Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste pare

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mizantrop

#1 Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste pare

Post by mizantrop »

Ovih dana treba da uzmem 159ku, pa ponukan klasicnom pricom o drzanju cijene, nije mi bilo mrsko odvojiti sat vremena i napraviti ovaj excel edition mythbusters-a. 8-)
Kada je rijec o autima, neke totalno druge vrijednosti mi igraju ulogu pri odabiru, to razmisljanje koliko sam sada dao i koliko cu nekada dobiti/izgubiti kada budem prodavao je negdje na kraju liste, ali bez obzira na to malo su me iznenadili ovi prikupljeni podaci:
Image

Sve cijene su sa pik.ba. Pored Alfe, uzeo sam jos 3 vozila iz klase (Audi A4, BMW 3 i Merc C klasu) i dodao dva WV-a, Passata i njegovo velicanstvo Golf, kao pojmove drzanja cijene (Mondeo je tu da popuni kolonu). Prilikom pretrage sam uzimao iskljucivo dizel motore, i godiste 2008-2008/2003-2003. Svi ostali filteri, kilometraza, oprema, jacina motora itd. nisu dirani.
Vrijednosti (najskuplja, srednja, najjeftinija) su odredjivane na nacin da sam uzimao otprilike recimo 1/4 cjenovne ponude (prije toga poredao po cijeni, i gledao najvece/najmanje/izmedju) pa od tih vrijednosti uzeo srednju, ne obaziruci se previse na ekstreme (npr. najskuplje Alfe 2008, ima jedna 24.000 ili jedna 2007 35.000). Znaci BMW 2008 ima 12 rezultata, 4 najskuplje su 31k, 27.5k, 27k i 25k... srednja vrijednost najskupljih je 26k itd.
Ljubicasti red, predstavlja razlike u cijeni pa je npr. razlika - srednja razlika u cijeni izmedju srednje vrijednosti tog auta za 2008 i 2003 god. ''3 razlike - srednja vrijednost'' je aritmeticka sredina 3 cifre iznad.
U drugom dijelu tabele sam stavio i razlike u cijeni u odnosu 2008 najskuplja-2003 srednja/2008 srednja-2003 najjeftinija, tako da se vidi i razlika ako auto nakon 5 godina, sto zbog kilometraze, sto zbog opsteg stanja ne bude spadalo u isti cjenovni rang za to godiste.

Rezultati... :run: Za Alfu ces (pored Mondea) prilikom prodaje dobiti najmanje para, i to je apsolutno tacno. Zato ces i dati najmanje, i ni to nije neka nepoznanica. Kljucna stvar - koliko ces izgubiti?

Koliko je ovo mjerodavno, ostavljam za diskusiju. Za neka godista/modele je bio veci/manji uzorak vozila, tako da i to moze igrati ulogu u vjerodostojnosti podataka. I uz neka odstupanja, ova tabela moze biti od koristi za bilo koja godista (samo da je razlika 5 godina), bar ove razlike.
Pitanje - sta mislite koliko ce ovo biti mjerodavno 2020, kada sadasnja 2008 dodju na mjesta 2003, a na 2008 dodje 2014? Kolika ce tada biti vrijednost 6, odnosno 11 godina starog auta i razlika u cijeni?

P.S. Sve sugestije dobrodosle, cilj je da se dobije sto realnija slika, iako mozda na prvu ne zvucim tako. :) Samo prije svega provjeriti na piku, pa onda komentari ''imas ovo tog godista za toliko, idi salij stravu'' i sl.
P.S.2 Ako ikako moze, da ova tema bude iskljucivo o cijenama polovnih auta, sada i nekad poslije/prije. Za sve ostalo, ima toliko drugih tema.
Edin H.

#3 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by Edin H. »

titinho

#4 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by titinho »

Mozda bi lakse bilo da si uzeo novo auto i cijenu i uporedio ga sa cijenom 10 godina starog auta
Normalno da ces vise para izgubiti na audiju,mecki,bmw kad su dosta skuplji od golfa,passata pa i alfe.

Na c klasi koja je nova 72 hiljade osnovni model izgubit ces vjerovatno za 10 godina 55.000 dok ces na passatu koji je 30 milja izgubiti 20-22
E sad je fazon kad kupujes to auto koj je 8-10 godina staro kako drzi cijenu jer tek nakon 10 godina cijene pocnu teze opadati.
_mufljuz_

#5 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by _mufljuz_ »

titinho wrote:Mozda bi lakse bilo da si uzeo novo auto i cijenu i uporedio ga sa cijenom 10 godina starog auta
Normalno da ces vise para izgubiti na audiju,mecki,bmw kad su dosta skuplji od golfa,passata pa i alfe.

