All season gume - auto bild test oktobar 2015

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#26 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:Nije tebi dobro. Ja postavio rezultate kočenja na kojima se vidi da alllseason gume uopste ne zaostaju toliko koliko ste vi htjeli predstaviti, a onda ste vi počeli laprdat o temperaturi, kao to mjereno na 25 stepeni i nagađat teorije da ce na višim temperaturama biti jos veća razlika jer tobož ljetna postaje još bolja :lol:
Postaje bolja :D
Ned071

#27 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Ned071 »

Mislio sam da je golfov pumpa dizna comon rail motor najgluplje sto sam ovdje procitao. Ovo je sa ljetnjom gumom to ipak prevazislo... Jako prejako... :thumbup:
jefferson

#28 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

Ned071 wrote:Mislio sam da je golfov pumpa dizna comon rail motor najgluplje sto sam ovdje procitao. Ovo je sa ljetnjom gumom to ipak prevazislo... Jako prejako... :thumbup:
Mislis da ne postaje bolja sa vecom temperaturom?
Ned071

#29 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Ned071 »

Memo je to... Dzaba se mucis..
jefferson

#30 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

Ned071 wrote:Memo je to... Dzaba se mucis..
Ma znam, ne mucim se, nego hocu da vidim dokle ide sa svojom gluposcu, dosadno na poslu ba :D
dileja

#31 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

jefferson wrote:
dileja wrote:Nije tebi dobro. Ja postavio rezultate kočenja na kojima se vidi da alllseason gume uopste ne zaostaju toliko koliko ste vi htjeli predstaviti, a onda ste vi počeli laprdat o temperaturi, kao to mjereno na 25 stepeni i nagađat teorije da ce na višim temperaturama biti jos veća razlika jer tobož ljetna postaje još bolja :lol:
Imas li kakav relevantan dokaz koji sam trazio ili je to sve tvoje laprdanje i nista drugo
jefferson

#32 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:
jefferson wrote:
Imas li kakav relevantan dokaz koji sam trazio ili je to sve tvoje laprdanje i nista drugo
Pa ako ja kazem to mora tako biti, zar to nisi skontao? :lol:
supercali

#33 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja ti ako na autoputu proletis na vlakovu sa tim gumama tebe nece trebati voditi u bakije nego samo bagerom zatrpati
mayab

#34 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by mayab »

Novi Renault KADJAR standardno ima te univerzalne gume, Goodyear cini mi se, vidio jucer u salonu....
dileja

#35 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Auuuu sad si ih sjebo
I to SUV hej
jefferson

#36 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:Auuuu sad si ih sjebo
I to SUV hej
E sjebao n s je pravo, ono Renault je odlucio koristiti all season gume.
U SAD 99% auta dodje na all season gumama, i de nas prosvijetli sto je to tako?
dileja

#37 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

objasni ti meni kako to Renou ne smeta da svoj SUV opermi sa all-season gumama
a za SAD me zaboli moja kitara :oops:
dileja

#38 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Image

Na suhom, mokrom i na snijegu
Testirali smo ljetno-zimsku gumu Michelin CrossClimate

Velik broj vozača iz raznih razloga se tijekom godine vozi na istim gumama. Već dugo vremena postoje i cjelogodišnje gume, za one koji ne žele kupovati zimske i ljetne gume. Francuski proizvođač guma Michelin je napravio ljetnu gumu koja se komotno može voziti i zimi, po snijegu. Najbolje mjesto za provjeru nove gume je bila upravo Francuska, na granici sa Švicarskom, u blizini Ženeve.

Dolaskom u Divonne-les-Bains dočekali su nas idealni uvjeti za testiranje nove gume Michelin CrossClimate - u nižim krajevima je bilo sunčano, ali uz temperaturu od samo nekoliko stupnjeva, dok su okolna gorja bila pod snijegom. Cilj testa novih guma je bio isprobati gume u stvarnim uvjetima - na suhoj cesti, na mokroj cesti te na snijegom prekrivenoj prometnici.

Michelin je sve te uvjete pripremio na poligonu, a nakon što smo prvo odradili test sa zimskim i cjelogodišnjim gumama uslijedio je test s novim gumama CrossClimate, na automobilu Volkswagen Golf.

Test na poligonu

Prvo smo se vozili sa zimskim gumama na Volkswagenu Golf, kako bismo poligon isprobali s gumama koje već poznajemo od prije. Odradili smo vožnju po suhoj cesti i naglo kočenje pri brzini 55 km/h. Zatim je uslijedila vožnja po mokroj cesti, na kružnom toku u kojem smo se vrtjeli desetak krugova, pri prosječnoj brzini od oko 35 km/h. Zanimalo nas je koliko će gume proklizavati u takvim uvjetima. Uslijedio je potom test po snijegu, na uzbrdici pod dosta velikim kutom. Zaustavili smo se na snijegu, na padini, te krenuli uz proklizavanje uobičajeno za zimske gume - nakon nekoliko trenutaka gume su uhvatile grip i uspješno smo se dovezli do vrha, po snijegu.

