Alfa Clone 166 & 169
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Alfa Clone 166 & 169
Novi broj Auto Trenda ponovo donosi interesantne novosti iz svijeta automobilizma . Nova Alfa 169 biti ce izgradena na Chryslerovoj LX platformi i koristiti ce slicnu ili istu arhitekturu kao Chrysler 300C. Da stvar bude jos interesantnija nova Alfa 169 ce od benzinskih motora ponovo koristiti Chryslerove V6 masine dok ce nesto manja Alfa 166 koristiti GM-u 3.0 ,V6 masine kao osnovni benzinski agregat. Nova Alfa 169 ce najvjerovatije po prvi put sici sa proizvodne linije u Chryslerovoj fabrici u Ontariu a ocekuje se u prodaji 2011 godine. Sve ovo i ne bi bilo posebno interesantno , imajucu u vidu globalni karakter auto-industrije, da sam Chrysler , pa i GM nisu dogurali do bankropta proizvodeci slicna vozila da bih sada Fiat htio ta ista vozila "prepakirati " te prodavati pod Alfa Insigniom. Ako je i od Fiata previse je. Takoder treba naglasiti da se ista LX , LY platforma po prvi put pojavila u Mercedesima E klase (320) da bi ju Daimler ukinuo jos davne 1998 . Ova ista platforma ovdje i ne zavrsava svoj "rok trajanja" nego dozivljava svojevrsnu reinkarnaciju preko okeana i to u najmanje 4 Chryslerova vozila : 300C , Charger , Challinger , Magnum sa izgledima da se nastavi ugradivati i u novim Alfinim vozilicama. Ovo je naravno najbolji kompliment Mercedesu te prilog tvrdnji da je Njemacka tehnologija decenijama ispred Talijanske a sudeci da Talijani grade svoje nove vozilice na komponentama Americkih firmi tek izaslih iz stecaja Talijanska auto-industrije nije puno odmakla od americke. Cinjenica je naravno da su talijani majstori za ambalazu te ce najvjerovatnije upakirati Chryslerove platforme i GM-ove masine tako da ih niti bivsi vozaci Impale i Magnuma nece niti poznati. I posljednja informacija odnosi se na Daimlerove motore i tehnologiju koju ugovorom o razmjenu ili bolje receno posudivanju tehnologije Chrysler dobiva od Daimlera a imajuci u vidu da Fiat ima udio u Chrysleru (kojega je usput receno dobio bez novaca ) sada naci u novim Fiatovim vozilima. Sve ovo naravno previse ne zabrinjava Njemce koji su okrenuti kreiranju novih tehnologija i nisu previse zabrinuti cinjenicom da se Fiat i Chrysler okoristavaju po Daimlerovim standardima zastarjelom tehnologijom.
- johntra
#2 Re: Alfa Clone 166 & 169
ne znam otkud ti tolika mržnja prema Italijanima, ali samo da ti kažem da od pisanja Autotrenda nema ništa...prvo, AR tj. FIAT razvija svoj novi V6, koji će se prvo najvjerovatnije pojaviti u dizelskoj varijanti, pa zatim i u benzinskoj...169 će imati platformu stražnjeg pogona, ali čisto sumnjam da će se pojaviti u staroj verziji E klase...iako bude takva , sa tom šasijom će zajedničko imati samo okvir...jer Alfisti nikako ne bi vise halalili upotrebu tuđih motora i platformi u AR modelima...
druga stvar, Marchionne je fino rekao da se samo savezima i partnerstvima može prebroditi kriza...kupovina tj. partnerstvo sa Chryslerom će imati samo pozitivan efekt, a još će ubrzati povratak FIAT grupe u SAD...jednim udarcem, dvije muhe...da ne spominjem koliko će taj isti Chrysler dobiti od FIatove tehnologije malih, dizelskih motora, te od manjih platformi...
treća stvar, FIAT je ubjedljivo među prvima u Evropi po izbacivanju novih tehnologija, tako da ta priča o gledanju švabama u leđa nikako ne pije vodu...sjetimo se samo JTD motora, malih turbobenzinaca, Multiair tehnologije....znam samo da se taj isti Mercedes obratio Fiatu za razvoj novih platformi B i A klase, koje bi zajednički dijelili...
druga stvar, Marchionne je fino rekao da se samo savezima i partnerstvima može prebroditi kriza...kupovina tj. partnerstvo sa Chryslerom će imati samo pozitivan efekt, a još će ubrzati povratak FIAT grupe u SAD...jednim udarcem, dvije muhe...da ne spominjem koliko će taj isti Chrysler dobiti od FIatove tehnologije malih, dizelskih motora, te od manjih platformi...
treća stvar, FIAT je ubjedljivo među prvima u Evropi po izbacivanju novih tehnologija, tako da ta priča o gledanju švabama u leđa nikako ne pije vodu...sjetimo se samo JTD motora, malih turbobenzinaca, Multiair tehnologije....znam samo da se taj isti Mercedes obratio Fiatu za razvoj novih platformi B i A klase, koje bi zajednički dijelili...
