Alfa 156 kasljuca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sutko
#1 Alfa 156 kasljuca
Vlasnik sam Alfe 156 1.6 16V TS iz 2000 godine i nedavno me je pocela izdavati. Pri kretanju onako malo potesko kao da nece odmah da primi gasa ali kad broj obrtaja naraste nema nikakvih problema ide k'o grom. Ponekad na leru kad radi zna se i ugasiti. Ako je iko od vas imao kakvih bliskih susreta na ovaj nacin za svaku informaciju bih bio zahvalan.
Prihvatam i upozorenja i opasnosti koje mogu da ocekujem tokom mog i "njenog" druzenja kao i slabosti koje bih mogao nekom pravovremenom prevencijom i sprijeciti.
Prihvatam i upozorenja i opasnosti koje mogu da ocekujem tokom mog i "njenog" druzenja kao i slabosti koje bih mogao nekom pravovremenom prevencijom i sprijeciti.
-
The_Flyer2002
kada si mjenjo zupcasti remen???
u mene su bili slicni simptomi kad je moj bio otiso.
ps NE u alfe vec u drugog auta.
-
whow
odmah pa zupcasti, prije ce biti da je mozda filter za gorivo ili nesto slicno. Reci nam da li se ista stvar desava svaki put kada startujes ili samo kada je motor nezagrijan.The_Flyer2002 wrote:kada si mjenjo zupcasti remen???
-
Coco_Marocco
Obzirom da je auto puno elektronike tesko je reci sta je, moguce stvari:
Lambda sonda
Filter benzina (nakupilo se vode u njemu)
Loše gorivo
Poremeceno paljenje zbog lošeg goriva
zračni filter
Mozda neka od svijećica ne fercera kako treba
Zato beže u servis na dijagnostiku i riješi problem, a ovo rekla kazala ne pije vode
P.S. I da skontamo sta je tj da pogodimo nista ti ne mozes zamjeniti, slucajno otkacis zicu koju ne treba i eto ti jos veceg belaja.
Lambda sonda
Filter benzina (nakupilo se vode u njemu)
Loše gorivo
Poremeceno paljenje zbog lošeg goriva
zračni filter
Mozda neka od svijećica ne fercera kako treba
Zato beže u servis na dijagnostiku i riješi problem, a ovo rekla kazala ne pije vode
P.S. I da skontamo sta je tj da pogodimo nista ti ne mozes zamjeniti, slucajno otkacis zicu koju ne treba i eto ti jos veceg belaja.
-
sutko
Prvo da vam se zahvalim na odgovorima, sve se pika!
Sto se tice servisa moj beze ja sam prvo htio da se konsultujem sa meni slicnim smrtnicima pa onda nema druge nego u servis. Pokusao sam da izbjegnem klepanje po usima sto je kod nas obicaj "neznam zasto", a i kako sami rekoste puno elektronike pa cim prikopca obicnu zicu hoce 100 eurica. Sto se tice rada motora sve je uredu kad radi na vecim obrtajima bilo da je zagrijan ili ti nezagrijan samo kad je u leru tad radi neravnomjerno.
Sto se tice servisa moj beze ja sam prvo htio da se konsultujem sa meni slicnim smrtnicima pa onda nema druge nego u servis. Pokusao sam da izbjegnem klepanje po usima sto je kod nas obicaj "neznam zasto", a i kako sami rekoste puno elektronike pa cim prikopca obicnu zicu hoce 100 eurica. Sto se tice rada motora sve je uredu kad radi na vecim obrtajima bilo da je zagrijan ili ti nezagrijan samo kad je u leru tad radi neravnomjerno.
-
memana
Zdravo.
E ovako, provjeri vodove svjecica, svjecice i zazore na njima, to ti je onaj razmak na dnu svjecica izmedju elektroda- ocisti po potrebi sitnim smirgl papirom, provjeri filter goriva-da li je star ili prljav. ovo ti je sve lako bez veceg prljanja ruku.
Zajeb moze biti ako ti je otisao dihtung na onom dijelu gdje se nosac filtera za zrak veze sa glavom motora tj dio gdje se vrsi ubacivanje zraka u motor. Ako je otisao u smjesi ima vise zraka nego je potrebno a posto je dihtug "izgorio" ni elektronika a ni lambda sonda ne mogu da to koriguju.
Jos veci zajeb je ako je lambda sonda ili neki od senzora.
Tada ce dobro da te klepe po usima.
