Alpinizam

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
So What!

#1 Alpinizam

Post by So What! »

Stvarno nisam mogao da pronađem temu o jednom, meni lično dragom sportu i kod nas relativno zastupljenom.

Bio sam na Smetovima kod Zenice gdje postoji klub ekstremnih sportova Scorpio kojeg vodi veteran alpinizma u BiH, Edin Durmo i probao umjetnu stijenu. Stijena je odlična, iskustvo je također bilo nezaboravno. Da imam priliku i uslove da se time bavim, priključio bih se nekom klubu.

Uglavnom evo jedna fenomenalna fotoreportaža, sa detaljnim objašnjenjima na engleskom i bosanskom jeziku, a koju je radio Mirza Todorović koji je 1991. godine pratio ekspediciju bosanskohercegovačkih alpinista na vrh Khan Tengri i vrh Pobeda koji se nalazi na granici između Kirgistana i Kine. Ekspedicija je trajala mjesec dana i desila za vrijeme raspada Sovjetskog Saveza i nekoliko mjeseci pred početak rata u BiH. Izvodjio bih opis jedne slike koji kaže:

"Idemo kuci, nazad u "civilizaciju". Nismo ni svjesni sta ce nam ta "civilizacija" donijeti i kako ce nam se zivoti izmjeniti."

Uglavnom obavezno pogledati, i zaista uživati u predivnim fotografijama i reportaži:

http://www.alpiner.net/FUN/Mountains/KH ... TION-1991/

.
Post Reply