Alkohol

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hassena

#1 Alkohol

Post by hassena »

Šta?
Kako?
Zašto?
Da li je alkohol samo cilj ekonomskih tekovina prama zaradi. Šteti li? Ili je koristan?
Šta dobiješ, a šta gubiš kad piješ?
Alkoholizam je bolest, OK, čemu onda forsiranje da se oboli?
Koliko nesreća je prouzrokovao alkohol? Nasilja u porodici? Tuča u kafani?
Zašto je općeprihvaćen, ako smo svjesni šta nam može uraditi?
Ja znam more porodica koje je alkohol unistio, odnosno muskarca koji je alkoholičar, a direktno on onda ugrozava i članove svoje porodice. Zena oboli (ili psihički,ili zato sto mora da radi teske poslove da prehrani porodicu),desi se i da umre neka, djeca ostaju u necjelovitim porodicama i pate.
Ovaj stav nije iz vjerskih korijena, majke mi, nego ponekad kad gledam kakav dokumentarac (na zone realiti,npr), uočim ekstremnu pojavu alkohola u stimulaciji negativnih ponasanja kod ljudi. Pa se pitam, sto to sami sebi radimo?
ratata

#2 Re: Alkohol

Post by ratata »

alkohol je mala maca naspram nacionalizma, od alkohola se otrijeznish a od nacionalizma nikad
hassena

#3 Re: Alkohol

Post by hassena »

Slazem se, ali to nije tema ove emisije :D
maxell_sarajevo

#4 Re: Alkohol

Post by maxell_sarajevo »

Ja svaku noc popijem dvije- tri pive, znaci li da sam alkoholicar? :-D
sokkia

#5 Re: Alkohol

Post by sokkia »

Alkohol je uzrok svih zala!!! :x
hassena

#6 Re: Alkohol

Post by hassena »

sokkia wrote:Alkohol je uzrok svih zala!!! :x
Sve znaš, a da si trpio zlostavljanje alkoholičara, vjerovatno bi imao vise saosjecanja :(
hassena

#7 Re: Alkohol

Post by hassena »

maxell_sarajevo wrote:Ja svaku noc popijem dvije- tri pive, znaci li da sam alkoholicar? :-D
ako ne pravis probleme, evo :
prema alkohologu dr Gačiću:

“Svako ponovljeno pijenje bez obzira na količinu i učestalost, koje stvara odredjene probleme i teškoće (zdravstvene i/ili socijalne), znak je alkoholizma i zahteva stručnu pomoć.
chengaba

#8 Re: Alkohol

Post by chengaba »

maxell_sarajevo wrote:Ja svaku noc popijem dvije- tri pive, znaci li da sam alkoholicar? :-D
Pa izgleda da to postavljaču teme nije palo na pamet.

Ja jako često konzumiram alkohol, i osim nekoliko brutalnih mamurluka, i par blamova, nisam imao aman negativnih stvari. Možda sam malo jetru spržio isto, ali bolji je sa te strane uglavnom od cigara. :razz:

Meni je alkohol super, i da nije ovako rano, sad bih jednu popio u čast ove teme! :sax: :D

A ove slučajeve što marišu žene i vozaju se 150 na sat kad se napiju, odraditi lobotomiju, i to je to...
sokkia

#9 Re: Alkohol

Post by sokkia »

hassena wrote:
Sve znaš, a da si trpio zlostavljanje alkoholičara, vjerovatno bi imao vise saosjecanja :(
Ovo sam mislio najozbiljnije bez ikakve ironije , pa nije đaba toliko strogo zabranjen po islamu da ićemu koristi.
hassena

#10 Re: Alkohol

Post by hassena »

Zasto pijete?
je li zbog raje?
je li da nisi papak koji jedini ne popije nista?
je li da se opustiš?
ili da pobjegnes od problema?
hassena

#11 Re: Alkohol

Post by hassena »

sokkia wrote:
hassena wrote:
Ovo sam mislio najozbiljnije bez ikakve ironije , pa nije đaba toliko strogo zabranjen po islamu da ićemu koristi.
sorry, ja ne ulazim u analizu profila da vidim ko je vjernik a ko nije...mislila sam da je sarakazam
a, nece ni pisati samo pripadnici islama
headbanger

#12 Re: Alkohol

Post by headbanger »

vjerovao ili ne, da, ti si alkoholicar
probaj jedno 10ak dana da ne pijes te dvije ili tri pive, i posmatraj svoju rekaciju u ta doba kad is navikao da pijes te pive

kod alkoholima nije bitna kolicina nego potreba za alkoholom, helem to ti dodje isto kao pusaci
mozes ti jednu dnevno zapaliti ali ti si i dalje pusac

a znas i sam da ej notornim alkoholicarima dovoljno da pomirise cep i da se napiju, jer im je jetra otisla u neku stvar

znam da je alkoholizam bolest i to hebena bolest u istoj je ravni sa narkomanijom

stari su govorili, ako vec pijes pij glavom a ne guzicom
int21

#13 Re: Alkohol

Post by int21 »