Nadam se da nije ovo i da ces sam rijesiti problem!
SRETNO.
E ovako, provjeri vodove svjecica, svjecice i zazore na njima, to ti je onaj razmak na dnu svjecica izmedju elektroda- ocisti po potrebi sitnim smirgl papirom, provjeri filter goriva-da li je star ili prljav. ovo ti je sve lako bez veceg prljanja ruku.
Zajeb moze biti ako ti je otisao dihtung na onom dijelu gdje se nosac filtera za zrak veze sa glavom motora tj dio gdje se vrsi ubacivanje zraka u motor. Ako je otisao u smjesi ima vise zraka nego je potrebno a posto je dihtug "izgorio" ni elektronika a ni lambda sonda ne mogu da to koriguju.
Jos veci zajeb je ako je lambda sonda ili neki od senzora.
Tada ce dobro da te klepe po usima.
Nadam se da nije ovo i da ces sam rijesiti problem!
SRETNO.
-
The_Flyer2002
samo da reknem da je u mene auto radilo ok na vecim obrtajima (preko 4000) a do tada je bilo mrtvo.whow wrote:odmah pa zupcasti, prije ce biti da je mozda filter za gorivo ili nesto slicno. Reci nam da li se ista stvar desava svaki put kada startujes ili samo kada je motor nezagrijan.The_Flyer2002 wrote:kada si mjenjo zupcasti remen???
kakva ti je potrosnja goriva??
jel se povecala???
-
biciklo
filter protoka zraka kod mene na fiatu ,slični simptomi , opšta slabost auta , jer filter (mala čipćić sa nekom zicom debljine dlake) šalje pogrešne informacije o količini zraka .na srevisu 600 KM , na divljaka 120 Km .sada auto ide ko novo .Sličan problem ima vw .
-
zgembo adislić
Moguće da je do goriva..promjeni filter..nemoj se vozati puno na rezervi i sipaj na OMV-u
-
_Astra_
ne vjerujem da ti ista moze pomoci...ali eto....
meni je na novoj Astri... kad se auto ne pali 5-6 dana i onda kad tek upalis i NABIJES mu gas... kao da mu neko cupa crijevo za benzin - pa VRACA... cas krene cas stane...
nisam previse eXperimentisao...tad sam htio samo "malo" brze krenuti, i eto iznenadilo me to....
To je samo prvih 10-ak sec... i to kad se duze nije palio auto..Naravno, nista se od tog ne bi desilo, da nisam pritisnuo papucicu gasa gotovo do kraja...
NAdam se da je to normalno ( ?)
meni je na novoj Astri... kad se auto ne pali 5-6 dana i onda kad tek upalis i NABIJES mu gas... kao da mu neko cupa crijevo za benzin - pa VRACA... cas krene cas stane...
nisam previse eXperimentisao...tad sam htio samo "malo" brze krenuti, i eto iznenadilo me to....
To je samo prvih 10-ak sec... i to kad se duze nije palio auto..Naravno, nista se od tog ne bi desilo, da nisam pritisnuo papucicu gasa gotovo do kraja...
NAdam se da je to normalno ( ?)
-
Kostolomac
ak ti je alfa 16 v to ti je zbog toga sto je i napravljeno da se vozi na vecem broju obrtaja...osim penzionera i retardiranih koji misle da sa 1500 mogu normalno ic.....zato se tromo vuce....nabij gasa kad startujes pa ces vidit kak leti...i ne spustaj ispod 2500 3000 obrt.
-
larado
ah sto si ti bistar u pm! Pa sta treba da radi kad je negdje u guzvi ili recimo dok ceka na semaforu? Da turira sto vise? Ne mlati gluposti! Tacno je da je auto zuca i da trazi gasa, sa vecim brojem obrtaja se bolje ponasa (osim ako nije zakucan u crvenuKostolomac wrote:ak ti je alfa 16 v to ti je zbog toga sto je i napravljeno da se vozi na vecem broju obrtaja...osim penzionera i retardiranih koji misle da sa 1500 mogu normalno ic.....zato se tromo vuce....nabij gasa kad startujes pa ces vidit kak leti...i ne spustaj ispod 2500 3000 obrt.
Pasha moj solidni, moj ti je savjet : prikopcaj ga na obd2, izbacice ti code i znas gdje si, ovako ima hiljadu pretpostavki od goriva preko vacuuma do svjecica, injectiona itd. Ustedi vrijeme, idi u servis, platices malo vise ali vrijeme je novac tako da si na istom