All in one računari
Moderator: Benq
-
sasagrbic
#1 All in one računari
Dakle, interesuje me vaše mišljenje o ovakvom tipu računara? Ja razmišljam da nabavim sebi jedan. Imao sam priliku da koristim jedan HP-ov, ali on spada u elitnu klasu računara i to radi kao zmaj.
-
foxlife
#2 Re: All in one računari
racunaj da kad ga jednom nabavis to je sto si nabavio jer nema nadogradnji i sl
to je ok ako ces ga koristiti samo za osnovne stvari tipa pregled interneta neka igrica i sl
to je ok ako ces ga koristiti samo za osnovne stvari tipa pregled interneta neka igrica i sl
-
sasagrbic
#3 Re: All in one računari
U principu, ne nadograđujem računare. Kad kupim, to je to. Dosta koristim Abbyy FineReader, internet, muzika, word, notepad++ i sl.
- Cossack
#4 Re: All in one računari
Da ne valjaju ne bi se proizvodili jednako dugo koliko i klasicni racunari. Nisi zahtjevan korisnik tako da ti nece biti tesko naci odgovarajuci model. Ne znam koji ti je budzet ali evo jedna preporuka:
https://imtec.ba/all-in-one-racunari/54 ... p8ea-.html
Last edited by Cossack on 10/03/2021 23:12, edited 1 time in total.
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
- mirsek
#6 Re: All in one računari
Mah, to je laptop u drugom pakovanju.
Sve je ok dok se ne pocne kvariti, onda su ti mnogo manje mogucnosti samostalne popravke od obicnih desktop kompjutera.
Po meni, bolje uzeti osrednji laptop i monitor pa spojiti.
Sve je ok dok se ne pocne kvariti, onda su ti mnogo manje mogucnosti samostalne popravke od obicnih desktop kompjutera.
Po meni, bolje uzeti osrednji laptop i monitor pa spojiti.
- Cossack
#7 Re: All in one računari
Uvijek će biti različitih preferencija ali ako neko želi all-in-one računar to generalno nije loša odluka. Za kvarove ima garancija. Generalno se računari malo kvare. Ja sam u zadnjih 20 godina imao svakakvih IT kombinacija bez ijednog kvara. Evo i nekih prednosti takvog računara:
- Because you don’t have to find a spot for a separate computer case, the AIO PC takes up a lot less space. Which is great if you’re looking for a computer for a spot with little space, or if you have a small desk. AIO computers are popular in areas where space is a premium or a bunch of cords/cables would be inconvenient, such as: kitchens, medical offices, restaurants, dispatch, warehouses, etc. Some all-in-one computers can also be wall mounted, for even more convenience.
- All-in-one PCs generally offer significantly larger screens than notebooks. A normal notebook typically has a screen size of 13in-15in; all-in-one PCs have screen diagonals of 20in-27in. The resolution is also higher.
- Fewer cables – only one power cable. Speakers are built-in. Most have wireless keyboard & mouse.
- Easier to transport than a regular desktop and monitor, should that become necessary.
- Many AIOs are touchscreen enabled. Higher end versions add pen support.
- Ease of setup.
Mane bi bile:
- Upgrading an all-in-one PC is more difficult. The parts are more difficult to reach, and frequently you have to remove the screen to access them.
If one thing breaks, the entire computer has to go in for repair.
- Stuck with one monitor. If you decide you’d like a larger monitor, your only options are to purchase another AIO with a larger screen, or add an additional screen via HDMI, DVI, etc. if that is an option.
- AIOs can be more expensive when compared to a similarly outfitted traditional desktop computer.
- Many all-in-one desktops are at a disadvantage because they’re built to be thin. That means minimal space for components and cooling. As a result, the AIO market is full of desktops that have low-power versions of desktop processors, or even mobile processors inside.
An AIO can be a good choice for any of the above stated reasons, but knowing the limitations or concessions of purchasing an all-in-one desktop will help you make the best decision for you, your family, or your business needs!
