Alfa 156 dizel

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
soprani

#1 Alfa 156 dizel

Post by soprani »

Jucer se ja vozim na auto putu od zagreba prema nasoj dragoj zemljici sa alfom od roditelja 156 1.9jtd 150 ks...presla je 7500 km...
Sve lijepo,auto vuce odlicno, klima radi isto tako, na 3500 obrtaja vozim nekih 180 km/h i najednom nesto trznu...pogledam u retrovizor ogromna crna dimna zavjesa iza mene...motor izgubi snagu, ja kontam sta je sad...Odjednom me obli vreli znoj kad vidjoh temperaturu rashladne tecnosti-U CRVENOM...
Joj hiljadu mi misli prodje kroz glavu, sta reko uradi od novog auta, taman auto bilo na servisu, promjenjeno ulje Selenia, filteri i ostale stvari...sta reci starom...
Zvao sam odma pomoc i ustanovili su da je turbo punjac otisao u penziju...
Eto pisem vam ovo da znate sta se sve moze desiti novom autu...sreca da je auto pod garancijom...jos ga prave, a zene kao zene, mama i dalje sumnja da sma ja nesto razvalio svojom "manijakalnom voznjom"...
Osim toga ja imam fiata bravo, i stvarno bez obzira na ovaj kvar moram priznati da pored tih coure sportivo kvalitet inace izrade u detaljima nije na nivou njemaca i japanaca...na ovoj alfi prostirka u gepeku je vec ofucana od kofera....
eto vidimo se i uzivajte...
Ma nije djaba Bmw, mercedes i audi skupo auto....
nineac

Post by nineac »

A sta ces!
Kod jednog momka u Zenici je lego motor na Mercedesu S 400 CDI! A drugi sa svojom novom E klasom E 270 CDI za 9 mjeseci bio 57 puta u servisu!
Tako da je sve to relativno, tvornička greška itd! jest da kod merecdea se sve češće dešavaju takve stvari! Izgleda da će opet C klasa morati u servis! A na TUV rang listi Huyndai EWlantra je u pouzdanosti bolje prošla od C 220 CDI, tako da nije baš Alfa 156 nešto iza njih! Znam da raja sve najbolje o njoj govori! Al eto šta ćeš!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ma sigurno da ti nije bilo svejedno, ali eto imas srecu da je to sve u garantnom roku...ja neznam, ali stvarno ti turbo motori nekako meni ne leze...vecina njih predje isto kao i usisni motor ali meni nekako je najdrazi usisni benzinac...jos da oni jaci ne torse onoliko koliko trose...
Kod nas ima problema i sa ovim gorivom, u auto klubu sam vidio kako i sta rade s gorivom...pa kada su izasli rezultati na omv pumpama (valjda u hr) posakrivali autoklubove da raja ne kupuju...Meni je na cistu miru auto od 20kkm izgubilo snagu na auto putu...skroz,gore nego da vozim sdi...nakraju sam skontao da je taj egr ventil, a sve zbog prljave nafte...
btw.Ninaec, mora li se na starom motoru novi punjac razradjivati ili ne treba?
nineac

Post by nineac »

Pa fakat da mora!
Ležajevi turbine trebaju da nalegnu na dosjede!
Sada ima još nešto! Da sam ja vlasnik nove alfe 156 1.9 jtd ili bilo kojeg auta novog, nebi mi palo na pamet da vozim 180 km/h prvih 10.000 km!
Mogu oni u servisu horski pjevati kako se auto razradi za 1.000 km, ali to je sve za malu djecu! Znam da OPEL preporučuje lakšu nogu na gasu prvih 7.500 km, to znači 10.000 km radi svog mira!
Ja kada uzmem polovno auto promjenim svo remenje i prvih 2.000 km lagano, dok neskuzim imal kakvih ispada mašina, grijel se itd!
Opet, nije isključeno i da je servis nešto zajebo! Upadne im šaraf ili tako nešto i eto kuršlusa, ili n ešto ne dotegnu, i poslije kažu: joj nismo ono dotegnuli, a drugi kaže: ma ko ga jebe, ima para :lol:
Zato ja uvijek stojim pored auta kada mi nešto čačkaju, i vazda se sa njima posvađam! Najgore mi je kada kažu, može još to izdržat, ili hajd kod tebe je dobro, da vidiš na ostalim autima!
Kod novog auta treba maksimalan broj obrtaja biti oko 3.000 prvih par hiljada i onda postepeno povećavati, a ono naglo dodavanje gasa, je najgore za nov motor!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Za razradjivanje bi trebalo posebnu temu otvoriti, a pogotovo za hladni start...
Meni za Audi u knjizici pise prvih 1000 km bez punog gasa i ne vise od 3/4 opterecenja.Od 1000 do 1500 postepeno se kazu moze povecavati do maximuma...Tako oni kazu,pa sad...Dok sam bio sa ovim jednim inzinjerom iz Audija, on mi je rekao da je toliko kvalitetnu brusen materijal, da je skoro nepotrebno razradjivati nove motore(pricali smo o testnom 3.0 V6)...Mercedes isto navodi slicno...
Cak su jednom iz mercedesa rekli da auto uopste ne treba zagrijavati prije visokih obrtaja...Znam jednog covjeka kojem se desilo(vjerovatno greskom servisa) da mu je u novom avantu preskocio remen i motor otisao u mirovinu i to za vrijeme lagane voznje...sta znas mozda je to neko i namjerno uradio...a bio je na redovnoj izmjeni ulja!
Je li to 3000 vazi i za benzin i dizel?Posto se benzinci vise vrte...
Kod nas ljudi(pogotovo stari) misle da na autu netreba nista mijenjati...
Moj dedo je bio profesionalni vozac,a i dan danas misli da se moze sa ljetnim gumama po snijegu...
nineac

