Ove sam napomene cisto da se ne odskace od realnosti u razradi buduceg scenarija "Kalif mjesto kalifa".
Bujrum!
Najbolje rjesenje je bilo da se prihvati sporazum na kojem su radili Zulfikarpasic i Filipovic. Izbjego bi se tako rat i sve ostalo. Vjerujem da se onda danas ne bi niko bunio da se aerodrom zove po njemu. A odavno bi bili i u EU._BaykoNoor_ wrote:Stoga me i zanima kako bi i sta bi vi uradili da ste bili Alija mjesto Alije?
Potpuno pogresno razmisljanje.pitt wrote:Cisto sumnjam da bi prihvacanje bilo kakvog sporazuma sprijecilo bilo sta. Cetnici su isli na ideju da cijela bosna bude pokorena pa kako god. Mozda bi se dobilo nesto na vremenu ali cisto sumnjam da bi to zadovoljilo velikosrpski apetit.
aha...a svugdje oko nas gorilodzampin dzek fles wrote:Bez veze pricas, onako pausalno. Klikalo se svukuda svasta.
Da se napravio sporazum radio, tv i novine bi sve odradile, kao sto su uvijek odradjivale za vlast.
Ne zaboravi da je tada jos uvijek vladao mir.
Jest Alija prvi predsjednik...Rahman Morina zamjenik...a predsjednik vlade Fikret Abdic...dzampin dzek fles wrote:Potpuno pogresno razmisljanje.pitt wrote:Cisto sumnjam da bi prihvacanje bilo kakvog sporazuma sprijecilo bilo sta. Cetnici su isli na ideju da cijela bosna bude pokorena pa kako god. Mozda bi se dobilo nesto na vremenu ali cisto sumnjam da bi to zadovoljilo velikosrpski apetit.
Prvo sporazum se nije pravio izmedju Bosnjaka i Cetnika, nego izmedju Bosnjaka i Srba.
Sporazum je bio vise nego fer, Aliji je ponudjeno mjesto prvog predsjednika.
Jos uvijek je bio mir i mogao se sacuvati.
Pristupio je on po zadatku stranci SDA ...tj. po direktivi KOS-a...a narod ga biro jer je imo karizmu...tj. zato shto je u tadashnjem javnom mnijenju ciljano bio od KOS-a stvaran mit o njemu ... kao o ekonomskom geniju koji je neopravdano zatvaran i proganjan...inace da je narod znao o kakvom se covjeku radi...nikad ne bi dobio toliki broj glasova...barem ne od Boshnjaka...jer i veliki broj Hrvata je dao tada svoj glas Abdicu...dzampin dzek fles wrote:Steta i za Fikreta, ali zasluzio je to sto mu se desilo, kad je pristupio SDA...
Naso je s kim ce tikve da sadi
Ne zaboravi da je Alija bio samo cetvrti igrac po snazi u Dayton-u._BosanaC wrote:Sve to stoji, ali...
Dodje '95. godina. Jedinice treceg korpusa razgulise Vozucu, "srpski Staljingrad", uvezase se putevi Zavidovici-Olovo-Banovici, pale Karuse, Armija BiH ulazi u Doboj, jedinice petog korpusa haman pa u Banjaluci... i Alija potpisa Dejton!
Poslije, poslije... poslije Slovenije i Hrvatske.dzampin dzek fles wrote:Pajdo moj, tada jos uvijek nije gorilo...
Nemoj pricat bez veze... Gorilo je dosta poslije...
(...)
Majstore ima nastavak iza ove tri tackice (imaju kojekakvi zapisi vezani za taj nastavak i kojekakvi dokazi za taj nastavak) .... dakle jedinice ARBiH haman pa u B. Luci, topnistvo HVO-a na padinama Manjace, transporter ARBiH se okrece na ulazu u vec iseljeni Prijedor , B.Luka je fakat u koferima i ...... lijepo rekose Aliji lavovi iz Pentagona da se ne zajebaje i zaustavi jedinice (jer je dosao otprilike na 59:41) , pa ako to ne uradi da ce slijediti kazne u vidu bombardovanja (kao Srbima), pa im Alija trazio da jos puste da ARBiH uzme Prijedor i Omarsku na sto bukvalno odgovaraju "...dobro, Prijedor i Omarska su simboli vasih velikih stradanja, imate 3-4 dana da to uzmete..", a opet V korpus malobrojan a razvucen (uzeli puno teritorije) , jedinice iz srednje Bosne sporo dolaze sa tehnikom, vrijeme prolazi, Alija se nekoliko dana poslije isteka roka vadio na neposlusnost visih oficira, pa nekoliko dana na neposlusnost nizih oficira ... a ovi opet prijete .... itd..itd..... i tek onda Alija potpisa Dejton .... e tako ti je to nekako bilo moj generale_BosanaC wrote:Sve to stoji, ali...
Dodje '95. godina. Jedinice treceg korpusa razgulise Vozucu, "srpski Staljingrad", uvezase se putevi Zavidovici-Olovo-Banovici, pale Karuse, Armija BiH ulazi u Doboj, jedinice petog korpusa haman pa u Banjaluci... i Alija potpisa Dejton!
Koliko ja znam Memorandum SANU bio je 1976. godine?avicena wrote:Teško je Alija i bilo ko u BiH moga zaustaviti lavinu koja je mnogo prije krenula.
Albanske demonstracije 1981. Vuk Drašković piše NOŽ (Beograd: Nova Knjiga, 1982 ). Muslimani su u toj knjizi poturčeni Srbi. Memorandum SANU-a se piše 1986. Zatim se javljaju face kao što su bivši Titov general Tuđman koga forsira ustaška emigracija i Šešelj koji dolazi u YU iz Amerike gdje su ga proglasili četničkim vojvodom. I Tuđman i Šešelj i Drašković po medijima pokreću lavinu. I vladajuće komuniste uhvatio virus nacionalizma. Zatim čuvena 14. sjednica CKSKJ iz januara 89. na kojoj je Milošević rekao da će se do rješenja Jugoslovenske krize doći ili "institucionalno ili vaninstitucionalno, statutarno ili nestatutarno, na ulici ili unutra, populistički ili elitistički..." Slovenci zbog toga napuštaju sjednicu.Za njima kasnije i Hrvati. 28 Juna, 1989. poznati Miloševićev govor i skup na Gazimestanu........U svom tom haosu Alija organizuje Muslimane-Bošnjake i bori se da sačuva Bosnu.....sa čime je raspolagao, mogao je samo da improvizuje.....
?avicena wrote:Šešelj koji dolazi u YU iz Amerike gdje su ga proglasili četničkim vojvodom.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Memorandum_SANU_1986List wrote: Koliko ja znam Memorandum SANU bio je 1976. godine?![]()
A za čuvenu sjednicu CS SKJ sam 100% siguran da je bila januara 1990. godine a ne 1989. godine.
U prevodu, govor na Gazimestanu bio je mnogo prije čuvene sjednice.![]()