Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevonekad

#1 Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajevu

Post by sarajevonekad »

Dragi moji,

znam da već postoji tema Dermatolog/Alergolog,

ali obzirom da godinama patim od proljetne alergije, treba mi neko ko je baš specijalizirao tu oblast ( proljetne alergije) a ne kožne alergije.

Ako znate jednu takvu osobu, tj. liječnika, biću vam zahvalan na svakoj preporuci.

lp

S.
Soniboy

#2 Re: Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajev

Post by Soniboy »

Ne postoje specijalisti za ''proljetne alergije''ili za ''kožne'' alergije. Alergija je uvijek alergija.
Ljudi pogrešno misle da se alergije manifestuju najčešće u vidu dermatoloških reakcija.
Ti vjerovatno imaš alergijske manifestacije tipa konjuktivitisa, rinitisa, kašlja, opstrukcije disanja i sl. i zato smatraš da ti treba neki alergolog koji se ne bavi ''kožnim'' alergijama.

Mada kliničke manifestacije alergija i njihovi simptomi mogu biti potpuno različiti, njihov uzrok i mehanizam nastanka su uvijek isti
Alergologija je u BiH je još uvijek u povojima i ne smatra se baš nekom ''stručnom'' specijalizacijom.
Postupak je uvijek isti: Uraditi obavezno i inhalacione alergene (prick metodom) te tako barem utvrditi glavnog ''krivca'' za proljetne alergije. To su ti najčešće parietaria judaica (crkvina, priljepak), ambrozia, dermatofagoideus i slični iritansi.
I onda zna se: ožeži flixotide, seretide, klaritin i slične kortikosteroide.

Vrijeme je da imunologija koja je dio interne medicine konačno preuzme taj spektar bolesti od ''alergologije'' koja još uvijek praktično stoji u mjestu na saznanjima iz šezdesetih godina.

P.S.
Dobro bi bilo da uradiš neke osnovne imunološke pretrage krvi: gama globuline, imunoglobuline (IgA, IgG, IgM), eozinofile u komori, alergene u krvi i dr. i na taj način se može ustanoviti imunološka podloga tvojih ''proljetnih alergija''. To je maltene rutinska laboratorijska pretraga i radi se u svakom većem domu zdravlja.
sarajevonekad

#3 Re: Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajev

Post by sarajevonekad »

:thumbup:

Ja sam zapravo upravo iz razloga koje si pomenuo u zadnjem pasusu ( ovo: "Vrijeme je da imunologija koja je dio interne medicine konačno preuzme taj spektar bolesti od ''alergologije'' koja još uvijek praktično stoji u mjestu na saznanjima iz šezdesetih godina.") pomislio da je taj korak kod nas već neko napravio, tj. da postoji jedna takva osoba (koja dolazi iz oblasti imunologije i ili interne medicine, jer mi je ta struka nekako logičnije povezana za proljetni pad imuniteta od dermatologije) ali na osnovu ovog što mi kažeš, i dalje je izgleda jedina adresa dermatolog, ako sam dobro shvatio?
(mada znam da i neki pulmolozi rade na alergijama, je li tako?)

s.

Soniboy wrote:Ne postoje specijalisti za ''proljetne alergije''ili za ''kožne'' alergije. Alergija je uvijek alergija.
Ljudi pogrešno misle da se alergije manifestuju najčešće u vidu dermatoloških reakcija.
Ti vjerovatno imaš alergijske manifestacije tipa konjuktivitisa, rinitisa, kašlja, opstrukcije disanja i sl. i zato smatraš da ti treba neki alergolog koji se ne bavi ''kožnim'' alergijama.

Mada kliničke manifestacije alergija i njihovi simptomi mogu biti potpuno različiti, njihov uzrok i mehanizam nastanka su uvijek isti
Alergologija je u BiH je još uvijek u povojima i ne smatra se baš nekom ''stručnom'' specijalizacijom.
Postupak je uvijek isti: Uraditi obavezno i inhalacione alergene (prick metodom) te tako barem utvrditi glavnog ''krivca'' za proljetne alergije. To su ti najčešće parietaria judaica (crkvina, priljepak), ambrozia, dermatofagoideus i slični iritansi.
I onda zna se: ožeži flixotide, seretide, klaritin i slične kortikosteroide.

Vrijeme je da imunologija koja je dio interne medicine konačno preuzme taj spektar bolesti od ''alergologije'' koja još uvijek praktično stoji u mjestu na saznanjima iz šezdesetih godina.