-
whow
#3 Re: Alfa Clone 166 & 169
Naprotiv , ja sam oduvjek bio postivalac Alfinih vozilica i upravo stoga sam strahovito razocaran ovakvom podvalom. Ako bas ne vjerujes mogu skenirati text iz Motor Trenda i postaviti ako ce te to razuvjeriti. Alfa , kao niti Fiat trenutno nemaju RWD ( zadnja vuca) platformu i stoga ce koristiti Chryslerovu LY platformu koja ce biti suzena i skracena jer ce ova ista Alfa proizvedena u Brempton, Ontario biti prodavana diljem svijeta . Znaci provjeren podatak , nova Alfa 169 ce imati skracenu Chryslerovu staru LY platformu . Alfa 169 je nasljednik Alfe 166 koja i trenutno ima GM ovu 3.2 high output masinu s tim da ce nova masina za Alfu 169 dolaziti od Chryslera sto znaci da ce u opciji biti nove masine za Chrysler 300 C ili neke od motora koje Chrysler preuzima od Daimlera . Dakle vise manje Alfa 169 ce biti Chrysler clone svidjelo se to tebi ili ne.johntra wrote:ne znam otkud ti tolika mržnja prema Italijanima, ali samo da ti kažem da od pisanja Autotrenda nema ništa...prvo, AR tj. FIAT razvija svoj novi V6, koji će se prvo najvjerovatnije pojaviti u dizelskoj varijanti, pa zatim i u benzinskoj...169 će imati platformu stražnjeg pogona, ali čisto sumnjam da će se pojaviti u staroj verziji E klase...iako bude takva , sa tom šasijom će zajedničko imati samo okvir...jer Alfisti nikako ne bi vise halalili upotrebu tuđih motora i platformi u AR modelima...
-
jefferson
#4 Re: Alfa Clone 166 & 169
Veću količinu gluposti u manje riječi nikad nepročita!Alfa 169 je nasljednik Alfe 166 koja i trenutno ima GM ovu 3.2 high output masinu s tim da ce nova masina za Alfu 169 dolaziti od Chryslera sto znaci da ce u opciji biti nove masine za Chrysler 300 C ili neke od motora koje Chrysler preuzima od Daimlera . Dakle vise manje Alfa 169 ce biti Chrysler clone svidjelo se to tebi ili ne.
Alfa 166 3.2 V6 ima GM-ov motor?? Whow drži se kanade boga ti!
3.2 V6 Alfa: Promjer klipa 93mm, hod klipa 78.mm
3.2 GM: Promjer klipa: 87.5mm, Hod Klipa: 88mm.
-
whow
#5 Re: Alfa Clone 166 & 169
@ jEFFERSON
" THE 166 USES A 3.2 LITER VERSION OF GENERAL MOTOR S 3.0 /3.6 LITER " HIGH -FEATURE" V6 " - MIKE CONOR . NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE. DAKLE KAO STO SAM I NAPISAO MASINA JE OD GM I NIJE NIKAKVA GLUPOST , GLUPOST JE TO STO OVAKO NASTUPAS PRIJE NEGO STO PROVJERIS INFORMACIJE . DAKLE TO TEHNOLOSKO CUDO OD ALFE POSUDUJE MOTORE OD OMRZENOG GM-A A DA STVAR BUDE GORA NOVA ALFA 169 CE BITI 100% SJEVERNO AMERICKI PROIZVOD
: PLATFORMA CHRYSLER , MOTOR CHRYSLER , MADE IN CANADA . TAKO DA SLJEDECI PUT KAD SJEDNETE U U ALFU MOZETE RECI DA STE VOZILI CHRYSLERA .
" THE 166 USES A 3.2 LITER VERSION OF GENERAL MOTOR S 3.0 /3.6 LITER " HIGH -FEATURE" V6 " - MIKE CONOR . NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE. DAKLE KAO STO SAM I NAPISAO MASINA JE OD GM I NIJE NIKAKVA GLUPOST , GLUPOST JE TO STO OVAKO NASTUPAS PRIJE NEGO STO PROVJERIS INFORMACIJE . DAKLE TO TEHNOLOSKO CUDO OD ALFE POSUDUJE MOTORE OD OMRZENOG GM-A A DA STVAR BUDE GORA NOVA ALFA 169 CE BITI 100% SJEVERNO AMERICKI PROIZVOD
- Bullet Tooth Tony
#6 Re: Alfa Clone 166 & 169
Ako ti nije problem da napises ko je to...jel u rangu Prof. Dr.-Ing. Mario Theissen-a,ako nije zasto je njegova izjava toliko bitna, i upade mi u oko nesto sto si rekao kao "Alfa nema RWD" nesto tako,koji je onda pogon kod 8C ?NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE.
