General Sjevera u američkom građanskom ratu po imenu Julisiz Grant , za njih veliki vojskovođa , je navodno cijelo vrijeme dok je trajao rat bio ako ne pijan onda pripit što se može i vidjeti na nepriloženoj fotografiji na kojoj general izgleda kao lik sa naslovne strane LP ploče Zabranjenog pušenja pod nazivom Dok čekaš sabah sa šejtanom.
Primjer američkog generala pokazuje da pijandure mogu funkcionisati i kao lideri i da mogu biti interesantni al meni ne treba dugo da mi počnu ići na živce kad krenu zaplitati jezikom i puhat u facu isparenja loze i vlahova.
znak da je čovjek postao alkoholičar je itekako zamjetiv i izgleda otprilike kao potreba žednog da se napije vode ili kao potreba da obuče na sebe doni veš.Ono....ako ne popije svoju dozu koja će ga popraviti osjeća se kao bez dijela odjeće koji mora biti tu.
Kad je previše?
previše je kada čovjek postane svjestan (a pitanje je da li će osjetiti taj momenat) da je njegov život otvorio vrata dekadencije.
alkohol(izam) kada je previše?
Moderator: anex
- male_okice
#52 Re: alkohol(izam) kada je previše?
A sta fali tome da umjesto sto ces piti da se bavis sportom??? Boljeg izduvnog ventila neces naci ako krenes trcati, ili neki martial arts, bolje sport nego alkohol. Plus meni se iskreno gadi kad mi neko pridje a smrdi na alkohol (jedino to mogu podnijeti ako smo svi na nekoj zurci ili slicno pa hajd svi "smrdimo") ali inace...A osim sporta ima puno puno puno nacina kako se izduvati od drustveno korisnog rada-u nekim organizacijama pa pomoci starijima, osobama sa invaliditetom, odvedi dijete na neki sport, u park radi sa njim zadacu pomozi mu, uci ga necemu korisnom. A nemojte piti! Od toliko korisnih stvari na svijetu vama je piti najbolja.gradskadjeca wrote:Potpisujem ovaj post. odlicno poredjenje. Sto se mene licno tice istina je da pijem.sandžokan wrote:ja sma primjetio da uglavnom ljudi koji su iznad prosjeka intelektualno i po obrazovanosti piju ili se drogiraju. najbolji primjer su stari(pravi) profesori od kojih 6o % svakodnevno cuga.
ja sam skontao da je to zbog okoline, sto si obrazovaniji vise si svjestan realnosti koja je jako ruzna i potrebno ti je nesto da malo otupis...
jos je gora cinjenica da bez obzira na svoje obrazovanje i dobre namjere nikad neces moci promjeniti jako puno stvari u svijetu i u svom zivotu.
jos gora stvar od svega toga je cinjenica da ces uvijek biti neshvacen od vecine( ne mislim na one teen furke) i da ce te ta vecina cijeniti ukoliko si nesto uspio u zivotu, ali te nikad nece shvatati.
cuga je neophodna kad se sve sabere i oduzme bar kad su normalni i obrazovani ljudi u pitanju.
Kad sam bio mlad u periodu izmedju moje 20 i 25 godine pio sam 2 ili 3 puta sedmicno. Derneci i izlasci. Jednom u 2 ili 3 mjeseca sam se razvaljivao. Od 27 godine ozbiljan posao imam i nisam se niti jednom napio da se razvalim. Od 28 godine kada sam dobio dijete pijem svakih 6 mjeseci po 3 ili 4 pive kada se okupi drustvo, nekada prodje i vise a da ni kefir ne popijem. Ne zelim da pijem vise iako mogu, ali nekako osjetim veliko olaksanje kada sa drustvom popijem poslije nategnute sedmice tih nekoliko piva. Ne vozim i to je cinjenica, imam priliku popiti cesce i vise nego mnogi moji poznanici.
Dugo planiram da sebi uzmem flasicu koju cu listiti lagano kada dodjem kuci, jednu ili dvije casice dnevno.
Medjutim odvratna mi je ideja da mirisem na alkohol bilo svom djetetu, bilo zeni.
Medjutim kada sam procitao da je ovo zaista nekada fin relaksant mozda i promijenim misljenje. Ljudi, zivimo u vremenima ovakvim kakvim i zivimo ( da ne tupim ) i potreban nam je ventil za izduvat se.
Sto se mene tice nagovorili ste me da pocnem piti... Bolje i to nego leksilium ili neko drugi otupljivac nerava.
