alopecia areata
Moderator: anex
- splendid
#1 alopecia areata
ima li neko na forumu ko ima ovu bolest, ili znate nekoga ko je ima, kako zive s njom, da li prekrivaju ili se sisaju, ima li lijeka, ima li neko ikakve informacije ili iskustva
-
_Jenny_
#2 Re: alopecia areata
Alopecia Areata kako joj i samo ime kaze je opadanje kose u krugovima.Uzrok je najcesce neki upalni proces u organizmu (pregledaj zube!) ili cesce se dermatolozi izvlace na foru-stress.Kako se lijeci?Jednostavno nema lijeka koji bas sa 100 %-tnom sigurnoscu djeluje na to,ali mozes pokusat sa nekim preparatima koji djeluju na ponovni rast kose ALI NE GARANTIRA nitko rezultate kod alopecie.Kod nekih mojih pacijenata nakon sto su rijesili koji pokvareni zubic ili maknuli gnojnu vrecicu sama kosa je narasla.Javi se na pp ak mogu kako pomoc! Sretno!!!splendid wrote:ima li neko na forumu ko ima ovu bolest, ili znate nekoga ko je ima, kako zive s njom, da li prekrivaju ili se sisaju, ima li lijeka, ima li neko ikakve informacije ili iskustva
-
bolda
#3 Re: alopecia areata
Je li iko spoznao sta novo o ovoj alopeciji?
2007.mi se prvi puta pojavila, na dva mjesta (kazu da ti krugovi idu u paru), onda sam ostala u drugom stanju, i kosa je narasla, da li zbog hormona, da li zbog vitamina koje sam redovno unosila, ne znam, ali novi čuperak je bio tu. Kosa je ponovo pocela opadati 5-6 mjeseci nakon poroda i ne prestaje. koristiola sam neku čistećU pjenu i preparat za masiranje vlasišta CADUTA URTO (ROUGJ), nista jace jer dojim bebu (nikada dosta opreza), ali cini se da se svaki dan pojavi nova "fleka" i sve se više širi...ako neko ima sta pametno za savjetovati,neka se javi.
2007.mi se prvi puta pojavila, na dva mjesta (kazu da ti krugovi idu u paru), onda sam ostala u drugom stanju, i kosa je narasla, da li zbog hormona, da li zbog vitamina koje sam redovno unosila, ne znam, ali novi čuperak je bio tu. Kosa je ponovo pocela opadati 5-6 mjeseci nakon poroda i ne prestaje. koristiola sam neku čistećU pjenu i preparat za masiranje vlasišta CADUTA URTO (ROUGJ), nista jace jer dojim bebu (nikada dosta opreza), ali cini se da se svaki dan pojavi nova "fleka" i sve se više širi...ako neko ima sta pametno za savjetovati,neka se javi.
-
mister_1
#4 Re: alopecia areata
Evo kao ste je i napisano nastaje zbog nekog upalnog procesa u organizmu, to najcesce moze biti jaka upala krajnika- hronicna ili zub koji ima gnojnu kesu u sebi, zato je najbolje da odes kod stomatologa da ti pregleda zube i eventualno snimi kako bi se utvrdilo da li treba zub operisati. Uzmi kremu AFLODERM ima u svim apotekama, ne vjerujem da je vise od 10 km, pa stavljaj, odnosno mazi na mjestima gdje je kosa opala. Najbolje idi kod dr. da bi ispitali o cemu se konkretnije radi, znaci uzroka moze biti vise, bolje otkloniti kako se to ne bi vracalo.
http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=9 ... onOTC=true
http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=9 ... onOTC=true
- sheilak
#5 Re: alopecia areata
@bolda
Svakako idi doktoru - kako su te vec savjetovali, pregledaj zube, stitnjacu, hormonalni status, krvnu sliku.
Nemoj se plasiti, kada se utvrdi sta je i ponovo uspostavi ravnoteza u organizmu, koasa ce ponovo poceti rasti. Samo je bitno da se utvrdi sta ti evtl. nedostaje ili gdje je nastao poremecaj.
Svakako idi doktoru - kako su te vec savjetovali, pregledaj zube, stitnjacu, hormonalni status, krvnu sliku.
Nemoj se plasiti, kada se utvrdi sta je i ponovo uspostavi ravnoteza u organizmu, koasa ce ponovo poceti rasti. Samo je bitno da se utvrdi sta ti evtl. nedostaje ili gdje je nastao poremecaj.
-
Korisnica
#6 Re: alopecia areata
splendid wrote:ima li neko na forumu ko ima ovu bolest, ili znate nekoga ko je ima, kako zive s njom, da li prekrivaju ili se sisaju, ima li lijeka, ima li neko ikakve informacije ili iskustva
Alopecija je stanje a ne bolest. Doktori ce ti svi rec da to radi stresa. Nema uzroka, nije dokazan a nema ni lijeka. Proces oporavka ide sporo, ali raste nova kosa. Imala sam takav slicaj u uzoj porodici tako da znam. Mozes ici doktorima, pregledat sve sto zna pregledat, dat ce ti sve moguce da pijes, ima cak i raznih narodnih lijekova ali vjeruj da nista ne pomaze. Sve odpadne opet ce izrast. Cak da obratis paznju po gradu, ima jako mnogo naroda, najvise zena sa perikom.
