Alija je bio agent KOS-a

Locked
Maraschino

#301 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Maraschino »

mire - ložač wrote:Ovo mi je prvi put da komentarišem nešto na ovom forumu, ali nešto mi jače od mene neda da šutim...

Naime, naslov teme po meni nije na mjestu ( taj čovjek nije među živima ), jer je potekla od čovjeka koji ama baš nema nikakvog osnova da o bilo kome nešto kaže.

Dalje, nisam pobornik velike ljubavi prema bilo kome ko je političar, ali jesam za osnovno poštovanje, jer voljeli mi tog čovjeka ili ne on je ipak legitimno predstavljao BiH, i to kao izabrani predsjednik.
I da Vas sve napomenem da religija nema mjesta u postavkama društvenog života, osim u postavljanju temelja moralnosti i osjećaja odgovornosti pojedinca. Znači to je intima svakoga od nas kad je sam u 4 zida, a ne reklamni paket.

I samo da završim, na teritoriji Bosne i Hercegovine se vodio rat, ne za BIH kao državu, već za opstanak ili nestanak jednog naroda ( danas Bošnjaka do juče Muslimana - neopredijeljenih ,,itd.), ili dva naroda Hrvata i Bošnjaka.
I nikako da se otmem dojmu da su najveći napadači i to najratoborniji oni kojima nije ni jednom fijuknulo iznad ušiju ...... E .....moji heroji..( čast izuzetcima i dužno poštovanje)...

dobar post :thumbup:

U ovom dijelu boldirane recenice ima istine. Na pocetku rata, krenulo se u odbranu drzave BiH ali kako je vrijeme prolazilo, mnogi su dobrovoljno presli na stranu onih koji su rusili drzavu BiH i ubijali njene branitelje. Na kraju je ispalo da se brani goli zivot a nikakva BiH.

Primjer,
da su Srbi osvojili Bihac, pobili bi sve Bosnjake i Hrvate a preostalim Srbima bi cvoke udarali.
Da su Hrvati uzeli Mostar, pobili bi sve Bosnjake i `preostale´ Srbe a ako je bilo Hrvata na lijevoj obali, dobili bi cvoke.
Isti slucaj je i sa Sarajevom.

Na teritoriji pod kontrolom ABiH bilo je mjesta za sve a u prethodna dva primjera najvise bi stradali Bosnjaci i onda nije cudo ako je i bilo zakulisnih igara o stvaranju treceg entiteta da bi se sacuvao jedan narod i svi oni koji su se borili za BiH.
Prozor

#302 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Prozor »

Odbrana BiH je bila i odbrana golog zivota. Narucito u mjestima kao Sarajevo, Gorazde, Srebrenica, Bihac, Mostar... a i drugdje... Narod koji nije pruzao otpor je stradavao, najbolji primjer je istocna Bosna, prema tome ljudima bosnjacke i hrvatske nacionalnosti nije ostajalo nista do borbe, sto samo uvecava casnost onih Srba sto su stali na bh. stranu jer su se nasli medju pogodjenim i ugrozenim u napadu na njihov grad, mahalu... i to narucito na pocetku, jer je situacija bila kao da si imao 2 miliona Jevreja sa puskama okruzenim njemackim armijama u sred Evrope, koliki bi izbor oni imali...? Sada, to jeste ujedno bila i odbrana BiH, ne moze se poreci i odbrana Bosnjaka jer bi bez nje nestali sa ovih prostora, a za vjernike te vjere i Islama, jer bi isto bilo i sa njim, dovoljan dokaz je rusenje svega islamskog cega su se cetnici, a kasnije i ustase, dohvatili... Meni jeste uvijek najdraza bila Republika BiH i njen opstanak, ali budimo realni, koliko od vas bi prihvatilo podjelu na tri drzave, ukljucujuci bosnjacku drzavu kao jedno od tri, da vam se spasi zivot u nekoj okruzenoj enklavi, da izadjete iz logora, da prestanete ici u rov... Mozda sam kukavica, ali ja bih prihvatio nesto tako 93´ samo da se rijesim rata, samo neka mi zivot i zivot mojih najblizih ostane citav, jer iskreno receno nijedna drzava nije vrijedna koliko jednog ljudskog zivota... I nije da sam ja ikada prizeljkivao takvu drzavu, jer realno gledano to bi samo bila getoizacija Bosnjaka, ja sam Bosanac, kao takav sam rodjen, kazem hvala Bogu, i nema drzave koja moze biti bolja od Bosne bas ovolika kolika je, i niko nebi bio sretniji da ona bude cijela kao sto je Hrvatska sada, samo jos da niko iz svoje kuce ne bjezi, ali govorim realno, iz ciste ljudske perspektive, u onakvoj situaciji, pod onakvim pritiskom, ko bi rekao ne manjoj drzavi u zamjenu za siguran zivot? I narucito neko sa djecom, ciji je zivot svaki dan u opasnosti od granata, a kamoli neko sa djecom u nekom selu gdje je samo pitanje vremena kada ce se cetnik usetat...? Ovo se ticalo tkz male bosnjacke drzave koju su neki htjeli prihvatiti 93´, za ostalo nemam volje... i da dodam, najveci krivac sto je do necega takvog doslo je Hrvatska, bez njene izdaje nikada nebi doslo do toga, u to sam siguran...
kirby

