Alfa 156 2.0TS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Stich

#1 Alfa 156 2.0TS

Post by Stich »

Vozdra raja,
evo kontam da kupim 156 2.0, ali mi nekako niko ne zna reci njene prave karakteristike. Vozio sam je i znam da ide, ali ne znam potrosnju, kvarovi, sta cesto ide, a sta ne...itd
Pa eto ako neko ima nekog iskustva nek predlozi, jel bolje 1.6 ili 2.0, koja je potrosnja kod jedne, a koja kod druge. naravno pricamo o normalnoj voznji, bez divljanja...

Hvala
nineac

#2 Re: Alfa 156 2.0TS

Post by nineac »

Stich wrote:Vozdra raja,
evo kontam da kupim 156 2.0, ali mi nekako niko ne zna reci njene prave karakteristike. Vozio sam je i znam da ide, ali ne znam potrosnju, kvarovi, sta cesto ide, a sta ne...itd
Pa eto ako neko ima nekog iskustva nek predlozi, jel bolje 1.6 ili 2.0, koja je potrosnja kod jedne, a koja kod druge. naravno pricamo o normalnoj voznji, bez divljanja...

Hvala
2.0 je ubjedljivo najbolji izbor. Ima najbolji odnos tezine i snage jer 156 nije bas lagano auto. Obrati paznju na varijator faze, svjecice su takodje poskupe jer ih ima 8, naravno posebnih karakteristika. U servisu 90km komad!
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Da, kao što Nineac reče dobar je to motor. Puno bolji nego što je uobičajeno mišljenje o Alfama na ovim prostorima. Praktički jedina slaba tačka tog motora je taj varijator faze koji zna dosta često otići (kvar se manifestuje brundanjem motora na leru i na niskim obrtajima, kao da je dizel u pitanju). Pored toga obrati pažnju na ovjes koji nije baš namijenjen našim uz puno dobre volje da nazovem putevima. Zupčasti remen obavezno mijenjaj ako kupiš auto, bez obzira šta ti prijašnji vlasnik kaže! Inače i više nego solidan auto, samo pazi da kupiš očuvan primjerak jer su Alfe na tome gadne. Voze ih ljudi koji vole sportsku vožnju pa se često odluče za prodaju kada dođe vrijeme za veliki servis. Alfe su karakteristične po tome što ako su pažljivo održavane mogu te služiti jako dobro, pa i bolje od nekih razvikanijih konkurenata ali ako naletiš na izrauban primjerak glava ćete zaboliti! Jednostavno, ta su auta osjetljiva na neadekvatno održavanje. Sretno! :)
ins

Post by ins »

2,0 je definitivno najbolji izbor za 156, a onaj 1,6 je pogibeljno slab.
Potrosnja u gradu sa klimom je 13-14 lit, na otvorenoj cesti uvijek pada ispod 10 bez obzira na nacin voznje.
Sto se odrzavanja tice, zupcasti na 60.000 (cca 550 sa zamjenom mikro remena), svijecice na 100.000 (390 KM), varijator faze nikada nece otici ako ulje drzis blizu maksimuma, na 2/3 ili 3/4 nivoa.
Ovjes je aluminjski, dakle lafete i balans-stange su osjetljiva roba, i traju oko 60-70.000 bosanskoherecgovackih kilometara.
I za kraj: kod nas je jako, jako tesko naci dobar primjerak....
dr.iver

Post by dr.iver »

Gotovo sve je već rečeno, varijator faze, skupe svjećice(ali traju 100.000km), ovjes ne prilagođen za naše cesta(popravak istog je dosta skup)
Ipak, uz pravilno održavanje i brigu o alfi, može poslužiti jako dobro

Alfa 156 2.0 TS 250.000km
Bila je donedavno i jedna sa 305.000km, isto 2.0TS ali je otišla...
Post Reply