Alojzije Stepinac - fašista ili svetac?

progDVB

#1 Alojzije Stepinac - fašista ili svetac?

Post by progDVB »

ImageImage
Image
Image
ImageImage
ImageImage
Image
Image
Image
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ja se pitam čemu sve ovo
progDVB

Post by progDVB »

MRAVOJED wrote:ja se pitam čemu sve ovo
Pitas li se to isto i u nekim drugim slucajevima?
Liska

Post by Liska »

Zasto si zaboravio Stepinceve slike iz doba FNRJ? Postoje fotografije Stepinca na nekim Titovim prijemima i najmanje jedna zajednicka sa Titom. Hocemo li sada zakljuciti da je bio komunista?!
progDVB

Post by progDVB »

Liska wrote:Zasto si zaboravio Stepinceve slike iz doba FNRJ? Postoje fotografije Stepinca na nekim Titovim prijemima i najmanje jedna zajednicka sa Titom. Hocemo li sada zakljuciti da je bio komunista?!
Samo naprijed 8)
progDVB

Post by progDVB »

A wrote:Alojzije Stepinac - fašista ili svetac?

Ili oportunista, ili komformista, ili nudista, komunista, fetisista...
Preuzak je izbor odgovora da bi se pitanje ozbiljno razmatralalo.
Angela ni na ovoj temi ne daje odgovor...fala 8)
progDVB

Post by progDVB »

A wrote:Za smislen odgovor je neophodno smisleno pitanje prvo. Da li je za pomenutog tipa jedini izbor - svetac ili fasista? Ok, recimo da neko nadje argumente da nije fasista. Da li je onda jedina mogucnost koja ostaje - svetac? Razumijes li sta je problem sa tvojim temama?
Ne postoje glupa pitanja...samo glupi odgovori.
Zao mi je sto ovako ne komentarises kada neko postira slike tipova sa sabljama iznad glave, ali ovdje si veoma pozrtvovana. Aferim. 8)
Alternative su da kazes da li je Alojzije za tebe bilo sta od ponudjenog, a ako mislis da nije nista od toga, slobodno reci sta jeste.
Razumijes li ti sta je problem sa tvojim odgovorim na ovakvim temama? 8)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

papa reko da je svetac

papa, svetac ili fašista?
Liska

Post by Liska »

progDVB wrote:
Liska wrote:Zasto si zaboravio Stepinceve slike iz doba FNRJ? Postoje fotografije Stepinca na nekim Titovim prijemima i najmanje jedna zajednicka sa Titom. Hocemo li sada zakljuciti da je bio komunista?!
Samo naprijed 8)
Nemam tih fotografija ali se nalaze u arhivu R. Hrvatske. Stepinac je osudjen tek 1946. a do tog momenta je normalno radio i prisustvovao raznim svecanostima nove vlasti. Fotografija sa Titom je objavljena i u Glasu koncila, crkvenom tjedniku iz Zagreba, prije nekoliko godina.
progDVB

Post by progDVB »

A wrote:Tipovi sa sabljama? Nemam pojma gdje su, evo hitam da trazim pa da komentarisem.
Dalje, ne govorim o glupom pitanju, vec nekom koje zaista ima smisao, materijal za diskusiju.
Hajde ozbiljno reci - da li ocekujes na ovom forumu da ce neko ozbiljno da ti odgovori "svetac"?
Pa tipova sa sabljama ima na istim temama gdje i ti ostavljas komentare, ali nikad kao ove danas i jucer.
Ozbiljan odgovor?...pa mislim da ima tipova koji ga smatraju svecem, kao sto ima onih koji ga smatraju fasistom.
Meni smeta to sto ljudima smeta samo kad neko postira ovakve stvari, dok se sve sa drugacijim sadrzajem moze postirati i neometano napadati.
Ako cemo se postovati, postujmo se onda svi uzajamno, ili ako cemo kritikovati, kritkujmo onda sve.
Ti meni postiraj bilo koju temu, sa bilo kakvim sadrzajem, i ja cu ti dati odgovor na nju. Evo i do sada sam ti dao odgovor na svako tvoje pitanje.
Ako zelis, ucini i ti istu stvar, i ostavi svoj ozbiljan komentar na ovoj temi i onoj od jucer.
progDVB

Post by progDVB »

Liska wrote:
progDVB wrote:
Samo naprijed 8)
Nemam tih fotografija ali se nalaze u arhivu R. Hrvatske. Stepinac je osudjen tek 1946. a do tog momenta je normalno radio i prisustvovao raznim svecanostima nove vlasti. Fotografija sa Titom je objavljena i u Glasu koncila, crkvenom tjedniku iz Zagreba, prije nekoliko godina.
Citao sam u Globusu o tome. Nadam se da si dovoljno upoznat sa stvarima o kojima pricas??
progDVB

