Alfa Romeo Brera
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ermin68
#1 Alfa Romeo Brera
Pozdrav! Zanima me Alfa Romeo Brera kao prvo auto. Koliko zapravo kosta cijena odrzavanja i koliko je auto zapravo dobro kao prvo auto? Cijena je prihvatljiva no zanima me razlika u servisiranju u odnosu na BMW,Audi i Volkswagen. U pitanju je 2.4 JTDm diesel motor. Lp.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2 Re: Alfa Romeo Brera
Ako nemas ciste 2000 KM na kraju mjeseca,ne kupuj takav auto. Ne samo Alfu,nego i BMW,Audi i sl. Sve ostalo ce biti na silu.
-
ermin68
#3 Re: Alfa Romeo Brera
Zasto 2000? Procitao sam da su jako izdrzljivi i da ne treba toliko posla na njima...
- mali_milojica
#4 Re: Alfa Romeo Brera
Ako hoces da se vozis i da odrzavas taj auto kako treba i Bog zapovijeda toliko ti treba. Kao i za BMW,Audi ili neki slican auto tog godista.
4 gume za taj auto su ti minimalno 1000 KM i to ne neke brendirane i visoke kvalitete. Michelin,Conti,Pirelli i sl vjerovatno 1500 KM.
Veliki servis minimalno 1000 KM.
Zamajac,lamela i ostalo preko 1500 KM.
Lafeta donja 300 KM,gornja malo manje.
Najlakse je Breru kupiti,ali da bi je vozio treba malo vise.
Ili mozes kao vecina fukare,jesti Ovako pastetu,nemati kredita na tel,vozati i praviti se vazan,do prvog kvara i onda salji dalje.
4 gume za taj auto su ti minimalno 1000 KM i to ne neke brendirane i visoke kvalitete. Michelin,Conti,Pirelli i sl vjerovatno 1500 KM.
Veliki servis minimalno 1000 KM.
Zamajac,lamela i ostalo preko 1500 KM.
Lafeta donja 300 KM,gornja malo manje.
Najlakse je Breru kupiti,ali da bi je vozio treba malo vise.
Ili mozes kao vecina fukare,jesti Ovako pastetu,nemati kredita na tel,vozati i praviti se vazan,do prvog kvara i onda salji dalje.
-
Shavobass
- ElRe
#6 Re: Alfa Romeo Brera
Nisam znao da je servisni interval 10.000 km. To znaci da je redovno održavanje skuplje. 1l Selenia WR 5W-40 JE cca 20KM, a u motor ide 6.4 l
Veliki servis iznosi cca 900 KM, mali servis je cca 280 KM plus ruke.
Veliki servis iznosi cca 900 KM, mali servis je cca 280 KM plus ruke.
- mali_milojica
#7 Re: Alfa Romeo Brera
Ne vjerujem da je samo 10 000 km,mislim nema sanse.
-
mefistofilis
#8 Re: Alfa Romeo Brera
pa dobro, nisu to neke strasne razlike. ako se zanemari potrosnja onda je odrzavanje tog auta na godisnjem nivou skuplje za 500 od nekog wolkswagena i sl.
a ako znas zasto dajes tih dodatnih 500 maraka onda nije strasno
a ako znas zasto dajes tih dodatnih 500 maraka onda nije strasno
-
Walther
#9 Re: Alfa Romeo Brera
Ako ti je cijena odrzavanja "kriterij" slobodno uzmi Volkswagen iako u tom rangu svi ce biti skupi. Brera pogotovo jer je jako rijetka na cesti.ermin68 wrote:Pozdrav! Zanima me Alfa Romeo Brera kao prvo auto. Koliko zapravo kosta cijena odrzavanja i koliko je auto zapravo dobro kao prvo auto? Cijena je prihvatljiva no zanima me razlika u servisiranju u odnosu na BMW,Audi i Volkswagen. U pitanju je 2.4 JTDm diesel motor. Lp.
-
ermin68
#10 Re: Alfa Romeo Brera
Kada bi uzimao Breru uvozio bi iz njemacke, gdje je puno jeftinija nego ovdje. Al evo receno mi je da 2.2 jtdm motori su najbolji, najefikasniji i najmanje trose te da servisiranje nije nista skuplje od VW-a.
- johntra
#11 Re: Alfa Romeo Brera
sjoo debele krmače...
btw, prva Brera koja je kupljena u SA i mislim da je i dalje jedina u ovom gradu...mislim na ovu sa pika...
isprepadaste čovjeka, kao da kupuje Ferrari Californiu, a ne prepakovanu, ali i dalje debelu, 159-ku...ako ti se sviđa - kupi, ako misliš da je možeš održavati - kupi, ali ne očekuj da je to neka ptica trkačica, pošto nije...održavanje je u rangu klase, nije sad ni preskupo, ali nije baš ni za dizanje kredita...
