Da se i ja ukljucim,ja sam postavljao temu drugu sa problemom FOLIKULITIS,ali slabo nesto su mogli reci.
Imam sada 24 godine i moj problem sa folikulitisom traje punu godinu.
Ja sam imao problema sa aknama i bobuljicama po licu,toga sam se rijesio Hvala Bogu...poslje duge borbe...uz pomoć ćurokot kreme....,medjutim sada je drugi problem koji je bas iritantan,nepodnosljiv i dosadan vise postao.
I na kosi sam uvijek ponekad imao neku bubuljcicu,ajde nisam obracao paznju,to je reko normalno.Kada bi jednom primijetio prosle godine u martu,dok sam dirao se po kosi nedostatak dlake na samo jednom mjestu,potpuno spala povrsine mozda kao kliker....jojj odma sam potrazio dermatologa, medjutim cuo sam da dolazi dermatolog iz Beograda koji je specijalista oko kose,njemu sam i otisao, snimao mi je nekakvom kamerom i rekao da je to folikulitis decalvans,uzrocnik taj da izvinite posrani stafilokok, objasni da ta bakterija inace zivi na kozi svakog covjeka, medjutim: kroz neke nagle promjene da li to bilo hormonski ili stresno, te bakterije se povecaju na kozi i nastaje taj problem koji ja sada imam.
Počinjemo sa terapijama!!!!!
Dao mi je nekakv sampon kao za rast kose i dvije vrste kapi,da kapi svaki dan stavljam a kosu perem samponom.Ne sjecam se tačan naziv tih preparata a bili su jako skupi 100 KM to sve,ali neka 'reko' samo da oce pomoci.
I tako mazi,peri,kao smirilo se to,pocele su dlacice rasti,medjutim pojavilo se vise tih fulikulitis na glavi,najcesce se oni zavljaju na zadnjoj strani,na prednjoj nikada se ne pojavi.
Te bakterije su grozote,evo kako ide taj proces njihov: Prvo osjetim da imam tih bubuljcica po glavi,nakon jedno dva tri dana od tih bubuljica se pojavi oko fulikula dlake kao nesto zuto,neka gnoj, to je ono kako mi je dermatolog rekao izlucina tih bakterija-ta zuta stvar,nakon toga bude krastica, i na nekima mjestima gdje je to bilo opadne kose ,a na nekima ne opadne.Sva sreca i hvala Bogu sto mi je gusta puno kosa,pa to niko ne primjecuje da to imam,sem moje mame koja mi maze po glavi i naravno frizera koji me sisa.
Znači sada se to prosirilo na vecu povrsinu ja trazim drugog dermatologa, ona me posalje na bris da uradim na bakterije i gljivice,na rezultatima brisa pise nema glivica i nema bakterija,jer nije mi probila ono zuto da bi od toga uzela bris,sto je greska,ali dermatolog mi rekao da joj je samo bitno sto nisu gljivice.
Idemo sa terapijom 'opet':sada mi dala gentamicin mast i tablete za jacanje kose i koze na bazi B vitamini, pa da se javim za mjesec,odradio tu terapiju,smanjila se upala,ali ima na mjestima opala kosa a negdje ima jos tih fulikulitisa,posalje me na terapiju čistim Azotom,mjesec dana,svake sedmice po jednom....odradio i to smanjilo se,dlake pocele rasti,mjesec dana nista,opet se vratilo,poslje toga kod dermatologa gentamicin mast, mazanjem tim poboljsalo se upala se smanjila,uzimao B-komplex tablete sve normalno,nije mjesec trajalo,vrtilo se. Opet dermatologu,druga terapija,sada je tečni puder žućkaste boje, Bože dragi kada se sa tim namećkaš nigdje nemoj izlaziti,žute tačke po kosi,opet ništa ,mjesec dana koristio ništa se nije promijenilo,čak nisu ni prolazile te napasti, opet dermatologu sada daje mi neke kapi Belosalik,mjesec dana opet ništa ,ništa se ne mijenja. Dolazim opet njoj sada mi daje antibiotike Xiclav i geramicin mast,opet nista malo se smanjile upale ,ali ima jos tih bobuljica po glavi.
Sada sam vise stao,ne ide mi se ni tom dermatologu,mada opet moram...kako sam citao,ovaj problem moze i godinama da traje,a moze i samo nestati....mada necu da odustanem traziti lijek.
Sto se tice koloidnog srebra,nisam jos probao i to cu probati jer je to preparat Dr.Gabriela a od njega sam koristio i koristim ćurokot kremu ,sto sam veoma zadovoljan. Pa cu i to probati. Ne odustajemo
Eto pa komentarisite, dobro ce doci neki savjet. pozzzzz