Na c klasi koja je nova 72 hiljade osnovni model izgubit ces vjerovatno za 10 godina 55.000 dok ces na passatu koji je 30 milja izgubiti 20-22
E sad je fazon kad kupujes to auto koj je 8-10 godina staro kako drzi cijenu jer tek nakon 10 godina cijene pocnu teze opadati.
tako kupuju ljudi koji vole švabe - oni kontaju kako ce da prodaju i prije nego sto kupe auto :lol:
jefferson

#6 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:
titinho wrote:Mozda bi lakse bilo da si uzeo novo auto i cijenu i uporedio ga sa cijenom 10 godina starog auta

tako kupuju ljudi koji vole švabe - oni kontaju kako ce da prodaju i prije nego sto kupe auto :lol:
To ti je jaro nasa realnost.
U BiH najbolje auto koje sam imao je bila Lancia Lybra 2.4jtd. Kada se prodavala svi zaziru. te kako ovo, joj 5cil, to trosi 10ltr itd. Kakva je elektronika, ipak je italijan? Na to pitanje sam osip dobivao. kakva ce biti, ima Bose ozvucenje, nadji Passata sa takvim ozvucenjem ako mozes :D
Kada sam Octaviju prodavao dobija sam ponude od kesa do kuca :D
dado_

#7 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by dado_ »

Koji je to passat 30 milja nov molim te?
sema911s

#8 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by sema911s »

sva auta gube na vrijednosti,.,.procenualno to je 5-10% godisnje,.,

samo tu ima faktor potraznje polovnjaka, recimo ako je taj model kao nov bbio nesto super duper,., neka sminka,.., tada mu cijena kao polovnog je dosta visoka,. dok recimo pogledaj talijane koji vuku taj losi glas,.i to utice na cijenu,

a sto su ti talijani losi, pogledas im postprodajnu mrezu,. nadji u bih ovlasteni servis i prodaju za iste,. ako ga nadjes raspitaj se malo o njemu,.(nase iskustvop u firmi je da cekamo ducata 3mjeseca i jos nema info kada ce doci)

onda bacis pogled na Svabe, gdje se brinu i za mizerna trzista ko sto je Bosna(nije da ih falim ali ac quatro dao zamjensko vozilo isti dan jer nisu mogli da servisiraju mjenjac u tom danu, zamjensko vozilo bio tuareg star par god.)
titinho

#9 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by titinho »

dado_ wrote:

Passat 1.4 TSI - 35 milja ASA AUTO
Cijene Passata idu od 35 do 59 milja
dado_

#10 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by dado_ »

titinho wrote:
dado_ wrote:

na volkswagen.ba najjeftiniji passat 1.4tsi comfortline kosta 34000 bez pdv-a, sto izadje na nekih 39-40 hiljada maraka s pdv-om, za 30 000 ne mozes kupit golfa novog da i na sta lici...
titinho

#11 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by titinho »

na volkswagen.ba najjeftiniji passat 1.4tsi comfortline kosta 34000 bez pdv-a, sto izadje na nekih 39-40 hiljada maraka s pdv-om, za 30 000 ne mozes kupit golfa novog da i na sta lici...[/quote]

Pasa, nemoj lupati ako nisi tacan u marku a zelis pametovat.
Imas asa cjenovnik, 32 hiljade bez pdv-a

A ne znam ni cemu ova diskusija, Passat na nekim akcijama koje budu cesto moze se uzet za 30 milja
citroen xm

#12 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by citroen xm »

Može ali u snovima.
sema911s

#13 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by sema911s »

Titinjo ako bude Ta akcija passata javi castim Te
ja bi dva tri komada
_mufljuz_

#14 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by _mufljuz_ »

pa ima sigurno sa repasovanim 1.9 TDI motorom samo za BH trziste - ReTRO sa crvenim TRO
Last edited by _mufljuz_ on 24/03/2014 19:05, edited 1 time in total.
insomnia78

#15 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by insomnia78 »

Imal' ljudi ikakog uzivanja u autu koje zelis bez razmisljanja kako ces ga prodati poslije?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
_mufljuz_

#16 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by _mufljuz_ »

insomnia78 wrote:Imal' ljudi ikakog uzivanja u autu koje zelis bez razmisljanja kako ces ga prodati poslije?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk

ta opcija je dodatna oprema u FauVeu - moras naglasit u salonu da zelis da uzivas i doplatit
dado_

#17 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by dado_ »

@titinjo stavi taj cjenovnik molim te, ja sam tebi naveo konkretnu stranicu otvori i pogledaj, ja lupam, a ti pises da se passat moze uzet na akciji za 30 000 ??? :-)
_mufljuz_

#18 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by _mufljuz_ »

dado_ wrote:@titinjo stavi taj cjenovnik molim te, ja sam tebi naveo konkretnu stranicu otvori i pogledaj, ja lupam, a ti pises da se passat moze uzet na akciji za 30 000 ??? :-)
to je cijena samo za golfoljupce u fauvauljupce sa - saxa :oops:
daxon

#19 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by daxon »

Što za auto daš više para, dakle, što je skuplje, više će se i izgubiti na njemu. Naravno, koliko će auto izgubiti na vrijednosti, između ostalog, zavisi od toga koliko ćeš dugo taj auto zadržati kod sebe.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#20 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by maks_rs »

Mislim da prosječnog BH vozača najviše zanima gubitak vrijednosti između 10-te i 15-te godine starosti. Najpopularnija su auta koja najmanje izgube u ovom periodu.
_mufljuz_

#21 Re: Alfa, izgubices na njoj... Svabu mozes prodati za iste p

Post by _mufljuz_ »

maks_rs wrote:Mislim da prosječnog BH vozača najviše zanima gubitak vrijednosti između 10-te i 15-te godine starosti. Najpopularnija su auta koja najmanje izgube u ovom periodu.
u tom slucaju Golf JGL 2 Diesel jer on ima 2 i 3 mladosti
Post Reply