P.S.
Dobro bi bilo da uradiš neke osnovne imunološke pretrage krvi: gama globuline, imunoglobuline (IgA, IgG, IgM), eozinofile u komori, alergene u krvi i dr. i na taj način se može ustanoviti imunološka podloga tvojih ''proljetnih alergija''. To je maltene rutinska laboratorijska pretraga i radi se u svakom većem domu zdravlja.
Lacrosse

#4 Re: Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajev

Post by Lacrosse »

Cuj mozes u svakoj klinici izvaditi imunoglobuline, provjeriti eosinophile i slicno, u Cazinu do juce nisi mogao uraditi krvnu sliku i hemiju...ali eto, Sarajevo ko Kalifornija jel... Ja kao internista u Americi razmislim 2 puta prije nego sto narucujem ove stvari, sta ces s imunoglobulinima? IgG, IgM? Kakve veze to ima s alergijom? Nikakve. Jedini imunoglobulin koji se provjeri je IgE, i to kod asmaticara i to atipicnog asmaticara, koji ne odgovara na standardizovanu terapiju i sumanja se da je alergicni asmaticar, tretman za tu vrstu astme je monklonalno antitijelo, omalizumab koje kosta 1000 dollara mjesecno u Americi a godisnji tretman kosta znaci od 10 do 16 hiljada dollara. Sad ne znam jesi li u stanju da iskesiras jedno 25 hiljada maraka godisnje da bi kontrolisao svoju alergiju, cak i ako imas visok IgE, ko to radi, radi onaj koji ne moze da zivi od astme i gusi se sedmicno jedanput.

Od sezonske alergiju koju ti ne opisa ali si nas bizuhurio ovdje, bez da si barem konsulitirao ljekara primarne njege (sta on zna, tvoja alergija zahtjeva pedigriranog imunologa-alergologa, jel tako?) s tim se zivi a ne umire.
Prvo se tretira empirijski a ne ides na to da potrosis 10 hiljada da bi dosao do odgovora na sta si alergican, osim ako nije u pitanju alegija na hranu u kom slucaju je to bitno jer onda mozes tu hranu da ne jedes.
Ako si alergican na polen, prasinu, stjenice, ambroziju.... sta's onda, recimo - alergican si na polen, i sta ces onda, izbjegavati drvece dok se seksa u proljece jel? Mozda da nikako iz kuce ne izadjes, ili da preselis u pustinju? Mozda nikad da prozor vise ne otvoris, mozda u kuci da kupis prociscivac vazduha i humidifier. Mozda da slusas hidrometerolosku prognozu i da ti kazu koliko ima polena i mold-a u zraku, mozda da cijeli zivot posvetis alergijskom dnevniku, da tacno znas simptome, dane kad te uhvati i koleracije s aktivnostima i slicno. Ali ovo ti je moj savjet, ako do sad nisi probao, a ne navede nista sto si sam probao, osim da otvoris temu na Sa-x.
Uzmi ti fino Loratidine ili lostop (ne sedetirajuci anti-histamin) i kortikosteroidni inhalator (u farmaciji ce ti ga izdati na "vlastitu odgovornost" ko da kupujes nuklearno oruzije, ali ne boj se, ovo dvoje koristi dok imas simptoma, i cim ih se rijesis, ostavi ih po strani.
A potrezi i alergologa, ako ga ima, u Americi je to specijalizacija interne medicine, za one koji hoce dobar i lak zivot i pare, i nije im mrsko vidjeti 50% ludjaka s po 34 alergije od kojih nijedna nije prava.

Sto se tice proljetnog pada imuniteta, to su babske price, predpostavljam da nisi cijelu zimu proveo bez narandze, limuna i voca? Predpostavljam da jedes tri obroka, spavas u kuci i stanu, nisi u konc logoru i slicno, predpostavljam da jedes meso jednom dnevno (protein), da spavas makar 4 sata nocu i ako jos k tome nisi djete tj. imuni sistem ima biblioteku svih infekcija protiv koji zna da se bori, i ne radis negdje gdje je visoki rizik recimo na infekcijama ili u vrticu, i nisi dobio kemoterapiju niti imas HIV, kakvo proljetno padanje imuniteta? Ako imas alergiju znaci da ti je imuni sistem previse jak, i da reakcija imunog sistema je prejaka, zbog toga se krkas supresorima imuniteta tj. treba ti slabiji a ne jaci imunitet i zbog tog trebas uzimati anti-histamine (blokere komunikacije medju celijama imunog sistema) i steroide (ublazuju i de-centraliziraju reakciju imunog sistema tako da ne napada izolovano mjesto gdje procesiras antigene tj. sluznice kojima udises vazduh s alergenima).
sarajevonekad

#5 Re: Alergolog (Specijalista za proljetne alergije) u Sarajev

Post by sarajevonekad »

Hvala ti na savjetu.

s.