Post by progDVB »

MRAVOJED wrote:papa reko da je svetac

papa, svetac ili fašista?
Lijepo je posmatrati druge dok izbjegavaju direktan odgovor
Izgleda da pitanje nije toliko tesko, koliko je tesko direktno
odgovoriti na njega?
Liska

Post by Liska »

progDVB wrote:
Liska wrote:
progDVB wrote: Samo naprijed 8)
Citao sam u Globusu o tome. Nadam se da si dovoljno upoznat sa stvarima o kojima pricas??
Mislim da sam solidno upoznat. Te fotografije postoje. Nema direktnog odgovora na pitanje sto je bio? Na osnovu fotografija covjek lako moze zakljuciti, ali je Crkva imala mnogo tajnih kanala koji su spasili neke Zidove u Hrvatskoj. Pokrstavanje Zidova se moze gledati kao akt nasilnog pokrstavanja ili kao nacin njihovog spasavanja jer je uz to islo pismo Stepinca u kome je rekao da kad ova zla vremena prodju ti Zidovi se mogu bez problema vratiti svojoj vjeri. Evo i jedno pismo od Ljubice Stefan, koja je bilo historicar i Jevrejka, u stvari link:
http://www.hkz.hr/15917.htm
Ljubica Stefan je jedina koja se usudjivala pisati o anti-semitizmu u Srbiji. Isto tako postoji knjiga gdje su sakupljene sve propovijedi Stepinca, od 1938 pa do zatvora i te propovijedi bacaju drugaciju sliku o njegovoj ulozi. Uvijek je pitanje sto je on mogao uraditi u toj situaciji. Da li je mogao zaustaviti svojim radom holokaust? Cisto sumnjam. Ako je bio ustasa, onda bi pobjegao sa Pavelicem. Ako je bio kriv, ne bi mu ni sudili vec bi ga ubili odman pri oslobodjenju Zagreba. Neki izvori govore da je Tito odlucio da mu sudi nakon Stepincevog odbijanja da formira Katolicku crkvu u Hrvatskoj koja bi bila nezavisna od Vatikana. Ako je to tocno, Stepinac je ispao kolateralna steta uspostavljanju diplomatskih odnosa SFRJ sa Vatikanom, tako da je i Tito za svoj zivota posjetio Vatikan.
CiCiban

Post by CiCiban »

kazu da je najuzviseniji oblik borbe na Bozijem putu ... iskrena rijec u lice okrutnom vladaru

long live Michael Moore :) ..
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nema teorije da je bio fasista, a za sveca jos nije proglasen od strane Vatikana. Komunisti su ga zatvorili 1946. nakon monitiranog procesa, a sve zato sto nije htio osnovati novu crkvu, nego je htio da hrvatska katolicka crkva ostane povezana sa Vatikanom. U drugom svjetskom ratu je spasio brojne Srbe i Zidove od likvidacije. Evo samo jedan od linkova http://www.hkz.hr/15917.htm a na netu se moze naci jos dosta toga.
Samo postavljanje ovakvog pitanja, govori da si nasjeo na srpsku propagandu. Zar ti nije cudno da su ga komunisti, u onom postratnom pobjednickom obracunu sa preostalim neprijateljima revolucije, pustili da radi do 1946., pa mu tek onda sudili? Znas li jos neki primjer "osvjedocenih fasista" za koje je komunistima trebalo godinu dana da ih zatvore? :?
winetou

Post by winetou »

Pa i Vatikan je bio leglo fasista. Cijeli svijet to zna. Posredstvom koga su ono fasisti i nacisti bjezali u Argentinu? :D
Nije ni cudo da je svetac.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

interno pravilo crkve je da su uvijek na strani jačeg :D
tojest odakle dolazi opasnost tu su

kao što je prepelici najsigurnije da bude na puški kada lovac krene u lov

:D :D :D

slikovito
progDVB

Post by progDVB »

Eh sad' ko je na ciju propagandu nasjeo :roll:
(ponudio si isti link kao i Liska) 8)

Kad' budem imao malo vise vremena "pozabavit' cu se ovim pitanjem, pa ces dobiti neke odgovore 8-)
Truba

Post by Truba »

BigusDickus wrote: Znas li jos neki primjer "osvjedocenih fasista" za koje je komunistima trebalo godinu dana da ih zatvore? :?
zamisli Jugoslaviju 1945.
neprijatelji na istoku neprijatelji na zapadu
zemlja uništena do temelja 1.5 mrtvih
glad siromaštvo....nema pomoćio niodakle ...pritisci da se kralj vrati...staljinove prijetnje...

komunjare su morale kalkulisati... :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jah, samo kad pomislim na Bleiburg, jasno mi je koliko su kalkulisali.
Neko me prekinuo u pisanju pa sam slucajno stavio isti link kao i Liska, ne morate dvaput citati :lol:
Evo, za sve nezadovoljne, a koji znaju engleski http://www.hr/darko/etf/jews.html
Truba

