Alija - dobri Bošnjo!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toozla

#1 Alija - dobri Bošnjo!!!

Post by Toozla »

....nije taj..... :D :D :D

U bivšoj je Jugoslaviji rudar u svojoj crnoj prazničnoj uniformi bio ponos samoupravne socijalističke zajednice i kao takav za vrijeme obilježavanja jubileja zauzimao počasno mjesto u ikebani kakvu je Tito najviše volio gledati. Taj status je svakako podrazumijevao i dobru platu, pa nije bilo čudo što bi, u vrijeme kad se ugalj zvao crnim zlatom, muška djeca srednje Bosne, na pitanje šta će biti kad porastu, odgovarala: rudar. Rudnik je bio sve. Za njega se živjelo i u njemu se umiralo. Prijetnja jedinicom iz matematike na polugodištu nije mogla prepasti nikoga. Nekome kome jama "ne gine" je bilo sasvim svejedno i za peticom i za jedinicom. Oni koji su od jame bježali u Njemačku nisu mogli pobjeći od sudbine, obično bi završavali u nekom od tamošnjih rudnika.

Za sve njih je postojao samo jedan nedostižan uzor. Ime mu je bilo Alija Sirotanović. Otkako je Bosne i rudnika, nikad u jednom danu sitniji čovjek od Alije u jamu nije ušao i istog dana veće ime od Alijinog iz jame nije izašlo. Pobijedivši sa svojim komoratima Rusa Strahanova i postigavši tom prilikom svjetski rekord u iskopu uglja, Alija je Titi u vrijeme Rezolucije Informbiroa vratio samopouzdanje i dao veliki povod za kofrčenje pred ostatkom svijeta. Tito mu za to nije ostao dužan. Alija je tad mogao što nijedan rudar ni prije ni poslije neće moći. Jeste, ali da Alija nije dobri Bošnjo. Požalio se samo da mu je mala lopata a da mu je sve drugo potaman. Jedva pristao da mu naprave novu kuću i to u Trtorićima pored stare, jer Alinica ni po živu glavu nije htjela na drugo mjesto, a kamoli u grad. Zbog otpora koji je pružala humanom preseljenju sa sela u grad, Ranković i Đilas joj prijetili lišavanjem slobode, da bi na kraju ipak zatvorilo njih, što pokazuje da Alinici ne valja prijetiti. U toj kući u Trtorićima danas žive izbjeglice.

Sve ono što je vezano za Aliju Sirotanovića je legenda, pa i ona velika lopata koju je izumio i koja se po njemu i zove sirotanovićka i koja je u rudniku mrkog uglja u Brezi i danas u upotrebi. U sve tri smjene. U upravi rudnika se slažu da je sramota što se danas u Brezi ništa po njemu ne zove. Ako ne može Dom kulture, mogao bi rudnik, u kome se u dvije jame kopa najbolji mrki ugalj u bivšoj Jugoslaviji.
mostarac

Post by mostarac »

trebao bi biti ovaj, ako se ne varam

Image
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

umro je mostar wrote:trebao bi biti ovaj, ako se ne varam

Image

Stari dobri dinar! .
kekec

Post by kekec »

U upravi rudnika se slažu da je sramota što se danas u Brezi ništa po njemu ne zove. Ako ne može Dom kulture, mogao bi rudnik, u kome se u dvije jame kopa najbolji mrki ugalj u bivšoj Jugoslaviji.
Danas se rad ni radnici ne cijene. :sad:
Danas je bitno prevariti, ukrasti, na menadzmetli nacin zajebati odnosno
privatizovati i sl. :x
A na trg, ulicu ili nesto slicno sto se zove imenom A. SIROTANOVICA cemo jos malo pricekati,
sve dok se izredaju sve "Azize", "Sveci" i "Ocevi" aktuelnih vlastodrzaca. :-x
neutralac

Post by neutralac »

Davy Crockett wrote:
umro je mostar wrote:trebao bi biti ovaj, ako se ne varam

Image

Stari dobri dinar! .
Joj, ovog sam Aliju jednom izgubio na pokeru i morao sam rodjaku pomagati da sredi herbar za biologiju( one listice i cvjetice) da mi vrati lovu. Stara mi bila dala lovu za sisanje. :D
Proljece je lijepo

