Aljaski Malamut

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
naja22

#1 Aljaski Malamut

Post by naja22 »

Pozdrav svima.
Trenutno imam pitbull terriera starijeg od godinu dana i bas je extra pas, a uskoro cu dobiti aljaskog malamuta, pa se jos uvijek predomisljam kako li ce se slagati ? Moj ce ga pit sigurno lijepo prihvatiti, a valjda i ovaj kad odraste ce biti OK, a sto je jos bolje zenka je.. Pa sta mislite, da li da ga uzmem ili ?? I ako neko ima nesto da doda sto se tice ove rase, neka kaze ja sam proguglao ali znanja nikad dosta :D
Mr.Penguin

#2 Re: Aljaski Malamut

Post by Mr.Penguin »

Koja je razlika izmedju njega i haskija?
naja22

#3 Re: Aljaski Malamut

Post by naja22 »

Mr.Penguin wrote:Koja je razlika izmedju njega i haskija?
On je mnogo veci i snazniji pas, mada je haski dosta izdrzljiviji sto se pokazalo i u utrcima sa sankama ili kako vec da kazem to na nasem :D
Ukucaj malo na youtube ili gugl pa ces vidjeti koliki je... A negdje sam procitao da se ne slazu bas sa drugima psima, al' svaki je pas isti zapravo sve je do odgoja, a plus je zenka tako da ne bi trebao imati problema, sta mislite ?? :-D
Pasiflora

#4 Re: Aljaski Malamut

Post by Pasiflora »

Kako planiras rijesiti problem tjeranja? Kad ti malamutica bude u tjeranju, pitt bi mogao postati vrlo :-) nervozan...
Samprotivsviju

#5 Re: Aljaski Malamut

Post by Samprotivsviju »

naja22 wrote:Pozdrav svima.
Trenutno imam pitbull terriera starijeg od godinu dana i bas je extra pas, a uskoro cu dobiti aljaskog malamuta, pa se jos uvijek predomisljam kako li ce se slagati ? Moj ce ga pit sigurno lijepo prihvatiti, a valjda i ovaj kad odraste ce biti OK, a sto je jos bolje zenka je.. Pa sta mislite, da li da ga uzmem ili ?? I ako neko ima nesto da doda sto se tice ove rase, neka kaze ja sam proguglao ali znanja nikad dosta :D
Pa ako ga nabavljas ko stene,normalno da se hoce slagati vremenom...

Ne vidim kako ce stene praviti probleme tvom pitbull-u,vise me brne kako ce pittbull prihvatiti njega..

samo pazi da ne dobijes,mjesance Pitbull-a i malamut-a sa vremenom... :skoljka:
naja22

#6 Re: Aljaski Malamut

Post by naja22 »

Samprotivsviju wrote:
naja22 wrote:Pozdrav svima.
Pa ako ga nabavljas ko stene,normalno da se hoce slagati vremenom...

Ne vidim kako ce stene praviti probleme tvom pitbull-u,vise me brne kako ce pittbull prihvatiti njega..

samo pazi da ne dobijes,mjesance Pitbull-a i malamut-a sa vremenom... :skoljka:
Moj pitbull prihvata odrasle lutalice, cak im dozvoljava i dijeli svoju hranu sa njima ponekad, tako da to nece biti problem vjeruj mi. Mada jedino 'nije dobar' sa 2 psa iz komsiluka, koja su ga napala i na njih rezi i laje sto je normalno za svakog psa... A kad ona bude u tjeranju, potrazit cu nekog muzijaka malamuta al' svjestan sam da je tesko naci u Sarajevu :D
Pasiflora

#7 Re: Aljaski Malamut

Post by Pasiflora »

naja22 wrote: A kad ona bude u tjeranju, potrazit cu nekog muzijaka malamuta al' svjestan sam da je tesko naci u Sarajevu :D
Vidi: muzjak osjeca zenku u tjeranju do 4 kilometra. Ako budu boravili u istom prostoru, neces moci sprijeciti da je ne zaskoci i onda ces imati mjesance pitta i malamuta. Lose.
Ako ih razdvojis u razlicite prostorije - to moras uraditi znatno prije nego tjeranje pocne (on ce osjetiti da dolazi pa ce skakati po njoj - nervoza u kuci), pa za vrijeme tjeranja (20-tak dana) i barem 15 dana kasije, dok joj se miris ne izgubi.
Budu li razdvojeni, a u istom stanu/kuci - on ce biti LUD! Osjeca miris i to ga iritira - biti ce nervozan, grebati, zavijati, cviliti, nece jesti, vjerovatno ce i proljev dobiti ... I tako dva puta godisnje.
Sve skupa - poprilican problem. Kako to mislis rijesiti?
slobodni armirach