P.S - Iskljuci CAPS LOCK ako zelis da diskutujemo dalje
-
whow
#7 Re: Alfa Clone 166 & 169
Evo direktno iz Wikipidia , nadam se da je izvor dovoljno prihvatljiv "The engine was replaced in the 159 and Brera by a new 3.2 L V6 unit combining a General Motors-designed engine block with Alfa Romeo cylinder heads and induction " Dakle masina je GM ova a Talijani su je doradili kao sto to uglavnom i rade. Dalje , ova ista Alfa 169 se trebala pojaviti jos ove godine ali Alfa nije imala RWD platformu . Nakon sto su 2007 propali pregovori sa Daimlerom zbog " razlicitih stavova" , Fiat je shvatio da nece dobiti novu RWD platformu od Daimlera i okrenuo se Daimlerovom nekadasnjem partneru Chrysleru od koga ce dobiti RWD platforme od stare , sada vec dvije generacije stare E klase koja se ugraduje u Chryslera 300 , Chargera , Magnuma , Chellengera a kako je Chrysler krenuo izgleda da ce ovu platformu ugradivati i na svako drugo voziloBeg_Babic wrote:Ako ti nije problem da napises ko je to...jel u rangu Prof. Dr.-Ing. Mario Theissen-a,ako nije zasto je njegova izjava toliko bitna, i upade mi u oko nesto sto si rekao kao "Alfa nema RWD" nesto tako,koji je onda pogon kod 8C ?NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE.
P.S - Iskljuci CAPS LOCK ako zelis da diskutujemo dalje![]()
-
whow
#8 Re: Alfa Clone 166 & 169
Evo direktno iz Wikipidia , nadam se da je izvor dovoljno prihvatljiv "The engine was replaced in the 159 and Brera by a new 3.2 L V6 unit combining a General Motors-designed engine block with Alfa Romeo cylinder heads and induction " Dakle masina je GM ova a Talijani su je doradili kao sto to uglavnom i rade. Dalje , ova ista Alfa 169 se trebala pojaviti jos ove godine ali Alfa nije imala RWD platformu . Nakon sto su 2007 propali pregovori sa Daimlerom zbog " razlicitih stavova" , Fiat je shvatio da nece dobiti novu RWD platformu od Daimlera i okrenuo se Daimlerovom nekadasnjem partneru Chrysleru od koga ce dobiti RWD platforme od stare , sada vec dvije generacije stare E klase koja se ugraduje u Chryslera 300 , Chargera , Magnuma , Chellengera a kako je Chrysler krenuo izgleda da ce ovu platformu ugradivati i na svako drugo voziloBeg_Babic wrote:Ako ti nije problem da napises ko je to...jel u rangu Prof. Dr.-Ing. Mario Theissen-a,ako nije zasto je njegova izjava toliko bitna, i upade mi u oko nesto sto si rekao kao "Alfa nema RWD" nesto tako,koji je onda pogon kod 8C ?NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE.
-
jefferson
#9 Re: Alfa Clone 166 & 169
3.2 ltr motor u alfa romeu je stari motor sa alfinih polica! Opet pogledaj promjer i hod klipa pa ćeš vidjeti koja je razlika!whow wrote:@ jEFFERSON
" THE 166 USES A 3.2 LITER VERSION OF GENERAL MOTOR S 3.0 /3.6 LITER " HIGH -FEATURE" V6 " - MIKE CONOR . NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE. DAKLE KAO STO SAM I NAPISAO MASINA JE OD GM I NIJE NIKAKVA GLUPOST , GLUPOST JE TO STO OVAKO NASTUPAS PRIJE NEGO STO PROVJERIS INFORMACIJE . DAKLE TO TEHNOLOSKO CUDO OD ALFE POSUDUJE MOTORE OD OMRZENOG GM-A A DA STVAR BUDE GORA NOVA ALFA 169 CE BITI 100% SJEVERNO AMERICKI PROIZVOD![]()
: PLATFORMA CHRYSLER , MOTOR CHRYSLER , MADE IN CANADA . TAKO DA SLJEDECI PUT KAD SJEDNETE U U ALFU MOZETE RECI DA STE VOZILI CHRYSLERA .
Drugo, 3.6 ltr motor koji se koristi u američkim autima, kao i italijanskim je ZAJEDNIČKI produkt Fiata i GM-a, s tim da je GM još dobio i JTD motore za Opel. Pa kad su italijani skontali da tu puno gube a GM itekako puno dobiva, s obzirom da su JTD motori uvijek bili u tehnološkom vrhu odustali su od daljnje saradnje!
I ne znam ko je taj tip i što bi on nešto znao više od nas, jer za razliku od njega ja sam vozio Alfu 166 3.2V6 a za tvoju informaciju Chrysler nema svoju platformu nego platformu Daimlera, motor alfa neće koristiti jer za razliku od Chryslera Alfa se bavi inovacijama, doduše, možda za američko tržište ubace neki bezze motor koji tebi mogu prodat, ali u evropi na to možeš zaboraviti!
