Alija je bio agent KOS-a

Locked
fantom slobode

#401 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by fantom slobode »

mostarac wrote:hehehe kao sto je i cinjenica da jednom neko rece, a ko li ono boze, da u Ravnom nije bio NAS rat, samo nam do smrti nikad nije objasnio, a CIJI je to bio, ako nije NAS.
Cudi me da je bio tvoj rat, s obzirom na baklje...one ugasene.A i dobar ti prelaz...Idemo malo do Ravnog...Ekskurzija.A moze i saradnja sa osvjescenim SDA kadrom, koji se sjetio da moze zaigrati na kartu drugog roditelja...
Vezano za temu, da nisi agent KOS-a :) ovo naravno ne mislim, nego osvrcem se na svih ovih 16 stranica, taj KOS kada otvori arhivu sa spiskom saradnika, bice tu i radosti i razocarenja...
Vozdra raja :-)

#402 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Vozdra raja :-) »

Stvarno je komicno citati kako Aliju optuzuju za izdaju oni koji nece da priznaju da su hrvati i srbi bili izdajnici svoje zemlje i pomagaci agresorima.
Sreca pa je sve snimljeo na trakama.

Ko je bio pravi izdajnik, zna se!!
mostarac

#403 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by mostarac »

fantom slobode wrote:
mostarac wrote:hehehe kao sto je i cinjenica da jednom neko rece, a ko li ono boze, da u Ravnom nije bio NAS rat, samo nam do smrti nikad nije objasnio, a CIJI je to bio, ako nije NAS.
Cudi me da je bio tvoj rat, s obzirom na baklje...one ugasene.A i dobar ti prelaz...Idemo malo do Ravnog...Ekskurzija.A moze i saradnja sa osvjescenim SDA kadrom, koji se sjetio da moze zaigrati na kartu drugog roditelja...
Vezano za temu, da nisi agent KOS-a :) ovo naravno ne mislim, nego osvrcem se na svih ovih 16 stranica, taj KOS kada otvori arhivu sa spiskom saradnika, bice tu i radosti i razocarenja...
kad se jedna baklja ugasila, ostale su prestale da imaju smisao, a sto se tice toga jesam li agent KOS-a mogu ti reci sljedece:
Jedni su me nazivali ustasom, drugi su me nazivali balijom, treci me nazivaju cetnikom, a evo sam postao i agent KOS-a (do 1990. ne vidim da je u tome nesto negativno). To je sasvim pouzdan znak da sam na pravom putu i da je moj stav ispravan. Ja bi se zabrinuo da je drugacije. Istinski bi se zabrinuo.
fantom slobode

#404 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by fantom slobode »

mostarac wrote:
fantom slobode wrote: Cudi me da je bio tvoj rat, s obzirom na baklje...one ugasene.A i dobar ti prelaz...Idemo malo do Ravnog...Ekskurzija.A moze i saradnja sa osvjescenim SDA kadrom, koji se sjetio da moze zaigrati na kartu drugog roditelja...
kad se jedna baklja ugasila, ostale su prestale da imaju smisao, a sto se tice toga jesam li agent KOS-a mogu ti reci sljedece:
Jedni su me nazivali ustasom, drugi su me nazivali balijom, treci me nazivaju cetnikom, a evo sam postao i agent KOS-a (do 1990. ne vidim da je u tome nesto negativno). To je sasvim pouzdan znak da sam na pravom putu i da je moj stav ispravan. Ja bi se zabrinuo da je drugacije. Istinski bi se zabrinuo.
Ko te nazva agentom KOS-a, zar je dotle doslo? :-)
I ne vidis nista negativno u agentima KOS-a do 1990 godine...
I malo kontradiktornosti, prvo NAS rat, pa onda: sve je prestalo da ima smisla...
Zapleten totalno, gordijev cvor je mala maca, zar ne!
Last edited by fantom slobode on 16/05/2008 01:59, edited 1 time in total.
ld