Post by nineac »

Eh, neznam to su za mene gluposti! Taj inzinjer prica kako je toliko kvalitetean materijal, a u Mercedesu S 400 CDI legne mašina! Ja kada sam to vidio crko sam od smijeha! 55.000 km na autu, auto koštalo na cesti 205.000km, pa ti vidi koliko je kvalitetan materijal!
Znaš kod novih diesela je problematično što imaju izuzetno jake turbo punjače sa extremno visokijm brojem obrtaja! Tu mora sve leći kako treba, i biti užasno kvalitetno ulje!
Ti znaš kakva je u BMW M mašina, pa su ljudi fino stavili one narandžaste podioke na obrtajima koji se gase kako se mašina grije! Nije to džaba!
Nema te tehnike koja može toliko precizno napraviti mašinu da oni ležajevi legnu jedan na drugog kao kada se razradi! Stoga, langzam, bez puno gasa! pogotovo kod diesela zbog turbine (kao i benzinci sa turbom) Važno je takođe naglo da se mašine ne optereti!
motor

Post by motor »

Vec duze vrijeme citam postove na forumu automobili, ali se nisam do sada ukljucivao.., nineac je momak koji fakat dobro poznaje neke stvari.., ali.., dakle postoji ovo "ali" ponekad prica prave gluposti.
Zajednicko za nas je dvojicu, je da obojica volimo automobile i obojica preferiramo Bmw:)
Nineac, masina u S 400 CDI vjerovatno nije "legla", sto ta masina nije dobra, to se jednostavno desava i najboljima, kakav je i Mercedes, razlozi bogom dati... Druga stvar ako je proizvodjac "horski" naveo ne opterecavanje motora prvi 1.000 km, onda je to 1.000 km!
Svaki podatak je hiljadu puta obradjen, prije nego sto je zavrsio u servisnoj knjizi, naravno greske su moguce.., ali ta turbina sigurno nije otisla u penziju zbog njene nerazradjenosti..
Hajd zivili!
nineac

Post by nineac »

Ma nekažem da je otišla zbog nerazrađenosti! Šta se alfi voza JTD i sve funkcioniše kako treba! Ovdje je vjerovatno problem u tvorničkoj gršci ili su nešto u servisu zeznuli! Isto tako i taj mercedes! Legla jedna, li šta ih se voza bez problema?Ta mašina u mercu je bukvalno legla, sasula se! Samo kažem da kada kupiš auto ti trebaš razrađivati kako ti misliš, tj. malo duže, jer što je sigurno sigurno je! To 1.000km je glupost! Nema te mašine koja će se razraditi za to vrijeme! Dosta proizvođača navodi oko 5.000-10.000 km , a ti od 1.000 je malo pretjerano! Eto oni toliko bolji od ostalih! Nemora se ništa značajno desiti ako voziš i nerazrađen motor jako, ali onda vrlo brzo počne ulje trošiti!
Takođe, neki proizvođači navode (OPEL) potrošnja ulja od 7dcl na 1000 km normalna! To je samo zbog garancije!
Vozač je njima samo dobar kupac, a što ti prije sjebeš nešto to njima bolje! Da to oni nežive samo od prodaje novih automobila! A gdje su rezervni djelovi?
To sa turbom je iznimka! ja bi sad da mogu kupio takvu alfu sa tim motorom!
Post Reply