All season gume - auto bild test oktobar 2015

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dileja

#1 All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Iz najnovijeg srbijanskog izdanja
Image
Image
Image
Image
supercali

#2 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

Nikad neces imati zimske japanke i ljetne cizme koje se super ponasaju u tim uvjetima
I procitaj tekst namjenski pneumatici su isplativiji jer duze traju tako slicno pise u tom tekstu
condy

#3 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by condy »

Kod nas se voze uglavnom all season gume, sava eskimo m+s :D
supercali

#4 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

Sava eskimo mjeseci svi
Umjesto all season kod nas je all months posto su sezone samo fudbalske kod nas
dileja

#5 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

supercali wrote:Nikad neces imati zimske japanke i ljetne cizme koje se super ponasaju u tim uvjetima
I procitaj tekst namjenski pneumatici su isplativiji jer duze traju tako slicno pise u tom tekstu
Gdje pise
Namjenski podrazumevaju 8 pari guma ako te ko pita slučajno, da znaš i gdje još troškovi montaže i demontaže
supercali

#6 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:
supercali wrote:Nikad neces imati zimske japanke i ljetne cizme koje se super ponasaju u tim uvjetima
Gdje pise
Namjenski podrazumevaju 8 pari guma ako te ko pita slučajno, da znaš i gdje još troškovi montaže i demontaže
Nije nego 4 para guma ako te ko pita slucajno matematicar
A koliko ti guma koristis nenamjenski? 4 ili isto 8?
dileja

#7 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Omaška moja, 8 guma ili 4 para ti moras koristit cijelo vrijeme
Allseason samo 4 gume

Drastična razlika
dileja

#8 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Gdje je onaj stručnjak koji je tvrdio da su all season gume loše pri kočenju

Image
jefferson

#9 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:Gdje je onaj stručnjak koji je tvrdio da su all season gume loše pri kočenju

Image
Evo strucnjaka ovdje.
Strucnjak ti je rekao da kupis te gume, i kada prvi snijeg od pola metra padne idi na Bjelasnici pa probaj.
ado-šampion

#10 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by ado-šampion »

Evo ti jos jednog strucnjaka da ti malo razjasni. :D

Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila). I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.

Mislim da nema potrebe da ljude koje hoce da ti pomognu vrijedjas. Ja ovdje ne pisem da bi polemisao s tobom, nego da ti pomognem. Ti si meni u raznim raspravama i s masom nickova :D dao dojam djeteta koje je firsko polozilo i koje kupuje gume za babino auto. I vjeruj da nisam jedini. O ovoj temi generalno nemas pojma, ne mozes razlikovati zimsku i ljetnu mjesavinu a kamoli sta drugo, a nakacio si 100 testova. Nemas prakticnog iskustva. Nista to nije lose, ja sam kupovao gume za babino auto isto (odrzavao sam auto kad mi je bilo 14 godina, birao ulje i slicno), ali sam slusao savjete ljudi koji su htjeli da mi pomognu.

Zato Memo pamet u glavu. :D
jefferson

#11 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Evo ti jos jednog strucnjaka da ti malo razjasni. :D

Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila). I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.

Mislim da nema potrebe da ljude koje hoce da ti pomognu vrijedjas. Ja ovdje ne pisem da bi polemisao s tobom, nego da ti pomognem. Ti si meni u raznim raspravama i s masom nickova :D dao dojam djeteta koje je firsko polozilo i koje kupuje gume za babino auto. I vjeruj da nisam jedini. O ovoj temi generalno nemas pojma, ne mozes razlikovati zimsku i ljetnu mjesavinu a kamoli sta drugo, a nakacio si 100 testova. Nemas prakticnog iskustva. Nista to nije lose, ja sam kupovao gume za babino auto isto (odrzavao sam auto kad mi je bilo 14 godina, birao ulje i slicno), ali sam slusao savjete ljudi koji su htjeli da mi pomognu.