#405 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by ld »

Doda37 wrote:Bio je daiđa veci Hrvat nego sto ti mislis, njegovu vjeroispovjest nisam spominjao, to se valjda zna, a za ovo broj u HVO, pa po tebi ispade HVO multietnicki naspram ABIH
samo do 93,poslije su bili 100% cisti

pazi,jako puno bosnjaka u zenici su bili u HVO-u,pogotovo u HOS-u
pa znas i sam sastav opstina u lasvanskoj dolini,pola,pola bosnjaci i hrvati
i naravno da je bilo masa bosnjaka u HVO-u
takodje i duvno,livno,capljina,mostar,znas ti to i sam bolje nego ja
mi smo gledali na HVO kao na saveznike i sva komada u HVO i HOS je bilo iskljucivo u rukama hrvata,ali nebitno je to,bilo je bitno da se ratuje

upoznao sam jednog tipa iz kiseljaka,frajer je bio pravi ustasa,stavise deklarisao se kao ustasa
bio je major,
onog momenta kad je hvo kiseljaka napao bosnjake,prvi sukobi i kad je covjek skontao da ce biti totalni rat,on je napustio hvo i otisao u hrvatsku
vratio se tek 94,kad je potpisan washingtonski sporazum
nije htjeo da ratuje protiv bosnjaka
i bio je dragovoljac u hrvatskoj od pocetka,
pa kad ovako mi nesto diskutujemo,bar se trudim da ne lupam svasta,ili cu reci kako je bilo,a ne da valjam gluposti
i relativno sam dobro informisan,ali ne iz knjiga kao pojednici ovdje,vec sa ,,terena,,

i ne rece mi,jel ti poznata mahala i sivrino selo

i ono za deblokadu sarajeva si malo pretjerao,ajd da se fino izrazim,bar sa te strane gdje je bio nijaz,tj mato sarlija
i kako objasnjavas onaj postupak HVO-a u kiseljaku kad su nisu dali TO-u da prodje iz pravca visokog,kada su nasi probili prve linije na ilidji i usli u ilidju,a da su hrvati pustili da TO udari sa te strane,vjerovatno bi se i deblokiralo sarajevo
Shoba

#406 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

halo halo...sto skrecete s teme....razvodnjavate KOS i Aliju...
Doda37

#407 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Doda37 »

sa mnom u Sarajevu u jedinici bio covjek koga smo zvali ustasa(musliman), nosio beđ A. Pavelica na uniformi, ratovali zajedno, izgubio je oko (geler) par metera od mene, nosio sam ga do doktora,da bi taj isti covjek poginuo u Srednjoj Bosni u borbama protiv HVO, vidis kako su putevi razliciti, onaj tvoj nije htio se boriti a ovaj moj jeste, znas kako se kaze , cudni su putevi gospodnji
fantom slobode

#408 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by fantom slobode »

Shoba wrote:halo halo...sto skrecete s teme....razvodnjavate KOS i Aliju...
Do 1990 to je bilo pozitivno, biti clan KOS-a, tako da je tu i Aljo, po spekulacijama, pozitivan.Ili je izuzetak ili je postao clan KOS-a nakon 1990? Mnogo pitanja, puno spekulacija, ta arhiva se treba sto prije otvoriti za javnost.Tema je velicanstvena...makar za neke.
Shoba

#409 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

fantom slobode wrote:
Shoba wrote:halo halo...sto skrecete s teme....razvodnjavate KOS i Aliju...
Do 1990 to je bilo pozitivno, biti clan KOS-a, tako da je tu i Aljo, po spekulacijama, pozitivan.Ili je izuzetak ili je postao clan KOS-a nakon 1990? Mnogo pitanja, puno spekulacija, ta arhiva se treba sto prije otvoriti za javnost.Tema je velicanstvena...makar za neke.
bolje neg gledat televiziju......

