Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

faye

#26 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by faye »

jOFLA wrote:
Nije bilo zabranjeno pa se i to radilo.
mozda nije bilo zabranjeno, pa se radilo, ali cinjenica je da nikada to nije bilo toliko "normalno". jer da jeste, imali bi jednak broj popularnih pejzaza, mrtvih priroda, odraslih i djecijih aktova.

a inace, knjigu sam nedavno procitala u originalu... gledala film kad sam bila mala, i naravno seriju u djecijem progremu tadasnje tvsa ili koje tv vec :D

ipak, iznenadilo me ovo, nisam nikad cula a ni pomislila :? :|
kijameta

#27 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by kijameta »

Prva stranica ovog topica je vrvjela od hipokrizije a mogli smo gledati i prizor parenja starog bosanskog tradicionalnog konzervatizma sa mladim nestasalim EU neo-konzervatizmom. To je tek prava pedofilija,odvratna do povracanja.
robijas_

#28 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by robijas_ »

pustopoljina wrote:to je bila jedna od meni najdrazih knjiga...sta sad to govori? :shock:
ne bih da te prepadam,ali ne valja brate.ne valja nikako. :)
otherside

#29 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by otherside »

kijameta wrote:Prva stranica ovog topica je vrvjela od hipokrizije a mogli smo gledati i prizor parenja starog bosanskog tradicionalnog konzervatizma sa mladim nestasalim EU neo-konzervatizmom. To je tek prava pedofilija,odvratna do povracanja.
Iskreno receno, meni se povraca na sve sto je vezano za pedofiliju. mislim da goreg zlocina na svijetu nema. jedinu bih tu okrenula pravne zakone i proglasila nekog sumnjivca krivim dok mu se ne dokaze nevinost. To sto se nekom povraca na moja shvatanja pedofilije bitno mi je koliko i lanjski snijeg.
Sto se tice Carroll-ovih slika...ljudi koji su postavili ovu tezu nisu pogledali slike i rekli: opa, vidi pedofilcine.
Ako koga interesuje nek' mu malo procita biografiju... covjek se nikad nije zenio, DRUZIO se sa djecom, pretezno djevojcicama, neki navode da je koristio psihoaktivne supstance, nakon visegodisnjeg prisnog kontakta sa Alisinom porodicom, druzenje je naglo prekinuto. kad je pronadjen Carroll-ov dnevnik, od tog datuma (datuma prestanka kontakta) listovi dnevnika su nedostajali, pocijepani....nikad nisu nadjeni. Carrolla nikad NIKO nije optuzio javno da je pedofil. Na osnovu crtica iz njegovog zivota, neko se usudio da posumnja... jah...bas licermjerno.
lord-executioner

#30 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by lord-executioner »

Za tvrdnju da je Lewis Caroll bio pedofil nema gotovo nikakvih dokaza. Bio je jedan slucaj, ne tako davno, poznatog fotografa kojemu su zaplijenili sve slike ( cini mi se u Zagrebu ) zato sto je tu bila i slika gole djevojcice koja drzi cvijece, koja je snimljena sa pristankom i u prisustvu porodice. Ali ne pogadja mene pretencioznost optuzbe, koliko ismijavanja povlaci aluzija da je "Alisa u Zemlji čuda" knjiga koja propagira pedofiliju. Toliko se toga u knjizevnim djelima moze interpretirati na nacin koji napisano povezuje sa seksualnoscu; pocnimo samo od Andriceve "Gospodjice" ( seksualne frustracije, nametanja vlastitog odricanja drugima, "stednja" stoji kao eufemizam za apstinenciju, "bogatstvo" kao eufemizam za akumuliranu i potom zbog menopauze zamrlu zelju), pa do "Sarajevske molitve" ili "Zasto tone Venecija" Abdulaha Sidrana ( prvo su nerealizirane homoseksualne fantazije koje preklinju bliskost sa ljudima slicnih sklonosti, i odbacuju ljude koji takve osjecaje ne razumiju i odbijaju, a drugo je jadikovanje starca nad manjkom potencije uprkos brojnim mogucnostima za intimni kontakt, obzirom na raznolikost i sarolikost ljudskog zivlja ciji bi poneki djelic prihvatio i starca, kada bi ovaj bio sposoban uzvratiti ), ali niko se ne trudi to prezentirati na takav apsurdan nacin. Budemo li nastojali posmatrati knjizevna djela kroz stvarne ili slucene mane njihovih tvoraca koje konformisticki nisu usaglaseni sa modernim vidjenjima, bojim se da cemo brzo ostati bez stvarne literature. Koliki su samo pisci, kompozitori i filozofi bili pedofili ili u najmanju ruku jako bliski tom terminu; sjetimo se Stare Grcke, gdje je pederastija bila prihvatljiva i prihvacena, sjetimo se razdoblja i zemalja u kojima nikakva novost kroz citav srednji vijek, pa do danasnjeg dana, nije bila udaja djevojcice za visestruko starijeg muskarca. To nije nesto sto treba odobravati, naprotiv, takve oblike ponasanja treba iznimno ostro sankcionisati, ali kaznjavati umjetnicko djelo zbog grijeha i gresaka njegova tvorca brutalno je spram umjetnosti. Sta uraditi sa djelima ( muzickim, knjizevnim, slikarskim ) onih autora koji su bili preljubnici, pijanice, homoseksualci, incestuozni, koji su propagirali ili podrzavali nacizam, fasizam, robovlasnistvo, obespravljenost zena, koji su bili tlacitelji, pokvarenjaci, rodoskvrnitelji, potvrdjeno poremeceni? Hocemo li i ta djela veselo okarakterisati kao biblije i glasnike incesta, zla, trulosti, idiotizma, fasizma, itd., ili cemo prevashodno gledati djelo, i njegovu sustinsku vrijednost? Da ne duzim, u Alisi u Zemlji cuda ja ne nalazim nista pedofilsko, a interpretacije koje se trude iskriviti sliku radi podrzavanja necijih suludih teorija radije ostavljam vjerskim sluzbenicima i politickim duznosnicima u BiH, ekspertima u razradjivanju interpretacija pomocu kojih "argumentirano" pljuju po onome sto ne razumiju, ili onome sto njihova stada treba da razumiju bas onako kako im oni to predstave.