-
jefferson
#10 Re: Alfa Clone 166 & 169
Možda bi mogao malo manje po wikipediji čaprkati a malo više originalnu literaturu koristiti pa će ti neke stvari više biti jasne!whow wrote:Evo direktno iz Wikipidia , nadam se da je izvor dovoljno prihvatljiv "The engine was replaced in the 159 and Brera by a new 3.2 L V6 unit combining a General Motors-designed engine block with Alfa Romeo cylinder heads and induction " Dakle masina je GM ova a Talijani su je doradili kao sto to uglavnom i rade. Dalje , ova ista Alfa 169 se trebala pojaviti jos ove godine ali Alfa nije imala RWD platformu . Nakon sto su 2007 propali pregovori sa Daimlerom zbog " razlicitih stavova" , Fiat je shvatio da nece dobiti novu RWD platformu od Daimlera i okrenuo se Daimlerovom nekadasnjem partneru Chrysleru od koga ce dobiti RWD platforme od stare , sada vec dvije generacije stare E klase koja se ugraduje u Chryslera 300 , Chargera , Magnuma , Chellengera a kako je Chrysler krenuo izgleda da ce ovu platformu ugradivati i na svako drugo voziloBeg_Babic wrote:Ako ti nije problem da napises ko je to...jel u rangu Prof. Dr.-Ing. Mario Theissen-a,ako nije zasto je njegova izjava toliko bitna, i upade mi u oko nesto sto si rekao kao "Alfa nema RWD" nesto tako,koji je onda pogon kod 8C ?NAPISAO I POTPISAO COVJEK KOJI O AUTOMOBILIZMU ZNA PUNO VISE OD TEBE I MENE.
. Posto je Fiat dobio znacajan udio u Chrysleru i time pristup Chryslerovim tehnologijama ( i vice versa) samim tim Fiat dobiva i pristup novim Daimlerovim masinama koje po Daimler - Chryslerovom ugovoru a tehnickoj pomoci Njemacka kompanija prosljeduje Amerikancima a samim tim sada i Italijanima tako da je moguce da se i neka od najnovijih daimlerovih masina made u novoj alfi 169. Ovo ce vjerovatno biti slucaj sa dizel agregatom dok ce novi benzinski agregat za alfu 169 najvjerovatnije doci od nove masine ze Chryslera 300 C. Da ce alfa 169 biti Chryslerov clone najbolje potvrduje cinjenica da ce se proizvoditi na istoj traci sa koje silazi Chrysler 300C. Imajuci u vidu globalni karakter auto industrije te cinjenicu da je 300C u biti mehanicki bolje auto od Alfe 166 onda je ovo pozitivan pomak za alfu ali i razocaranje za sve one koji se zaklinju u Alfinu posebnost i italijansku specificnost . Po mom misljenju deal sa Chryslerom je do sada Fiatov najbolji potez jer je baz iti jednoga centa dobio citavu prodajnu mrezu na americkom kontinentu te pristup tehnologijama koje nisu imali a za uzvrat Fiat ce Chrysleru ustupiti pristup svojoj dizel tehnologiji kao i FWD platforme za male vozilice kakva je Linea koja ce se 211 godine pojaviti na Americkom trzistu . Ilustracije radi Daimler je prije samo desetak godina kupio vecinski udio u Chrysleru za tada famoznih 90 milijardi dollara da bih istu companiju nakon vise godina poslovanja sa gubitcima prodao LCC grupi za svega nekoliko milijardi sa obavezom da u sljedecih desetak godina pomaze Chrysleru na razvoju / pristupu novim tehnologijama . Sto ce od svega ovoga izaci vidjet ce se u narednom prozvodnom ciklusu kada se automobili nastali iz ove unije pojave na trzistu . A koliko je Fiat "pouzdana" kompanija najbolje svjedoce i napori Njemacke vlade i kancelarke Angele Markl da ne prepuste Opel Talijanima nego da nadu drugoga kupca ( Magna ) , pa cak i kada se radi o Rusima ( VAZ grupa) .
Alfa koristiti tuđe dizel mašine pored svojih JTD dragulja????
Ja konto ti stvarno misliš da si ozbiljan ali sam sad shvatio da se zajebavaš!
- johntra
#11 Re: Alfa Clone 166 & 169
nisam bio tu i vidim zakuhalo se...
prvo, 3,2 V6 novije generacije posjeduje samo blok motora od GM-a...ostalo je sve AR...jedan od razloga težine 159 i Brere...nažalost...
drugo, Chrysler razvija svoj novi V6, koji će sigurno biti jedan od najboljih na tržištu...
treće, već napisao, ali AR tj FIAT razvija svoj novi V6...
četvrto, FIAT je jako ozbiljna kompanija sa odličnim potencijalom...to dokazuje kupovina Chrylsera, novi deal sa kinezima o proizvodnji auta u Kini, kupovina Bertone divizije za proizvodnju automobila...
