Alija je bio agent KOS-a

Locked
popajic

#501 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

@Bosporhus
…koji nicim ne pokazuju da za njih postoji bilo kakva treca opcija izvan titinog samoupravnog socijalizma i ovog nacional-kapitalizma koji sad vlada. Posto prvi odobravaju, placu za njim i pokusavaju da nas ubijede da je SVAKOME bilo haman pa med i mlijeko pod titom. Kritiku titovog rezima ne shvataju kao prodemokratski orijentiranu kritiku (na onaj nacin na koji su je ispoljavali feralovci krajem 1980ih recimo) nego iskljucivo kao nacionalizam. Nije ni cudo – fair, vodenjak i popajic nisu ni svjesni neke trece opcije, ali eto… opet ova prva dvojica ipak odose u demokratske zemlje poput svedske i australije. Sa ovim shvatanjem politike puno bolje bi se uklapali u politicke sisteme na kubi i kini.
Taman htjedoh da se slozim sa 90% tvog zadnjeg posta,a ugledah svoje ime u jednoj netacnoj konotaciji.Ocito nisi dobro procesljao moje ostale postove,Jer da jesi nikad ne bi izvukao ovakav zakljucak-da za mene ne postoji treca opcija.Ili sam ja pijan(a ne pijem)nesto pisao ili me nisi shvatio.
U temi Jugonostalgija sam deset puta naglasio da NISAM nostalgican za bivsim sistemom,a JESAM za bivsim vremenima.Nekim licnim,ljudskim,jaranskim...da sad ne razglabam.Po godinama i da sam htio(a nisam) nisam mogao biti komunista.Sada po godinama mogu ALI mi ne pada na pamet da postanem nacionalista.

Ne smatram da je kritika titovog rezima prodemokratski orijentirana kritika - pogledaj ko je najvise kritikuje! Iznenadno osvijesceni nacionalisti koji te prihvataju SAMO onda kad pristanes na "svoj"tor.To smatram nasim najvecim porazom.
Moj tor je ljudskost,moja drzava Bosna i Hercegovina,ja sam -danas nepopularni-Bosanac.
VEOMA sam svijestan trece opcije,a jedino za nju i jesam.
Ta opcija ne moze preko noci.Gradjanska svijest se kod nas razvija puzevim koracima.Evolucija nije nikad brza.

Sto se Izetbegovica tice.Da,smatram da je napravio masu gresaka.I ne vjerujem da je uvijek u pitanju bio samo merhametluk.
Bosphorus

#502 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Bosphorus »

popajic wrote:
@Bosporhus
…koji nicim ne pokazuju da za njih postoji bilo kakva treca opcija izvan titinog samoupravnog socijalizma i ovog nacional-kapitalizma koji sad vlada. Posto prvi odobravaju, placu za njim i pokusavaju da nas ubijede da je SVAKOME bilo haman pa med i mlijeko pod titom. Kritiku titovog rezima ne shvataju kao prodemokratski orijentiranu kritiku (na onaj nacin na koji su je ispoljavali feralovci krajem 1980ih recimo) nego iskljucivo kao nacionalizam. Nije ni cudo – fair, vodenjak i popajic nisu ni svjesni neke trece opcije, ali eto… opet ova prva dvojica ipak odose u demokratske zemlje poput svedske i australije. Sa ovim shvatanjem politike puno bolje bi se uklapali u politicke sisteme na kubi i kini.
Taman htjedoh da se slozim sa 90% tvog zadnjeg posta,a ugledah svoje ime u jednoj netacnoj konotaciji.Ocito nisi dobro procesljao moje ostale postove,Jer da jesi nikad ne bi izvukao ovakav zakljucak-da za mene ne postoji treca opcija.Ili sam ja pijan(a ne pijem)nesto pisao ili me nisi shvatio.
U temi Jugonostalgija sam deset puta naglasio da NISAM nostalgican za bivsim sistemom,a JESAM za bivsim vremenima.Nekim licnim,ljudskim,jaranskim...da sad ne razglabam.Po godinama i da sam htio(a nisam) nisam mogao biti komunista.Sada po godinama mogu ALI mi ne pada na pamet da postanem nacionalista.