Nije problem alkohol, problem su ljudi.
hassena

#14 Re: Alkohol

Post by hassena »

Bude mi zao kad citam crnu hroniku u subotu ili nedjelju ujutro, pa skontam da je mladi zivot otisao samo zbog voznje u pripitom stanju
hassena

#15 Re: Alkohol

Post by hassena »

kako grubo zvuci-alkoholicar, ali treba da su svjesni svi oni koji to jesu, da i treba da grubo zvuci
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Alkohol

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Alkohol ako posmatraš kao tvar je vrlo korisnika, koristi se u medicini, ishrani, industriji...itd.
Zloupotreba alkohola je problem, ali alkohol kao alkohol sam po sebi nije ni los niti dobar, sve je do čovjeka. Problem je sto čovjek mnoge stvari zloupotrebljava pa tako imaš ljude koji se doslovno ubijaju hranom, koji zbog prekomjerne ljubavi ubiju voljenu osobu...itd.

Lično popijem čašu vinu uz večeru ili jedno pivo, nikako oboje u istio vrijeme. :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Alkohol

hassena wrote:
ako ne pravis probleme, evo :
prema alkohologu dr Gačiću:

“Svako ponovljeno pijenje bez obzira na količinu i učestalost, koje stvara odredjene probleme i teškoće (zdravstvene i/ili socijalne), znak je alkoholizma i zahteva stručnu pomoć.
Tako ti je ne samo sa alkoholom već i sa svim drugim stvarima. Zatvori se mjesec dana gledaj TV, nemoj nigdje izlaziti, pa češ vidjeti zdravstvene a boga mi i socijalne probleme koji će zahtijevati stručnu pomoć
maxell_sarajevo

#18 Re: Alkohol

headbanger wrote:
probaj jedno 10ak dana da ne pijes te dvije ili tri pive, i posmatraj svoju rekaciju u ta doba kad is navikao da pijes te pive

kod alkoholima nije bitna kolicina nego potreba za alkoholom, helem to ti dodje isto kao pusaci

a znas i sam da ej notornim alkoholicarima dovoljno da pomirise cep i da se napiju, jer im je jetra otisla u neku stvar

znam da je alkoholizam bolest i to hebena bolest u istoj je ravni sa narkomanijom

Nije meni problem prestati piti.Recimo kad je ramazan iz postovanja prema drugim ne pijem mjesec dana i nikad nisam dosao u fazu tako reci "krize" zbog nedostatka alkohola.Evo sad po danu nemam nikakve zelje za picem, jedino navecer mrtav umoran sa posla kao sto drugi kafu piju ja tako pivu, i to najvise dvije male 0,33l.
drndalo

#19 Re: Alkohol

Post by drndalo »

Kao i uvijek, problem su ljudi !

Nema te stvari koju covjek ne bi pokvario/iskvario...

I nakovanj bi pokvarili sto je moj deda govorio...
hassena

#20 Re: Alkohol

Post by hassena »

Kad bi, ono prije, kad sam bila mladja :razz: izadji sa rajom, svi bi pili i mene su forsirali, oni kao ne mogu da se opuste dok ne popiju bar jednu (vino, pivo..). da bi djuskali, plesali morali bi popiti ???
oni popiju, a ja ne, pa ja opet budem i najveselija i najopustenija u raji..sto znaci-da je caka u tebi, ako nemas nacin da se opustis bez alkohola..nista od tebe :D
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: Alkohol

maxell_sarajevo wrote:
headbanger wrote:

Nije meni problem prestati piti.Recimo kad je ramazan iz postovanja prema drugim ne pijem mjesec dana i nikad nisam dosao u fazu tako reci "krize" zbog nedostatka alkohola.Evo sad po danu nemam nikakve zelje za picem, jedino navecer mrtav umoran sa posla kao sto drugi kafu piju ja tako pivu, i to najvise dvije male 0,33l.
Nemoj samo povećavati dozu, ono haj' joše jedna, jedna, jedna...e onda imaš problem.
hassena

#22 Re: Alkohol

Post by hassena »

Zaso pijete, molim vas samo razlog..
hassena

#23 Re: Alkohol

Post by hassena »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemoj samo povećavati dozu, ono haj' joše jedna, jedna, jedna...e onda imaš problem.
:lol: :lol: :lol: :lol:
jest, doboro si, najcesce je..hajd' jos jednu :lol:
maxell_sarajevo

#24 Re: Alkohol

hassena wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
jest, doboro si, najcesce je..hajd' jos jednu :lol:
To je samo za novu godinu i prvi maj :D i opet ni tad se ne napijem, ne ide mi uz moje godine da spavam na kakvoj livadi ili pored kade u kupatilu. :lol:
maxell_sarajevo

#25 Re: Alkohol

hassena wrote:Zaso pijete, molim vas samo razlog..
Hladna piva ima pravo dobar ukus. :D
Locked