- male_okice
#53 Re: alkohol(izam) kada je previše?
ja bih rekla da je tvoj brat onaj fini alkos koji jos nije dosao do dna. Generalno ako ja svaki dan dodjem kuci i moram popiti to pice (bez obzira da li je 02 ili 0,5 dcl ili 1l) ne znam zabrinula bih se. Ja bih pokusala da razgovaram sa njim, rekla bih mu da se brinem i da eto meni za ljubav neka pokusa 10 dana barem da ne pije nista od alkohola, a da ne bi dolazio bas u iskusenje organizovala bih neku vrstu distrakcije-tipa pozvala bih ga da odemo skupa u kino, u teretanu...nesto tog tipa sto ne ukljucuje alkohol pa onda ce se vidjeti da li je on OK ili nije OK. Jer ako poklekne u tih 10 dana to je vec neka vrsta ovisnosti, mozda nije ona grozna-tipa istjerujem zenu iz kuce, tucem se, svadjam se sa svim i svacim...ali je neki znak za uzbunu sigurno. Ja znam da bih voljela da sam ja u nekim situacijama sjela i popricala iskreno a sad je vec pomalo kasno tako da zelim ti sve najbolje i da ne dodje kod tvog buraza do najgoreg.
- iMacak
#54 Re: alkohol(izam) kada je previše?
nisam bas sve procitao ali mislim da sam shvatio sustinu.
bez obzira na ovo i ono buraz ti se navukao na alkohol i on je ovisnik.
jedino rjesenje je da on jednog dana skonta i sam sebi kaze da je ovisnik i suprotstavi se tome.
on misli da mu je lijepo i jeste pravno formalno, medjutim kako vrijeme prolazi biti ce sve deblji i piti ce sve vise.
koliko god sad malo pio.
sada neizgleda zabrinjavajuce cak ko nezna da pije nebi ni rekao da taj covjek voli mahnut da bi se dobro osjecao.
kao i sa svim drugim opijatima rijec je o klasicnoj ovisnosti.
mislis da ti je lijepo ako konzumiras to i to...nije bitno alkohol, cigare, kokain...
MOZAK JE ISPRAN POGRESNIM INFORMACIJAMA.
i nije bitno koliko sada pije ovisnik je.
recimo, lakse se skinu sa cigare oni koji vise puse nego oni koji to 'kontrolisu'.
a tesko ti je o tome sa njim i razgovarati. to mora rascistiti sam sa sobom. moras biti obazriv jer mozes proizvesti kontraefekat. budi mudar.
kazes da ga volis....onda budi spreman na sve i voli i dalje
ovo ti govorim jer sam imao slicnu situaciju u familiji.
bez obzira na ovo i ono buraz ti se navukao na alkohol i on je ovisnik.
jedino rjesenje je da on jednog dana skonta i sam sebi kaze da je ovisnik i suprotstavi se tome.
on misli da mu je lijepo i jeste pravno formalno, medjutim kako vrijeme prolazi biti ce sve deblji i piti ce sve vise.
koliko god sad malo pio.
sada neizgleda zabrinjavajuce cak ko nezna da pije nebi ni rekao da taj covjek voli mahnut da bi se dobro osjecao.
kao i sa svim drugim opijatima rijec je o klasicnoj ovisnosti.
mislis da ti je lijepo ako konzumiras to i to...nije bitno alkohol, cigare, kokain...
MOZAK JE ISPRAN POGRESNIM INFORMACIJAMA.
i nije bitno koliko sada pije ovisnik je.
recimo, lakse se skinu sa cigare oni koji vise puse nego oni koji to 'kontrolisu'.
a tesko ti je o tome sa njim i razgovarati. to mora rascistiti sam sa sobom. moras biti obazriv jer mozes proizvesti kontraefekat. budi mudar.
kazes da ga volis....onda budi spreman na sve i voli i dalje
ovo ti govorim jer sam imao slicnu situaciju u familiji.
- pustopoljina
#55 Re: alkohol(izam) kada je previše?
on je alkoholicar, ali alkoholicar iz vise klase.
austrija je puna ne-alkoholicara kojima do podne legne barem jedno pivo ili rakija, a od podne se vec mogu opustiti.
pomaze im da ostanu veseli, dobrocudni, da ni sebi ni drugima ne zagorcavaju zivot.
kapitalizam jede svoju djecu.
kad citam, cini mi se da i ja imam taj gen koji omogucava dobro podnosenje alkhohola, jer nikad nisam uz alkohol ruglo napravila, cak se lakse i zesce posvadjam u prirodnom stanju
srecom, zahvaljujuci stresu, zeludac mi je postao pravo osjetjiv, pa iako ne povracam- stegne se i ne moze vise nikakvog kiselisa
imas alkoholicare koji spavaju u jarku i brzo izgube sve sto su imali...i ove...gospodske...koji se ubijaju lagano do groba, finim kapljicama.