Zato Memo pamet u glavu. :D
Testiranja se vrse po mogucnosti na 22 stepena (+- 3 stepena). Tako da stoji to, na 30-35 stepeni ta guma ce stajati bar 5 metara kasnije nego ljetna guma.
O bljuzgavici, ledu i slicno ne bi da raspravljam vise, posto nema smisla sa memom. Cim padne dobar snijeg odmah na cestu pa nek vidi. Drugacije ocito nemoze.
dileja

#12 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila).
nije "koja god" nego NAJBOLJA ljetna guma, nisu naveli, ali pretpostavljam Dunlop, jerje ta guma pobjednik testa ljetnih, a pobjednik testa zimskih je Conti TS 850
što znači da već one dalje po redosljedu na testu ljetnih guma, imaju i lošije rezultate od najbokje allseason, tj GY !!!
I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.
al si nepismen! pa uslovi su isti za sve gume, pa ako će na višoj temperaturi biti lošija allseason, bit će za isto lošija i klasična ljetna, tako da odnos ostaje isti, a ne gori za allseason gume, osim ako ti i ovaj drugi stručnjak ne smatrate da nekim čudom ljetne postaju sve bolje što je viša temperatura, pa bi bile najbolje na + 50 :lol: :lol:

gluposti ostatka posta nisu ni vrijedni komentara
veze s mozgom nemaju

i zaključak: ako neko očekuje da se može stvorit allseason guma koja će biti jednaka najboljoj zimskoj i najboljoj ljetnoj gumi, taj nije dobar u glavi.....naravno da mora za nijanse zaostajati i biti neki najbolji kompromis, a sad je doveden na najveći nivo
Last edited by dileja on 15/10/2015 17:45, edited 1 time in total.
jefferson

#13 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:

Taj zadnji test koji si naveo, kocenje na suhom, tu je gdje gume sa zimskom mjesavinom padaju. To im je rak-rana. Dakle... Zaobicemo Michelin i Pirelli jer je to ljetna mjesavina, sto uostalom pokazuje ocjena na suhom i snijegu. Ni jedna se na snijegu nije proslavila. Ti ne slusaj sta ti se prica pa stavi te gume na auto pa ces se sam uvjeriti. Elem, zaobilazimo ljetne mjesavine i dolazimo do toga da najbolja allseason guma na tom testu kocenja na suhom ima 3,1 metar zaustavni put od ljetne gume koju su testirali uporedo (koja god da je bila).
nije "koja god" nego NAJBOLJA ljetna guma, nisu naveli, ali pretposvaljma Dunlop
što znači da već one dalje po redosljdeu na testu ljetnih guma, imaju i lošije rezultate !!!
I to je testiranje radjeno vjerovatno u septembru kad je temperatura zraka bila 15-20 stepeni. To tebi malo? To je skoro duzina auta. Ili, kad auto s tom ljetnom stoji, s Vectorom je vec skoro preko pjesackog prelaza. A sad zamisli isti scenarij ljeti na +35. Trebalo bi mu 5 metara duze brat-bratu. To je i koliko prosjecno treba svim ovim allseason gumama (minus Michelin i Pirelli) kad se njihove vrijednosti saberu, i podijele s brojem guma. 5 metara duze.
al si nepismen! pa uslovi su isti za sve gume, pa ako će na višoj temperaturi biti lošija allseason, bit će za isto lošija i klasična ljetna, tako da odnos ostaje isti, a ne gori za allseason gume

gluposti ostatka posta nisu ni vrijedni komentara
veze s mozgom nemaju
Malo je rec da neznas sta pricas. Najgore je sto ces svojom tvrdoglavoscu ubiti nekoga na cesti.
Ljetna smjesa gume poboljsava svoje performanse kako temperatura raste, tj. na 30 stepeni ljetna guma ce imati jos bolje performanse nego na 20-22 stepena.
Zimska guma, zbog svoje karakteristicne smjese je super na hladnom vrmenu, dok kako se temeratura povecava tako se i gazni sloj vise deformise i time produzava put kocenja, nestabilnost u krivinama.
All-Season je ni tamo ni vamo. Tj, OK je na nekim umjerenim temperaturama. Na -10 nemoze pera odbiti zimskoj gumi, dok na 20 stepeni nece pera odbiti ljetnoj gumi.
Takodje, cak i na manjim temperaturama ljeti, na auto-putu, kada guma dostigne odredjenu temperaturu, ljetna guma je nenadmasiva kako po suhom tako i po mokrom.
Ali ja ti opet kazem, kupi All-Season i po mogucnosti kada nikog nema na cesti odmah na Bjelasnicu kada prvi ozbiljni snijeg opali.
Medjutim, volio bi da nastavis sa ovim svojim postovima, jer pokazuju mentalitet vozaca koji zavrsi u saobracajnoj nesreci "iz jos neutvrdjenih razloga."
dileja