Ne smatram da je kritika titovog rezima prodemokratski orijentirana kritika - pogledaj ko je najvise kritikuje! Iznenadno osvijesceni nacionalisti koji te prihvataju SAMO onda kad pristanes na "svoj"tor.To smatram nasim najvecim porazom.
Moj tor je ljudskost,moja drzava Bosna i Hercegovina,ja sam -danas nepopularni-Bosanac.
Ta opcija ne moze preko noci.Gradjanska svijest se kod nas razvija puzevim koracima.Evolucija nije nikad brza.

Sto se Izetbegovica tice.Da,smatram da je napravio masu gresaka.I ne vjerujem da je uvijek u pitanju bio samo merhametluk.
To je bio moj dojam. Jarane, ako sam te prozvao zbog neceg sto nije tacno, primi moje izvinjenje. Od Bosanca Bosancu.
Pozz.
Shoba

#503 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Ne znam sta se glodjete ovoliko...
g.Alija Izetbegovic je bio prilicno nesposoban politicar i to se ne moze osporiti. Mozda je imao dosta dobrih namjera, ali to nije dovoljno. Da je bio ko drugi (osim Silajdzica) bio na njegovom mjestu, odigrao bi igru mnogo bolje. Ako nista, ne bi ulazio u koaliciju sa ljudima i strankama koje ce kasnije organizovati genocid protiv tvog naroda. A pored toga, Alija sam nikada nije htio da bude predsjednik svim gradjanima BiH. Njega su od pocetka interesovali samo Bosnjaci Muslimani. Zato je i pisao Islamsku Deklaraciju, a ne Bosansku deklaraciju, ili nesto sto bi se ticalo SVIH gradjana BiH.... :roll:
popajic

#504 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

reni-90 wrote:mislim da su to gluposti, zasto bi Alija namjerno nanio stetu svom narodu?
Mozda mu nisu svi potezi bili dobri, zavisi s koje perspektive gledali, ali sigurno nije namjerno dozvolio da se dogodi sto se dogodilo..
Stalno nerazumijevanja.Koliko je Izetbegovic ostetio "svoj"narod,to taj narod sam treba da vidi i shvati.Koliko je ostecen,kako i zasto.S tim sto to treba zaista htjeti vidjeti,a ne zdravo za gotovo prihvatiti servirano.

Ja Izetbegovica spominjem kao predsjednika BiH,gdje je bilo normalno ocekivati da politicki i djeluje kao takav.Da se bori za BiH.Da ne govori jedno,a radi drugo.Da ne govori o fashizmu i agresiji,a da u isto vrijeme postane jedan od trojice koji su dijelili i podijelili drzavu.Njegov potpis stoji na dokumentu koji je od medjnarodno priznate drzave,Republike BiH,napravio neko nakaradno drzavno zdanje iz kojeg proizilaze mnogobrojni danasnji problemi.
Mnogi od vas se pozivaju na to da je bilo kakav mir bolji od rata.Ako je to tacno,zasto nije 1992-93 podijelio zamlju?Bar bi se ljudi spasili.

Tacno je da je najlakse biti general poslije bitke.Ali je tacno i da predsjednicke funkcije povlace za sobom i kritike naroda,ne samo slijepe hvalospjeve.Svako je protiv komunistickog jednoumlja,ali bi mnogi da saviju kicmu pred nacionalnim jednoumljima."demokratski" nema sta !
batigol

#505 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by batigol »

da samo dio svog truda koristite da poboljsate trenutnu situaciju u BiH bilo bi puno bolje...neznam odkud vam ta sva inspiracija...da zlaja zna sta sve pisete ovdje dao bi vam orden....a mozda i zna...

vi samo kukate za proslim vremenima kada su vjerovatno vasi roditelji bili jedni od mnogih koji su po raznoraznim kancelarijama sjedili i cekali 15:30 da idu kuci, a plate su im zaradjivali sirotanovici i sl...kako se je broj nehljebovaca povecavao tito je povecavao velicinu alijine(sirotanovica) lopate...

i pored tog svog jadikovanja za onim vremenima nadjete i vrmena i snaga da pisete po uzoru na cetnike(ne srbe...)koji pisu po raznoraznim forumima, ala ravnogorski pokret i sl...i oni bi vam ponekad zavidjeli na kolicini mrznje koji imate prema ALIJI IZETBEGOVICU...

