Alkohol droga koju ignorišemo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ragib

#1 Alkohol droga koju ignorišemo?

Post by ragib »

"Pitaju te o vinu i kocki. Reci: Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta mnogo veća od koristi."(Kur'an)

Alkoholizam je sve raširenija bolest u našem društvu. To je bolest koja godinama polahko ubija i alkoholičara, ali i njegovu okolinu. I pored te činjenice veoma malo se poduzima da se spriječi njeno širenje. Alkohol je droga koja je apsolutno dostupna svima – u svako doba dana i noći i na svakom mjestu. Koliko puta ste bezuspješno tražili svježi hljeb u večernjim satima i u prodavnici susretali male djevojčice koje kupuju alkohol za svoje roditelje? Ili vraćajući se kasno s posla pokušavali zaobići grupu dječaka koji se nesmetano opijaju na ulici?

Istina, postoji zakon koji koji zabranjuje točenje i prodaju alkohola maloljetnicima, ali kao i sve druge droge i ova se uvijek može naći. Čašica s prijateljima, rođendanska zabava i polahko počinje ovisnost. U najvećem broju slučajeva alkohol postaje zamjena za životne praznine – usamljenost, nedostatak samopouzdanja, neprihvatanje u okolini, velika razočarenja.
Put «od vrha do dna» može trajati dugo, a na njemu uz ovisnika uvijek strada i mnogo drugih, nedužnih osoba. Nasilja u porodici najčešće se događaju pod dejstvom alkohola, a djeca alkoholičara cijeli život nose neizlječive traume. Brak sa alkoholičarem je nepodnošljiva patnja i najgori oblik ponižavanja žene koja nastojeći da zaštiti djecu preživljava brutalno nasilje nad tijelom i duhom. Pijanica vidljivo propada kao čovjek, zanemaruje svijet oko sebe i više ga ne zanima ni život, ni ljudi, ni događaji.
Jedan od najslikovitijih opisa besmisla u koji vodi alkohol dao je Antoine de Saint-Exupery u «Malom princu:
"Na jednoj planeti živio neki pijanac. Ta posjeta bijaše vrlo kratka, ali je duboko rastužila Malog princa.
-Šta radiš tu?-upita on pijanca, kojeg nađe kako šutke sjedi pred gomilom praznih i gomilom punih boca.
-Pijem.-odgovori pijanac turobno.
- Zašto piješ?- upita ga Mali princ
-Da zaboravim.-odvrati mu pijanac.
-Da zaboraviš, šta?-raspitivao se Mali princ koji ga je već žalio.
-Da zaboravim što se stidim.-priznade pijanac, obarajući glavu.
-Čega se stidiš? –raspitivao se Mali princ, koji mu je želio pomoći.
-Stidim se što pijem! – završi pijanac i zauvijek utone u šutnju.»

Posljedice alkoholizma
; Crvenilo na licu i podbuhlost
Postepena oštećenja mozga i nervnog sistema
Napadi padavice
Čir na želucu
Oštećenja polnih organa
Slabljenje imuniteta
Gubitak osjećaja za dobro i loše
Bezvoljnost, agresivnost, zaboravnost
; Psihički problemi(alkoholni delirijum, drhtanje, halucinacije, težnja ka samoubistvu)
· Destruktivno ponašanje prema porodici i okolini

Kako spasiti alkoholičara?
Nažalost, alkohol tako razorno djeluje na čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje da ima veoma malo šansi da se ovisnici potpuno izliječe. Ipak, uz pravilan angažman društva i porodice mogu se postići dobri rezultati. Najvažnije je ne odustati dok se problem sa alkoholom potpuno ne riješi. U borbi protiv ove opasne droge veoma veliku ulogu ima porodica. Muž i žena koji prakticiraju islam nemaju problema sa ovim zlom, a odgajanjem djece u islamu i pozitivnim primjerom u okolini mogu mnogo utjecati i na one koji se suočavaju sa takvim problemima. Muslimanska porodica može utjecati i na same alkoholičare, izazvati pozitivne promjene u njihovom životu i njegov povratak islamu.

