Alevije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pure_love

#1 Alevije

Post by pure_love »

Ima li ko da zna vise o ovoj grupaciji? to neka sekta unutar siizma ili nesto trece? iznenadilo me da cine cak 30% turskog stanovnistva..to je ogroman broj :-) gdje u Turskoj se nalaze? da li se radi o kurdima ili turcima?
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Alevije

Post by Bosanac sa dna kace »

pure_love wrote:Ima li ko da zna vise o ovoj grupaciji? to neka sekta unutar siizma ili nesto trece? iznenadilo me da cine cak 30% turskog stanovnistva..to je ogroman broj :-) gdje u Turskoj se nalaze? da li se radi o kurdima ili turcima?
Nastali su iz šiizma i ima ih više ogranaka. Imaš ih koji su kao šiije, imaš ih koji vjeruju u trojstvo Allah, Ali Muhamed, imaš ih koji klanjaju namaze, one koji se ispovijedaju itd....U biti mnoge te grupe i grupice se ne mogu među sobom. Mnogi vole iranske šije, mnogi ne vole itd...
Mislim da je oko nekih 20% stanovništav Turske alevijsko, a ne 30%, i kao što već prije napisah tih 20% nije jedna cjelina već su podijeljeni na grupe i grupice. Osmansko Carstvo nije bilo baš blagonaklono prema alevijama, a kad je nastala Republika bila je skroz tiha po tom pitanju, nije ih ni dirala a niti forsirala, kao što su recimo suniije forsirane.
Danas je situacija drugačija alevije traže da imaju posebnu islamsku zajednicu, da se otvore "džemhane" itd...
Alvije su raznih nacionalnosti, ima ih koji su Kurdi, Zazaze(mješavina Kurda i Jermena), Turkmeni, Turci, Arapi...mislim da ih nema među Lazim i našim Bošnjama..
Recimo grad Kahramanmaraš na istoku Turske je skroz podjeljen na kurdski alevijski, kurdski sunijski, turski sunijski, turski alevijski, i tu niko nikog ne može pa se stalno šoraju....
Arapi alevije su uglavnom Nusajrije, tj, pripadaju ogranku alevija kojem pripada valadajuća kuća u Sirji, i tvrde da nemaju nikakve veze sa ostalim alevijama u Turskoj...
Turska komunistička partija, zapravo ljevica uopšte su imale a i dan danas imaju najveću podršku među alevijama, pogotovo Kurdima.
pure_love

#3 Re: Alevije

Post by pure_love »

Hvala :)

malo sam trazio pa sam pronasao da se uglavnom ne smatraju muslimanima vec zasebnom sektom? a i sijje ih odbacuju navodno.Neke Alevije "alevizam" vide samo kao tradiciju, ili turski nacin islama
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Alevije

pure_love wrote:Hvala :)

malo sam trazio pa sam pronasao da se uglavnom ne smatraju muslimanima vec zasebnom sektom? a i sijje ih odbacuju navodno.Neke Alevije "alevizam" vide samo kao tradiciju, ili turski nacin islama
Da tačno je, mnogi se ne smatraju uopšte muslimanima, neki se smatraju šijama, neki to vide kao tursku tradiciju itd...u biti oni se međusobom ne mogu složit...
necko_sa

#5 Re: Alevije

Post by necko_sa »

Bas se cudim da je ova vec davno otvorena tema u ovom trenutku bacena u zaborav.

Desavanja u Siriji bi je trebala uciniti posjecenijom.

Alevije i njihov stav spram sljedbenicima ehli sunneta vel džemata.

Hajde da malo podgrijemo vec odavno ohladjenu temu. ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Alevije

Post by Truba »

fakat
majke mi oni mi dođu ko bogumili :?
Smajic.smajo

#7 Re: Alevije

Post by Smajic.smajo »

hahaha sega sekte...
svidjaju mi se, ako nista intersantniji su od ovih ol skul muslimana, hehe vole vino i vinovu lozu, imaju onog sto upravlja gromovima, ko grci haman

http://www.essunne.com/SEKTE/ko-su-nusa ... evije.html
asurbanipal

#8 Re: Alevije

Post by asurbanipal »

Postoje stanovite razlike. Imamo Alevije koji su u Turskoj i Alawite ili Nusajrije u Siriji, koji sebe vole nazivati arapskim Alawitima kako bi se jasno izdiferencirali od Alevija u Turskoj kojih ima nekih 15-20 miliona. Alawita ima ukupno oko 3. miliona, od toga 2,1 milion u Siriji, oko 750.000 u Turskoj i oko 120.000 u Libanonu.
Bosanac sa dna kace

#9 Re: Alevije

Smajic.smajo wrote:hahaha sega sekte...
svidjaju mi se, ako nista intersantniji su od ovih ol skul muslimana, hehe vole vino i vinovu lozu, imaju onog sto upravlja gromovima, ko grci haman

takodje vjeruju da zene nemaju dusu, pa tako spada bilo kakva vjerska obaveza s njih, zene su tu samo da bi sluzile muskarce
Bosanac sa dna kace

#10 Re: Alevije

Black swan wrote:fakat
a po cemu ko Bogumili?
jesu bogumili vjerovali u reinkarnaciju?
u sveto trojstvo?
jesu bogumili vjerovali da zene nemaju dusu? :shock: :?
Smajic.smajo

#11 Re: Alevije

Post by Smajic.smajo »

Bosanac sa dna kace wrote:

takodje vjeruju da zene nemaju dusu, pa tako spada bilo kakva vjerska obaveza s njih, zene su tu samo da bi sluzile muskarce
Staje lose u tom :D
Truba

#12 Re: Alevije

Post by Truba »

Black swan wrote:fakat
a po cemu ko Bogumili?
jesu bogumili vjerovali u reinkarnaciju?
u sveto trojstvo?
jesu bogumili vjerovali da zene nemaju dusu? :shock: :?
nisam bukvalno mislio ko bogumili

nego u tom kontekstu odnosa u siriji dođu mi ko bogumili u bosni nekad
imaš strane invazije... 3-4 monoteističke religije i bogumile...
zna se ko nije preživio invaziju
asurbanipal

#13 Re: Alevije

Post by asurbanipal »

Jesu li to c/p Ibn Tejmijje i Halid Tulić ? :D
tesanj

#14 Re: Alevije

Post by tesanj »

Ovo za dusu moglo bi biti istina, osjetio na svojoj kozi. :mrgreen:
Truba

#15 Re: Alevije

Post by Truba »

nemaju dušu
kad prestanu voljeti
:mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Alevije

Black swan wrote:nemaju dušu
kad prestanu voljeti
:mrgreen:
nije, nego Nusajrije tj. arapske alevije vjeruju da zene imaju tijelo, a dusu nikako :-)
Post Reply