Alija je sigurno na neki nacin bio prinudjen suradjivati, a ako ne on, onda njegovi najblizi suradnici garant. KOS je uvijek sve znao, to sigurno....

Sjecam se jedne prilike kad smo pokusali da probijemo linije na Zuci prema Vogosci niz Golo brdo. Nazalost, o akcijii je bila obavjestena glavna komanda (za razliku od prethodnih uspjesnih "avantura" rahmetli Envera Sehovica), i sve je od pocetka mirisalo na zavalu. Dok smo se pripremali za akciju, odozdo se deru: "Ajde balije, cekamo vas!".....Samo smo se pogledali, ispalili sto smo imali tromblona i municije i pojeo vuk magarca...sva sreca od nas nije niko zaplatio (a vjerovatno jeste negdje drugo)
ld

#410 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by ld »

Doda37 wrote:sa mnom u Sarajevu u jedinici bio covjek koga smo zvali ustasa(musliman), nosio beđ A. Pavelica na uniformi, ratovali zajedno, izgubio je oko (geler) par metera od mene, nosio sam ga do doktora,da bi taj isti covjek poginuo u Srednjoj Bosni u borbama protiv HVO, vidis kako su putevi razliciti, onaj tvoj nije htio se boriti a ovaj moj jeste, znas kako se kaze , cudni su putevi gospodnji
ovaj moj je hrvat,katolik,ime mu marko
on nije stjeo da se bori protiv bosnjaka,ali se varti 94 i nastavio borbu protiv cetnika
nije ni blaz kraljevic htjeo da ratuje protiv bosnjaka pa su ga tuta i andabak u zasjedi ubili,po bobanovom naredjenju

a i nijaz se deklarisao hrvatom do te kobne 1993

sto ti je reci sudbina
na stranu sve meni je zao sto je doslo do rata izmedju bosnjaka i hrvata
posto vidim da pises da si i sam ratovao,a malo se vrati na moje postove i komentare,pa ces i ti slicno zakljuciti za mene
ali da opet se ponovim

moje licno misljenje je da smo mi strasno pogrijesili sto nismo blokirali kasarne,poveli prije toga propagandni rat i kad je puklo u hrvatskoj,da smo i mi krenuli u bosni i hercegovini

puno,puno bolje bi prosli
ovako da se nije taj washingtonski sporazum potpisao doslo bi do ofantive armije bih na lasvansku dolinu i zepce i poslije na hercegovinu,tada bi tudjman digao sve sto moze i poslao u hercegovinu,a srbi bi nas pustili da se koljemo i na kraju bi nas sve dotukli
to je moje misljenje
opet kazem sreca da se postigao mir i da je tudjman pustio oruzije,naravno uz njegovu pinku od jedne trecine,sto su poslije u bljesku i oluji jako dobro iskoristili
a i mi smo dobijali nase dvije trecine,pa kad smo u zavrsnim akcijama na vozucoj i ozrenu tukli cetnike,pa kad su oni osjetili osjecaj kad padne na njih kisa granata,a oni nemaju da vrate,i ako vrate to je bilo slabo nesto

da nije rata bilo izmedju hrvata i bosnjaka,mi bi srbe 1994,najdalje 1995 protjerali preko drine
nebi poginulo 3000 bojovnika u lasvaskoj dolini,koliko je bosnjaka poginulo to ne znam,nebi ni oni hrvati iz hrvatske ginuli na g.vakufu,ni oni splicani na mostaru,danas bi bili zivi i suncali se na rivi
nebi bilo ni ahmica,ni stupnog dola,vjerovatno ni srebrenica se nebi dogodila

a ovo je je itekako bitno,jer ovdje ce neki reci da je i za rat sa hrvatima kriv iskljucivo alija

ja smatram da je alija jednim dijelom kriv,jer nije preventivno djelovao prema kordicu i blaskicu i bar hrvate srednje bosne spasio od tih fasista,bar smo u srednjoj bosni imali mogucnost za to
a u hercegovini smo trebali maksimalno da pomazemo kraljevicu pokoj mu dusi,i da bar probamo da pariramo bobanu

a alija je pusti da i boban i kordic se rasporede i udare kad je njima odgovaralo,i bili smo prisiljeni na odbranu u najgorim mogucim uvjetima
Doda37