Ipak, najdjelotvorniji vid borbe protiv alkoholizma je preventivno djelovanje slijeđenjem islamskih principa koji ovo očigledno zlo sasijecaju u korijenu: «O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo;zato se toga klonite da biste postigli što želite. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?»(Maide, 90, 91) ... 28/09/2003

nahla.ba

Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti?" (Suretu-l-Maide: 91)
Putem vina i kocke, prokleti šejtan želi da ubaci neprijateljstvo i mržnju među ljude, te da ih odvrati od spominjanja Allahova imena i od namaza.
Zabrana alkohola je naređena treće godine po Hidžri i to neposredno poslije bitke na Uhudu, kada je telal oglasio: "O ljudi, alkohol je postao haram (zabranjenim). " Svi koji su čuli ove riječi, a u ruci su im bile čaše, razbili su ih. Oni koji su u ustima imali gutljaje vina koje nisu još popili, ispljuvali su ga. Svo posuđe za vino je razbijeno ili izbušeno, kao što stoji u predaji:
Prenosi Enes r. a.: "Posluživao sma piće u kući Ebu Talhe, a u to vrijeme je alkohol bio pokuđen, pa je Poslanik s. a. v. s. naredio glasniku da oglasi zabranu alkohola, pa smo čuli: "Alkohol je zabranjen!" Reče mi Ebu Talha: "Izađi i proli ga!" Pa sam izašao i prolio ga na ulicu!" Rekoše neki ashabi: "Ima onih od nas koji su pali kao šehidi a u njihovim utrobama je bio alkohol!" Pa je objavljeno: "Onima koji vjeruju i dobra djela čine nema nikakva grijeha u onome što oni pojedu i popiju kada se klonu onoga što im je zabranjeno i kada vjeruju i dobra djela čine, zatim se Allaha boje i vjeruju i onda se grijeha klone i dobro čine. A Allah voli one koji dobro čine." (Suretu-l-Maide: 93) (Buharija)
Postupnost u zabrani alkohola je dokaz potrebe za sazrijevanjem u islamu, pogotovo u stvarima koje su bile ukorijenjene kod predislamskih arapa i koje je bilo teško odjednom zabraniti i iskorijeniti.
Muhammed s.a.v.s. je kao što prenosi Ebu Enes, one ashabe koji su pili alkohol nakon njegove zabrane udarao sa palminim granjem ili nanulama, dok je Ebu Bekr one koji su pili alkohol, za vrijeme njegova hilafeta, bičevao sa 40 udaraca bičem.
U džennet neće ući tri osobe, kao što stoji u hadisu koji prenosi Abdullah ibn Amr r.a.:
Prenosi Abdullah ibn Amr da je Poslanik s. a. v. s rekao: "U džennet neće ući: onaj koji pogovara ono što je dao, neposlušan roditeljima i pijanica!" (Nesaija)
Gospodaru, pomozi ummetu da se odupre napadima neprijatelja islama, učvrsti naše vjerovanje, sačuvaj nas od velikih i malih grijeha, budi nam Milostiv na Sudnjem danu i uvedi nas u džennet!
[/b]
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

u pravu si ragibe, nema ništa ljepše nego ponekad koju trznut
glasnost

Post by glasnost »

ja preferiram votku (s limunom obavezno) ... :-)
Zox

Post by Zox »

Ja ga uopste ne ignorisem.
hananah

Post by hananah »

Alkohol, alkohol, to je prava stvar
Ko ne pije alkohol nije normalan :D
mrmot

Post by mrmot »

E vala tačno Ragi Yo! Ako su sve ostale droge dozvoljene, čak preporučene, Yo!, pijaču treba ignorisati, Hik!, Bo!

Preporučam pejotle Yo!
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

ja alkoholicara iz prve klupe :lol: :lol: :lol:
ragazzo_

#8 Alkohol

Post by ragazzo_ »

Brak sa alkoholičarem je nepodnošljiva patnja i najgori oblik ponižavanja žene koja nastojeći da zaštiti djecu preživljava brutalno nasilje nad tijelom i duhom.
Prije svega želim istaći da muškarac nije obavezno jedini koji može postati alkoholičar.

A drugo, potpuno se slažem sa tim da je alkohol previše dostupan u našoj zemlji. Mladi ljudi mogu nabaviti alkohol kako žele i kako im se prohtije. Definitivno mislim da bi trebalo pooštriti sprovođenje zakona o alkoholizmu, pogotovo kada dođe do maloljetnika. Ako ćete iskreno, ni 18 godina nije nekakvo mjerilo punoljetnosti, ali eto...
dinash

Post by dinash »

necu vise pit'.

to govorim svako jutro vec heftu dana ...