- Because you don’t have to find a spot for a separate computer case, the AIO PC takes up a lot less space. Which is great if you’re looking for a computer for a spot with little space, or if you have a small desk. AIO computers are popular in areas where space is a premium or a bunch of cords/cables would be inconvenient, such as: kitchens, medical offices, restaurants, dispatch, warehouses, etc. Some all-in-one computers can also be wall mounted, for even more convenience.
- All-in-one PCs generally offer significantly larger screens than notebooks. A normal notebook typically has a screen size of 13in-15in; all-in-one PCs have screen diagonals of 20in-27in. The resolution is also higher.
- Fewer cables – only one power cable. Speakers are built-in. Most have wireless keyboard & mouse.
- Easier to transport than a regular desktop and monitor, should that become necessary.
- Ease of setup.
Mane bi bile:
- Upgrading an all-in-one PC is more difficult. The parts are more difficult to reach, and frequently you have to remove the screen to access them.
- Stuck with one monitor. If you decide you’d like a larger monitor, your only options are to purchase another AIO with a larger screen, or add an additional screen via HDMI, DVI, etc. if that is an option.
- AIOs can be more expensive when compared to a similarly outfitted traditional desktop computer.
- Many all-in-one desktops are at a disadvantage because they’re built to be thin. That means minimal space for components and cooling. As a result, the AIO market is full of desktops that have low-power versions of desktop processors, or even mobile processors inside.
An AIO can be a good choice for any of the above stated reasons, but knowing the limitations or concessions of purchasing an all-in-one desktop will help you make the best decision for you, your family, or your business needs!
- Tesla Edison
#8 Re: All in one računari
AIO računari su odličan izbor za nekog ko koristi računar za produktivnost, multimediju i sl. Naravno, gejmeri i entuziajsti ih ne vole, međutim, za njih i nisu namjenjeni.Cossack wrote: ↑11/03/2021 09:04 Uvijek će biti različitih preferencija ali ako neko želi all-in-one računar to generalno nije loša odluka. Za kvarove ima garancija. Generalno se računari malo kvare. Ja sam u zadnjih 20 godina imao svakakvih IT kombinacija bez ijednog kvara. Evo i nekih prednosti takvog računara:
- Ease of setup.
Mane bi bile:
Što se nadogradnje tiče, mogu se sasvim solidno nadograđivati. Mnogima se može mijenjati i procesor, a na skoro svim AIO računarima možeš nadograđivati RAM, SSD, WIFI kartice i sl. Isto kao i laptop.
Tako da, po meni, AIO računari su odlični i daleko od toga "da ništa ne valjaju". Kao što neko i napisa, da ne valjaju ne bi se proizvodili i prodavali sve od 1979. do danas (Apple II, Osborne, Commodore PET, Commodore 64, Tendy 1000, Macintosh, iMAC,....)
-
sasagrbic
#9 Re: All in one računari
Uh. Dobar ovaj HP. Hvala na preporuci. Aio bih uzeo najviše zbog manje kablova.Cossack wrote: ↑10/03/2021 23:07Da ne valjaju ne bi se proizvodili jednako dugo koliko i klasicni racunari. Nisi zahtjevan korisnik tako da ti nece biti tesko naci odgovarajuci model. Ne znam koji ti je budzet ali evo jedna preporuka:
- Cossack
#10 Re: All in one računari
Ovaj ti je odličansasagrbic wrote: ↑11/03/2021 09:56Uh. Dobar ovaj HP. Hvala na preporuci. Aio bih uzeo najviše zbog manje kablova.Cossack wrote: ↑10/03/2021 23:07Da ne valjaju ne bi se proizvodili jednako dugo koliko i klasicni racunari. Nisi zahtjevan korisnik tako da ti nece biti tesko naci odgovarajuci model. Ne znam koji ti je budzet ali evo jedna preporuka:
- programerAnel
#11 Re: All in one računari
All in one su mi više uredski računari. Viđam ih puno po apotekama i marketima.