#411 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Doda37 »

Jeli ti stvarno milsis da je HOS imao veliku vojsku u Hercegovini, jeli ti mislis da se Blaz borio za ono sto se ti ili tvoji borili, ako mislis vjeruj mi ne lazem te, grdno se varas

Za Nijaza koji je umro 1998, koji je bio general HV sto mislis jeli splasnulo njegovo hrvatstvo, clan HOP-a ako znas sto je uopce to

A ovo da ste zauzeli ovo ,ono, ne znam sto bi bilo na drugoj strani, citam te i vidim da ne znas razlog kraja rata između ABIH i HVO
ld

#412 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by ld »

Doda37 wrote:Jeli ti stvarno milsis da je HOS imao veliku vojsku u Hercegovini, jeli ti mislis da se Blaz borio za ono sto se ti ili tvoji borili, ako mislis vjeruj mi ne lazem te, grdno se varas

Za Nijaza koji je umro 1998, koji je bio general HV sto mislis jeli splasnulo njegovo hrvatstvo, clan HOP-a ako znas sto je uopce to

A ovo da ste zauzeli ovo ,ono, ne znam sto bi bilo na drugoj strani, citam te i vidim da ne znas razlog kraja rata između ABIH i HVO
ja znam vrlo dobro koji je razlog sto se rat zavrsio

sto se tice hos-a znam otprilike i koliko su oni brojali u hercegovini i srednjoj bosni

nego de mi odgovori zasto mislis da se 92 moglo sarajevo deblokirati i na koji nacin
i zasto je hvo u kiseljaku zaustavio TO kad je bio napad na ilidju

a sto se tice rata u srednjoj bosni vjeruj mi da mi nemas nista reci po tom pitanju,jer dosta mojih prijatelja,familije je ratovalo na vitezu,jedan rodjak mi je bio komandant jedne brigade 3 korpusa,drzao liniju od strane vjetrenca i poculice prema vitezu
pa znam zasto je tudjman ,,drage volje,, potpisao sporazum
eh da jos nesto,jel ti poznato da ti je poglavnik dao naredbu na noc prije potpisivanja sporazuma da hvo pokusa da zauzme mahalu u vitezu
pa su se vasi ,,specijalci,, ubacili u kucu izmedju linija i da ujutro napadnu,a taj dan tudjman potpisuje sporazum
uglavnom niko se nije vratio ziv iz te akcije

ajde gdje si bio 93,94,jesl mi bio u komsiliku,tu negdje oko viteza,busovace
jesl i ti iz sarajeva preko cetnickih teritorija presao za kiseljak ili hercegovinu,kao oni iz varesa,travnika,zepca
ld

#413 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by ld »

i sto se tice blaza kraljevica,pokoj mu dusi,moj prijatelj je bio jako blizak njemu,vodio mu je obuku za specijalce,i onaj dan kad je poginuo,tj kad je hvo lividirao u zasjedi,taj dan trebao je da bude sa njim,ali je imao rodjendan,pa ga je blaz poslao kuci,i taj dan je poginuo
i sa nji je ubijeno jos 3,4 bosnjaka pratioca i nekoliko hrvata pratioca

vjerovatno je tuta,andabak i boban su bili kosovci,hebiga uvijek taj kos
WizzardFromBOZ

#414 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by WizzardFromBOZ »

