Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Locked
palermo

#426 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by palermo »

Styling wrote:
Kao neiskusan političar, strateg i diplomata Alija je upao u osinje gnijezdo u jednog vrlo teškoj i osjetljivoj situaciji za zemlju. Činjenica je da nije bio na visini zadatka i da zbog toga svi ispaštamo. Mislim da je previše vjerovao onima oko njega u stranci kao i suparnicima prilikom pregovora. Da je na njegovom mjestu bio neko s više politčkog i diplomatskog iskustva vejrujem da bismo bolje prošli.
Kao ovi politolozi i pravnici što nas sada vode :D

Eleneis, odustajem od ove priče, imam svoj stav o Aliji Izetbegoviću, izrekao sam ga, i što se mene tiče dovoljno je.
Zagor te-nej

#427 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

jedino veliko djelo alje, hodže sa šilteta, a na opšte zadovoljstvo i radost njegovih poklonika i sda-ovaca, je ISLAMIZACIJA Bošnjaka i to sa extremnim, nažalost i masovnijim pojavama vehabizma i mudžahedinstva,
te sve veće udaljavanje Bošnjaka od zapadne civilizacije, i približavanje najekstremnijim islamskim državama,
a naravno po samoj ideji njihovog idola alje, koji je i sam u islamskoj deklaraciji, kritikovao ( ej, on matori krelac) velikog Ataturka što je na primjer ukinuo arapsko pismo kod turaka, i proveo reforme približavajući Tursku zapadnim civilizacijama, a na što će se izgleda sve posrati ovaj novi krelac Erduan koji provodi islamističku politiku, a počeo je evo sa malim koracima, ukidanje zakona o zabrani nošenja zara kod žena

primjer Gluhe Bukovica i onih jadnih, zatucanih ljudi je da se čovjek rasplače, gdje ih je aljo i sda doveli

da ne govorim o učešću vrbovanih glupih Bošnja na strani talibana u Siriji
to mogu nasjesti samo glupe Bošnje,
pa i Turci i Albanci su muslimani, ali ih ne prozvaše da ratuju na strani talibana, niti ima takvih primjera

eto, to su tekovine vrlog matorog krelca
burger_pasa

#428 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by burger_pasa »

Zagor te-nej wrote:jedino veliko djelo alje, hodže sa šilteta, a na opšte zadovoljstvo i radost njegovih poklonika i sda-ovaca, je ISLAMIZACIJA Bošnjaka i to sa extremnim, nažalost i masovnijim pojavama vehabizma i mudžahedinstva,
te sve veće udaljavanje Bošnjaka od zapadne civilizacije, i približavanje najekstremnijim islamskim državama,
a naravno po samoj ideji njihovog idola alje, koji je i sam u islamskoj deklaraciji, kritikovao ( ej, on matori krelac) velikog Ataturka što je na primjer ukinuo arapsko pismo kod turaka, i proveo reforme približavajući Tursku zapadnim civilizacijama, a na što će se izgleda sve posrati ovaj novi krelac Erduan koji provodi islamističku politiku, a počeo je evo sa malim koracima, ukidanje zakona o zabrani nošenja zara kod žena

primjer Gluhe Bukovica i onih jadnih, zatucanih ljudi je da se čovjek rasplače, gdje ih je aljo i sda doveli

pa i Turci i Albanci su muslimani, ali ih ne prozvaše da ratuju na strani talibana, niti ima takvih primjera

O cemu ti ??? daj ba providan si, hvataj se ti serbiaonline.com
Zagor te-nej

#429 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

burger_pasa wrote:
Zagor te-nej wrote:jedino veliko djelo alje, hodže sa šilteta, a na opšte zadovoljstvo i radost njegovih poklonika i sda-ovaca, je ISLAMIZACIJA Bošnjaka i to sa extremnim, nažalost i masovnijim pojavama vehabizma i mudžahedinstva,

O cemu ti ??? daj ba providan si, hvataj se ti serbiaonline.com
miran, veze ni s čim nemaš
uglavnomja

#430 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by uglavnomja »

i ovakve teme

http://www.klix.ba/forum/koliko-dugo-tr ... 15682.html

:cry: :run:
Havatar

#431 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Havatar »

palermo wrote:
Zagor te-nej wrote:
palermo wrote:
naprotiv, bio je vrlo dorastao situaciji.

ma alijica=hodža na šiltetu je pravo dorasto

čitati i ponavljati 100 puta dok vam ne uđe u glavu
Nema potrebe da se mučiš i postiraš kilometarske psotove. Ja sam to vrijeme živio u pravom značenju riječi.
I teško da mi to vrijeme mogu pojasniti oni što su tada bili djeca, oni što su ta vremena gledali sa sigurne udaljenosti,oni koji ovdje zastupaju nečije interese, oni što su stekli naknadnu pamet.....razni oni.