**** zalosno je sve ovo....

i na kraju mi pade napamet jedna izreka: COVJEKU KOJI NE VJERUJE U BOGA JE SVE DOZVOLJENO...(nek se svako nadje)
zlata

#506 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zlata »

Bosphorus wrote: U temi Jugonostalgija sam deset puta naglasio da NISAM :-? nostalgican za bivsim sistemom,a JESAM za bivsim vremenima :D .Nekim licnim,ljudskim,jaranskim....
:thumbup:
Vodenjak

#507 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Vodenjak »

Bosphorus wrote:
popajic wrote:
@Bosporhus

To je bio moj dojam. Jarane, ako sam te prozvao zbog neceg sto nije tacno, primi moje izvinjenje. Od Bosanca Bosancu.
Pozz.
Ne, ne vjerujem da si iskren u tom izvinjenju koje si covjeku uputio..
Vrlo si perfidan bio u svojim postovima gore i vrlo mucki pokusao da proguras tezu koja je oslonac ovih koji su nam na vlasti zadnjih dvadesetak godina. A ta teza je da pod isti poklopac stavis Broza i Izetbegovica a onda da Izetbegovica izvuces iz toga i izdignes ga iznad onih koji su vodili SDS i HDZ da bi onda udario po Brozu koji je bio tlacitelj bosnjackog (muslimanskog) naroda i time ga onda stavio u ravan sa Karadzicem ili Bobanom...

Bezobrazno je i podlo i od tebe i od mnogih ovdje sto ljudima koji pokusavaju da pricaju o svojim zivotima u bivsoj Jugoslaviji podmeces klipove antibosanstva samo zato sto im je bilo dobro u Jugoslaviji. A bogme i u Bosni i Hercegovini koje je za Jugoslavije bilo mnogo vise nego danas!
Bezobrazno je i nisko takve ljude etiketirati da su komunjare, pristalice totalitarnog rezima, da smatraju Broza nedodirljivim.
I za vrijeme komunizma i za zivota Broza niti me je zanimala politika niti sam joj pridavao bilo kakav znacaj. Zivio sam zivot mladog covjeka, druzio se s ljudima i putovao radio, uzivao ali i znojio se.
I znao za sta se znojim. Imam ime na kojemu bi mi i reis Mujo pozavidio ali mi nikad niko nije rekao ni "tamo se" a kamo li da me je zbog toga ugrozavao a proputovao sam bivsu Jugoslaviju i uzduz i poprijeko!
I kao sto @popajic rece, zalim za tim zivotom!
Zalim za zivotom kad me nije zanimalo ko sta kaze na kakvoj sjednici.
Zalim za vremenom kad mi je bilo potpuno prirodno da mi je u kuci svake godine nana, koja je zivjela sa nama, imala tehvid, a otac bio na partijskom sastanku.
Zalim za vremenom kad nisam znao da li mi je drugar Srbin ili Hrvat iako je i njega i mene, eto, Broz pozdravljao samo kao pripadnike nacije...
Zalim za onom slobodom koju sam osjecao u svojoj maloj kasabi izmijesanoj da izmjesanija ne moze biti! Slobodom koju sam disao punim plucima a cega sam zapravo svjestan tek sad kad to vise ne mogu raditi kad sam u svojoj zemlji!
I necu ti vise nabrajati za cim sve zalim. Procitaj sta Josip Pejakovic rece i sve ce ti biti jasno.
- Plaču ljudi jer znaju kako im je nekad bilo, a kako im je sad. Bježe ljudi u prošlost zato što danas grozno žive. I onda to fukare zovu - jugonostalgijom! Žele da izbrišemo gumicom ono što smo bili, žele da izbrišemo gumicom godine, desetljeća radosti, sreće, lijepog života. Rodio sam se i živio u puno većoj državi od Bosne i Hercegovine, u kojoj sada živim. I tjeraju me da budem sretan ovdje. A ja ne mogu biti sretan jer znam da živim i da ću umrijeti u zlu koje još nije viđeno, u mržnji, nepoštovanju i preziru kakvi se ne pamte. Svima nam je, osim fukarama, koji nikad ništa nisu vrijedili, a sad su izašli na površinu, bilo bolje. Sad je samo njima dobro. I sad ja moram biti sretan da sam ovdje nitko i ništa. I govore mi da sam jugonostalgičar. Zato što ponirem u ono što sam bio, što sam kao cijenjeni glumac osvojio. Onda sam dobio sve što glumac može dobiti, a u ovoj mojoj jebenoj Bosni i Hercegovini dobio sam samo - infarkt!
Ako zelis, a mozes - vidim, pismen si, shvatices ove rijeci na nacin kako ih je covjek i izrekao.