Ivy wrote:
Vozdra raja wrote:> Omarko/bananko

Moralo se sa njima pregovarati jer smo bili puno slabiji! A surovao sa njima nije! Bili smo ostavljeni na cjedilu da se nosimo sajacima od sebe. Zakon prirode nalaze da kad si u opanosti onda iznalazis sve nacine za prezivljavanje.
Za tvoju informaciju, RS je nastao na agresiji, genocidu, protjerivanju, rusenju, strijeljanju itd... Dakle, nije im Alija dao pola drzave, vec su je sami okupirali i porobili!
Dejton je morao biti potpisan jer je svijet tako htjeo, i jer smo svi htjeli mir i da nam djeca prestanu ginuti po ulicama.

Bolje nepravedan mir, nego nepravedan rat!!
Ako ovo nije surovanje onda ne znam sta je...smjenio Sefera i potrcao u Zagreb da obavijesti Njofru!
http://www.semir-halilovic.ba/dokumenti ... kument.pdf
:thumbup:

Ivy, drago mi je da si opet tu...
popajic

#415 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

@mostarac
I ja bih ovo blacenje smatrao komplimentom.
Mrak u nasim glavama na srecu onih koji pogasise svjetla.Manje vidis,manje znas -manje se bunis.Cista idila!
Ponekad s'proljeca

#416 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja mislim da je uzaludno trositi vriejem o Aliji i KOS-u, hajmo mi da ove danasnje kosovce uklonimo, jer kako su krenuli probudicemo se u nekoj novoj srboslaviji!!!!
Fair Life

#417 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Fair Life »

popajic wrote:
@mostarac
I ja bih ovo blacenje smatrao komplimentom.
Mrak u nasim glavama na srecu onih koji pogasise svjetla.Manje vidis,manje znas -manje se bunis.Cista idila!
Cista racunica... prije nego idila.

Cist racun - duga ljubav.
popajic

#418 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

@fair life
Cista racunica... prije nego idila.

Cist racun - duga ljubav.
Ne pale vise ove narodne poslovice.Ne danas i ne kod nas.
Aktuelna je nova:prljavi racuni - duga mrznja.
Real Khan

#419 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Real Khan »

ld wrote:
Maraschino wrote:
mostarac wrote::shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

i ja sam sokiran sta sve ljudi pisu, :shock: :? :( :oops:

Posle bitke , svi generali, svi znaju sve a kada smo bili u gabuli, ma daj sta das samo neka ovo s...e prestane.

Ja nikako da dobijem odgovor od ovih bajnih sto pokupise pamet naknadno :

Ko je i sta je mogao drugacije da uradi u datim okolnostima.

U iscekivanju vaseg odgovora, vise se ne javljam na zadatu temu.
s obzirom da je u aprilu 1992 demonstriralo preko 100 000 ljudi,mahom bosnjaka sa titinim slikama i jugo zastavama i trazili mir,a u isto vrijeme bosnjaci podrinja su bili klani,sta je mogao alija da uradi
pa skoro svi bosnjaci su voljeli vise srbe nego svoju bracu,kumovalo se,vjencavalo,pa kad su neki poceli govoriti bice rata,svi uglas su rekli,razgulite ekstremisti,nemojte nas i nase komsije zavadjati
i tako je grad po grad padao,selo po selo
a ni hrvati se nesto previse nisu pretrgli kad su cetnici rusili hrvatsku,cak sam ubijedjen da je vise bosnjaka ratovalo u zengama i hrvatskoj vojsci,nego hercegovaca
daleko od toga da ja branim aliju,ali treba realno sagledati situaciju,pa vecina raje ovdje se kune u titu i lagumdjiju danas,pa ljudi sa pocetka 90-tih su isto tako vjerovali u jna i titu,i da ce biti sve OK

i ko je to mogao ubijediti narod da se pripremi i naoruza,ma dajte ljudi molim vas

cast izuzetcima,ali na zalost ljudi koji su skontali da ce biti rat su bili bas u manjini