#303 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by kirby »

Pa nema veze, sve dok se boris za pravu stranu i pravdu. A znamo da je u tome prednjacila agresorska strana... :skoljka:
Pomoz Bog je nekako pristojnje, jos pogotovo kad se izgovara pred otvaranje artiljeriske vatre na recimo Gorazde.
E za takvu Bosnu se zaista vrijedi boriti, a ne za onu Bosnu u kojoj je bio Vikic, Dudakovic, Delic, Zajko, Nanic... itd...
Sreca pa je bila i druga strana pa su oni posteni, patriote, ljudi, bosanci, junacine..., mogli negdje pribjeci i spasiti svoje glave od islamisticke armije bih koja je palila, zarila, rusila, i ubijala sve pred sobom, a pri tome se boriti za cjelovitu i nezavisnu BiH.

Ne bitno je na kojoj sam strani bio, poslije dobrovoljnog prijavljivanja u ABIH i protjerivanje iz iste.JA sam to dozivio malo ranije nego sto su to dozivili Vikic,Divjak i da ne nabrajam dalje.alija da je htio drzavu Bosnu i Hercegovinu sa svim ostalim narodima ne bi dozvolio da se vojnici pozdravljaju sa selam alejkum.I na kraju krajeva nije imao M... da prizna za kakvu se bori drzavu.Jer zna da bi s time izgubio i ono malo podrske iz svijeta.A krscani u ABIH su mu samo sluzili za ukras pred tim svijetom.Ko to ne vidi iz ove perspektive je corav kod ociju.
sarajevac071

#304 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by sarajevac071 »

šta bi sa onim "potpisuj alija nek je ko avlija" kako je narod govorio za vrijeme pregovora u dejtonu
svima je bilo rata preko glave i jedan dan je previše a ne četiri godine i htjeli smo samo da stane pa kako god
a danas se najeli hljeba pa nam ne valja pogača
a i kako alija kaže "bolje nepravedan mir nego pravedan rat"
Maraschino

#305 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Maraschino »

kirby wrote:
Pa nema veze, sve dok se boris za pravu stranu i pravdu. A znamo da je u tome prednjacila agresorska strana... :skoljka:
Pomoz Bog je nekako pristojnje, jos pogotovo kad se izgovara pred otvaranje artiljeriske vatre na recimo Gorazde.
E za takvu Bosnu se zaista vrijedi boriti, a ne za onu Bosnu u kojoj je bio Vikic, Dudakovic, Delic, Zajko, Nanic... itd...
Sreca pa je bila i druga strana pa su oni posteni, patriote, ljudi, bosanci, junacine..., mogli negdje pribjeci i spasiti svoje glave od islamisticke armije bih koja je palila, zarila, rusila, i ubijala sve pred sobom, a pri tome se boriti za cjelovitu i nezavisnu BiH.

Ne bitno je na kojoj sam strani bio, poslije dobrovoljnog prijavljivanja u ABIH i protjerivanje iz iste.JA sam to dozivio malo ranije nego sto su to dozivili Vikic,Divjak i da ne nabrajam dalje.alija da je htio drzavu Bosnu i Hercegovinu sa svim ostalim narodima ne bi dozvolio da se vojnici pozdravljaju sa selam alejkum.I na kraju krajeva nije imao M... da prizna za kakvu se bori drzavu.Jer zna da bi s time izgubio i ono malo podrske iz svijeta.A krscani u ABIH su mu samo sluzili za ukras pred tim svijetom.Ko to ne vidi iz ove perspektive je corav kod ociju.

