Allah swt
-
mesdzid
#1 Allah swt
Selam alejkum i pozdrav!
Allahova milost:
http://www.n-um.com/Hadisi/allahovamilost.htm
Allahova Plemenitost:
http://www.n-um.com/Hadisi/allahovaplemenitost.htm
Allahova milost:
http://www.n-um.com/Hadisi/allahovamilost.htm
Allahova Plemenitost:
http://www.n-um.com/Hadisi/allahovaplemenitost.htm
-
mesdzid
Allahova velicina
”Oni ne velicaju Allaha onako kako Ga treba velicati; a citava Zemlja ce na Sudnjem danu u vlasti Njegovoj biti, a nebesa ce u moci Njegovoj smotana ostati. Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim!” (Kur'an, sura -Skupovi, 67)
Iz ovog ajeta shvatamo da je Bozija velicina daleko iznad ljudskog shvatanja. Ajet navodi da je svih sedam univezuma "smotano u Allahovoj saci". Znamo da je nas univezum najmanji od univerzuma. Sem toga naucni napredak nam je pokazao da se nasa galaksija, mljecni put proteze na 100.000 svjetlosnih godina i da nas univerzum sadrzi miljardu takvih galaksija i miljarde triliona zvijezda, plus bezbrojna druga nebeska tijela. Procjenjeno je je da se nas univerzum proteze na nekih 20 milijardi svjetlosnih godina.
Izbrojite zvijezde ! Ako bi smo uzeli jedan kvintilion zvijezda ( 1 sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi , dan i noc, trebalo bi nam 32 milijarde godina ( vise od starosti univerzuma). To je koliko bi nam trebalo da ih prebrojimo, a Allah ih je stvorio. Takva je Allahova velicina.
-Prostornu velicinu univerzuma mozemo procjenjivati, ako zamislimo da se upustimo u jednu svemirsku odiseju. Kada bismo napustili planetu Zemlju u pravcu Sunca brzinom svjetlosti , Suncu bismo stigli za 8 minuta . Ali trebalo bi nam vise od 50.000 godina da pri brzini svjetlosti da izadjemo iz nase galaksije . Sa vanjskog ruba mlijecne staze nasa planeta je nevidljiva. Cak ni najmocniji teleskop ne bi mogao otkriti sicusnu Zemlju.
Trebalo bi nam vise od od dva miliona godina da brzinom svjetlosti stignemo na prag prve galaksije. Najmanje 10 milijardi godina , krecuci se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam da dosegnemo vanjsku granicu naseg univezuma. Sa vanjskog ruba naseg univerzuma cak je i mljecna staza kao cestica prasine u velikoj sobi.
Ova neshvatljiva velicina je u Allahovoj ruci. Sa vanjske ivice univezuma, gdje je planeta zemlja? Koliko je ona znacajna ?
Na takvoj jednoj cestici zvanoj Zemlja zivjela su stvorenja poput Merjem, Isa i Muhammed a.s. . Pa i pored toga , opet ljudi uzimaju neka od tih nemocnih stvorenja bogovima. Allahova velicina nije samo predstavljena samo cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci , nego takodjer i u cinjenici da On u potpunosti upravlja svakim atomom. svakom komponentom svugdje i svagda.
Preuzeto iz knjige " Kur'an ispred nauke i civilizacije" - autor Mustafa Mlivo.
”Oni ne velicaju Allaha onako kako Ga treba velicati; a citava Zemlja ce na Sudnjem danu u vlasti Njegovoj biti, a nebesa ce u moci Njegovoj smotana ostati. Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim!” (Kur'an, sura -Skupovi, 67)
Iz ovog ajeta shvatamo da je Bozija velicina daleko iznad ljudskog shvatanja. Ajet navodi da je svih sedam univezuma "smotano u Allahovoj saci". Znamo da je nas univezum najmanji od univerzuma. Sem toga naucni napredak nam je pokazao da se nasa galaksija, mljecni put proteze na 100.000 svjetlosnih godina i da nas univerzum sadrzi miljardu takvih galaksija i miljarde triliona zvijezda, plus bezbrojna druga nebeska tijela. Procjenjeno je je da se nas univerzum proteze na nekih 20 milijardi svjetlosnih godina.