a sta je alija trebao da uradi
prvo trebao je da skupi ekipu,koja ce krenuti sa propagandom
stampanje letaka,sa slucajvima iz podrinja,hercegovine,zatim sa slucajevima pokolja iz 2 i 1 svj rata
da na djumama sve efendije opominju ljude da ce biti rata i da napominju slucajeve iz proslosti
zatim imati ekipu koja ce na foru raditi,npr. covjek se oblije krvlju,udje u selo i kad ga zbrinu da kaze da bjezi ispred cetnika iz sandjaka ili nekih sela i da su ih cetnici napali i pobili,da je on utekao
da se oblace u cetnicke uniforme i da ulaze u muslimanska mjesta i pucaju u zrak i prijete muslimanima da ce ih pobiti
i slicne stvari,iz domena specijalnog rata

to su sve srbi radili u hrvatskoj,i to ona legijina JSO
oblacili su uniforme koje su koristili hrvati i zatim pucali po srpskim selima,pazeci da neko ne nastrada i koristili su madjarsku municiju
i zatim pri povlacenju su uglavnom pored tih cahura ostavljali jos neke sitnice koje bi asocirali da su hrvati napravili napad

i tako su one ,,neodlucne,, srbe mobilizirali

to su i nasi mogli isto da urade

okupiti ljude i organizirati za blokadu kasarnih i izvalacenje oruzije TOa
i to kad je poceo rat u hrvatskoj
jer tad bi srbi bili razvuceni na dva fronta,tudjman bi sigurno dao zeleno svjetlo za pustanje oruzija

a alija i vrh bosnjaka su pustili da cetnici i jna zavrse posao u hrvatskoj,potpisu primirije i sve povuku u bosnu,rasporede se,zauzmu sve strategijske tacke u bosni i da krenu u napad kada je njima odgovaralo
i opet smo se odbranili,i tada milosevic aktivira plan B i hrvati nas napadaju sa ledja
a i to je se moglo preventivno sprijeciti
jer od maja 1992 hrvati i hvo su vrsili opstrukcije,i umjesto da preventivno uletimo i razoruzamo ekstremiste,kojih nije bilo mnogo,i da maksimalno pomazemo liniju blaza kraljevica i da se hrvati okupe oko te opcije,nasi su pustili da se i boban i kordic spreme i da nas udare kad je njima odgovaralo,ali eto i to smo prezivjeli

i na kraju kad smo bili nadomak banja luke,kad je u vrs bilo rasulo i bjezanija,holbruk hvata aliju na blef i alija zaustavlja armiju bih

alija je bio samo za djamije i intelektualnog rada
mislim da je bilo bolje da je pustio rusmira i sefera da vode drzavu,stranku i armiju bih
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ovo je daleko najbolji post koji sam pročitao na ovoj temi. Potpuno objektivno i relano gledanje stvari. Na liniji onoga što sam i ja ukazivao: Ja ne tvrdim da nas je direktno Alija pobio (znam da nije), ali se moglo i moralo puno toga učiniti da se spriječi pokolj koji nam se kasnije desio. Zato ja ne mogu veličati nečiji lik i djelo...na kraju krajeva, zašto se mora iko od pojedinaca veličati. Jedino koga treba veličati jeste ovaj tvrdoglavi narod koji se usprkos svemu uspio odbraniti.
popajic

#420 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

@Real Khan
na kraju krajeva, zašto se mora iko od pojedinaca veličati. Jedino koga treba veličati jeste ovaj tvrdoglavi narod koji se usprkos svemu uspio odbraniti.
sa malom napomenom da tom izmorenom narodu fali snage da sirom otvori oci,sabere 2+2 i onda ne stavi nijednog vodju ispred sebe.Vodje trebaju da budu produzena ruka onog sto narod odluci,nikako obratno!A jos je uvijek bas to obratno.
Guevara

