Alimentacija

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Pelopidas1210
Posts: 1
Joined: 11/02/2022 13:13

#1 Alimentacija

Post by Pelopidas1210 »

Poštovanje,

Interesuje me, ako neko zna, pravna osnova alimentacije u sljedećem scenariju:

- bračni partneri sa dvoje djece su razvedeni, svi državljani BiH
- supruga dobija skrbništvo nad djecom te emigrira u Švedsku
- nakon nepunih godinu dana boravka u Švedskoj supruga zahtijeva od supruga informaciju da li je zaposlen/osiguran ili je na birou, objašnjava da joj to država Švedska traži za rješavanje pitanja alimentacije; dalje obrazložava da ako je zaposlen/osiguran da će ga država Švedska teretiti za određeni novčani iznos, a ako je na birou da će država Švedska teretiti biro po istoj osnovi

Moje pitanje: postoji li ikakva pravna osnova (u međunarodnom pravu npr) da strana država u ime stranog državljana pravno tereti drugog stranog državljana na ovakav način?
kuli1961
Posts: 2488
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#2 Re: Alimentacija

Post by kuli1961 »

Nije mi poznata ovakva konkretna situacija, ali da malo razmislimo:
Brak razveden, djeca povjerena majci? Tom presudom o razvodu je odluceno i obavezi oca da za djecu placa "alimentaciju"?
Ako da, domaci nadlezni sud je rijesio pitanje "alimentacije".
Mozda, ali samo mozda i u teoriji, ako svedski sud (ne znam da li je u svedskoj nadlezan sud ili upravni organ- npr. organ staarateljstva) odluci pozitivno po tuzbi majke.. vec ovdje vidim probleme, ali ne za oca- ako su djeca odlukom domaceg suda povjerena mjaci i otac obavezan na placanje, cini mi se nemogucim da strani sud odlucuje o njegovoj obvazi koju je vec rijesio domaci sud. Tj. svedski sud nije nadlezan, jer je majka vec dosla u SE kao razvedena. Ako otac npr, ne placa, onda je opet za izvrsenje nadlezan domaci, a ne svedski sud/organ.
Opet uz pretpostavku da psootji odluka domaceg suda, tu eventualnu presudu svedskog suda (ne i odluku upranvog organa), ako bi i bila donijeta, nije moguce priznati kao odluku stranog suda...
Kazem, ne znam, ova razmisljanja sam samo nabacao, pa ako neko ima ista konkretnije, neka napise.
Post Reply