All About...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Aurora Borealis
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#2 Re: All About...
Dobar intervju. Slazem se sa svim sto je rekao, narocito s ovim dijelom :

Prava ljubav je postena, prihvata i vrline i mane druge osobe. Upravo to razlikuje ljubav od zaljubljenosti; kad upoznas necije mane, a i dalje ga/ju volis.Zreo čovjek je onaj koji nema potrebe tražiti potvrdu svoje vrijednosti od drugih ljudi te se ne stidi svojih mana jer zna da ne postoje savršeni ljudi. Ne postoji čovjek koji nema neki nedostatak. Ako to prihvatimo i kad znamo da smo unatoč tome vrijedni ljudi, onda smo zreli ljudi. Nezreo čovjek nema taj osjećaj. On mora dobiti potvrdu od drugih. U zaljubljenosti se nezrelost jasno vidi: vidi se kako se nezreli čovjek mora prikazati idealnim, uz nezaobilazno idealiziranje partnerice, jer ipak mora i sebi opravdati zašto se toliko muči da bi ju osvojio.
- Aurora Borealis
- anais_nin
#4 Re: All About...
Aurora Borealis wrote: Koja je razlika između ljubavi i zaljubljenosti?
Ukratko rečeno: zaljubljen čovjek očekuje da ga ta njegova veza učini sretnim, a čovjek koji voli želi usrećiti partnera. Valja naglasiti, kad je ljubav u pitanju nama je sreća partnera važna bez obzira na to da li nas ta osoba suportnog spola želi u vezi ili ne. Ljubav je u prvom redu nesebična. Imate jednu divnu scenu u filmu Casablanca, u kojoj Humphrey Bogard kaže Ingrid Bergman, kada shvati da ona voli drugog čvojeka: ''Nama ostaje naš Pariz''. Dakle, njemu ostaje ono vrijeme u kojem je bio sretan, a on je istovremeno i sretan što je ona sada sretna, bez obzira što je s drugim. To je prava ljubav.
ne mogu da vjerujem da forumashi nisu imali vise za reci na jednu ovako interesantnu temu...
morala sam citirati posebno ovaj dio...u potpunosti se slazem s istim...problem je sto za vecinu nas "obicnih smrtnika" desi se makar jedan period kada se zaljubljenost i ljubav preklapaju, a cesto su tu i duzi periodi...i onda dolazi do konflikta izmedju onog sto zelimo za sebe (svoju srecu) i onog sto zelimo zbog ljubavi prema drugoj osobi (njegovu/njenu srecu)...
posebno se slazem s ovim podebljanim, mada znam da je u praksi vrlo vrlo rijetko...bez obzira da li su nam osjecanja uzvracena, cak i onda kada nas ta druga osoba povrijedi ili jednostavno ne zeli, bez obzira na bol, uvijek je prisutna zelja da tu osobu vidimo sretnom...nema tu razuma, nema tu nista razumno, ali prihvatiti nekoga i zavoljeti ga u svoj njegovoj nesavrsenosti znaci prihvatiti i tu mogucnost, to "nesavrsenstvo" da nismo zeljeni zauzvrat...to nece umanjiti snagu osjecanja, ni kolicinu brige za tu drugu osobu
-
suspect_zero
#6 Re: All About...
anais_nin wrote:Aurora Borealis wrote: Koja je razlika između ljubavi i zaljubljenosti?
Ukratko rečeno: zaljubljen čovjek očekuje da ga ta njegova veza učini sretnim, a čovjek koji voli želi usrećiti partnera. Valja naglasiti, kad je ljubav u pitanju nama je sreća partnera važna bez obzira na to da li nas ta osoba suportnog spola želi u vezi ili ne. Ljubav je u prvom redu nesebična. Imate jednu divnu scenu u filmu Casablanca, u kojoj Humphrey Bogard kaže Ingrid Bergman, kada shvati da ona voli drugog čvojeka: ''Nama ostaje naš Pariz''. Dakle, njemu ostaje ono vrijeme u kojem je bio sretan, a on je istovremeno i sretan što je ona sada sretna, bez obzira što je s drugim. To je prava ljubav.
ne mogu da vjerujem da forumashi nisu imali vise za reci na jednu ovako interesantnu temu...
morala sam citirati posebno ovaj dio...u potpunosti se slazem s istim...problem je sto za vecinu nas "obicnih smrtnika" desi se makar jedan period kada se zaljubljenost i ljubav preklapaju, a cesto su tu i duzi periodi...i onda dolazi do konflikta izmedju onog sto zelimo za sebe (svoju srecu) i onog sto zelimo zbog ljubavi prema drugoj osobi (njegovu/njenu srecu)...
posebno se slazem s ovim podebljanim, mada znam da je u praksi vrlo vrlo rijetko...bez obzira da li su nam osjecanja uzvracena, cak i onda kada nas ta druga osoba povrijedi ili jednostavno ne zeli, bez obzira na bol, uvijek je prisutna zelja da tu osobu vidimo sretnom...nema tu razuma, nema tu nista razumno, ali prihvatiti nekoga i zavoljeti ga u svoj njegovoj nesavrsenosti znaci prihvatiti i tu mogucnost, to "nesavrsenstvo" da nismo zeljeni zauzvrat...to nece umanjiti snagu osjecanja, ni kolicinu brige za tu drugu osobu
Casablanca, po meni najbolji film svih vremena (kao da sam ja pisala scenario).................a onda @anais reče sve ostalo................idem po maramice jer će ovo biti plačna noć
- anais_nin
#7 Re: All About...
eh da meni nesto promakneLayne wrote:Đe ovo izvuče ocam'![]()
@suspect_zero
-
Bodkin
#8 Re: All About...
nakon sto je neko rasclanio ljubav i zaljubljenost skontao sam da odavno nisam zaljubljen nego da volim. to je dobra stvar jel tako 
- Aurora Borealis
- anais_nin
#10 Re: All About...
Je li iko procitao ovu knjigu "Ljubav na drugi pogled"?
i znate li gdje se ista moze naci?