Cuo sam da su neki prihvatili pozdrav "selam alejkum" ali kod nas u korpusu, do zadnjeg dana pa cak i na svecanoj smotri povodom zavrsetka rata, bio je pozdrav " Pozdrav domovini " pa cak i kada je Alija dolazio pa cak i u jednoj brigadi gdje su 100 % bosnjacki borci. Pozdravljanje izmedju sebe je bilo sa "selam..." ali zvanicno na postrojavanjima je drugo.

Za ovo drugo, nisi u pravu.
Doda37

#306 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Doda37 »

kirby wrote:

Moram te ispraviti jednu stvar, nije Alija bio predsjednik drzave, republike... vec prvi među jednakima , znaci predsjednik predsjednistva, fakticki je bio predsjednik jednog naroda a ne sva tri, sto se i pokazalo događajima koji su bili... a @Prozoru , kakve veze ima HR(neka izdaja) sa ubijanjima muslimana pocetkom 1992., istocna i sjeveroistocna Bosna, Srebrenica itd.. pa valjda se spasio Bihac akcijom HV, sreca za Bihac da se poklopio sa interesima HR, i USA da se zavrsi rat, jer ko zna kako bi se zavrsilo ...
Shoba

#307 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Kad se sve sabere i oduzme najvise smo krivi MI,gradjani BiH, sto smo dopustili da dodje do belaja. Izglasali smo ljude koji su nas odveli u ponor.
Drug Član

#308 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Drug Član »

.
Last edited by Drug Član on 14/05/2008 22:24, edited 1 time in total.
Drug Član

#309 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Drug Član »

Drug Član wrote:
Maraschino wrote: Cuo sam da su neki prihvatili pozdrav "selam alejkum" ali kod nas u korpusu, do zadnjeg dana pa cak i na svecanoj smotri povodom zavrsetka rata, bio je pozdrav " Pozdrav domovini " pa cak i kada je Alija dolazio pa cak i u jednoj brigadi gdje su 100 % bosnjacki borci. Pozdravljanje izmedju sebe je bilo sa "selam..." ali zvanicno na postrojavanjima je drugo.

Za ovo drugo, nisi u pravu.
Kakve veze ima selam alejkum!? Kad meni ne smeta zašto smeta nekima od vas? Kod mene su se u brigadi pozdravljali sa "помоз' бог" , a stroj se pozdravljao sa "помоз бог јунаци" bilo je sigurno hrvata i bošnjaka kojima je to bilo malo blesavo, ali svi su vikali, uglas jbga! Meni selam alejkum dođe "ko dobar dan" ko "hello" ili "how are you doing" i sl. Možda ipak ovakve pozdrave treba ograničiti na interpersonalnu komunikaciju, a ne na "komunikaciju" starješine sa strojem, ali to je naprosto bio taki "vakat". Ja da sam bio s druge strane vikao bi i ja, a šta drugo! :-D Mi na žalost religiju u BiH izvrćemo i oni koji nikad nisu bili vjernici preko noći su postali veliki vjernici, a u stvari postali su nešto potpuno suprotno! Alija je griješio što religiju nije odvojio od državnog aparata, ali religija nije zlo i možda se u budućnosti u BiH može iskoristiti njen sinergetski efekat, možda...
Shoba

#310 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

nase drustvo nikada nije bilo ateisticko, cak i u vrijeme najgoreg socijalizma. Uvijek je vecina ljudi isla u crkve i dzamije. Meni samo fali predratni mir u smislu da je religija bila privatna stvar svakog covjeka, da se nije udralo u bubanj ko je ko i u sta vjeruje...nesto kao u Turskoj danas, ili pak Svicarskoj ili Brazilu. Visak religije kao i manjak su podjednako losi...
Vozdra raja :-)

#311 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Vozdra raja :-) »

Shoba wrote:Kad se sve sabere i oduzme najvise smo krivi MI,gradjani BiH, sto smo dopustili da dodje do belaja. Izglasali smo ljude koji su nas odveli u ponor.
Jes vala..., da nismo izabrali Aliju rata ne bi vjerovatno ni bilo. Da smo izabrali nekog drugog, ili bi se srbi uplasili i odustali od Velike Srbije, ili bi bih kapitulirala, treceg nema..., u stvari ima -rat!