A sto se Alije tice, gotovo sam siguran da ce doci vrijeme da cu ga i ja a i mnogi koji ga ovdje kritikuju, vjerovatno morati braniti od silnih danasnjih obozavalaca!
Milion sam puta ovdje ponovio da se iskreno nadam da je sve sto je uradio - uradio zahvaljujuci svojoj nesposobnosti, naivnosti i neiskustvu.
To ga naravno ne moze spasiti od odgovornosti za (ne)ucinjeno ni pred bosnjackim narodom ni pred bosanskom nacijom u cjelini (to dvoje NIJE ISTO sto vec znas, nadam se)
Na podmetanja da se za svo zlo krivi Alija a ne Karadzic i ostali necu vise ni da se osvrcem. Ta bolesna replika koju koristis i ti i mnogi ovdje i moji glupi i naivni pokusaji da ljudima nacrtam o cemu se tu radi me vec dovoljno iscijedilo...

Reci cu samo da i u obicnom shutanju lopte kad jednom timu loshe ide vec nakon nekoliko izgubljenih utakmica mijenjaju trenera bez obzira koliko su protivnici bili jaki!
A mi naseg trenera i dan danas u nebesa dizemo iako smo za njegovog drzanja palice ostali i bez igraca i bez stadiona!
Sto ce reci i bez naroda i bez drzave!

Svako dobro zelim!
Vodenjak

#508 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Vodenjak »

zlata wrote:
Bosphorus wrote: U temi Jugonostalgija sam deset puta naglasio da NISAM :-? nostalgican za bivsim sistemom,a JESAM za bivsim vremenima :D .Nekim licnim,ljudskim,jaranskim....
:thumbup:
@zlato, ovo su @popajiceve rijeci... :-) :)
zlatiborka

#509 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zlatiborka »

Aliji nije stalo do multi-etnicke BiH, pokazalo se do sada nebrojeno puta. Njemu je jedino bilo vazno da trajno obezbijedi svoju djecu, unuke, praunuke za sva vremena. Najstarijoj kcerki je osnovao Bosnjacku gimnaziju da bude u njoj dozivotna direktorica, sin mu Bakir vodi resor kantonalne izgradnje, a kcerka Sabina, koja govori francuski i engleski jezik takodje se dobro uhljebila.

Firma IPSA, gdje je prije svog politickog angazmana radio kao pravnik, je privatna firma, dionicko drustvo u kojem su zaposleni njegovi unuci i unuke, dobija masovno poslove na raznim tenderima, hm, sta mislite kako?
Poglavica

#510 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Poglavica »

Aliji nije stalo do multi-etnicke BiH, pokazalo se do sada nebrojeno puta. Njemu je jedino bilo vazno da trajno obezbijedi svoju djecu, unuke, praunuke za sva vremena. Najstarijoj kcerki je osnovao Bosnjacku gimnaziju da bude u njoj dozivotna direktorica, sin mu Bakir vodi resor kantonalne izgradnje, a kcerka Sabina, koja govori francuski i engleski jezik takodje se dobro uhljebila.

Firma IPSA, gdje je prije svog politickog angazmana radio kao pravnik, je privatna firma, dionicko drustvo u kojem su zaposleni njegovi unuci i unuke, dobija masovno poslove na raznim tenderima, hm, sta mislite kako?
Ma dobro, jeste nije. No nesto se pitam: kako "osta" ili odakle dalazi ta praksa da ta navika osta kod "glavesina" koji dodjose poslije njega ili ipak kakav takav poslije Prvog predsjednika jedne nove BiH. Ako dozvole uvazeni forumasi: nije li to bolest koja je kod mnogih prisutna do dana danasnjih??