Uslijedila je zamjena vozila, s novim gumama Michelin CrossClimate, u dimenziji 205/55 R16. Sve smo prethodno odrađeno ponovili s CrossClimate, a ovo su naši dojmovi: pri vožnji po suhoj cesti, pri temperaturi od 5-6 stupnjeva, gume su imale dobru trakciju. Na znak naše suputnice naglo smo stisnuli kočnicu, pri brzini od 55 km/h. Usporedili smo zaustavni put sa zimskim gumama, a dužina zaustavljanja je bila praktički ista.
Krenuli smo prema kružnom toku s mokrom cestom. Vrteći se u krug pokušavali smo održati brzinu oko 35 km/h, uz povremeno proklizavanje prednjeg kraja vozila. U tom su dijelu nove gume Michelin CrossClimate pokazale sitno odstupanje od zimskih, ali radilo se o proklizavanju koje smo vrlo lako mogli kontrolirati.
Treći test je bio na snijegu. Sad se vjerojatno pitate kakav je osjećaj ići po snijegu s ljetnim gumama, ali koje se deklariraju i za vožnju po snijegu? Zaustavili smo se na uzbrdici pokrivenoj snijegom te zatim krenuli ubrzavati. Kotači su se, očekivano, zavrtjeli na mjestu, ali su gume počele hvatati grip na podlozi, uz lamele koje gume na sebi imaju. Golf je uspješno krenuo prema vrhu snijegom pokrivene padine, uz proklizavanje kakvo smo imali i sa zimskim gumama.

Test u gorju prekrivenim snijegom

Nakon testa na poligonu koji je pripremio Michelin, zaputili smo se s Peugeotom 308, s gumama Michelin CrossClimate, prema snijegom prekrivenom gorju. Zanimalo nas je kako se gume ponašaju u takvim uvjetima, gdje je temperatura bila 2 stupnja. Vozilo je samouvjereno vozilo kroz mnogobrojne zavoje, dok je cesta bila mokra od snijega koji se povremeno topio. Nismo niti jednom primijetili da su gume previše proklizale, ništa više nego što bi to bilo sa zimskim gumama.
Pored glavne ceste smo pronašli snijegom prekrivenu prometnicu te je zatim uslijedilo kočenje po snijegu. Kotači su se ponašali isto kao što se inače vozimo sa zimskim gumama - u usporedbi sa zimskim gumama zaustavni put nam nije bio ništa duži, proklizavanje guma po snijegu je bilo praktički isto, kao i pokušaj naglog ubrzavanja, uz proklizavanje kotača i uključenu kontrolu proklizavanja. Na ovom testu su nove gume Michelin CrossClimate pokazale kako se bez ikakva straha mogu voziti i po snijegu.

Oznaka s 3 planinska vrha s pahuljicom

Guma Michelin CrossClimate je odobrena za zimsku upotrebu jer na sebi ima 3 planinska vrha s pahuljicom, uz oznaku M+S. Dakle, u zemljama u kojima je upotreba zimskih guma obavezna, možete koristiti novu Michelin CrossClimate. Površina profila je mekana i povećava mogućnost mješavine da prianja na najmanju neravninu na površini ceste u svim uvjetima vožnje (suho, mokro, snijeg – kako može dodirnuti površinu ceste kroz snijeg).
Novi podsloj profila optimizira energetsku učinkovitost pneumatika smanjujući generiranje topline. Michelinovi inženjeri smanjili su ovaj porast topline zbog uporabe najnovije generacije silike, koja je ubačena u mješavinu profila, te su time uspjeli smanjiti potrošnju goriva pneumatika CrossClimate.
Kombinacija V-oblika profila s oštrim kutom s novim 3D međusobno preklopljenim ripnama optimizira držanje na snijegu: poprečno, zbog kuta središnje površine profila te uzdužno zbog toga što je kut oštriji u području ramena pneumatika.

http://www.vidiauto.com/Testovi/Testira ... ossClimate
Image
Image
dileja

#39 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Auto Express – test guma za sva godišnja doba 2015.

Auto Express, jedan od vodećih britanskih časopisa, sproveo je opsežne testove kako bi bar donekle odgovorio na vječitu dilemu: Da li su bolje all-season gume, ili mijenjeti ljetne i zimske (gume) u zavisnosti od sezone?

Ovom zadatku Britanci su pristupili veoma ozbiljno kako bi se izbjegle eventualne greške i nedoumice. Testirane su nove all-season gume predstavljene u proteklih godinu dana, kako bi rezultati bili ujednačeni, sve gume su bile dimenzija 205/55 R 16, a testna vozila su bila VW Golf sedme generacije. Sva mjerenja obavljena su po 10 puta, najbolji i najlošiji rezultat odbačen, a ostali uprosječeni. Najbolji prosječni rezultat ocijenjen je sa 100%, a svi ostali nastali su rekalkulacijama.

