Kada je rijec o autima, neke totalno druge vrijednosti mi igraju ulogu pri odabiru, to razmisljanje koliko sam sada dao i koliko cu nekada dobiti/izgubiti kada budem prodavao je negdje na kraju liste, ali bez obzira na to malo su me iznenadili ovi prikupljeni podaci:

Sve cijene su sa pik.ba. Pored Alfe, uzeo sam jos 3 vozila iz klase (Audi A4, BMW 3 i Merc C klasu) i dodao dva WV-a, Passata i njegovo velicanstvo Golf, kao pojmove drzanja cijene (Mondeo je tu da popuni kolonu). Prilikom pretrage sam uzimao iskljucivo dizel motore, i godiste 2008-2008/2003-2003. Svi ostali filteri, kilometraza, oprema, jacina motora itd. nisu dirani.
Vrijednosti (najskuplja, srednja, najjeftinija) su odredjivane na nacin da sam uzimao otprilike recimo 1/4 cjenovne ponude (prije toga poredao po cijeni, i gledao najvece/najmanje/izmedju) pa od tih vrijednosti uzeo srednju, ne obaziruci se previse na ekstreme (npr. najskuplje Alfe 2008, ima jedna 24.000 ili jedna 2007 35.000). Znaci BMW 2008 ima 12 rezultata, 4 najskuplje su 31k, 27.5k, 27k i 25k... srednja vrijednost najskupljih je 26k itd.
Ljubicasti red, predstavlja razlike u cijeni pa je npr. razlika - srednja razlika u cijeni izmedju srednje vrijednosti tog auta za 2008 i 2003 god. ''3 razlike - srednja vrijednost'' je aritmeticka sredina 3 cifre iznad.
U drugom dijelu tabele sam stavio i razlike u cijeni u odnosu 2008 najskuplja-2003 srednja/2008 srednja-2003 najjeftinija, tako da se vidi i razlika ako auto nakon 5 godina, sto zbog kilometraze, sto zbog opsteg stanja ne bude spadalo u isti cjenovni rang za to godiste.
Rezultati...
Koliko je ovo mjerodavno, ostavljam za diskusiju. Za neka godista/modele je bio veci/manji uzorak vozila, tako da i to moze igrati ulogu u vjerodostojnosti podataka. I uz neka odstupanja, ova tabela moze biti od koristi za bilo koja godista (samo da je razlika 5 godina), bar ove razlike.
Pitanje - sta mislite koliko ce ovo biti mjerodavno 2020, kada sadasnja 2008 dodju na mjesta 2003, a na 2008 dodje 2014? Kolika ce tada biti vrijednost 6, odnosno 11 godina starog auta i razlika u cijeni?
P.S. Sve sugestije dobrodosle, cilj je da se dobije sto realnija slika, iako mozda na prvu ne zvucim tako.
P.S.2 Ako ikako moze, da ova tema bude iskljucivo o cijenama polovnih auta, sada i nekad poslije/prije. Za sve ostalo, ima toliko drugih tema.