Opel tj. Merkel ne želi FIAT jer je Marchionne rekao istinu...a ona glasi, da bi Opel poslovao sa profitom, mora otpustiti minimum 5.000 radnika...zato su se debele švabe prepale FIAT-a...uostalom, istu stvar će uraditi i Magna ili Rusi, kada dođu u posjed Opela...još da naglasim, FIAT nije ispao iz utrke za kupovinu....
prvo, 3,2 V6 novije generacije posjeduje samo blok motora od GM-a...ostalo je sve AR...jedan od razloga težine 159 i Brere...nažalost...
drugo, Chrysler razvija svoj novi V6, koji će sigurno biti jedan od najboljih na tržištu...
treće, već napisao, ali AR tj FIAT razvija svoj novi V6...
četvrto, FIAT je jako ozbiljna kompanija sa odličnim potencijalom...to dokazuje kupovina Chrylsera, novi deal sa kinezima o proizvodnji auta u Kini, kupovina Bertone divizije za proizvodnju automobila...
Opel tj. Merkel ne želi FIAT jer je Marchionne rekao istinu...a ona glasi, da bi Opel poslovao sa profitom, mora otpustiti minimum 5.000 radnika...zato su se debele švabe prepale FIAT-a...uostalom, istu stvar će uraditi i Magna ili Rusi, kada dođu u posjed Opela...još da naglasim, FIAT nije ispao iz utrke za kupovinu....
- Bullet Tooth Tony
#12 Re: Alfa Clone 166 & 169
eno hoce i u Vipera novog da stave V10 ferrarijev ,vjerovatno kao pokusni kunic....ja sam po statusu automobilizma zakleti svabo ali sto je JTD dobra masina
1.9 JTD jede VW-a za uzinu

-
whow
#13 Re: Alfa Clone 166 & 169
Daj ba malo rucna
. Na stranu sve Fiatove mahinacije, malverzacije i takozvana "partnerstva" kroz koja Fiat jedino potvrduje svoju usku zabarsku politiku koje se moze kratko sazeti u frazu "take money and run -uzmi novce i bjezi". Partnerstvo sa GM je zavrseno tako da su italijani nasli "rupu u ugovoru" i prekinuli suradnju nakon sto je GM ulozio nekoliko milijardi eura u ovaj enterprajz . Naravno kada su ljudi iz Fiata shvatili da bih i GM iz ovakve suradnje mogao da ostvari odredene dobiti odmah su "kapitulirali" kako to uvjek i cine i prekinuli dalju suradnju. Dalje, Alfin dragulj 169 ce biti postavljen na platformi staroj vise od jednu deceniju , toliko o Fiatovoj tehnoloskoj inovaviji. Da Chryslerova LY platforma jeste od Daimlera i to sam valjda 10 puta ponovio i neznam zasto sada neki likovi nalaze za shodno da mi tu cinjenicu prezentiraju
contra argument. Cinjenica je takoder da je ova LY platforma starija od Isusovog magareta i da ju je Daimler vec odavno izbacio iz proizvodnje sto jasno govori o tehnoloskoj superiornosti Njemaca u odnosu ne zabare. Dalje, Alfa 169 ce biti globalno auto sto ce reci "one size fits all " i nece biti nista od tog specijalnog europskog flera koji nije nista nego balon od sapunice ako se zna da su vecina automobila napravljenih za americko trziste u stvari puno bolje opremljena nego ona za ostatak svijeta. Tocno je da Chrysler "razvija" novi V6 motor koji ce nova alfa moci usvojiti u Alfu 169 . Naravno imajuci u vidu da je Chryslerov aktualni 3.5 -V6 -250 ks u biti dobra kopija 3.2 V6 masine iz stare Acura 2003 moze se ocekivati da Chrysler na slican nacin razvije i novu V6 masinu
sto u svakom slucaju bolja ideja nego da razvija "svoju" makinu. Fiat ce takoder imati pristup svim Daimlerovim motorima koje Daimler ustupi Chrysleru. Neko je spomenuo da je Fiat kupio Chryslera , ovakva tvrdnja u potpunosti sazima nivo razumjevanja kretanja u auto industriji. Fiat je postao Chryslerov partner koji ima udio u kompaniji. Obzirom da je Chrysler u stecaju i da se njegova trenutna imovina procjenjuje manje od njegovih dugova citav je ugovor odraden tako da se Fiat obavezao da ce u razmjenu za mislim 30% dionica dati Chrysleru pristup svojim tehnologijama. Trik je u tome sto se ugovorom Fiat izvukao od bilo kakve odgovornosti prema Chryslerovim potrazivacima tako da je u biti Fiat dobio , pristup Americkom marketu , ogroman broj dealerships diljem Amerike kroz koje ce plasirati svoje zabarske barake. Pristup nekim tehnologijama koje do sada nije imao ( platforme sa zadnjom vucom , velike V6 masine itd) Chrysler je dobio puno manje obzirom da Fiatovi dizel motori jos uvijek nisu spremni za Americko trziste zbog nezadovoljavajucih standarda izduvnih gasova
. Tek 2011 godina ce donijeti prve plodove ove suradnje za Chrysler kada se pojavljuje Linea koje ce zamjeniti Dodge Caliber u C segmentu . Mislim da se ovim brakom Chryslera i Fiata samo produzuje neizbjezno a to je Chryslerov konacan krah ali vrijeme ce pokazati. I sto na kraju reci o Fiatu kompaniju ciji pokojni vlasnik sakriva milijarde eura u Svicarskim bankama , eto to je Fiat . Opel ce se brzo vratiti gdje je i bio , ne treba zaboraviti da je taj isti Fiat nekoliko puta spasavan iz stecaja od strane Italijanske vlade , mozda je stoga Obama i natjerao Chrysler da potpise ugovor sa Fiatom jer ko zna vise o stecaju od Mr. Stecaj tj Fiata.