#8 Re: Aljaski Malamut

Post by slobodni armirach »

zenka muzjak, zeznuto skroz, ...moras stalno da pratis kad bude trazila zenka, a ako imaju svoje boxove,
moras imati dobre pregrade :D da ih ne pocupaju jer se ipak radi o vecim psima :D
Mr.Penguin

#9 Re: Aljaski Malamut

Post by Mr.Penguin »

Pasiflora wrote:Kako planiras rijesiti problem tjeranja? Kad ti malamutica bude u tjeranju, pitt bi mogao postati vrlo :-) nervozan...
nek nju ili njega kastrira ili oboje.
naja22

#10 Re: Aljaski Malamut

Post by naja22 »

Mr.Penguin wrote:
Pasiflora wrote:Kako planiras rijesiti problem tjeranja? Kad ti malamutica bude u tjeranju, pitt bi mogao postati vrlo :-) nervozan...
Ne bi svog Amona kastrirao nikad, prava muškarčina 8-)
Mr.Penguin

#11 Re: Aljaski Malamut

Post by Mr.Penguin »

naja22 wrote:
Mr.Penguin wrote:
Ne bi svog Amona kastrirao nikad, prava muškarčina 8-)
ne bi se nista odsjecalo samo podvezalo :D
naja22

#12 Re: Aljaski Malamut

Post by naja22 »

Ma svejedno, nisam 'pristalica' toga nikako :-D
zengi

#13 Re: Aljaski Malamut

Post by zengi »

Tako je Naja jarane!!!!
Svom najboljem prijatelu odsjeci jajašca ili jajnike???? Pa sta onda uraditi neprijateljima?
Neznam puno o tim malamutima osim da su pravo lijepi.
Ja bih nabavio jos jednu pit bulicu da sam na tvom mjestu.... al ako se tebi svidja malamut, onda je nabavi.

Sto se tice tjeranja jeste malo problem, al nije nista toliko strasno kao sto te ovi prepadaju.
Nije istina to da osjeti na cetiri kilometra jer bi sad kod mene u basti bilo jedno hiljadu napaljenih muzijaka.
Moja sarplaninka ima tjeranje a ja imam jos dva muzijaka.

Tih petnestak dana ih moras izvoditi odvojeno i kad setas zenku ponesi neku paliju u slucaju da neki od lokalnih baja odluci da joj ga slozi. :thumbup:
Pasiflora

#14 Re: Aljaski Malamut

Post by Pasiflora »

zengi wrote:Sto se tice tjeranja jeste malo problem, al nije nista toliko strasno kao sto te ovi prepadaju.
Nije istina to da osjeti na cetiri kilometra jer bi sad kod mene u basti bilo jedno hiljadu napaljenih muzijaka.
Moja sarplaninka ima tjeranje a ja imam jos dva muzijaka.

Tih petnestak dana ih moras izvoditi odvojeno i kad setas zenku ponesi neku paliju u slucaju da neki od lokalnih baja odluci da joj ga slozi. :thumbup:
Daj @zengi ne zezaj. Procitala sam ovo za 4km vise puta, a mozemo sacekati @freisiana ili nekog drugog iz struke da nam kaze da li je to istina.
Nisam sigurna da ce palica pomoci - kad on namirise - nema sanse da ga sprijeci ni palica :-) Sto god ti mislio o tome. Ja mislim da je moje pitanje totalno na mjestu. nemam pojma u kojim uslovima (kuca/box) zive @najini psi, ali mislim da ce imati problem.
zengi

#15 Re: Aljaski Malamut

Post by zengi »

Kakvi god da su mu uslovi bolje je "napraviti uslove" nego sjeci genitalije a savjet velikog broja forumasa je u glavnom "SJECI" bez i da se razmotre druge opcije.

Vjerujem da ima pasa koji to mogu ali ne bas svi.

Prije par dana sam naštoco' komsijinog rundova (a malo je falilo i komsiju) i mogu ti reci da je shvatio poruku.