2,4 voli popiti dizela, pogotovo ova varijanta od 200 KS, a dodamo li njenu težinu, sve ti je jasno...inače, jako lijep auto i ako ništa bit ćeš jedinstven...
btw, prva Brera koja je kupljena u SA i mislim da je i dalje jedina u ovom gradu...mislim na ovu sa pika...
isprepadaste čovjeka, kao da kupuje Ferrari Californiu, a ne prepakovanu, ali i dalje debelu, 159-ku...ako ti se sviđa - kupi, ako misliš da je možeš održavati - kupi, ali ne očekuj da je to neka ptica trkačica, pošto nije...održavanje je u rangu klase, nije sad ni preskupo, ali nije baš ni za dizanje kredita...
2,4 voli popiti dizela, pogotovo ova varijanta od 200 KS, a dodamo li njenu težinu, sve ti je jasno...inače, jako lijep auto i ako ništa bit ćeš jedinstven...
- _mufljuz_
#12 Re: Alfa Romeo Brera
johntra wrote:sjoo debele krmače...![]()
vidjet ja nedavno Breru Spider - i moram reci da sam ciki zavidio
i jos nesto - nije brera jeftin sport - tek toliko da kazem - iako je u sustini 159ka - nazalost dosta je zajeba napravljeno u proizvodnji a uglavnom se tice elektronike.... samo se spremi jarane lafete da servisiras svake 2g....
Last edited by _mufljuz_ on 31/03/2014 22:14, edited 1 time in total.
-
RLewis
#13 Re: Odg: Alfa Romeo Brera
Ne postoji 2.2 jtdm nego 2,4 a 2,2 je jts benzinac.ermin68 wrote:Kada bi uzimao Breru uvozio bi iz njemacke, gdje je puno jeftinija nego ovdje. Al evo receno mi je da 2.2 jtdm motori su najbolji, najefikasniji i najmanje trose te da servisiranje nije nista skuplje od VW-a.
- Better Man
#14 Re: Alfa Romeo Brera
Dizelašima je servis na 10 milja, barem kod Renaulta.mali_milojica wrote:Ne vjerujem da je samo 10 000 km,mislim nema sanse.
-
SSemir
#15 Re: Alfa Romeo Brera
znaci 24 000 godisnje treba na odrzavanje iste? skoro pa ko ferrari jbtmali_milojica wrote:Ako nemas ciste 2000 KM na kraju mjeseca,ne kupuj takav auto. Ne samo Alfu,nego i BMW,Audi i sl. Sve ostalo ce biti na silu.
-
ermin68
#16 Re: Alfa Romeo Brera
Fakat ste me isprepadali momci... Usput, ima li oficijalni servis Alfe u Sarajevu ili je to ono u sklopu fiata ?
- Industrialyzer
#18 Re: Alfa Romeo Brera
Shavobass wrote:Jest i moćna,možda je i ja nekad kupim![]()
![]()
http://www.pik.ba/artikal/8276940/alfa-romeo-brera/
perfektna je
-
citroen xm
#19 Re: Alfa Romeo Brera
Nije održavanje mjesečno 2000 već ti čovjek kaže da ti trebaju mjesečna primanja od 2000 da bi pored goriva, normalnog održavanja i neke eventualne popravke imao i za hranu i normalan život.
Nema druže ko šta da te plaši. Ako ti se sviđa i nije finansijsko siljenje, uzmi je. Nije ništa skuplje imati nju od nekog A6 sličnog godišta. A ljudi voze A6 uveliko. Život je jedan, jebaji ga. Ako ti se slaže sve uzmi i uživaj.
Nema druže ko šta da te plaši. Ako ti se sviđa i nije finansijsko siljenje, uzmi je. Nije ništa skuplje imati nju od nekog A6 sličnog godišta. A ljudi voze A6 uveliko. Život je jedan, jebaji ga. Ako ti se slaže sve uzmi i uživaj.
-
Walther
#20 Re: Alfa Romeo Brera
Alfe su super, imam 2 btw ali Brera je basermin68 wrote:Fakat ste me isprepadali momci... Usput, ima li oficijalni servis Alfe u Sarajevu ili je to ono u sklopu fiata ?
Ako ti je novac za odrzavanje ogranicen razmisli o drugom o automobili u dobri automobili u njemackoj su jednako/skuplji nego na Balkanu. Osim "export only" krsha naravno, to su ti one ispod 10.000€. Ako to uzmes onda si svakako ...