-
jefferson
#14 Re: Alfa Clone 166 & 169
A whow sšta misliš o ideji da nekad sjedneš za volan Alfe, čisto da vidiš kako je?
-
whow
#15 Re: Alfa Clone 166 & 169
Pa naravno ti znas sve , sta je ko vozio , sta ce voziti , ti si jednostavno vidovit . Recu ti samo toliko da sam se u alfi - romeo vozio jos daleke 76 kada se ti vjerovatno nisi niti rodio . Takoder sam se nagurao alfe 146 , 87 godiste koja je imala 400 000 kilometara ne trecem motoru i koju smo svakih mjesec vozili u Breganu ne popravak jer se kod Alfi kada omatore uvjek nesto novo kvari , za razliku od njemaca koji starost podnose sa puno manje intervencija nago sto je to slucaj kod Alfe.Ono sto se tice dizajna tu stavrno nemam nikakvih prigovora stavrno prva liga a mozda ce sada uz Chryslerovu pomoc i strucnost Canadskih radnika i mehanika kao i kvaliteta malo popraviti. Svi znamo kakvi su zabari radnici stoga ohrabruje podatak da ce se Alfa 169 proizvoditi u Canadi.jefferson wrote:A whow sšta misliš o ideji da nekad sjedneš za volan Alfe, čisto da vidiš kako je?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#16 Re: Alfa Clone 166 & 169
Što ti bolan treba da se provaljuješ bezveze?whow wrote:Pa naravno ti znas sve , sta je ko vozio , sta ce voziti , ti si jednostavno vidovit . Recu ti samo toliko da sam se u alfi - romeo vozio jos daleke 76 kada se ti vjerovatno nisi niti rodio . Takoder sam se nagurao alfe 146 , 87 godiste koja je imala 400 000 kilometara ne trecem motoru i koju smo svakih mjesec vozili u Breganu ne popravak jer se kod Alfi kada omatore uvjek nesto novo kvari , za razliku od njemaca koji starost podnose sa puno manje intervencija nago sto je to slucaj kod Alfe.Ono sto se tice dizajna tu stavrno nemam nikakvih prigovora stavrno prva liga a mozda ce sada uz Chryslerovu pomoc i strucnost Canadskih radnika i mehanika kao i kvaliteta malo popraviti. Svi znamo kakvi su zabari radnici stoga ohrabruje podatak da ce se Alfa 169 proizvoditi u Canadi.jefferson wrote:A whow sšta misliš o ideji da nekad sjedneš za volan Alfe, čisto da vidiš kako je?
Alfa 146 nije bila ni fetus te 87 god. Svako auto kad omatori se kvari, samo kad se nijemac vozi to je teže priznati da si se zajebo jer ga i voziš zbog tobožnje superiornosti!
Chryslerova i uopšte američka mehanika i završna obrada su i inače u svijetu po superlativima poznate toliko da su u govnima do guše. Kvaliteta šta ćeš!
Ne provaljuj se živ bio i skini kapu do poda kad Alfu spominješ. Dok su Alfe još u šezdesetim imale dvostruke bregaste u glavi motora, disk kočnice na svim točkovima, mjenjače sa 5 brzina, Mercedes je početkom 90-ih u u 190-ki za petu brzinu tražio nadoplatu!
Raspitaj se ko je prvi na tržište izašao sa common rail dizelima, robotizovanim mjenjačem u velikoserijskom autu. Pročitaj malo o novim generacijama malih turbobenzinskih agregata Fiatovog koncerna, multiair tehnologiji itd.
Spominješ tu nekakve velike V6 mrcine i samim tim se vidi koliko si upoznat sa modernim trendovima u autondustriji. Ukucaj u guglo downsizing! Uskoro Fiat izlazi na tržište sa dvocilindarskim turbobenzincima od 900 ccm! Mala zapremina, ali velika snaga...
No valjda će morati da idu po pamet u Chrysler, firmu poznatu po utjerivanju novih pravaca u modernoj autoindustriji
Ma ne znam što uopšte trošim vrijeme na gomilu gluposti...