Ako imaš više prostora kod kuće i ne smetaju ti kablovi idi na standard.
Ako imaš više prostora kod kuće i ne smetaju ti kablovi idi na standard.
-
foxlife
#12 Re: All in one računari
Niko ovdje nije rekao da su losi to kompijuteri nego zavisno sta trazis vidis je li ti odgovara ili ne
Meni je u kuci jedan aio kao neka vrsta servera za kucnu multimediju a obicni kompijuter za ostale stvari a laptop nesto izmedju jer je mobilan
Meni je u kuci jedan aio kao neka vrsta servera za kucnu multimediju a obicni kompijuter za ostale stvari a laptop nesto izmedju jer je mobilan
- Tesla Edison
#13 Re: All in one računari
Svako ko nije gamer i ne koristi računar za igre, ne vidim razlog kupovine standardnog računara pored AIO ili laptopa.
-
foxlife
#14 Re: All in one računari
Graficki dizajneri se ne bi sa ovim slozili al etoTESLA_EDISON wrote: ↑11/03/2021 11:18 Svako ko nije gamer i ne koristi računar za igre, ne vidim razlog kupovine standardnog računara pored AIO ili laptopa.
- Tesla Edison
#15 Re: All in one računari
A njih je koliko?foxlife wrote: ↑11/03/2021 13:21Graficki dizajneri se ne bi sa ovim slozili al etoTESLA_EDISON wrote: ↑11/03/2021 11:18 Svako ko nije gamer i ne koristi računar za igre, ne vidim razlog kupovine standardnog računara pored AIO ili laptopa.
Pričamo o računarima za široku upotrebu. Kod mene na poslu tako isto, kad sam pitao kolege koji bi oni uzeli računar, prvo mi kaže, gledaj sa dobrom grafičkom. Ma boli me za grafičku, niti sam kad igrao, niti ću, za to imam plejku. Meni je recimo bitna kompaktnost, jednostavnost, dobar panel i dobra mrežna povezivost (wifi ac minimalno i gigabitni, odnosno 10 gigabitni ethernet). Ostalo sve mi je nebitno.
-
foxlife
#16 Re: All in one računari
Pa nemoj svijet ravnati po sebiTESLA_EDISON wrote: ↑11/03/2021 13:42A njih je koliko?foxlife wrote: ↑11/03/2021 13:21Graficki dizajneri se ne bi sa ovim slozili al etoTESLA_EDISON wrote: ↑11/03/2021 11:18 Svako ko nije gamer i ne koristi računar za igre, ne vidim razlog kupovine standardnog računara pored AIO ili laptopa.
Pričamo o računarima za široku upotrebu. Kod mene na poslu tako isto, kad sam pitao kolege koji bi oni uzeli računar, prvo mi kaže, gledaj sa dobrom grafičkom. Ma boli me za grafičku, niti sam kad igrao, niti ću, za to imam plejku. Meni je recimo bitna kompaktnost, jednostavnost, dobar panel i dobra mrežna povezivost (wifi ac minimalno i gigabitni, odnosno 10 gigabitni ethernet). Ostalo sve mi je nebitno.
Kao sto rekoh aio uzima onaj kome odgovara to obicni desktop uzima onaj kome odgovara to itd
A koliko njih ima kome odgovara ovo ili ono nikad necemo saznati
- vaučer
#17 Re: All in one računari
Meni je iMac koji koristim kroz zadnje tri generacije otprilike pa savršen računar.
Doduše meni su prvi parametri odličan ekran i reprodukcija boja, stabilnost sistema i tih rad.
Ne treba mi da nadograđujem komponente jer dobro drže cijenu i nakon 5-7 godina ga prodam, uzmem noviji model.
Sve što mi treba je da tokom tih godina radi bez problema i zauzima manje prostora na stolu.
Mislim da su AIO računari super, ali stvarno nisu za svakoga, bez obzira na kojem operativnom sistemu rade.