#421 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Guevara »

ld wrote:
Doda37 wrote:sa mnom u Sarajevu u jedinici bio covjek koga smo zvali ustasa(musliman), nosio beđ A. Pavelica na uniformi, ratovali zajedno, izgubio je oko (geler) par metera od mene, nosio sam ga do doktora,da bi taj isti covjek poginuo u Srednjoj Bosni u borbama protiv HVO, vidis kako su putevi razliciti, onaj tvoj nije htio se boriti a ovaj moj jeste, znas kako se kaze , cudni su putevi gospodnji
on nije stjeo da se bori protiv bosnjaka,ali se varti 94 i nastavio borbu protiv cetnika
nije ni blaz kraljevic htjeo da ratuje protiv bosnjaka pa su ga tuta i andabak u zasjedi ubili,po bobanovom naredjenju

sto ti je reci sudbina
posto vidim da pises da si i sam ratovao,a malo se vrati na moje postove i komentare,pa ces i ti slicno zakljuciti za mene
ali da opet se ponovim

moje licno misljenje je da smo mi strasno pogrijesili sto nismo blokirali kasarne,poveli prije toga propagandni rat i kad je puklo u hrvatskoj,da smo i mi krenuli u bosni i hercegovini

ovako da se nije taj washingtonski sporazum potpisao doslo bi do ofantive armije bih na lasvansku dolinu i zepce i poslije na hercegovinu,tada bi tudjman digao sve sto moze i poslao u hercegovinu,a srbi bi nas pustili da se koljemo i na kraju bi nas sve dotukli
to je moje misljenje
opet kazem sreca da se postigao mir i da je tudjman pustio oruzije,naravno uz njegovu pinku od jedne trecine,sto su poslije u bljesku i oluji jako dobro iskoristili
a i mi smo dobijali nase dvije trecine,pa kad smo u zavrsnim akcijama na vozucoj i ozrenu tukli cetnike,pa kad su oni osjetili osjecaj kad padne na njih kisa granata,a oni nemaju da vrate,i ako vrate to je bilo slabo nesto

da nije rata bilo izmedju hrvata i bosnjaka,mi bi srbe 1994,najdalje 1995 protjerali preko drine
nebi poginulo 3000 bojovnika u lasvaskoj dolini,koliko je bosnjaka poginulo to ne znam,nebi ni oni hrvati iz hrvatske ginuli na g.vakufu,ni oni splicani na mostaru,danas bi bili zivi i suncali se na rivi

a ovo je je itekako bitno,jer ovdje ce neki reci da je i za rat sa hrvatima kriv iskljucivo alija

ja smatram da je alija jednim dijelom kriv,jer nije preventivno djelovao prema kordicu i blaskicu i bar hrvate srednje bosne spasio od tih fasista,bar smo u srednjoj bosni imali mogucnost za to
a u hercegovini smo trebali maksimalno da pomazemo kraljevicu pokoj mu dusi,i da bar probamo da pariramo bobanu

a alija je pusti da i boban i kordic se rasporede i udare kad je njima odgovaralo,i bili smo prisiljeni na odbranu u najgorim mogucim uvjetima

stjeo???
palermo

#422 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

popajic wrote:
@Real Khan
na kraju krajeva, zašto se mora iko od pojedinaca veličati. Jedino koga treba veličati jeste ovaj tvrdoglavi narod koji se usprkos svemu uspio odbraniti.
sa malom napomenom da tom izmorenom narodu fali snage da sirom otvori oci,sabere 2+2 i onda ne stavi nijednog vodju ispred sebe.Vodje trebaju da budu produzena ruka onog sto narod odluci,nikako obratno!A jos je uvijek bas to obratno.
Bez namjere da se uključujem u ovu ružnu i glupu polemiku samo da kažem da ideja da vođa treba da bude produžena ruka naroda je potpuno izvan realnosti. Sve progresivne stvari ovoga svijeta su počinjale od elite koja ima sposobnost da vidi perspektivu zbivanja i percipira budućnost i ujedno kapacitet da na adekvatan način to prenese narodu, animira ga, i spremi za moguće promjene. Nepostojanje elite u pravom smislu riječi je jedan od glavnih problema ovoga društva, dakle elite koja jeste nosilac progresa i koju narod slijedi, koja ima svoj moralni dignitet i istovremeno interes da društvo ide naprijed.
Kvalitete jednog društva prije svega određuje kvalitet elite toga društva. Nažalost, ovo društvo umjesto istinske elite ima samo nešto što bi se u najbolje slučaju moglo podvesti pod riječ kvazielita.
ld