Citam najnovoji post: Grahovac "zijanio" 11 miliona. Bilo mi mucno dalje citati, tj. kako i zasto. A ne tako dugo citam zijanio ovo, uzijanio ono. Do skora bi covjek jedan od najpostenijih u Federaciji ili u BiH. NIsmo znali, ili nesto se mijenja? A citam dalje nije samo Grahovac, te N. B. te ovaj pa potom "onaj", itd. bez reda i smisla.

Sjetih se i onih Pericevih analiza iz aprila slavne 2006. godine: "sud je ogledalo nemoralnog drustva". Pa sta to znaci. Da nova analiza tek dolazi?
Agic Nurija

#511 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Agic Nurija »

[quote="turban"]Mislio sam se ne javljati vise ali evo pravog Kos-ovaca.
Nurija Nurija,kazes imao si cetrdest godina kad si zajedno sa Alijom osnovao SDA....

Kako si samo uporan u tome da me svrstaš na tvoju poturičku stranu i da mi spustiš na tvoj prostački nivo, balijetino...., a sa alijom izetbegovićem i njegovom bijednom, lopovskom bulumentom nisam bio nikada i nigdje zajedno :x :x :x :x
palermo

#512 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

A stvarno zar ovaj forum nema moderatore, zar nema neku politiku vođenja, ili smo svi mi ovdje prepušteni da trpimo teror par pojedinaca. Bilo bi jednostavno dobro i to znati.

@ Bosphorhus, bojim se da ti je džaba bio tvoj dobronamjerni post.........ovdje jednostavno nema pomoći...........
turban

#513 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by turban »

Agic Nurija wrote:
turban wrote:Mislio sam se ne javljati vise ali evo pravog Kos-ovaca.
Nurija Nurija,kazes imao si cetrdest godina kad si zajedno sa Alijom osnovao SDA....

Kako si samo uporan u tome da me svrstaš na tvoju poturičku stranu i da mi spustiš na tvoj prostački nivo, balijetino...., a sa alijom izetbegovićem i njegovom bijednom, lopovskom bulumentom nisam bio nikada i nigdje zajedno :x :x :x :x
Nurija necu te nazivati drugim imenom jesu li ovo tvoje rjeci???
Uzgred, nije teško provjeriti, moj potpis se nalazi među prvih dvadeset potpisa "inicijativnog odbora za osnivanje SDA"
zavrzlama

#514 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

Iako najvise mrzim pisati o religijama i strankama...napisao bi neko moje skromno misljenje o SDA....i ulozi rahmetli A.I.

SDA kao stranka koja je osnovana 1990 godine je od svog osnutka do dana danasnjeg bila strano tijelo za prosjecnog muslimana/bosnjaka..SDA je jednostavno bila kontra mjera za osnivanje SDS/HDZ...i lideri SDA su dobro znali sta se sprema sa bosnjackim narodom i BIH...Alija Izetbegovic je bio pomalo naivan vjerujuci da srbi i hrvati u BIH glasaju za SDS/HDZ (nacionalne stranke) iz razloga sto zele da smijene jednopartijski sistem i komunizam...
Alija je imao dva izbora u periodu od 1990-1992...dvije godine dok je bjesnio rat u Hrvatskoj....

Prvi izborje bio da oznaci SDS i JNA kao neprijatelje BIH i da se krene u zauzimanje JNA efektiva tamo gdje se moze i da sto vise naoruza probosanske snage...sto bi znacilo da bi BIH usla u rat sa istim onim snagama koje ce je kasnije 1992 napasti i da izgubi sansu da se sprovede referendum za nezavisnost..i drugi izbor koji je Alija izabrao je bio odugovlacenje i podilazenje velikosrbima u zelji da se prlongira pocetak rata u BIH da bi se koja puska vise kupila i organizovao referendum za nezavisnost..(problem je bio sto su mnogi u SDA bili halapljivi pa krali novac koji je bio skupljan za puske...)

Gledajuci sa vremenske distance da li Alijinom pameti ili igrom slucaja i okolnosti..ova druga opcija je bolja..a istorija ce pokazati da ili ne..