- sheilak
#7 Re: alopecia areata
Ja ipak mislim da bi osoba koja je pogodjena time trebala otici doktoru jer alopecia bi mogla biti i simptom neceg ozbiljnijeg. Naravno, takvo stanje bi moglo biti uzrokovano i emocionalnim ili psihickim opterecenjem, ali je i sasvim moguce da ukazuje na probleme sa upalnim procesima u organizmu, poput onih na stitnjaci, zubima, ili na hormonalnu neravnotezu .
-
Korisnica
#8 Re: alopecia areata
sheilak wrote:Ja ipak mislim da bi osoba koja je pogodjena time trebala otici doktoru jer alopecia bi mogla biti i simptom neceg ozbiljnijeg. Naravno, takvo stanje bi moglo biti uzrokovano i emocionalnim ili psihickim opterecenjem, ali je i sasvim moguce da ukazuje na probleme sa upalnim procesima u organizmu, poput onih na stitnjaci, zubima, ili na hormonalnu neravnotezu .
Neka ide doktoru, ali alopecija nema veze ni sa cim. Gdje god odes na stranicu neces nista naci. Nema uzroka. To je samo stanje.
-
andrija2007
#9 Re: alopecia areata
Prije dosta godina sam imala alopeciu i skupo sam platila izljecenje '89 je to bilo 5000 maraka (u Italiji ) da bi mi na kraju jedan apotekar rekao da sve sam mogla izlijeciti sa mlijecnom kiselinom koja se prodaje u apotekama ili u ulju namociti nekoliko dana ljute papricice ( suhe ) i onda sa tim premazivati mjesta na glavi bez kose .
Rekli su mi da na tim mjestima treba "buditi " krvne sudove , sto se cini utrljavanjem i masazom .
Sjecam se pocetaka kad sam je krila sa trakom za kosu , pa se ta traka sirila da bi na kraju nosila maramu . Iz domovine su mi donijeli tablete Valete , mislim da su to slovenci pravili .
Uglavnom , doktor mi je rekao da je bio stres u pitanju . Zelim ti sve najbolje .
Rekli su mi da na tim mjestima treba "buditi " krvne sudove , sto se cini utrljavanjem i masazom .
Sjecam se pocetaka kad sam je krila sa trakom za kosu , pa se ta traka sirila da bi na kraju nosila maramu . Iz domovine su mi donijeli tablete Valete , mislim da su to slovenci pravili .
Uglavnom , doktor mi je rekao da je bio stres u pitanju . Zelim ti sve najbolje .
-
AzoKazo
#10 Re: alopecia areata
Pozdrav. Ja imam alopeciju areata i sama pojava mi je donijela mnogo stresa, no međutim za sve postoji "lijek"
Prije svega "stres na off"
Ja sam primijetio da imam 2 mala pecata na glavi i odmah sam otisao kod dermatologa. Doktorica mi je dala neke tablete i sampon od cega nisam imao nikakvog efekta.
Poceo sam sa koristenjem vichy ampula za rast kose, ali ni to nije pomoglo.
Kupim u DM-u sampon za rast kose (tako se i zove) glorija. Kosta 15 km. Prao sam kosu neke 2 sedmice redovno, a uz to sam na zariste mazao ljutu papriku koju sam namocio u jestivo ulje.
Ne znam sta je pomoglo, da li paprika, da li sampon, ali meni kosa opet rasre. Primijetim nove dlacice, i jos dosta crnih tackica iz kojih se sprema izrasti nova kosa.
Ps uzrok nisam otkrio zasto sam dobio aa, ali kad vratim film unazad, sjecam se da sam imao upalu usne supljine (afte). Kontam da je od toga..
Znaci stres na off
Sampon za rast kose gloria
Ljuta papricica sa uljem (mazati mjesto gdje nema kose)
Nadam se da ce biti od koristi
Prije svega "stres na off"
Ja sam primijetio da imam 2 mala pecata na glavi i odmah sam otisao kod dermatologa. Doktorica mi je dala neke tablete i sampon od cega nisam imao nikakvog efekta.
Poceo sam sa koristenjem vichy ampula za rast kose, ali ni to nije pomoglo.
Kupim u DM-u sampon za rast kose (tako se i zove) glorija. Kosta 15 km. Prao sam kosu neke 2 sedmice redovno, a uz to sam na zariste mazao ljutu papriku koju sam namocio u jestivo ulje.
Ne znam sta je pomoglo, da li paprika, da li sampon, ali meni kosa opet rasre. Primijetim nove dlacice, i jos dosta crnih tackica iz kojih se sprema izrasti nova kosa.
Ps uzrok nisam otkrio zasto sam dobio aa, ali kad vratim film unazad, sjecam se da sam imao upalu usne supljine (afte). Kontam da je od toga..
Znaci stres na off
Sampon za rast kose gloria
Ljuta papricica sa uljem (mazati mjesto gdje nema kose)
Nadam se da ce biti od koristi