Izbrojite zvijezde ! Ako bi smo uzeli jedan kvintilion zvijezda ( 1 sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi , dan i noc, trebalo bi nam 32 milijarde godina ( vise od starosti univerzuma). To je koliko bi nam trebalo da ih prebrojimo, a Allah ih je stvorio. Takva je Allahova velicina.
-Prostornu velicinu univerzuma mozemo procjenjivati, ako zamislimo da se upustimo u jednu svemirsku odiseju. Kada bismo napustili planetu Zemlju u pravcu Sunca brzinom svjetlosti , Suncu bismo stigli za 8 minuta . Ali trebalo bi nam vise od 50.000 godina da pri brzini svjetlosti da izadjemo iz nase galaksije . Sa vanjskog ruba mlijecne staze nasa planeta je nevidljiva. Cak ni najmocniji teleskop ne bi mogao otkriti sicusnu Zemlju.
Trebalo bi nam vise od od dva miliona godina da brzinom svjetlosti stignemo na prag prve galaksije. Najmanje 10 milijardi godina , krecuci se brzinom svjetlosti, trebalo bi nam da dosegnemo vanjsku granicu naseg univezuma. Sa vanjskog ruba naseg univerzuma cak je i mljecna staza kao cestica prasine u velikoj sobi.
Ova neshvatljiva velicina je u Allahovoj ruci. Sa vanjske ivice univezuma, gdje je planeta zemlja? Koliko je ona znacajna ?
Na takvoj jednoj cestici zvanoj Zemlja zivjela su stvorenja poput Merjem, Isa i Muhammed a.s. . Pa i pored toga , opet ljudi uzimaju neka od tih nemocnih stvorenja bogovima. Allahova velicina nije samo predstavljena samo cinjenicom da On univerzum drzi u svojoj saci , nego takodjer i u cinjenici da On u potpunosti upravlja svakim atomom. svakom komponentom svugdje i svagda.
Preuzeto iz knjige " Kur'an ispred nauke i civilizacije" - autor Mustafa Mlivo.
- vatrogasac
....jel' ti to psihijatar....neću spominjati temu koju ti postavi na podforumu Bez cenzure....kao postavljač trebao si pregledati komentare.....a ne ovako lijetati i spamati.....FIKUS2 wrote: TZV. bog NE POSTOJI vi koji vjerujete imate umisljenog prijatelja i pomagaca i samim tim vam konstatujem sizofreniju
Filozofi poput Mark Orwela, Nitchea, Šopenhauera pripadaju ateističkoj grupi. William James autor je knjige s naslovom "Vjera i psiha" u kojoj kritikuje stavove ovih triju filozofa: "Riječi Mark Orwella pokazuju korjenitu gorčinu i tugu. Njegovi jauci jednaki su smrtnom hropcu svinje koju kolju. U duševnim se stanjima Nitchea i Šopenhauera primjećuje zlovolja i etička izvitoperenost. Jauk ovih dvaju njemačkih autora čovjeka podsjeća na piskanje miša koji se nalazi u trenutku odvajanja od života. U recima njihovih riječi ne mogu se primjetiti čiste vjerske ideje i pojmovi u vezi sa životom i teškoćama." Niče, kojeg William naziva filozofskim pesimistom, svoju je filozofiju izgradio na ideji moći. On između ostalog kaže: "Milost i sažaljenje treba odbaciti. Sažaljenje je znak slabosti. Skromnost i poslušnost su bezvrijedni i jadni. Samilost, strpljenje, oprost i prelazak preko greški ustvari su znak mlitavosti i neambicioznosti. Zašto ubiti dušu? Dušu treba odgajati. Zašto obožavati druge? Sebe treba obožavati, a nemoćne i bijedne treba pustiti da nestanu." Nitche ovakvim stavovima i pogledima živi u svijetu koji je jedna vrsta doživotnog zatvora. Usljed zakona po kojem se svakom čovjeku na kraju vraća upravo ono što je svojim djelima i zaslužio, tako i Nitche pred kraj života udara glavom o zid svoga filozofskog poimanja. U pismu upućenom vlastitoj sestri pred kraj života Nitche se jada: "Kako prolazi vrijeme život mi je nepodnošljiviji. Godinama sam trpio bolest koja me je dovodila na izmak snaga, međutim nikada mi nije bilo kao sada. Sada, kada sam pun tuge i beznađa. Šta se dogodilo? Desilo se ono što i treba da se desi. Sukobi koje sam imao s ljudima uništili su nadu u njima prema meni, a sada, sa obje strane vidimo pogreške. Bože, kako sam usamljen! Nemam nikoga s kim bi se mogao nasmijati i ispiti jednu šolju čaja. Nema nikoga ko bi mi pružio prijateljsku utjehu."