Post by Truba »

BigusDickus wrote:Jah, samo kad pomislim na Bleiburg, jasno mi je koliko su kalkulisali.
kada pomislim na jasenovac koji je trajao 4 godine= sustavno i plansko biološko uništavanje

znam ko je ima proračun o uništenju srba židova i ostalih
a ko je napravio "izgred" u blajburgu...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Hm, a ja mislio da je zlocin = zlocin, bez obzira ko ga je pocinio.
Onda bi ti vjerovatno okarakterisao i zlocin u Srebrenici, kao niz cetnickih izgreda.
Truba

Post by Truba »

BigusDickus wrote:Hm, a ja mislio da je zlocin = zlocin, bez obzira ko ga je pocinio.
amen

srebrenicu mi ne umeći u usta jer nisam ni riječi rekao
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nisam htio da te uvrijedim na bilo koji nacin, ali to mi je prvo palo na pamet kada si ti onako relativizirao jedan velik zlocin.
progDVB

Post by progDVB »

BigusDickus wrote:Jah, samo kad pomislim na Bleiburg, jasno mi je koliko su kalkulisali.
:roll: :roll: :roll:

Image
Obilježen je Spomendan na blajburške žrtve i žrtve Križnog puta i odavanjem počasti žrtvama jednog od najvećih stratišta hrvatskih vojnika i civila u novijoj povijesti.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks prigodno je istaknuo da blajburška tragedija pokazuje kako ne postoje okolnosti koje mogu opravdati zločine i one koji su ih počinili.

"Nema načina da se prikrije istina i povijesne činjenice", rekao je Šeks, dodajući kako samo slobodan narod u svojoj slobodnoj državi može očuvati istinu o svojoj prošlosti i osigurati vlastitu budućnost.

Podsjetio je na to da je u Bleiburgu i na Križnome putu pobijeno tisuće hrvatskih vojnika i civila bez suđenja i mogućnosti priziva.

"Bivša komunistička vlast to je desetljećima prikrivala, no nije u tome u potpunosti uspjela jer se padom bivših režima o tome moglo otvoreno govoriti", istaknuo je Šeks.

Po njegovim riječima, Europa je danas (pristupanjem novih članica Europskoj uniji), kao i 1945. godine, ponovno na razmeđi epoha. Hrvatska na putu prema Europskoj uniji svakim danom sve više potvrđuje svoju opredijeljenost za demokraciju i poštivanje ljudskih prava i sloboda.

"Moderna hrvatska država temelji se i na antifašizmu koji ne treba poistovjećivati s komunizmom, u čije ime su počinjeni mnogi zločini", rekao je Šeks.

"Hrvatska odbacuje svaki ekstremizam i radikalizam", istaknuo je Šeks. Govoreći o novijoj hrvatskoj povijesti, također je rekao da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački.

"Narod koji zaboravlja svoju prošlost često ponavlja svoje tragedije", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na obilježavanju Spomendana na blajburške žrtve i žrtve Križnoga puta, na kojem se na Blajburškome polju okupilo oko 10.000 ljudi iz Hrvatske, BiH i iseljeništva.

Svetu misu predvodio je ličko-senjski biskup, mons. Mile Bogović, koji je u propovijedi rekao da danas okupljeni na Blajburškom polju žele izraziti poštovanje nevino osuđenima i patnji koja je potekla raznim križnim putovima.

"Želimo povezati sva naša stratišta i pretvoriti u jedinstveni žrtvenik, i izraziti im zahvalnost za patnju koju su za nas podnijeli. Treba istražiti istinu jer nas samo ona oslobađa. Spoznajmo svoje i tuđe pogreške, povežimo u našem narodu dobrotu oplemenjenu patnjom naših predaka", poručio je ličko-senjski biskup, mons. Mile Bogović.

Prisutnima je u ime počasnoga Blajburškog voda govorio Josip Jurčević, a u ime Doma naroda BiH njegov predsjedatelj Velimir Jukić.

Molitveni nagovor održao je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj glavni imam Idriz efendija Bešić.

Vijence na Spomenik blajburškim žrtvama položilo je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Šeksom, zatim u ime Predsjednika Republike njegov izaslanik Neven Ivak, u ime hrvatske Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, hrvatski veleposlanik u Austriji Dražen Vukov Colić, izaslanstva počasnoga Blajburškoga voda i Doma naroda BiH, mnoge nevladine i braniteljske udruge te udruge ratnih veterana.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora položilo je prije toga vijenac i kod spomen-obilježja žrtvama Križnoga puta na mariborskome groblju Dobravi.

http://www.iskon.hr/vijesti/page/2004/0 ... 34006.html

Image
Image
Image
Image
Post Reply