Ono sto ja zamjeram Aliji je davanje moci i vjerovanje raznim Alijicama oko njega, potenciranje vjere u ARBIH i veoma pogresan angazman Arapske pomoci BIH..ARBIH nije trebalo uopste ljudstvo nego MTS...pocetak rata 1992 je bio odbrana BIH...medjutim zbog zabrane na uvoz oruzja i okretanja Tudjmana na stranu velikosrba..borba ARBIH se svela na bioloski opstanak jednog od naroda tj. bosnjaka...kad je ARBIH ojacala i krenula u ofanzivu u oslobadjanje BIH ..ta armija je vec bila Armija bosnjaka u ocima MZ i MZ je zaustavila slamanje cetnika ..

jedno znam ..bilo ko da je bio na Alijinom mjestu nebi uradio nista ni bolje ni gore..jer MZ se odnosila prema BIH i bosnjacima u zavisnosti od herojske borbe ARBIH i Vatikansko-Zapadog interesa...zato kvalifikacije Alija,Boro,Jovo,Ante su bili neki KOS-ovci itd su suplja prica... nasi zivoti i smrti su bili u Beogradu..mi smo samo plesali i odupirali se u zavisnosti koliko su ovi udarali po nama..Danas bi Tudjman bio KOS-ovac da Hrvatska ima rs-u...a sutra ce Tadic biti Kos-ovac klad srbi shvate da nema vise Kosova u Srbiji. :D
Šandor

#515 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Šandor »

Zavrzlama, zaustavljenje Armije BiH 1995. godine nema nikakve veze sa islamizacijom. Da su zapadne zemlje željele da uništimo RS oni bi nas podržali sve i da smo ubijali sve Srbe i Hrvate koji bi nam se našli na putu. Pa čak i one koji u porodici imaju samo 1/8 Srba ili Hrvata. Jedna od najvećih postratnih obmana je tvrdnja da je presudnu ulogu u konačnoj podjeli BiH odigrala islamizacija (islamizacija društva je svakako negativna, ali i previše napuhana, precijenjena).

Također, jedna od najvećih grešaka eminentnih Bošnjaka je što još uvijek uvjeravaju narod da je multietnička BiH moguća. Druga dva naroda stvorili su realnost koja se može promijeniti samo silom. Tiha patnja, koju često pominješ, neće natjerati Srbe da se promijene. Jednostavno ih nema dovoljno da bi se stvorilo nešto bolje od onoga što je sačuvano na teritoriji pod kontrolom Bošnjaka.
Fair Life

#516 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Fair Life »

Šandor wrote:...
Također, jedna od najvećih grešaka eminentnih Bošnjaka je što još uvijek uvjeravaju narod da je multietnička BiH moguća.
...
Aaaaaaaaaaaaa...
zavrzlama

#517 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

Šandor wrote:Zavrzlama, zaustavljenje Armije BiH 1995. godine nema nikakve veze sa islamizacijom. Da su zapadne zemlje željele da uništimo RS oni bi nas podržali sve i da smo ubijali sve Srbe i Hrvate koji bi nam se našli na putu. Pa čak i one koji u porodici imaju samo 1/8 Srba ili Hrvata. Jedna od najvećih postratnih obmana je tvrdnja da je presudnu ulogu u konačnoj podjeli BiH odigrala islamizacija (islamizacija društva je svakako negativna, ali i previše napuhana, precijenjena).

Također, jedna od najvećih grešaka eminentnih Bošnjaka je što još uvijek uvjeravaju narod da je multietnička BiH moguća. Druga dva naroda stvorili su realnost koja se može promijeniti samo silom. Tiha patnja, koju često pominješ, neće natjerati Srbe da se promijene. Jednostavno ih nema dovoljno da bi se stvorilo nešto bolje od onoga što je sačuvano na teritoriji pod kontrolom Bošnjaka.
Sandore ti si u pravu ako bi ovakvo stanje ostalo zauvijek..ali nece ostati...BIH nije problem imati multietnicko drustvo..srbi kao narod u BIH ce vremenom prihvatiti BIH i zivot sa drugim i drugacijim...odbojnost srba prema BIH je iz moralnog razloga jer ono za sta su oni ginuli po nalogu iz Srbije je dozivjelo poraz ...i svaki napredak BIH i suzivota je ujedno i poraz one ideje za koju su oni ginuli...trebat ce godine da se to preboli..ali ce ekonomija i vrijeme uciniti svoje.... do skoro se srpski nacionalizam finansirao Hrvatskim morem,Bosanskim rudama,Slovenskom pamecu..danas je to sve spalo na obicnog srbina pa ne vjerujem u nastavak nekog veceg srbovanja..jer BIH je toliko mala zemlja i svi smo toliko geografski,kulturno i zajednickom drzavom vezani da bi se zacementirala neka podjela BIH na tri unutrasnje jednonacionalne teritorije i drzavice....