#312 Re: Alija je bio agent KOS-a

sarajevac071 wrote:šta bi sa onim "potpisuj alija nek je ko avlija" kako je narod govorio za vrijeme pregovora u dejtonu
svima je bilo rata preko glave i jedan dan je previše a ne četiri godine i htjeli smo samo da stane pa kako god
Poslije rata i bitke svi mogu biti generali!!

Ali jarane moj, kada su granate rokale i dan i noc, svi smo vristali i htjeli mir, ali drugacije se razmislja kada je trbuh pun, ...valjda se dobije neka junacka hrabrost...

Alija je u Dejtonu uradio ono sto bi svaki insan trebao da uradi, -zaustavi stradanje naroda i djece.

Onima kojima je krivo sto je stao rat, -u kuci vam se ratovalo!!
exliberal

#313 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by exliberal »

Vozdra raja wrote:
sarajevac071 wrote:šta bi sa onim "potpisuj alija nek je ko avlija" kako je narod govorio za vrijeme pregovora u dejtonu
Poslije rata i bitke svi mogu biti generali!!

Ali jarane moj, kada su granate rokale i dan i noc, svi smo vristali i htjeli mir, ali drugacije se razmislja kada je trbuh pun, ...valjda se dobije neka junacka hrabrost...

Alija je u Dejtonu uradio ono sto bi svaki insan trebao da uradi, -zaustavi stradanje naroda i djece.

Onima kojima je krivo sto je stao rat, -u kuci vam se ratovalo!!

pa sto nepotpisa ranije ?
bio je lisabon,zeneva itd........ da nekazem koliko je glava moglo ostat na ramenima....ma nije on bio agent kos-a.....naivan...izgubljen u vremenu i prostru.....mozda cak i budaletina .... ali definitivno ne agent...ups sta rekoh
Shoba

#314 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Vozdra raja wrote:
Shoba wrote:Kad se sve sabere i oduzme najvise smo krivi MI,gradjani BiH, sto smo dopustili da dodje do belaja. Izglasali smo ljude koji su nas odveli u ponor.
Jes vala..., da nismo izabrali Aliju rata ne bi vjerovatno ni bilo. Da smo izabrali nekog drugog, ili bi se srbi uplasili i odustali od Velike Srbije, ili bi bih kapitulirala, treceg nema..., u stvari ima -rat!
Sto su Bosnjaci glasali za Karadzica de mi to molim te objasni? Svako ko je glasao za SDA zaokruzio je i SDS i HDZ, ne SDP...

#315 Re: Alija je bio agent KOS-a

Shoba wrote:
Vozdra raja wrote:
Sto su Bosnjaci glasali za Karadzica de mi to molim te objasni? Svako ko je glasao za SDA zaokruzio je i SDS i HDZ, ne SDP...
Bjezba
Shoba

#316 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Shoba wrote:
Vozdra raja wrote:
Shoba wrote:

Bjezba
Ma ja...Srebrenica je bila samo vjezba...Momci su se dali malo razgibati,ne?....Tijelovjezba, dobra za tlak i krvnu sliku...

Zar nije interesantno da su i oni koji su pucali na Srebrenicane zaokruzili SDA kandidate...na prvim demokratskim izborima... :-)
Shoba

#317 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

a i kaze se Bjeжбa ne bjezba... :D

#318 Re: Alija je bio agent KOS-a

Nisam mislio "vjezba", nego -bjezi baaaa...
:-) :shock:

Nemas pojma koliko mi je milo proci pored pravoslavne crkve, a ona onako neokrnjena i lijepa. A onda se sjetim Aladza dzamije, ferhadije, itd...,
Sigma

#319 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Sigma »

Iznenadjuje me da ima ovoliko raje kojoj je krivo sto je stao rat. Cisto sumnjam da je iko od ovih bio u borbama u periodu 92-95. Ko zna kako je kad zaroka oko guzice sigurno nece kritikovati nikakav mir.
Po mom misljenju nije Dayton kriv za sadasnju situaciju u Bosni i Hercegovini niti za politicku i ekonomsku jacinu manjeg entiteta. Krivi su nasi politicari koji su se pokazali kao potpuno nesposbni poslije rata. Rat su zaustavili na vrijeme ali bitke poput zakona o reformi policije i ostalih nisu morali izgubiti.
Shoba

#320 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Vozdra raja wrote:Nisam mislio "vjezba", nego -bjezi baaaa...
:-) :shock:

Nemas pojma koliko mi je milo proci pored pravoslavne crkve, a ona onako neokrnjena i lijepa. A onda se sjetim Aladza dzamije, ferhadije, itd...,
A svi placemo za tim...dobar dio moje familije su banjalucani, pa znam kako im je. Evo, kazu da ce Ferhat-Pasinu dzamiju pocet renovirati.....