-
citroen xm
#21 Re: Alfa Romeo Brera
Danas opet posle dužeg vremena vidjeh uživo Breru. Tamno plava. Auto je savršenstvo.
-
jefferson
#22 Re: Alfa Romeo Brera
Kao prvo auto, nije nikako dobra investicija.ermin68 wrote:Pozdrav! Zanima me Alfa Romeo Brera kao prvo auto. Koliko zapravo kosta cijena odrzavanja i koliko je auto zapravo dobro kao prvo auto? Cijena je prihvatljiva no zanima me razlika u servisiranju u odnosu na BMW,Audi i Volkswagen. U pitanju je 2.4 JTDm diesel motor. Lp.
Koliko vozackog iskustva imas?
Ovdje je vecina forumasa ucila na ficama, jugicima i stojadinima, pa smo mozda malo direktni, ali ako nisi iskusan vozac, uzmi nesto jeftino prvu godinu dok ne savladas neke cake. Najlakse je kupiti dobro, mocno auto. Kad sam ja polozio i ja sam htio nesto mocno (doduse tada je mocno bilo 100ks sa duplim karburatorom:). Stari rekao: kod mene jos nisi polozio vozacki, dzaba sto sam ja imao svoje pare. Kupio stojadina, i dan danas sam mu zahvalan sto mi nije dao da kupim "pravo" auto.
Treba nauciti preticati sa slabim autom, treba nauciti odrzavati auto koje se kvari. Sve to ide na zivce, ali zato akda kupis Breru onda znas kako da je vozis.
Ako ipak hoces tako auto, opet se sazem sa milojicom.
Ta auta se ne bi trebala kvarit. ALI, kada se pokvare, jel imas te pare? Hoces li vozati na GUMAMA, ili na pokusaju od guma? Ta auta ne trpe lose gume, znam iz iskustva. Momenat i ovjes ce sazvakati losu gumu, pojavit ce se kvrge itd.
Udarne rupe, znaci ovjes, milojica ti je vec rekao cijene.
Znam da bi volio da ga kupis. Imao sam taj motor kada je razvijao 150ks u lanci. Ali.....
- _mufljuz_
#23 Re: Alfa Romeo Brera
kad se sjetim dana kad sam staroj krao kljuceve da se foliram s Fiatom 128 - jebote moje srece k'o da sam sjeo u Galjardojefferson wrote:Kao prvo auto, nije nikako dobra investicija.ermin68 wrote:Pozdrav! Zanima me Alfa Romeo Brera kao prvo auto. Koliko zapravo kosta cijena odrzavanja i koliko je auto zapravo dobro kao prvo auto? Cijena je prihvatljiva no zanima me razlika u servisiranju u odnosu na BMW,Audi i Volkswagen. U pitanju je 2.4 JTDm diesel motor. Lp.
Koliko vozackog iskustva imas?
Ovdje je vecina forumasa ucila na ficama, jugicima i stojadinima, pa smo mozda malo direktni, ali ako nisi iskusan vozac, uzmi nesto jeftino prvu godinu dok ne savladas neke cake. Najlakse je kupiti dobro, mocno auto. Kad sam ja polozio i ja sam htio nesto mocno (doduse tada je mocno bilo 100ks sa duplim karburatorom:). Stari rekao: kod mene jos nisi polozio vozacki, dzaba sto sam ja imao svoje pare. Kupio stojadina, i dan danas sam mu zahvalan sto mi nije dao da kupim "pravo" auto.
Treba nauciti preticati sa slabim autom, treba nauciti odrzavati auto koje se kvari. Sve to ide na zivce, ali zato akda kupis Breru onda znas kako da je vozis.
Ako ipak hoces tako auto, opet se sazem sa milojicom.
Ta auta se ne bi trebala kvarit. ALI, kada se pokvare, jel imas te pare? Hoces li vozati na GUMAMA, ili na pokusaju od guma? Ta auta ne trpe lose gume, znam iz iskustva. Momenat i ovjes ce sazvakati losu gumu, pojavit ce se kvrge itd.
Udarne rupe, znaci ovjes, milojica ti je vec rekao cijene.
Znam da bi volio da ga kupis. Imao sam taj motor kada je razvijao 150ks u lanci. Ali.....
sutra staroj nije jasno sto je auto presaug'o
a ovoj omladini danas je nista ako ne pretice uz bradinu u 5 sekundi od 90-150
ko da je svaki bio zacet u Testarosi
-
GaRGa
- johntra
#25 Re: Alfa Romeo Brera
Nije loša za vozit, upravljivost i ležanje na cesti je na nivou ostalih Alfi...problem je samo težina...