Možda da pričekate da nestanu sa ovoga svijeta savremenici tig događanja, i da se nadate da će vam priča piti tada više vode.
Mada, iskreno sumnjam i u to.
:thumbup:
Zagor te-nej

#432 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

uglavnomja wrote:

i ovakve teme

http://www.klix.ba/forum/koliko-dugo-tr ... 15682.html

:cry: :run:
ma ko je tebe dijo, moj alijevac-sdaovac :lol:
TheWatcher

#433 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by TheWatcher »

i jeste odlucili na kraju kakav je aljo bio coek :lol:
burger_pasa

#434 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by burger_pasa »

@zagortenej Bilo bi interesantno cuti sta je tvoja nacionalnost, vjeroispovjest i ko je tvoja pozitivna licnosti medju politicarima? Komsic? Covic? ili mozda Lagumdzija? Daj nam malo mozak razbistri?
udrch

#435 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by udrch »

složili smo se da su Bosnu i Hercegovinu odbranili građani koji su se ujedinili u tom zajedničkom cilju..
da nije bilo jedinstva ne bi bilo ni Bosne..da su nam se desile prosrpske ili prohrvatske struje kao u ratovima i vremenima ranije, ne bi se sigurno odbranili..određena mjesta bi poklali i očistili, Podrinje recimo, pomjerili granicu na rijeku Bosnu i čekali novo vrijeme..
ko bi više od Alije i SDA tih godina ujedinio narod?
Havatar

#436 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Havatar »

Comrad wrote:Alija je napravio mnogo krupnih gresaka, njega nazivati nekim drzavnikom i spasiteljem Bosne je definicija ironije. Nas problem je sto rijetko ko javno zeli nesto reci protiv njega. Mene ne zanima kakav je on bio covjek, vjernik itd. Mi ovdje pricamo o drzavniku i politicaru, a tu je budimo realni bio totalna fula. Nespreman je docekao rat, nespremno ga je vodio, okupio je bivse kosovce oko sebe, a otpustio prave patriote.

Meni samo nije jasno da niko od ljudi ne pogleda te silne stenograme, dokumente u kojima se Alija jasno i glasno opredjeljivao za etnicku podjelu Republike BiH i onda klix i drugi portali i dalje bubaju ove smijesne tekstove i naslove.

Zna se sta je bio alijin cilj, komadic zemlje u evropi gdje ce implementirati svoj san o islamskoj republici i to je to. Njega nije zanimala Republika Bosna i Hercegovina, jer da jeste ne bi islamizirao vojsku i uveo tekbir kao vojni pozdrav.

Dovoljno je procitati knjige od Halilovica, intervju sa Seferom da se vidi da je Alija bio izgubljen covjek. I sve je potkrepljeno dokumentima koji jasno i glasno pokazuju da su Alija i Haris zeljeli podjeliti BiH, i onda narod izabere Bakira neonka za predsjednika, eto u kakvom neukom i zatucanom drustvu zivimo. :run:
Netacno on niti je islamizirao Armiju posto su vecinom u njoj i bili muslimani i naravno da se covjek kad postoji mogucnost da pogine vraca vjeri i isto tako nije mu nikad bio cilj jedan dio gdje ce implementirati islamsku republiku nego cijela Bosna a to sto je u ratu cesto bilo losih situacija pa je pomisljao bolje ista nego nista to je druga stvar. Inace ova recenica je srz velikosrpske ideologije i propagande i tako bih te zamolio da ako si dobronamjeran vise nikad ne ponovljas posto je cilj takve propagande od strane SANU da dokaze da su pocinili zlocine da bi odbranili Evropu od "zlih muslimana" , "islamista" i da pokaze kako nisu krivi velikosrbi nego Alija i svako ko podlegne njihovoj propagandi pa jos dolazi da nam je propagira i sto je najgore nije svjestan da je to njihova propaganda nema nikakvo pravo da prica o Aliji kao drzavniku posto da je takav neko bio na Alijinom mjestu danas ne bi bilo Bosne ni na teritoriji njegove kuce a kamoli negdje drugdje.
Styling

#437 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Styling »

palermo wrote:
Styling wrote:
Kao neiskusan političar, strateg i diplomata Alija je upao u osinje gnijezdo u jednog vrlo teškoj i osjetljivoj situaciji za zemlju. Činjenica je da nije bio na visini zadatka i da zbog toga svi ispaštamo. Mislim da je previše vjerovao onima oko njega u stranci kao i suparnicima prilikom pregovora. Da je na njegovom mjestu bio neko s više politčkog i diplomatskog iskustva vejrujem da bismo bolje prošli.
Kao ovi politolozi i pravnici što nas sada vode :D

Eleneis, odustajem od ove priče, imam svoj stav o Aliji Izetbegoviću, izrekao sam ga, i što se mene tiče dovoljno je.
Jašta. Sve vrli ekspert do eksperta. :mrgreen:
Zagor te-nej

#438 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

burger_pasa wrote:@zagortenej Bilo bi interesantno cuti sta je tvoja nacionalnost, vjeroispovjest i ko je tvoja pozitivna licnosti medju politicarima? Komsic? Covic? ili mozda Lagumdzija? Daj nam malo mozak razbistri?
Bošnjak
bogumil
pozitivci iz ratnog vremena: djelomično Haris Silajdžić, ako se mora birat manje zlo
Zagor te-nej