Post by Proljece je lijepo »

SVAKA CAST ALIJI SIROTANOVICU, ZASLUZIO JE DA I NJEGOVO IME PONESE NEKA ULICA U SARAJEVU BAS KAO I IZETBEGOVICEVA!!!
IPAK SU BILI VELIKI LJUDI!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

Proljece je lijepo wrote:SVAKA CAST ALIJI SIROTANOVICU, ZASLUZIO JE DA I NJEGOVO IME PONESE NEKA ULICA U SARAJEVU BAS KAO I IZETBEGOVICEVA!!!
Jedan iz vremena lopata, drugi vrhunac dostigao u vremenu 'reketa'.
tuzlansky

Post by tuzlansky »

Alija Sirotanovic je legenda :D
Kad bi bio jos koji takav Alija Bosni bi bilo mnogo lakse 8-)
kekec

Post by kekec »

Proljece je lijepo wrote:SVAKA CAST ALIJI SIROTANOVICU, ZASLUZIO JE DA I NJEGOVO IME PONESE NEKA ULICA U SARAJEVU BAS KAO I IZETBEGOVICEVA!!!
E neka si ti i ovdje ubacio Izetbegovica, pa makar. :P
Sirotanovic je bio div, za razliku od ovog drugog.
Veliki radnik, posten i skroman. Svaka mu cast. :thumbup:
Blahy

Post by Blahy »

Zivio drug Alija :zzzz:
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Po njemu treba nazvati ulicu ili trg.
Proljece je lijepo

Post by Proljece je lijepo »

Fair Life wrote:

Jedan iz vremena lopata, drugi vrhunac dostigao u vremenu RAKETA I GRANATA!!
Fair Life

Post by Fair Life »

Proljece je lijepo wrote:
Fair Life wrote:
Jedan iz vremena lopata, drugi vrhunac dostigao u vremenu RAKETA I GRANATA!!
Tooooooooo...

- "Mirno spavajte, rata biti nece" (A.I., Mart 1992, u vrijeme srpskih barikada u Sarajevu);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i prometnice);

- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);
Toozla

Post by Toozla »

.....nemojte ljudi.....zbog Alije..... :D :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Toozla wrote:.....nemojte ljudi.....zbog Alije..... :D :D :D
Image
da pamtis

Post by da pamtis »

.....nemojte ljudi.....zbog Alije..... :D :D :D
Image
nije on suncokret koliko sam ja upucen, a nije ni iz tuzle :oops: sve su to neke sifre :oops:
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Pik'al se ovaj u Alije dobre Bosnje:

Evo mu kucista....
Image
da pamtis

Post by da pamtis »

:oops: Bogami i njegova kuca u svoje vrijeme bila velika :oops: gdje je onaj sto trazi ideje za biznis.......obnovi kucu otvori muzej, ulaz 2km :oops:
Prenj

Post by Prenj »

Nesferatu wrote:Pik'al se ovaj u Alije dobre Bosnje:

Evo mu kucista....
Malo si polupo loncice. Kuca na slici jeste od Alije ali Djerzeleza i nalazi se u Sarajevu.
A kako izgledaju kuce danasnjih 'heroja'?
Okolina Jablanickog je dobar primjer.
da pamtis

Post by da pamtis »

jel onaj uhljup prodao vikendicu? :oops:
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Malo si polupo loncice. Kuca na slici jeste od Alije ali Djerzeleza i nalazi se u Sarajevu
A sto sam polupao loncice?

Tema je Alija - Dobri Bosnjo.

Pa pored Sirotanivca i Rahmetilije, imamo mi jos Alija.

To je sve sto sam pokusao da kazem.

A inace znam gdje mu je kuca. Imao sam prijatelja podno Vratnika koji je zivjeo, pa sam znao tuda proci...
A ni okolina Modraca nije losa...
bosan

Post by bosan »

Niko se od lopate nije obogatio pa ni Alija Sirotanovic . Heroj rada koji u stare dane ni za kutiju cigareta nije imao (gledao sam reportazu o njemu), a hiljade tona uglja preko ruku preslo. Zalosno.
stella_k

Post by stella_k »

Fair Life wrote:
:thumbup:
Post Reply