#14 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
Na Bjelašnici niti ijednu drugu planinu ne idem niti ću
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom
mobsterc

#15 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by mobsterc »

Evo da se tuspasim da vozim duboki snijeg na all season gumi :D
jefferson

#16 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
90% vožnje je gradska ostalo magistralnim pravcima, dakle manje više očišćenim cestama od snijega odnosno uglavnom mokrom cestom
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Imas nesto sto se zove Google, pa bujrum.
A BiH je inace poznata kao drzava u kojoj snijeg pada samo na planinama :D
jefferson

#17 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

mobsterc wrote:Evo da se tuspasim da vozim duboki snijeg na all season gumi :D
Super za tebe, znam ih i ja dosta koji voze zimi na all season gumama.
mobsterc

#18 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by mobsterc »

Pa sta im fali, imam i pahuljicu :D
jefferson

#19 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

mobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu :D
Gumama, nista. Vozacima? Znaju vecinu limara po gradu.
Edit: Imam i ja all season gumu na vozilu sa 4x4, ali uvijek u novembru stavim prave zimske gume.
Last edited by jefferson on 15/10/2015 19:24, edited 1 time in total.
dileja

#20 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

jefferson wrote:
dileja wrote:To je neka tvoja teorija, bolje rečeno nagađanje bez ikakvih dokaza da je to tako
Pa ti pametujes bez ikakvih dokaza, a meni ne pada na pamet da JA trazim za tebe dokaze po googlu
Sve dok ne dokazes svoje tvrdnje nekom studijom ili člankom iz auto novina za mene ostaje tvoje nagađanje ma bolje rečeno prazno laprdanje
dileja

#21 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

mobsterc wrote:Pa sta im fali, imam i pahuljicu :D
Koja je konkretna guma u pitanju
jefferson

#22 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:
jefferson wrote:
Pa ti pametujes bez ikakvih dokaza, a meni ne pada na pamet da JA trazim za tebe dokaze po googlu
Sve dok ne dokazes svoje tvrdnje nekom studijom ili člankom iz auto novina za mene ostaje tvoje nagađanje ma bolje rečeno prazno laprdanje
Nemam ja sta prvi dokazivati, ti si rekao: sad ce ova dva strucnjaka reci da je ljetna guma bolja od alls eason gume na visokim temperaturama.
Znaci mi nismo uopste poceli tu raspravu, nego ti, a nisi ponudio dokaz sto to nije tako, ali si postavio pitanje.
Uopste mi ne pada na pamet da osobi poput tebe ovdje nesto dokazujem.
Rekao sam ti vec, kupi gume i cao, a nas neznalice pusti da raspravljamo o necemu o cemu nemamo pojma.
Ned071

#23 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Ned071 »

Jeffersone dragi kako ti se vise da... Pusti ga... Kad se zaustavi umjesto na cesti u garazi tz merkatora skontace...
dileja

#24 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

Nije tebi dobro. Ja postavio rezultate kočenja na kojima se vidi da alllseason gume uopste ne zaostaju toliko koliko ste vi htjeli predstaviti, a onda ste vi počeli laprdat o temperaturi, kao to mjereno na 25 stepeni i nagađat teorije da ce na višim temperaturama biti jos veća razlika jer tobož ljetna postaje još bolja :lol:
jefferson

#25 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

Ned071 wrote:Jeffersone dragi kako ti se vise da... Pusti ga... Kad se zaustavi umjesto na cesti u garazi tz merkatora skontace...
Neka ga, da vidimo dokle glupost ide, iako je Einstein rekao da je ljudska glupost beskonacna.
Post Reply