prepoznas ih po nosu, obrazima i sto svaki put kad imas nesto pricati sa njima- oni zovu na razgovor uz casicu...trinkkultur. taman vrijeme dorucka proslo
i nervozni su kad odbijes, a neki su u fazi- ali ne smeta ti, ako ja sebi naspem?
ako on ne moze biti dobar bez alkohola, rijec je o alkoholicaru.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Alkoholiza ... lkoholizma
austrija je puna ne-alkoholicara kojima do podne legne barem jedno pivo ili rakija, a od podne se vec mogu opustiti.
pomaze im da ostanu veseli, dobrocudni, da ni sebi ni drugima ne zagorcavaju zivot.
kapitalizam jede svoju djecu.
kad citam, cini mi se da i ja imam taj gen koji omogucava dobro podnosenje alkhohola, jer nikad nisam uz alkohol ruglo napravila, cak se lakse i zesce posvadjam u prirodnom stanju
srecom, zahvaljujuci stresu, zeludac mi je postao pravo osjetjiv, pa iako ne povracam- stegne se i ne moze vise nikakvog kiselisa
imas alkoholicare koji spavaju u jarku i brzo izgube sve sto su imali...i ove...gospodske...koji se ubijaju lagano do groba, finim kapljicama.
prepoznas ih po nosu, obrazima i sto svaki put kad imas nesto pricati sa njima- oni zovu na razgovor uz casicu...trinkkultur. taman vrijeme dorucka proslo
ako on ne moze biti dobar bez alkohola, rijec je o alkoholicaru.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Alkoholiza ... lkoholizma
- pustopoljina
#56 Re: alkohol(izam) kada je previše?
to je fin relaksant koji ce te otudjiti od zene i djeteta...i da im a ne kazes, bices nervozan kao ja poslije 5 dana apstinencije od internetagradskadjeca wrote:Potpisujem ovaj post. odlicno poredjenje. Sto se mene licno tice istina je da pijem.sandžokan wrote:ja sma primjetio da uglavnom ljudi koji su iznad prosjeka intelektualno i po obrazovanosti piju ili se drogiraju. najbolji primjer su stari(pravi) profesori od kojih 6o % svakodnevno cuga.
ja sam skontao da je to zbog okoline, sto si obrazovaniji vise si svjestan realnosti koja je jako ruzna i potrebno ti je nesto da malo otupis...
jos je gora cinjenica da bez obzira na svoje obrazovanje i dobre namjere nikad neces moci promjeniti jako puno stvari u svijetu i u svom zivotu.
jos gora stvar od svega toga je cinjenica da ces uvijek biti neshvacen od vecine( ne mislim na one teen furke) i da ce te ta vecina cijeniti ukoliko si nesto uspio u zivotu, ali te nikad nece shvatati.
cuga je neophodna kad se sve sabere i oduzme bar kad su normalni i obrazovani ljudi u pitanju.
Kad sam bio mlad u periodu izmedju moje 20 i 25 godine pio sam 2 ili 3 puta sedmicno. Derneci i izlasci. Jednom u 2 ili 3 mjeseca sam se razvaljivao. Od 27 godine ozbiljan posao imam i nisam se niti jednom napio da se razvalim. Od 28 godine kada sam dobio dijete pijem svakih 6 mjeseci po 3 ili 4 pive kada se okupi drustvo, nekada prodje i vise a da ni kefir ne popijem. Ne zelim da pijem vise iako mogu, ali nekako osjetim veliko olaksanje kada sa drustvom popijem poslije nategnute sedmice tih nekoliko piva. Ne vozim i to je cinjenica, imam priliku popiti cesce i vise nego mnogi moji poznanici.
Dugo planiram da sebi uzmem flasicu koju cu listiti lagano kada dodjem kuci, jednu ili dvije casice dnevno.
Medjutim odvratna mi je ideja da mirisem na alkohol bilo svom djetetu, bilo zeni.
Medjutim kada sam procitao da je ovo zaista nekada fin relaksant mozda i promijenim misljenje. Ljudi, zivimo u vremenima ovakvim kakvim i zivimo ( da ne tupim ) i potreban nam je ventil za izduvat se.
Sto se mene tice nagovorili ste me da pocnem piti... Bolje i to nego leksilium ili neko drugi otupljivac nerava.
nijedna ovisnost nije smijesna, a malo ko je ovisan o sportu ili grickanju celera...
najbolje biti ovisan o seksu u braku sa svojim bracnim partnerom
to je jedino sto ima samo pozitivne efekte i 0 negativnih.
edit: al' sipak.