A bolje je i to da za tobom idu zaljubljene cuke, nego da idu oni sretno kastrirani koji laju na kuju koja ima tjeranje, sto je inace pravo prirodno.
Imam ovog jednog lokalnog slatkisa koji se ubi lajuci na nju a ona ga zacudjeno gleda.
Ja smo i on prava raja i kad sam sam on mi uvjek pritrci da me malo zaskakuje ali kad sam sa njom on jadnik ide za nama i laje ni on sam ne zna sta bi. Bas mu je super!
Zalosno moja Pasiflora, zalosno.
Ti znas da bi ja taj problem rijesio kastriranjem nehumanih ljudi al posto to iz nekog razloga nije dozvoljeno teskog srca se slazem da se kastriraju napustene kuje.
Za pse u vlasnistvu ja sam striktno protiv toga kao i protiv svakog drugog maltretiranja zivotinja... a ovo jeste maltretiranje i sakacenje pa nek Cezar prica sta god hoce.
Eno i onaj njegov Dady izgleda isto ko steona krava.
Mr.Penguin

#16 Re: Aljaski Malamut

Post by Mr.Penguin »

zengi wrote:Kakvi god da su mu uslovi bolje je "napraviti uslove" nego sjeci genitalije a savjet velikog broja forumasa je u glavnom "SJECI" bez i da se razmotre druge opcije.

Vjerujem da ima pasa koji to mogu ali ne bas svi.

Prije par dana sam naštoco' komsijinog rundova (a malo je falilo i komsiju) i mogu ti reci da je shvatio poruku.

A bolje je i to da za tobom idu zaljubljene cuke, nego da idu oni sretno kastrirani koji laju na kuju koja ima tjeranje, sto je inace pravo prirodno.
Imam ovog jednog lokalnog slatkisa koji se ubi lajuci na nju a ona ga zacudjeno gleda.
Ja smo i on prava raja i kad sam sam on mi uvjek pritrci da me malo zaskakuje ali kad sam sa njom on jadnik ide za nama i laje ni on sam ne zna sta bi. Bas mu je super!
Zalosno moja Pasiflora, zalosno.
Ti znas da bi ja taj problem rijesio kastriranjem nehumanih ljudi al posto to iz nekog razloga nije dozvoljeno teskog srca se slazem da se kastriraju napustene kuje.
Za pse u vlasnistvu ja sam striktno protiv toga kao i protiv svakog drugog maltretiranja zivotinja... a ovo jeste maltretiranje i sakacenje pa nek Cezar prica sta god hoce.
Eno i onaj njegov Dady izgleda isto ko steona krava.
Pa hajde koji su to uslovi? Ponudi resenja, osim hvatanje za moje resenje i esej o tome.
zengi

#17 Re: Aljaski Malamut

Post by zengi »

Jednostavno jarane, napravis dobar boks sto bi pas koji kao Najin zivi napolju svakako morao imati.
Razdvojis ih za vrijeme kad ona ima tjeranje (10-15 dana) i kao sto rekoh odvojeno ih izvodis u setnju i to je to.
Ako hoces da ih drzis u istom boksu dok nema tjeranja onda muzijaka malo na lanac, u podrum, u šupu, u dnevni boravak, u spavacu sobu, itd. itd. dok to ne prodje i onda opet zajedno u boks.
Ili, ako imas dovoljno prostora onda napravis jedno pet-sest boksova tako da mozes tu drzati i svoje pse zajedno i odvojeneo (po potrebi) i da mozes drzati pse od gosta kad ti dodju. :-)

Ne kontam u cemu je problem.
Nije da treba biti neki genije da se ovo rjesi.
Pasiflora

#18 Re: Aljaski Malamut

Post by Pasiflora »

@zengi, pa ja nigdje nisam spomenula kastraciju ni sterilizaciju. Samo sam pitala kako ce rijesiti problem za vrijeme tjeranja.
cccccccc, sto si se odmah uspanicio :? :lol: :lol:
zengi

#19 Re: Aljaski Malamut

Post by zengi »

Pasiflora wrote:@zengi, pa ja nigdje nisam spomenula kastraciju ni sterilizaciju. Samo sam pitala kako ce rijesiti problem za vrijeme tjeranja.
cccccccc, sto si se odmah uspanicio :? :lol: :lol:
Pa malo sam nervozan jer vidim da se ovo sjeckanje konstantno preporucuje za svaki i naj manji problemcic (cak i onaj imaginarni) a i Mr. Pingvin je to odmah preporucio i u ovom slucaju.

Neko pita "zasto moj pas voli da gleda kroz prozor"?
I eto ti ga, odmah se neko javi da preporuci kastraciju.... da mu pomogne da manje gleda kroz prozor. :-)
Locked