-
whow
#17 Re: Alfa Clone 166 & 169
Romeo 80 wrote:Što ti bolan treba da se provaljuješ bezveze?whow wrote:Pa naravno ti znas sve , sta je ko vozio , sta ce voziti , ti si jednostavno vidovit . Recu ti samo toliko da sam se u alfi - romeo vozio jos daleke 76 kada se ti vjerovatno nisi niti rodio . Takoder sam se nagurao alfe 146 , 87 godiste koja je imala 400 000 kilometara ne trecem motoru i koju smo svakih mjesec vozili u Breganu ne popravak jer se kod Alfi kada omatore uvjek nesto novo kvari , za razliku od njemaca koji starost podnose sa puno manje intervencija nago sto je to slucaj kod Alfe.Ono sto se tice dizajna tu stavrno nemam nikakvih prigovora stavrno prva liga a mozda ce sada uz Chryslerovu pomoc i strucnost Canadskih radnika i mehanika kao i kvaliteta malo popraviti. Svi znamo kakvi su zabari radnici stoga ohrabruje podatak da ce se Alfa 169 proizvoditi u Canadi.jefferson wrote:A whow sšta misliš o ideji da nekad sjedneš za volan Alfe, čisto da vidiš kako je?Osobina pametnih ljudi je da se ne miješaju u nešto u što se ne razumiju...
Alfa 146 nije bila ni fetus te 87 god. Svako auto kad omatori se kvari, samo kad se nijemac vozi to je teže priznati da si se zajebo jer ga i voziš zbog tobožnje superiornosti!
Chryslerova i uopšte američka mehanika i završna obrada su i inače u svijetu po superlativima poznate toliko da su u govnima do guše. Kvaliteta šta ćeš!![]()
Ne provaljuj se živ bio i skini kapu do poda kad Alfu spominješ. Dok su Alfe još u šezdesetim imale dvostruke bregaste u glavi motora, disk kočnice na svim točkovima, mjenjače sa 5 brzina, Mercedes je početkom 90-ih u u 190-ki za petu brzinu tražio nadoplatu!Toliko o superiornosti...
Raspitaj se ko je prvi na tržište izašao sa common rail dizelima, robotizovanim mjenjačem u velikoserijskom autu. Pročitaj malo o novim generacijama malih turbobenzinskih agregata Fiatovog koncerna, multiair tehnologiji itd.
Spominješ tu nekakve velike V6 mrcine i samim tim se vidi koliko si upoznat sa modernim trendovima u autondustriji. Ukucaj u guglo downsizing! Uskoro Fiat izlazi na tržište sa dvocilindarskim turbobenzincima od 900 ccm! Mala zapremina, ali velika snaga...
No valjda će morati da idu po pamet u Chrysler, firmu poznatu po utjerivanju novih pravaca u modernoj autoindustrijii nadasve "modernim" mastodontima velike zapremine i nikakve snage...O ekologiji da ne pričamo.
koji si ti papak to nije normalo idi u sumu seljacino ???
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#18 Re: Alfa Clone 166 & 169
Covjek ti argumentovano odgovori a tebi ostalo samo da ga vrijedjas??whow wrote:Romeo 80 wrote: Što ti bolan treba da se provaljuješ bezveze?Osobina pametnih ljudi je da se ne miješaju u nešto u što se ne razumiju...
Chryslerova i uopšte američka mehanika i završna obrada su i inače u svijetu po superlativima poznate toliko da su u govnima do guše. Kvaliteta šta ćeš!![]()
Ne provaljuj se živ bio i skini kapu do poda kad Alfu spominješ. Dok su Alfe još u šezdesetim imale dvostruke bregaste u glavi motora, disk kočnice na svim točkovima, mjenjače sa 5 brzina, Mercedes je početkom 90-ih u u 190-ki za petu brzinu tražio nadoplatu!Toliko o superiornosti...
No valjda će morati da idu po pamet u Chrysler, firmu poznatu po utjerivanju novih pravaca u modernoj autoindustrijii nadasve "modernim" mastodontima velike zapremine i nikakve snage...O ekologiji da ne pričamo.
koji si ti papak to nije normalo idi u sumu seljacino ???
Poslat cemo ti Golfa2 u Kanadu ako su ti emocije za domovinom usko povezane sa ovim cudom iz TAS-a
-
jefferson
#19 Re: Alfa Clone 166 & 169
whow wrote:Pa naravno ti znas sve , sta je ko vozio , sta ce voziti , ti si jednostavno vidovit . Recu ti samo toliko da sam se u alfi - romeo vozio jos daleke 76 kada se ti vjerovatno nisi niti rodio . Takoder sam se nagurao alfe 146 , 87 godiste koja je imala 400 000 kilometara ne trecem motoru i koju smo svakih mjesec vozili u Breganu ne popravak jer se kod Alfi kada omatore uvjek nesto novo kvari , za razliku od njemaca koji starost podnose sa puno manje intervencija nago sto je to slucaj kod Alfe.Ono sto se tice dizajna tu stavrno nemam nikakvih prigovora stavrno prva liga a mozda ce sada uz Chryslerovu pomoc i strucnost Canadskih radnika i mehanika kao i kvaliteta malo popraviti. Svi znamo kakvi su zabari radnici stoga ohrabruje podatak da ce se Alfa 169 proizvoditi u Canadi.jefferson wrote:A whow sšta misliš o ideji da nekad sjedneš za volan Alfe, čisto da vidiš kako je?
