Moderators: _BataZiv_0809, anex

Gdje pisesupercali wrote:Nikad neces imati zimske japanke i ljetne cizme koje se super ponasaju u tim uvjetima
I procitaj tekst namjenski pneumatici su isplativiji jer duze traju tako slicno pise u tom tekstu
Nije nego 4 para guma ako te ko pita slucajno matematicardileja wrote:Gdje pisesupercali wrote:Nikad neces imati zimske japanke i ljetne cizme koje se super ponasaju u tim uvjetima
I procitaj tekst namjenski pneumatici su isplativiji jer duze traju tako slicno pise u tom tekstu
Namjenski podrazumevaju 8 pari guma ako te ko pita slučajno, da znaš i gdje još troškovi montaže i demontaže

Evo strucnjaka ovdje.dileja wrote:Gdje je onaj stručnjak koji je tvrdio da su all season gume loše pri kočenju
Testiranja se vrse po mogucnosti na 22 stepena (+- 3 stepena). Tako da stoji to, na 30-35 stepeni ta guma ce stajati bar 5 metara kasnije nego ljetna guma.ado-šampion wrote:Evo ti jos jednog strucnjaka da ti malo razjasni.![]()
Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila). I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.
Mislim da nema potrebe da ljude koje hoce da ti pomognu vrijedjas. Ja ovdje ne pisem da bi polemisao s tobom, nego da ti pomognem. Ti si meni u raznim raspravama i s masom nickovadao dojam djeteta koje je firsko polozilo i koje kupuje gume za babino auto. I vjeruj da nisam jedini. O ovoj temi generalno nemas pojma, ne mozes razlikovati zimsku i ljetnu mjesavinu a kamoli sta drugo, a nakacio si 100 testova. Nemas prakticnog iskustva. Nista to nije lose, ja sam kupovao gume za babino auto isto (odrzavao sam auto kad mi je bilo 14 godina, birao ulje i slicno), ali sam slusao savjete ljudi koji su htjeli da mi pomognu.
Zato Memo pamet u glavu.
nije "koja god" nego NAJBOLJA ljetna guma, nisu naveli, ali pretpostavljam Dunlop, jerje ta guma pobjednik testa ljetnih, a pobjednik testa zimskih je Conti TS 850ado-šampion wrote:Evo ti jos jednog strucnjaka da ti malo razjasni.![]()
Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila).
al si nepismen! pa uslovi su isti za sve gume, pa ako će na višoj temperaturi biti lošija allseason, bit će za isto lošija i klasična ljetna, tako da odnos ostaje isti, a ne gori za allseason gume, osim ako ti i ovaj drugi stručnjak ne smatrate da nekim čudom ljetne postaju sve bolje što je viša temperatura, pa bi bile najbolje na + 50I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.
Malo je rec da neznas sta pricas. Najgore je sto ces svojom tvrdoglavoscu ubiti nekoga na cesti.dileja wrote:nije "koja god" nego NAJBOLJA ljetna guma, nisu naveli, ali pretposvaljma Dunlopado-šampion wrote:Evo ti jos jednog strucnjaka da ti malo razjasni.![]()
Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila).
što znači da već one dalje po redosljdeu na testu ljetnih guma, imaju i lošije rezultate !!!
al si nepismen! pa uslovi su isti za sve gume, pa ako će na višoj temperaturi biti lošija allseason, bit će za isto lošija i klasična ljetna, tako da odnos ostaje isti, a ne gori za allseason gumeI to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.
gluposti ostatka posta nisu ni vrijedni komentara
veze s mozgom nemaju
dileja wrote:To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
Na Bjelašnici niti ijednu drugu planinu ne idem niti ću
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom
Super za tebe, znam ih i ja dosta koji voze zimi na all season gumama.mobsterc wrote:Evo da se tuspasim da vozim duboki snijeg na all season gumi
Gumama, nista. Vozacima? Znaju vecinu limara po gradu.mobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu
Pa ti pametujes bez ikakvih dokaza, a meni ne pada na pamet da JA trazim za tebe dokaze po googlujefferson wrote:dileja wrote:To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Imas nesto sto se zove Google, pa bujrum.
A BiH je inace poznata kao drzava u kojoj snijeg pada samo na planinama
Koja je konkretna guma u pitanjumobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu
Nemam ja sta prvi dokazivati, ti si rekao: sad ce ova dva strucnjaka reci da je ljetna guma bolja od alls eason gume na visokim temperaturama.dileja wrote:Pa ti pametujes bez ikakvih dokaza, a meni ne pada na pamet da JA trazim za tebe dokaze po googlujefferson wrote:dileja wrote:To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Imas nesto sto se zove Google, pa bujrum.
A BiH je inace poznata kao drzava u kojoj snijeg pada samo na planinama
Sve dok ne dokazes svoje tvrdnje nekom studijom ili člankom iz auto novina za mene ostaje tvoje nagađanje ma bolje rečeno prazno laprdanje
Neka ga, da vidimo dokle glupost ide, iako je Einstein rekao da je ljudska glupost beskonacna.Ned071 wrote:Jeffersone dragi kako ti se vise da... Pusti ga... Kad se zaustavi umjesto na cesti u garazi tz merkatora skontace...