Doduše meni su prvi parametri odličan ekran i reprodukcija boja, stabilnost sistema i tih rad.
Ne treba mi da nadograđujem komponente jer dobro drže cijenu i nakon 5-7 godina ga prodam, uzmem noviji model.
Sve što mi treba je da tokom tih godina radi bez problema i zauzima manje prostora na stolu.
Mislim da su AIO računari super, ali stvarno nisu za svakoga, bez obzira na kojem operativnom sistemu rade.
- Cossack
#18 Re: All in one računari
Naravno da jesuvaučer wrote: ↑11/03/2021 15:33 Meni je iMac koji koristim kroz zadnje tri generacije otprilike pa savršen računar.
Nema stvari koja je za svakoga. Zato u ovom segmentu uporedo postoje klasični računari, AIO računari i laptopi.
- mirsek
#19 Re: All in one računari
Ja nikako ne mogu da vidim prednost npr. iMac-a u odnosu na odlican monitor i vrlo dobar laptop, jedino mozda zbog manje kablova.Cossack wrote: ↑11/03/2021 15:35Naravno da jesuvaučer wrote: ↑11/03/2021 15:33 Meni je iMac koji koristim kroz zadnje tri generacije otprilike pa savršen računar.
Nema stvari koja je za svakoga. Zato u ovom segmentu uporedo postoje klasični računari, AIO računari i laptopi.
Ali s druge strane imas pokretni laptop i monitor koji je skoro iste kvalitete kao retina.
Osnovni iMac kosta 3000+ KM.
Za te pare mozes kupiti odlican laptop za 2000 KM( npr. nov macbook air ili skoro nov/ocuvan macbook pro) i odlican monitor za 1000 KM ( npr. Dell P2415Q ).
Nesto slicno ovome
- Cossack
#20 Re: All in one računari
Meni rogobatno izgleda laptop i na njega nastiklan dodatni monitor. Ja bih npr. za budzet od 3000 KM radije dao 1500 za laptop i 15000 KM za AIO racunar.mirsek wrote: ↑11/03/2021 16:43Ja nikako ne mogu da vidim prednost npr. iMac-a u odnosu na odlican monitor i vrlo dobar laptop, jedino mozda zbog manje kablova.Cossack wrote: ↑11/03/2021 15:35Naravno da jesuvaučer wrote: ↑11/03/2021 15:33 Meni je iMac koji koristim kroz zadnje tri generacije otprilike pa savršen računar.
Ali s druge strane imas pokretni laptop i monitor koji je skoro iste kvalitete kao retina.
Osnovni iMac kosta 3000+ KM.
Za te pare mozes kupiti odlican laptop za 2000 KM( npr. nov macbook air ili skoro nov/ocuvan macbook pro) i odlican monitor za 1000 KM ( npr. Dell P2415Q ).
Nesto slicno ovome
Zato je i poenta da je ovo u sustini stvar preferencije
- vaučer
#21 Re: All in one računari
Ne znam, na papiru je to super - imaš portabilnost laptopa a imaš i desktop stanicu za ozbiljan rad. U praksi, meni bi portabilnost laptopa značila jako malo. Ako želim ozbiljno raditi (bavim se dizajnom i ilustracijom), ekran pa i na najvećem MBPro mi je jednostavno premal za komotan rad. U neki aplikacijama bi još i prošlo, ali recimo prelamati nešto u InDesignu na laptopu je muka i preseravanje, jer ne mogu gledati cijeli spread u 100% zoom pogledu. A ako želim surfati ili provjeravati mail, imam druge opcije za koje mi je laptop overkill. Mislim, moj slučaj je specifičan, ali nije sve tako crno bijelo. Plus s iMacom, ekrani su stvarno perverzija, oštrina, kvaliteta boja i sve ostalo - a stvarno dobro drže cijenu tako da ih uvijek možeš utopiti za barem 30% cijene novog računara.