:-)
mrmot

Post by mrmot »

E sad stvarno moram reagirati Bo! Bo! Ima da se promijeni Yo! i ukine do daljnjeg ova tema Yo! jer je previše osjetljiva Bo! (Kad se fino uvede tema zdravlje Yo! pa klub AA Bo! to ćemo svi morati tolerisati - ali ovako to srce para Bo! i boli Yo!
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Ragazo uzmi ga guzovima,ma ti bi opet malo pionira na Homeiniev nacin
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JeAnEtTe

Post by JeAnEtTe »

Nisam nikad okusila alkohol u zivotu,a nabralo s ei meni bogami godina.
Sto iz vjerskih sto iz razumnih razloga,to je moja stvar,ali stvarno apsolutno nemam potrebu da pocnem piti,niti me zanima.Sve sto dobijam je respekt drugih ljudi (specijalno frajera),a nista ne gubim. 8-)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Jooj nemojte mi alkohola molim vas. Napio sam se ko konj u subotu navecer i evo 48 sati nista nisam jeo. Sta god da pojedem povratim :x Ali cim dodjem sebi, opet cu piti, samo ne onoliko puno ko prije 2 noci. Sto je najgore nejsecam se pola stvari sta se desilo, raja kaze da sam zavrsio u krevtu sa nekom malom, a samo znam da sam se zvaljio sa nekom, ali se vise nista ne sjecam. Znam da sam se probudio kod druga u 10 u jutro i sva mi se soba okretala u glavi. Sta se desilo izmedju ponoci i 10 u jutru pojma nemam.

Ali sto se tice nase rakije domace, dao ja nekim amerikancima koji stalno tvrde da nisu nikada nista jace od viskija pili. Dao im ja dvije casice, sljedecih 2 sata hodali pijani. I vise nece da piju rakiju jer to smatraju otrovom a ne alkoholom :-D Ali su priznali da ima nesto jace od viskija.

Sto se tice religije, sve je dobro imati samo nemoj pretjerati.
JeAnEtTe

Post by JeAnEtTe »

Hej drug _Tito,gdje si u Americi??? ILi je u pitanju AMerikanci ovdje???
Samo sam radoznala,that's all,nemoj sta zamjeriti...heheheh
Saian

Post by Saian »

jes Drug_Tito cool ja kad porastem hocu da budem isto ko on :D :D
ragib

Post by ragib »

han.
Ko ne pije alkohol nije normalan
-----------------------------------------
dobro dobro komsinice
seronja

Post by seronja »

meni je stvarno ignorisati alkohol i tog najveceg neprijatelja ljudskog drustva... ali zato se trudim da ga sto bolje upoznam da ga bolje mogu i tamaniti... mozda da promijenimo temu u "koji je vas omiljeni koktel?" pa da i Ragib zna u kojoj flasici/koktelcicu lezi zec...
hananah

Post by hananah »

Ma nek svak radi ono sto zeli pa i pije, dotle dok ne ugrozava druge, a sad ako ugrozava necije religiozne principe, osoba kojoj to smeta treba da se zapita sta nije u redu s njom.
Vise mi sega te ne smijemo gledati golisave ljude, te ne smijemo se seksati, te ne smijemo piti, te ne smijemo jesti mortadelu
Ma sta smijemo :x
Smijemo li disati, pitam strucnjake :-x
mrmot

Post by mrmot »

Ja u životu nisam nikoga tjerao da jede mortadelu, nisam je čak ni preporučio, (ustvari jebo mortadelu), i isto tako ne volim da dajem jednosmjerne savjete, jednako kao što ne volim tipove koji mi iste stalno daju...
hananah

Post by hananah »

Ma vala vise ide na zivce da neko ko zivi po jednom principu tjera druge da zive po tom istom principu. Gdje je tu sloboda izbora. Gdje je tu postovanje prema izboru onog drugog.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Seattle
JeAnEtTe

Post by JeAnEtTe »

Drug_Tito wrote:
Seattle
Eh blago tebi!!! Bila sam u Seattlu prosle godine u augustu 7 dana i potrefim divno vrijeme bez kise i super sam se provela i definitivno zaljubila u taj grad!!!

A odakle si iz Bosne?????

PS: ako te peglam ovako,ne moras odgovarati,ne zamjeri...:)
hananah

Post by hananah »

U Sijatlu kisa pada
a moje se srce nada
da ce se alkohol tociti
u neumjerenim kolicinama

jer, ponavljam:
alkohol, alkohol
to je prava stvar
ko ne pije alkohol
nije normalan :D
JeAnEtTe

Post by JeAnEtTe »

:roll:
E hananah,a bas smo se fino slagale tamo kod 'kupanja' ....Steta sto si tako zatvorenih vidika i netolerantna..... :sad:
Post Reply