#423 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by ld »

Guevara wrote:
ld wrote:

sto ti je reci sudbina
ali da opet se ponovim

to je moje misljenje

stjeo???
trebalo je da bude htjeo
ali u brzini tipkanja ispalo je stjeo,pa sad ispadoh ljakse
greska
ali bitno je da razumijes ostatak posta
popajic

#424 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

@palermo
Bez namjere da se uključujem u ovu ružnu i glupu polemiku samo da kažem da ideja da vođa treba da bude produžena ruka naroda je potpuno izvan realnosti. Sve progresivne stvari ovoga svijeta su počinjale od elite koja ima sposobnost da vidi perspektivu zbivanja i percipira budućnost i ujedno kapacitet da na adekvatan način to prenese narodu, animira ga, i spremi za moguće promjene. Nepostojanje elite u pravom smislu riječi je jedan od glavnih problema ovoga društva, dakle elite koja jeste nosilac progresa i koju narod slijedi, koja ima svoj moralni dignitet i istovremeno interes da društvo ide naprijed.
Kvalitete jednog društva prije svega određuje kvalitet elite toga društva. Nažalost, ovo društvo umjesto istinske elite ima samo nešto što bi se u najbolje slučaju moglo podvesti pod riječ kvazielita.
Eto vidis da i ova polemika nije bas sasvim glupa.Porodi nesto.Hocu reci,u ovom se slazem s tobom.
Zato sam za ovo o vodjama i narodu i rekao:trebalo bi.A svi vidimo da nije.I opet dodjemo do baze da gdje gradjanska svijest nije zrela (a kod nas nije) ne mogu se ni kvalitetne vodje "izroditi".
Naravno,kod nas je danas mnogo stosta kvazi,pa tako i drustvena elita.
Poenta je da sazrijevanje gradjanske svijesti podrazumijeva i kriticniji pogled na same sebe i izabrane predstavnike.I od toga ne treba bjezati.
Nisam za isfrustrirana pljuvanja po nekom kamuflaze radi vlastitih propusta.Ali jesam za traganje za istinom.Bez obzira na nase afinitete ipak je samo jedna istina.
turban

#425 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by turban »

Hajde jos za kraj na ovu temu da kazem nesto?
Dzaba ti sazrjevanje gradjanskog drustva moj Popajicu,naravno to nije losa ideja ali,alil..
Mi nemozemo zaobici stanje agresije i strahote.Mi moramo stvoriti uslove za tu gradajansku svjest.Bosna je bolana,ponizenja,pa ako hocete i frustrirana cinjenicom da hiljade cetnika hoda Bosnom.Mi treba da eliminsemo cetnike (u zatvor,protjerati ili goli, otok smrta, kazana, nije bitno sta sam da pravda bude minimum zadovoljena)iz Bosne pa da onda stvorimo minimum osnova za dalje sazrjevanje drustva.Ovako se samo zaobilaze strasne stvari koje nam nije ostavio Alija nego cetnicka ideplogija,strasna ideologija,ideologija koja vadi djecu trudnicama i ubija moje roditelje i fameliju samo zbog imena.To treba da rjesimo a ostalo ce doci samo po sebi.
Locked