Nemoj me krivo shvatiti. Nista ne opravdava zlocine cetnika niti ih ista moze oprati. Oni meni nisu problem jer su takvi kakvi su. Znam ih dobro (preko nisana).
Na kraju se svako mora obracunati sa svojim sljamom. Cim prije, to bolje....Svaka istina mora isplivati, jer treba leci spavati uvecer.... :zzzz:
Shoba

#321 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Sigma wrote:Iznenadjuje me da ima ovoliko raje kojoj je krivo sto je stao rat. Cisto sumnjam da je iko od ovih bio u borbama u periodu 92-95. Ko zna kako je kad zaroka oko guzice sigurno nece kritikovati nikakav mir.
Po mom misljenju nije Dayton kriv za sadasnju situaciju u Bosni i Hercegovini niti za politicku i ekonomsku jacinu manjeg entiteta. Krivi su nasi politicari koji su se pokazali kao potpuno nesposbni poslije rata. Rat su zaustavili na vrijeme ali bitke poput zakona o reformi policije i ostalih nisu morali izgubiti.
ovo sad je posebna prica...vec sam prije spomenuo...NISTA NISMO NAUCILI!
WizzardFromBOZ

#322 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by WizzardFromBOZ »

kirby wrote:

Ne bitno je na kojoj sam strani bio, poslije dobrovoljnog prijavljivanja u ABIH i protjerivanje iz iste.JA sam to dozivio malo ranije nego sto su to dozivili Vikic,Divjak i da ne nabrajam dalje.alija da je htio drzavu Bosnu i Hercegovinu sa svim ostalim narodima ne bi dozvolio da se vojnici pozdravljaju sa selam alejkum. I na kraju krajeva nije imao M... da prizna za kakvu se bori drzavu. Jer zna da bi s time izgubio i ono malo podrske iz svijeta. A krscani u ABIH su mu samo sluzili za ukras pred tim svijetom. Ko to ne vidi iz ove perspektive je corav kod ociju.

:thumbup:
turban

#323 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by turban »

Sigma wrote:Iznenadjuje me da ima ovoliko raje kojoj je krivo sto je stao rat. Cisto sumnjam da je iko od ovih bio u borbama u periodu 92-95. Ko zna kako je kad zaroka oko guzice sigurno nece kritikovati nikakav mir.

Tebe iznenadjuje osjecaj.Ne vidis dobro,ili ne zelis vidjeti??!!
Agreisija je stala,ali ratno stanje traje,traje jer:
Koljaci Bosne setaju slobosno Bosnom a to je ratno stanje zar ne?!
Sto spominjes 92-95 ja sam taj koji ima malu enciklopediju zbivanja i strahote u glavi vezano za taj period.Enciklopediju ne citanu nego vidjenu,ona je teska za citanje zato je ne mogu i ne zelim u punoj formi prezentirati ovdje.

Dayton je kriv jer je zaustavio ofanzifu Armije BiH i ozakonio agresiju.Ko drukcije misli ili je cetnik ili izdajnik.

Fasisticka srpska ideologija unistila je zemlju Bosnu unistila je sistem vrjednosti.Danas imamo ruzno stanje u nasem politickom vrhu ali oni su samo posledica Srpske agresije.
Od cetnickog smrada Bosna danas zaudara i usculi su se i neki casni ljudi od istoga.Cetnicka ideologija stvara jos uvjek ambijent u kome Bosnjaci ne vide daleko jer su zapetljani ko pilad u kucine.To se zove nevjerica.Nazalost.
Ali budjenje jos traje,samo sabura,meni i svima kojima je Bosna jedna i jedina domovina.

P.S
Kad vidim temu zapitam se sledece:
Kako se nismo izjeli sami izmedju sebe?!
kirby

#324 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by kirby »

Vozdra raja wrote:

Niste vi izabrali Aliju nego Fikreta,a Alija se sam izabrao.Kako? To zna uze rukovodstvo SDA i Fikret.
Ponekad s'proljeca

#325 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Ponekad s'proljeca »

Meni se povraca!!!!!

Hajde junacine i vrli analiticari da vidimo sta je rjesenje iz ove krize, hajde analize i planove na sto!!!!!
Locked