Ovakva sudbina dočekala je čovjeka koji se, dok je bio pri snazi oholio i zagovarao princip moći, međutim na kraju nije imao nikoga s kim bi mogao čak jedan čaj popiti!?
Gospodin Šopenhauer, koga William u svojoj knjizi citira kaže: "Osnova u životu je patnja i bol. Užitak i sreća su ustvari tjeranje boli, a ne nešto pozitivno. Što je biće na većem stepenu razvoja, više ga napada bol i patnja. Zbog toga što više shvata i više se sjeća prošlosti, može bolje predvidjeti bol u budućnosti. Jedan trenutak sreće popraćen je jednim životom tuge i nesreće. Ne oženi se u tuzi si, oženi se, srest će te hiljade bolova!? Velika nesreća leži u ljubavi, a žena, koju ljudi smatraju izvorom sreće, ustvari knjiga je tuge i život ispunjen patnjom, ne ona je smrt koja se odlaže trenutak po trenutak i najednom se desi kao sudbina, a od života nikakve koristi imalo se nije."
- Meshtar
Vjerovatno petkom odeš na džumu pa naveče na ovo, budući da je to tvoj link....
http://www.crtica.com
http://www.crtica.com
- vatrogasac
......ja ti citirah šta je rekao William James.....a on opet ovu trojicu...kako da ti prepričam....?.....a Bogami što se tiče ovih tvojih spam rečenica suzdržat ću se od bilo kakvog komentara.....FIKUS2 wrote:bezze totalno, ja barem napišem cijelu rečenicu dok ti copy+paste drmašk'o fol vjernik bjaaaaaži
-
mr__bosnjak
Ostao sam bez rijeci. Bojim se sta god da kazem da ce biti pogresno pa zato samo jedno:
Allah´u Akbar! Bog je Veliki!
Allah´u Akbar! Bog je Veliki!
- vatrogasac
...ma pustite ga ..... spoznaja je proces....
Abdullah muslimischer konvertit
....ko zna gdje će njega odvesti....
Abdullah muslimischer konvertit
....ko zna gdje će njega odvesti....
-
BigBoss
#12 Re: sw
Svi smo isti pod nebeskim svodom.FIKUS2 wrote:pitanje za vas: kako taj vaš bog gleda na dio svijeta u kojemu nikakve monoteističke religije namaju mijesta. da li su milijarde kineza, indijaca, japanaca, urođenika osuđeni na pakao? da li pakao postoji? djevice u raju? baš me zanima šta mislite?
-
FIKUS2
slažeš li se da 95% vjernika svoju vjeru dobiju usađeno u glavu u starosti između recimo 0 i 8 godina? put spoznaje da nema boga je onda težak i trnovit. tvrdnje da je bilo šta na ovom svijetu sveto, bile to osobe (kao u kršćanstvu) ili knjige (kao u islamu) samo donose ljudima nesreću u toku istorijevatrogasac wrote:. spoznaja je proces...