Btw, iz onoga sto sam ja procitao prije mi se cini da je Caroll imao dobru tajnu aferu sa gospodjom majkom triju djevojcica, i da je zbog toga doslo do raskida odnosa. Usput, ni u jednom se izvoru ne spominje da raskid odnosa ima veze sa djevojcicama, ili sa Alice.
slavkoimamodilera

#31 Re: Alisa u zemlji čuda - pedofilska biblija

Post by slavkoimamodilera »

lord-executioner wrote:Za tvrdnju da je Lewis Caroll bio pedofil nema gotovo nikakvih dokaza. Bio je jedan slucaj, ne tako davno, poznatog fotografa kojemu su zaplijenili sve slike ( cini mi se u Zagrebu ) zato sto je tu bila i slika gole djevojcice koja drzi cvijece, koja je snimljena sa pristankom i u prisustvu porodice. Ali ne pogadja mene pretencioznost optuzbe, koliko ismijavanja povlaci aluzija da je "Alisa u Zemlji čuda" knjiga koja propagira pedofiliju. Toliko se toga u knjizevnim djelima moze interpretirati na nacin koji napisano povezuje sa seksualnoscu; pocnimo samo od Andriceve "Gospodjice" ( seksualne frustracije, nametanja vlastitog odricanja drugima, "stednja" stoji kao eufemizam za apstinenciju, "bogatstvo" kao eufemizam za akumuliranu i potom zbog menopauze zamrlu zelju), pa do "Sarajevske molitve" ili "Zasto tone Venecija" Abdulaha Sidrana ( prvo su nerealizirane homoseksualne fantazije koje preklinju bliskost sa ljudima slicnih sklonosti, i odbacuju ljude koji takve osjecaje ne razumiju i odbijaju, a drugo je jadikovanje starca nad manjkom potencije uprkos brojnim mogucnostima za intimni kontakt, obzirom na raznolikost i sarolikost ljudskog zivlja ciji bi poneki djelic prihvatio i starca, kada bi ovaj bio sposoban uzvratiti ), ali niko se ne trudi to prezentirati na takav apsurdan nacin. Budemo li nastojali posmatrati knjizevna djela kroz stvarne ili slucene mane njihovih tvoraca koje konformisticki nisu usaglaseni sa modernim vidjenjima, bojim se da cemo brzo ostati bez stvarne literature. Koliki su samo pisci, kompozitori i filozofi bili pedofili ili u najmanju ruku jako bliski tom terminu; sjetimo se Stare Grcke, gdje je pederastija bila prihvatljiva i prihvacena, sjetimo se razdoblja i zemalja u kojima nikakva novost kroz citav srednji vijek, pa do danasnjeg dana, nije bila udaja djevojcice za visestruko starijeg muskarca. To nije nesto sto treba odobravati, naprotiv, takve oblike ponasanja treba iznimno ostro sankcionisati, ali kaznjavati umjetnicko djelo zbog grijeha i gresaka njegova tvorca brutalno je spram umjetnosti. Sta uraditi sa djelima ( muzickim, knjizevnim, slikarskim ) onih autora koji su bili preljubnici, pijanice, homoseksualci, incestuozni, koji su propagirali ili podrzavali nacizam, fasizam, robovlasnistvo, obespravljenost zena, koji su bili tlacitelji, pokvarenjaci, rodoskvrnitelji, potvrdjeno poremeceni? Hocemo li i ta djela veselo okarakterisati kao biblije i glasnike incesta, zla, trulosti, idiotizma, fasizma, itd., ili cemo prevashodno gledati djelo, i njegovu sustinsku vrijednost? Da ne duzim, u Alisi u Zemlji cuda ja ne nalazim nista pedofilsko, a interpretacije koje se trude iskriviti sliku radi podrzavanja necijih suludih teorija radije ostavljam vjerskim sluzbenicima i politickim duznosnicima u BiH, ekspertima u razradjivanju interpretacija pomocu kojih "argumentirano" pljuju po onome sto ne razumiju, ili onome sto njihova stada treba da razumiju bas onako kako im oni to predstave.

Btw, iz onoga sto sam ja procitao prije mi se cini da je Caroll imao dobru tajnu aferu sa gospodjom majkom triju djevojcica, i da je zbog toga doslo do raskida odnosa. Usput, ni u jednom se izvoru ne spominje da raskid odnosa ima veze sa djevojcicama, ili sa Alice.
:thumbup:
Post Reply