nije isplativ jer se pravi od kukuruza, koji treba posijati pa poznjeti pa preraditi tako da na kraju potrosis 1.5 gal benzina da bi dosao do 1 gal etanola.

Brazil je drukcija prica, jer tamo koriste secernu trsku i dosta toga je manje motorizovano tako da je etanol primamljiviji.

U zadnje vrijeme pokusavaju od lece napraviti bio-diesel. O tome ne znam mnogo ali je poprilicno unosan biznis, tj. ima potencijala.

Gledao sam i jednu emisiju u kojoj farmer skuplja ne samo mljeko od krava vec i balegu koju drzi u ogromnim cisternama gdje bakterije pocinju proizvoditi metan/gas iz te balege. S tim metanom onda on pokrece manju centralu za proizvodnju elektricne energije i tako pravi lovu, kaze da vise zaradi na struji od balege nego na mljeku i mesu od krava.

Na kraju - hidrogen - BMW i Honda vec imaju tehnologiju koju ce uskoro izbaciti na trziste, naime svaki auto ce doci sa malom kutijom koju ostavis u garazi i koja iz vode i vazduha izdvaja hidrogen i prenosi ga u rezervoar, pri sagorijevanju dobijes H20 - tj vodenu paru, tako da je poprlicno ekoloski friendly, a da ne spominjem kako kad kupis automobil vise nikada ne moras otici na benzinsku pumpu. Ovo je medjutim - tehnologija koja ce se koristiti onda kad naftne korporacije iscrpe sve i jedan izvor svog primanja a do tad ce vjerovatno biti pristupacna cijeni samo onima koji imaju solidnu zaradu, slicno kao sto je i hibridni automobil uglavnom skuplji i za njega su liste za cekanje mnogo duze npr. u poredenju s obicnim benzincem.

harisd
Posts: 24
Joined: 11/10/2004 16:50

Post by harisd » 06/12/2006 12:46

Naravno da sam prvo potražio na googlu al sam izgubio par sati i naso vrlo malo toga, skoo pa ništa. Osim neki novinski članaka, nist konkretno.

Što se tiče vodonika i ni je sve bas tako sjjno. Jos uvjek je potrebna elektroliza za dobijanje vodonika, gje se troši puno el. energije. trebaće nauka jos da napreduje da bi se tako lahko dobijao vodonik kodkuć u garaži. A najveći problem vodonika je njegov transport. Ako se želi u tačnom stanju prevozit onda su potrebne niske temprature od nkoliko kelvina. Mada i u tome ima pomaka.

Možemo i mi u bosni proizvodit biogas iz životinjskog izmeta (đubreta) Npr. farma od 200 koka nosinja može da iz izmeta istih zadovolji sa dobijnim gasom pola svojih potreba za enrgijom, može bit ovoljno za zimsko grijanje. Potrebno ulganje je 4 il 5 hiljada.

Post Reply