-
FIKUS2
#14 Re: sw
apsolutno se slažem. a ako vjeruješ u zagrobni život kao faraoni, muslimani i ostali religiozni ljudi...kuda sa nevjernicima, pakao ili raj? pitanje ne može biti jasnijeBigBoss wrote:Svi smo isti pod nebeskim svodom.FIKUS2 wrote:pitanje za vas: kako taj vaš bog gleda na dio svijeta u kojemu nikakve monoteističke religije namaju mijesta. da li su milijarde kineza, indijaca, japanaca, urođenika osuđeni na pakao? da li pakao postoji? djevice u raju? baš me zanima šta mislite?![]()
-
BigBoss
Ma nema kad riknes nema te vise i to je to. Sve ostalo je iluzija, strah itd. Ali od zemlje si posto zemlji ides, ne znam koja religija rece to ali sve mi se cini da je tako. Prah prahu pepeo pepelu. Nestade, sve je samo sekunda.
Hebi ga, gdje si bio prije nego sto si se rodio????? Nigdje. Zivot bude i prodje, zasto se inace umire???

Od tri miliona spermatozoida ti uletio, i eto nasto zivot.

Hebi ga, gdje si bio prije nego sto si se rodio????? Nigdje. Zivot bude i prodje, zasto se inace umire???
Od tri miliona spermatozoida ti uletio, i eto nasto zivot.
-
FIKUS2
to je pticiji cvrkut u mojim usimaBigBoss wrote:Ma nema kad riknes nema te vise i to je to. Sve ostalo je iluzija, strah itd. Ali od zemlje si posto zemlji ides, ne znam koja religija rece to ali sve mi se cini da je tako. Prah prahu pepeo pepelu. Nestade, sve je samo sekunda.
Hebi ga, gdje si bio prije nego sto si se rodio????? Nigdje. Zivot bude i prodje, zasto se inace umire???![]()
Od tri miliona spermatozoida ti uletio, i eto nasto zivot.![]()
-
FIKUS2
#17 Re: Allah swt
u proslom vijeku (1900-2000) je preracunato svakih 6 sekundi jedan stanovnik zemlje izgubio zivot u oruzanim konfliktima tj. ratovima - eto ti plemenitost k'o fol svemocnogmesdzid wrote: Allahova Plemenitost:
-
FIKUS2
ima ima treba svaku sekundu zivota crpiti do maksimuma... zato sto ces imati jaaaakao puno vremena da te ne budeBigBoss wrote:Ma skontaj zasto niko ne zeli da umre. Pa kad ih ceka bolji zivot tamo zasto onda ne riknu???? Pa zato sto je ovo sve, zivot, zato drzite se toga rajo.
Zasto smo zivi???? Da zivimo. Je li ima tu nekog smisla, zivot, zivjeti, uzivati?????![]()
- vatrogasac
...većina dobije, a šta misliš da ne prođe fazu preispitivanja toga znanja koja se opet može spoznajom nazvati.....čitajući tvoje komentare i tvoja pitanja apsolutno me ne čudi što si ateista jer ona oslikavaju tvoje poznavanje vjere.....izvini, ali kao dijete prvi dan u školi sa bukvarom u ruci.....ti tražiš da ti se spoznaja prenese....e njena priroda nije takva da se može 'fotokopirati'......svako ima svoj put do Cilja.....neko stigne, a neko se umori ili ga mrzi da 'ide' pa odustane....FIKUS2 wrote:slažeš li se da 95% vjernika svoju vjeru dobiju usađeno u glavu u starosti između recimo 0 i 8 godina? put spoznaje da nema boga je onda težak i trnovit. tvrdnje da je bilo šta na ovom svijetu sveto, bile to osobe (kao u kršćanstvu) ili knjige (kao u islamu) samo donose ljudima nesreću u toku istorijevatrogasac wrote:. spoznaja je proces...