Mulitietnicnost ne znaci da ja moram ici srbinu ili hrvatu na slavi ili oni meni na bajram...nego da zakonom zabranimo olosu iz nasih naroda da ugrozava bilo ciji nacionalni identitet na svakom pedlju teritorije BIH..
Šandor

#518 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Šandor »

zavrzlama wrote:Mulitietnicnost ne znaci da ja moram ici srbinu ili hrvatu na slavi ili oni meni na bajram...nego da zakonom zabranimo olosu iz nasih naroda da ugrozava bilo ciji nacionalni identitet na svakom pedlju teritorije BIH..
Bojim se da multietničnost znači upravo to. Prevazilaženje prošlosti. Živjeti zajedno. A toga ne može biti bez utvrđivanja istine. Istinu je nemoguće usaglasiti sa srpskom stranom. Odmakli smo od rata. Prošlo je 12 i po godina. Ništa se nije promijenilo. Ni danas ne postoji srpska frakcija koja je za prevazilaženje prošlosti. Sve se svodi na individue kojima je nerijetko život u opasnosti (Slobodan Popović, Miodrag Živanović, Lazar Manojlović....). Suviše je malo Srba s dva prsta obraza. Ne mogu ih nabrojati na prste (mislim na Srbe iz RS-a).
zavrzlama

#519 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

Šandor wrote:
zavrzlama wrote:Mulitietnicnost ne znaci da ja moram ici srbinu ili hrvatu na slavi ili oni meni na bajram...nego da zakonom zabranimo olosu iz nasih naroda da ugrozava bilo ciji nacionalni identitet na svakom pedlju teritorije BIH..
Bojim se da multietničnost znači upravo to. Prevazilaženje prošlosti. Živjeti zajedno. A toga ne može biti bez utvrđivanja istine. Istinu je nemoguće usaglasiti sa srpskom stranom. Odmakli smo od rata. Prošlo je 12 i po godina. Ništa se nije promijenilo. Ni danas ne postoji srpska frakcija koja je za prevazilaženje prošlosti. Sve se svodi na individue kojima je nerijetko život u opasnosti (Slobodan Popović, Miodrag Živanović, Lazar Manojlović....). Suviše je malo Srba s dva prsta obraza. Ne mogu ih nabrojati na prste (mislim na Srbe iz RS-a).
jedan dio srba nije ni za 35 godina vladavine Tita prihvatio istinu i cinjenice o cetnistvu..pa se to cetnistvo drzalo na uzdi...nije Tito drzao cetnistvo na uzdi nego srbi..jer vlast je slatka..a Brankovica nikad zafalilo nije..vrijeme,novac,natalitet i svjetska pozornica guta sve ...ja sam optimista..Bice Bojana sve vise :bih:
nihoniho

#520 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by nihoniho »

Cinjenica da Alija nije bio zlocinac i da je, siguran sam, imao dobre namjere, ne amnestira ga od odgovornosti za pogresne procjene i nerealna ocekivanja.o tome se treba raspravljati da bismo bolje razumjeli situaciju iu kojoj se sada nalazimo.
postdejtonska, lesinarska, politika unutar bosnjackog politickog bica, koja podjednako gusi napredak bih kao i druge dvije, je dobrim dijelom njegovo politicko naslijedje. okruzio se poslusnim, a ne sposobnom ljudima. na teritoriji koju je kontrolisao uspostavio je polufeudalno uredjenje bliskoistocnog tipa u kom se odluke donose po minderima. halke i halkice kontrolisu svu ekonomskopoliticku moc, a nakaradno uredjenje se koristi kao savrsen okvir za pljacku.
necu da pricam o ratu i o onome sto je mogao ili nije mogao,suvise je komplikovano, ali u "miru" je mogao puno vise. postratna praksa koju provode SDA,SZBiH , baca veliku sjenu na svu demokratsku i "multi" retoriku ,koju ponavljamo kao mantru , i ne razlikuje se puno od druge dvije politike koje optuzujemo za rusenje bosne.
nihoniho

#521 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by nihoniho »

Veritas wrote:Dozvolite da pokusam malo ukljuciti zdrav razum.