Lacrosse wrote:Cuj mozes u svakoj klinici izvaditi imunoglobuline, provjeriti eosinophile i slicno, u Cazinu do juce nisi mogao uraditi krvnu sliku i hemiju...ali eto, Sarajevo ko Kalifornija jel... Ja kao internista u Americi razmislim 2 puta prije nego sto narucujem ove stvari, sta ces s imunoglobulinima? IgG, IgM? Kakve veze to ima s alergijom? Nikakve. Jedini imunoglobulin koji se provjeri je IgE, i to kod asmaticara i to atipicnog asmaticara, koji ne odgovara na standardizovanu terapiju i sumanja se da je alergicni asmaticar, tretman za tu vrstu astme je monklonalno antitijelo, omalizumab koje kosta 1000 dollara mjesecno u Americi a godisnji tretman kosta znaci od 10 do 16 hiljada dollara. Sad ne znam jesi li u stanju da iskesiras jedno 25 hiljada maraka godisnje da bi kontrolisao svoju alergiju, cak i ako imas visok IgE, ko to radi, radi onaj koji ne moze da zivi od astme i gusi se sedmicno jedanput.

Od sezonske alergiju koju ti ne opisa ali si nas bizuhurio ovdje, bez da si barem konsulitirao ljekara primarne njege (sta on zna, tvoja alergija zahtjeva pedigriranog imunologa-alergologa, jel tako?) s tim se zivi a ne umire.
Prvo se tretira empirijski a ne ides na to da potrosis 10 hiljada da bi dosao do odgovora na sta si alergican, osim ako nije u pitanju alegija na hranu u kom slucaju je to bitno jer onda mozes tu hranu da ne jedes.
Ako si alergican na polen, prasinu, stjenice, ambroziju.... sta's onda, recimo - alergican si na polen, i sta ces onda, izbjegavati drvece dok se seksa u proljece jel? Mozda da nikako iz kuce ne izadjes, ili da preselis u pustinju? Mozda nikad da prozor vise ne otvoris, mozda u kuci da kupis prociscivac vazduha i humidifier. Mozda da slusas hidrometerolosku prognozu i da ti kazu koliko ima polena i mold-a u zraku, mozda da cijeli zivot posvetis alergijskom dnevniku, da tacno znas simptome, dane kad te uhvati i koleracije s aktivnostima i slicno. Ali ovo ti je moj savjet, ako do sad nisi probao, a ne navede nista sto si sam probao, osim da otvoris temu na Sa-x.
Uzmi ti fino Loratidine ili lostop (ne sedetirajuci anti-histamin) i kortikosteroidni inhalator (u farmaciji ce ti ga izdati na "vlastitu odgovornost" ko da kupujes nuklearno oruzije, ali ne boj se, ovo dvoje koristi dok imas simptoma, i cim ih se rijesis, ostavi ih po strani.
A potrezi i alergologa, ako ga ima, u Americi je to specijalizacija interne medicine, za one koji hoce dobar i lak zivot i pare, i nije im mrsko vidjeti 50% ludjaka s po 34 alergije od kojih nijedna nije prava.

Sto se tice proljetnog pada imuniteta, to su babske price, predpostavljam da nisi cijelu zimu proveo bez narandze, limuna i voca? Predpostavljam da jedes tri obroka, spavas u kuci i stanu, nisi u konc logoru i slicno, predpostavljam da jedes meso jednom dnevno (protein), da spavas makar 4 sata nocu i ako jos k tome nisi djete tj. imuni sistem ima biblioteku svih infekcija protiv koji zna da se bori, i ne radis negdje gdje je visoki rizik recimo na infekcijama ili u vrticu, i nisi dobio kemoterapiju niti imas HIV, kakvo proljetno padanje imuniteta? Ako imas alergiju znaci da ti je imuni sistem previse jak, i da reakcija imunog sistema je prejaka, zbog toga se krkas supresorima imuniteta tj. treba ti slabiji a ne jaci imunitet i zbog tog trebas uzimati anti-histamine (blokere komunikacije medju celijama imunog sistema) i steroide (ublazuju i de-centraliziraju reakciju imunog sistema tako da ne napada izolovano mjesto gdje procesiras antigene tj. sluznice kojima udises vazduh s alergenima).
Post Reply