Uporedni test obuhvatio je sljedeće konkurente:
Bridgestone A001Image

Goodyear
Vector 4Seasons Gen-2
Image

Maxxis
Allseason AP2
Image

Nokian
Weatherproof
Image

Pirelli
Cinturato All Season
Image

Vredestein
Quatrac 5
Image

te radi komparacije zimske gume
Continental
ContiWinterContact TS 850
Image

i ljetne Dunlop
Sport BluResponse.
Image

Nažalost, u ovu konkurenciju nisu uključene nove gume Michelin CrossClimate “summer tyre with winter capability” (ljetne gume sa zimskim sposobnostima), jednostavno zato što su predstavljene prekasno.

Testovi su obavljeni na lokacijama, koje su namijenjene svrsi: Ivalo (“Bijeli Pakao”, testni poligon kompanije Nokian, smještena na sjeveru Finske) i Contidrom (testni poligon kompanije Continental, u blizini Hannovera u Njemačkoj).

Testovi su obavljeni u nekoliko segmenata, te donosimo rezultate svakog zasebno (najbolji ostvareni rezultati ocijenjeni su sa 100%, a svi ostali su usklađeni kako bi se moglo sprovesti rangiranje i poređenje).

Predstavljeni rezultat pokazuju neke veoma zanimljive činjenice, neke vezane za testirane gume, kao i neke opšte, koje bi svaki vozač trebao imati na umu.

Očigledno je su gume Nokian odnijele pobjedu zahvaljujući odličnim rezultatima u “zimskim disciplinama”, gdje su se pokazale bolje od “pravih” zimskih guma, ali su isto tako loše u “ljetnim” uslovima. Također, očigledno je da su sve testirane gume, zapravo, pokazale dobre i dosta ujednačene rezultate, jer su u ukupno sumiranim ocjenama i one “najlošije” ocijenjene sa visokih 93,3%.

Ono što bi svi vozači trebali imati na umu je da se ljetne gume ne “snalaze” dobro u zimskim uslovima (pogledati rezultate za ljetne gume na snijegu), ali da su superiorne u odnosu na all-season gume u ljetnim uslovima, te da imaju znatno manji otpor kotrljanju, što se direktno odražava na potrošnju goriva.

http://proauto.ba/auto-express-test-gum ... -galerija/

Image
insomnia78

#40 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by insomnia78 »

dileja wrote:objasni ti meni kako to Renou ne smeta da svoj SUV opermi sa all-season gumama
U Francuskoj zimske gume nisu obavezne :D
dileja

#41 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

i kake veze ima Francuska sa BH tržištem :?
insomnia78

#42 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by insomnia78 »

Pa RenoL ih opremio za sve isto, po sebi :lol:
dileja

#43 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

biži ba, pusti budalaštinje
Last edited by dileja on 15/10/2015 23:01, edited 1 time in total.
insomnia78

#44 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by insomnia78 »

Co'ek bi rek'o, sve trkaci
Analizira se svaki detelj :lol: a sumnjam da ima zemlje i grada sa vise sudara u Evropi
:lol: :lol:
supercali

#45 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:objasni ti meni kako to Renou ne smeta da svoj SUV opermi sa all-season gumama
ne smeta zato sto prodaje muda pod bubrege
ovo im je najjeftinija varijanta i takvi kao ti polete da ga kupe
isto tako nije smetalo ni vw-u sto su tusili auta sa softverom
sve je stvar zarade a sa svesezonkama najvise zarade
basicm

#46 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by basicm »

Hoce li meni ko objasniti kako se one izvrate za zimu i ljeto?
Samo slikaju jednu stranu, nigdje druge.
Memo pomagaj!
mobsterc

#47 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by mobsterc »

jefferson wrote:
mobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu :D
Gumama, nista. Vozacima? Znaju vecinu limara po gradu.
Edit: Imam i ja all season gumu na vozilu sa 4x4, ali uvijek u novembru stavim prave zimske gume.
Da se kladimo da cu ja sa ovima proci gdje ti neces sa 'pravim zimskim'? :P

Image
supercali

#48 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote: Na Bjelašnici niti ijednu drugu planinu ne idem niti ću
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom
pa neces sigurno ni po dalmatini voziti
jbt koji mozak ovo moze smisliti ja sam mislio da to ima samo u pricama
AenemA

#49 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by AenemA »

Imam ove Continental-ke na oba auta i nemam nikakvih problema ni ljeti ni zimi, super guma!

Image
jefferson

#50 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

mobsterc wrote:
jefferson wrote:
mobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu :D
Gumama, nista. Vozacima? Znaju vecinu limara po gradu.
Edit: Imam i ja all season gumu na vozilu sa 4x4, ali uvijek u novembru stavim prave zimske gume.
Da se kladimo da cu ja sa ovima proci gdje ti neces sa 'pravim zimskim'? :P

Image
Koliko ja vidim to su all terrain studded gume.
Funkcionise po snijegu i ledu, po suhom bi zaostao jedno dva km iza :D
Ima ih masa raje ovdje gdje ja zivim, nista posebno. Jos nisam zapeo negdje sa obicnim zimskim gumama, a prevoji su po 4km visoki.
Dobro dodju ljudima koji zive bas tame gdje s eniakko ne cisti i gdje nadmorska visina po 3-3.5km.
Post Reply