Ukljucimo malo mozak. Alija jeste KOS-ovac na najvisem nivou.
ne bih rekao da je bio KOS-ovac ali su im se interesi, definitivno, podudarili u jednom trenutku, sto nije rijetkost u politickom zivotu.
ko je koga nadmudrio se ne moze sa sigurnoscu tvrditi jer ovakva bosna sigurno nije bila cilj velikosrpske politike, najvjerovatnije ni Alijine!
nihoniho

#522 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by nihoniho »

Veritas wrote:
nihoniho wrote:
Veritas wrote:Dozvolite da pokusam malo ukljuciti zdrav razum.

Ukljucimo malo mozak. Alija jeste KOS-ovac na najvisem nivou.
ne bih rekao da je bio KOS-ovac ali su im se interesi, definitivno, podudarili u jednom trenutku, sto nije rijetkost u politickom zivotu.
ko je koga nadmudrio se ne moze sa sigurnoscu tvrditi jer ovakva bosna sigurno nije bila cilj velikosrpske politike, najvjerovatnije ni Alijine!

Osim toga, nije mi jasan tvoj post. Ti si citirao samo prvu i zadnju recenicu moga posta, i nisi argumentima pobio ni jedan od mojih argumenata. Naime, ne vidi se na osnovu kojih argumenata si dosao do svojih zakljucaka. Ja sam izlistao moje argumente, avo ti ih ponavljam.
nisam citirao cijeli post jer nemam neki konkretan protuargument, komentar se odnosi na smisao cijelog posta.
rijeci "agent KOS-a " su preteske jer bi, u tom slucaju, znacilo da je primao konkretna naredjenja od pretpostavljenih.je li tako !?
to je ipak preparanoicno za moj ukus.
sto se tice tvojih argumenata,slazem se dobrim dijelom ali ih ne bi ih nazvao zavjerom nego, kao sto sam rekao, djelomicnim podudaranjem interesa.
srbi ipak nisu dobili ono sto se zove velika srbija, a sto im je bio cilj. no to je druga tema...
palermo

#523 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

Veritas wrote:
nihoniho wrote: nisam citirao cijeli post jer nemam neki konkretan protuargument, komentar se odnosi na smisao cijelog posta.
rijeci "agent KOS-a " su preteske jer bi, u tom slucaju, znacilo da je primao konkretna naredjenja od pretpostavljenih.je li tako !?
sto se tice tvojih argumenata,slazem se dobrim dijelom ali ih ne bi ih nazvao zavjerom nego, kao sto sam rekao, djelomicnim podudaranjem interesa.
srbi ipak nisu dobili ono sto se zove velika srbija, a sto im je bio cilj. no to je druga tema...
Svako se slaze da je Alija izdao Bosnu. Pitanje je dali je to uradio u dogovoru sa Cetnicima ili nije. Ja sam absolutno siguran da jeste. Ja nevjerujem da je on izdao Bosnu jer je naivan za politiku. Kako covjek naivan za politiku moze postati predsjednik drzava.
Samo onako informativno za tebe.Ne slazu se svi da je Alija izdao Bosnu. Naprimjer, ja se ne slazem.
and

#524 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by and »

palermo wrote:
Veritas wrote:
nihoniho wrote: nisam citirao cijeli post jer nemam neki konkretan protuargument, komentar se odnosi na smisao cijelog posta.
Svako se slaze da je Alija izdao Bosnu. Pitanje je dali je to uradio u dogovoru sa Cetnicima ili nije. Ja sam absolutno siguran da jeste. Ja nevjerujem da je on izdao Bosnu jer je naivan za politiku. Kako covjek naivan za politiku moze postati predsjednik drzava.
Samo onako informativno za tebe.Ne slazu se svi da je Alija izdao Bosnu. Naprimjer, ja se ne slazem.
bih su izdali njeni građani,srbi i hrvati,koji su podržali projekte uništenja i podjele bih.
sarajevac071

#525 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by sarajevac071 »

pročitajte pa prokomentarišite
vidim tema je zamrla pa kontam neka malo živne
http://www2.slobodnaevropa.org/svjedoci ... govic.html
Locked