Ja sam vozio alfu te klase 87 godište, ali se nešto ne sjećam da je bila 146, zvala se trenta tre! Ali toliko o poznavanju Alfe a kamoli o vozačkim iskustvima s istom!
Nego znaš šta bi mogao Chrysler dobiti iz ove kooperacije? Možda skontaju da postoje DOHC mašine, to bi onako za Chrysler bio korak naprijed u pravom smislu!
Dobro ti je neko rekao, ukucaj dowsizing pa ćeš vidjeti trendove u auto industriji. Možda za nekih 20 godina, kada evropljani pređu na neko drugo, alternativno gorivo, Chrysler dobije JTD motore iz Alfe, pa ćeš se imati čemu čuditi
- Bullet Tooth Tony
#20 Re: Alfa Clone 166 & 169
c c c c c dosta te ovdje....koji si ti papak to nije normalo idi u sumu seljacino ???
- johntra
#21 Re: Alfa Clone 166 & 169
whow, šta se nerviraš....sve će to narod pozlatiti...
ja sam rekao da je FIAT kupio Chrylser...iako bez ijednog uloženog centa, iako se još spominju nekakva partnerstva, FIAT je ustvari vlasnik Chrylsera...to će biti obznanjeno kad-tad...
2011. godina je pametno izabrana godina za povratak na tržište SAD...prvo, u toku je kriza i predviđa se njeno slabljenje ili nestanak 2011. godine...drugo, FIAT još mora izvršiti analizu onoga što posjeduje u Chrylseru, a treće, treba im period od dvije godine da se vidi koje će modele plasirati gore...FIAT trenutno ne zadovoljava ekološke standarde SAD, ali šta pričati klocevima sa 5.0 ili 6.0 mašinama, koji iako zadovoljavaju svoje (američke) standarde, predstavljaju najveće zagađivače na svijetu...i opet, na kraju kažem, u razmjeni tehnologija nema ništa loše...tako su nastali neki od najboljih automobila na svijetu...da te podsjetim, pošto si tako veliki poznavalac italijanskih automobila, al u ku..., i stara 164 je razvijana zajedno sa Peugeotom i Saabom...pa si tako imao modele 164, Pug 605 i Saab 9000, koji su osnovi bili isti automobili, ali je svaki od njih imao različite motore...još prije 20 godina su ljudi skontali da se zajedničkim radom smanjuju troškovi, a samo skontajte koliko rezanje troškova znači danas...
ja sam rekao da je FIAT kupio Chrylser...iako bez ijednog uloženog centa, iako se još spominju nekakva partnerstva, FIAT je ustvari vlasnik Chrylsera...to će biti obznanjeno kad-tad...
2011. godina je pametno izabrana godina za povratak na tržište SAD...prvo, u toku je kriza i predviđa se njeno slabljenje ili nestanak 2011. godine...drugo, FIAT još mora izvršiti analizu onoga što posjeduje u Chrylseru, a treće, treba im period od dvije godine da se vidi koje će modele plasirati gore...FIAT trenutno ne zadovoljava ekološke standarde SAD, ali šta pričati klocevima sa 5.0 ili 6.0 mašinama, koji iako zadovoljavaju svoje (američke) standarde, predstavljaju najveće zagađivače na svijetu...i opet, na kraju kažem, u razmjeni tehnologija nema ništa loše...tako su nastali neki od najboljih automobila na svijetu...da te podsjetim, pošto si tako veliki poznavalac italijanskih automobila, al u ku..., i stara 164 je razvijana zajedno sa Peugeotom i Saabom...pa si tako imao modele 164, Pug 605 i Saab 9000, koji su osnovi bili isti automobili, ali je svaki od njih imao različite motore...još prije 20 godina su ljudi skontali da se zajedničkim radom smanjuju troškovi, a samo skontajte koliko rezanje troškova znači danas...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#22 Re: Alfa Clone 166 & 169
Hvala!koji si ti papak to nije normalo idi u sumu seljacino ???
- Bullet Tooth Tony
#23 Re: Alfa Clone 166 & 169
Kao sto neko rece treba Chrylseru pokazati :

HuCHuCu

HuCHuCu
- Bullet Tooth Tony
#24 Re: Alfa Clone 166 & 169
Dupli
Last edited by Bullet Tooth Tony on 15/08/2009 11:03, edited 1 time in total.
- Bullet Tooth Tony
#25 Re: Alfa Clone 166 & 169
trodupli .. #%@ te forum