#439 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

udrch wrote:složili smo se da su Bosnu i Hercegovinu odbranili građani koji su se ujedinili u tom zajedničkom cilju..
da nije bilo jedinstva ne bi bilo ni Bosne..da su nam se desile prosrpske ili prohrvatske struje kao u ratovima i vremenima ranije, ne bi se sigurno odbranili..određena mjesta bi poklali i očistili, Podrinje recimo, pomjerili granicu na rijeku Bosnu i čekali novo vrijeme..
ko bi više od Alije i SDA tih godina ujedinio narod?
:lol:
pa eto vidi se kako ih je ujedinio u samom podrinju, baš si i našao pravi primjer
aktivisti sda se prvi razbježali ko zečevi čim se zapucalo
Banksy

#440 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Banksy »

Havatar wrote:
Netacno on niti je islamizirao Armiju ...
Naravno da jeste, nažalost. Smjene Divjaka i Šibera, uvođenje termina šehid, vjerski pozdravi prilikom postrojavanja jedinica, itd, a na koncu i slanje sina na Cacinu dženazu i njegov ukop na Kovačima puno govore.
Da ne spominjemo odustajanje od platforme Predsjedništva i sjedanje za sto s Karadžićem i Bobanom.
Imao je puno, puno pogrešnih procjena i poteza, a jedino pravo pitanje danas je: da li je to radio svjesno i namjerno ili su ga događaji i okolnosti samo nosili, a on se u njima nije mogao snaći i adekvatno i pametno reagirati.
theTruePath

#441 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by theTruePath »

cuj bogumil :lol:
StupskaBitanga

#442 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by StupskaBitanga »

Jednostavno rečeno
Alija I. nije imao kapacitet i snagu voditi državu (ne znam jel kadar i mjesnu zajednicu) pa nam je stanje takvo kakvo jeste danas. Jedina činjenica je da je on bio prvi predsjednik nezavisne BiH a ostalo je sve diskutabilno
burger_pasa

#443 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by burger_pasa »

Zagor te-nej wrote:
burger_pasa wrote:@zagortenej Bilo bi interesantno cuti sta je tvoja nacionalnost, vjeroispovjest i ko je tvoja pozitivna licnosti medju politicarima? Komsic? Covic? ili mozda Lagumdzija? Daj nam malo mozak razbistri?
Bošnjak
bogumil
pozitivci iz ratnog vremena: djelomično Haris Silajdžić, ako se mora birat manje zlo
bas si ga zadrobio, Bosnjak i Bogumil. Kakav crni Bogumil? Za Harisa se slazemo. Al si mi preskocio pozitivca iz ovog danasnjeg vakta, tipujem na Lagumdziju ili Komsica?
udrch

#444 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by udrch »

dobro, Alija nije, ali ko jeste?
StupskaBitanga

#445 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by StupskaBitanga »

Po meni sposovni bi bio Nijaz D. (rahmet mu duši) od svih kandidata na izborima on bi bio puno bolji izbor
Zagor te-nej

#446 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Zagor te-nej »

burger_pasa wrote:
Zagor te-nej wrote:
Bošnjak
bogumil
bas si ga zadrobio, Bosnjak i Bogumil. Kakav crni Bogumil? Za Harisa se slazemo. Al si mi preskocio pozitivca iz ovog danasnjeg vakta, tipujem na Lagumdziju ili Komsica?
nijedan, zelembaći i crvendaći su isti, samo im ko kameleonima druga boja dresa
lični interes, udomljavanje i uhljebljavanje na državen jasle bliže i daljnje familije...to je prioriteni cilj i jednih i drugih
državna administracija je najprofitabilnija i najbolja firma danas u BH, i zaposlenje u njoj je prvi cilj

što se tiče bogumilstva, kao i onaj što se smije, može reagovat tako samo neko ko pojma nema
a ja tematiku držim u malom prstu
dakle, moje religijsko poimanje je najbliže onom koje su imali bogumili DUALISTI
ko za o čemu pričam sve će mu biti jasno, ko ne zna, nek se obrazuje, pa javi
Styling

#447 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Styling »

StupskaBitanga wrote:Po meni sposovni bi bio Nijaz D. (rahmet mu duši) od svih kandidata na izborima on bi bio puno bolji izbor
Slažem se. Nijaz je bio pravi patriota i vjerujem da bi se zdušno borio za BiH. Mislim da bi u tandemu sa Bogićem Bogičevićem polučio puno bolji rezultat. Ako ništa, znali su s kim imaju posla.
theTruePath

#448 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by theTruePath »

:lol: Pa bolje onda pokrsti se i postani protestant jer je to manje vise bogumilizam
Last edited by theTruePath on 21/10/2013 11:40, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#449 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by Ramzess Veliki »

Bez Alije bi Bosne bilo mnogo više. :novine:
madner

#450 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?

Post by madner »

Nijaz je dobio % koliko je dobio.

Alija je jako uspjesno manervisao u politickim igrama. Kako je izbacio iz igre Zulfikarpasica je najbolji primjer da se u tome jako dobro snalazio i tacno znao sta radi.
Locked