Alergija na sunce

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Rauber

#1 Alergija na sunce

Post by Rauber »

Ima li ko ovdje s ovim problemom. Prosle 2-3 god. mi ova alergija s*ebe odmor, ne smijem se vise ni suncati ko covjek, jer poslije uzasno svrbi i nervira. U augustu cu ako Bog da na remo ( ne hvalim se majke mi :D ), pa imal kakva krema za preporucit, bilo sta, dermatologu mi se ne ide :)
kockica_kockica

#2 Re: Alergija na sunce

Post by kockica_kockica »

Beta karoten barem mjesec dana prije suncanja piti
A i kad dodjes dole ponesi sa sobom Kalcijuma - mozes uzeti sumece tablete - i svaki dan po jednu sumecu drmnut na uranku da te drzi taj dan

Ja imam isti problem i znam kako to zna da bude neugodno, bolno uz svrabez koji nesnosan... :)
Uzmi i visoki zastitni faktor kojim ces dodatno stititi kozu ... eto :-D
hadzinicasa

#3 Re: Alergija na sunce

Post by hadzinicasa »

Imas antialergenu Eucerin kremu za suncanje sa zastitnim faktorom 25. Kupis u apoteci, uz Beta karoten i Kalcij ne bi trebalo biti problema. Provjereno.

enjoy
Michun

#4 Re: Alergija na sunce

Post by Michun »

Evo da se tuspasim kao osoba koja ima alergiju od djetinjstva. Citala sve i svasta oko toga i zakljucila...zene cesce imaju jer je povezano sa hormonima, prestaje u vecini slucajeva oko 45 ili 50 god., u zadnjih 5 god. je ima vise jer je sunce opasnije.
Licno: meni ne pomaze nista, ni karoten, ni kalcijum, ni eucerin krema, cak ni suncobran jer UV zrake prolaze kroz tanje suncobrane. Tezi slucaj dakleM :shock:
Eucerin krema mi je prosle god. pomogla neka prva 2-3 dana i to sam bila na suncu od 10 do 11 i od 18 do 19 max. Nakon tri dana sam se osula i sjedila u hladu.
Rauber

#5 Re: Alergija na sunce

Post by Rauber »

Cuo sam za ovaj beta karoten ali ne znam jel mi kasno za njega,jer na more cu ako aBd pocetkom augusta. :roll: Eucerin onda uzimam a kalcijum poceo od danas.
kockica_kockica

#6 Re: Alergija na sunce

Post by kockica_kockica »

Rauber wrote:Cuo sam za ovaj beta karoten ali ne znam jel mi kasno za njega,jer na more cu ako aBd pocetkom augusta. :roll: Eucerin onda uzimam a kalcijum poceo od danas.

nije kasno samo kupi i pocni odmah piti... :) i uzivaj na suncu i kupanju u moru :mrgreen:
hana_montana

#7 Re: Alergija na sunce

Post by hana_montana »

Beta karoten bi se trebao poceti piti najmanje mjesec dana prije odlaska na more,takodje Ca u kombinaciji sa C vitaminom i najbolje da kupis Eucerin mlijeko za suncanje namjenjeno upravo za alergije kao i mlijeko posle suncanja,uglavnom u hladovinu kada je jako Sunce.
Postoje i tablete koje bi ti dermatolog preporucio a vjerovatno se mogu dobiti i bez recepta Flonidan pije se jedna navecer ukoliko dodje do osipa i svraba.One ce ti pomoci jer su onda reakcije na Sunce puno blaze pa mozda da poneses za svaki slucaj da ti sve to ne upropasti godisnji odmor :)
Rauber

#8 Re: Alergija na sunce

Post by Rauber »

Hvala hvala ;) Sutra pravac apoteka ...
andrija2007

#9 Re: Alergija na sunce

Post by andrija2007 »

Postoji i homeopatski lijek koji se zove SOL i pomaze jer desenzibilizuje kozu i organizam na alergijsku rekciju na sunce,
trebali bi ga imati homeopati.
Shoshana

#10 Re: Alergija na sunce

Post by Shoshana »

Iako se alergije mogu spontano razviti (ili spontano nestati), alergija na sunce veoma cesto nije prava alergija, nego reakcija izazvana poremecajima u organizmu koji su izazvani tzv photosensitizers... Moj otac je par godina imao alergiju na sunce, dok mu jednog dana nije dodijalo, pa je otisao kod ljekara. Prvo sto ga je ljekar pitao je bilo da li uzima ikoji vjestacki secer (ove kojekakve zamjene za secer). I zaista - cim je stari prestao sa saharinom (sto je u ona doba bio najcesce upotrebljavan vjestacki secer) - prestala je i alergija...

Evo, na brzinu googlajuci pronadjoh neku listu tih photosesitizera, a vjerovatno ces moci pronaci i vise. http://www.tanningtraining.com/btc/ch8.html?prodid=2
semmy

#11 Re: Alergija na sunce

Post by semmy »

beta karoten je samo za bolje i brze tamnjenje koze...i mene su s tim zavlacili godinama a ja ni dan danas ne smijem na sunce...eucerin 25 zastitni faktor pomaze ali samo ako sjedim u debelom hladu...cak ni kalcij ne pomaze

ja jos nisam nasla lijek za svoju alergiju..tezi slucaj kao i michun :sad:
andrija2007

#12 Re: Alergija na sunce

Post by andrija2007 »

Čisti beta-karoten je potencijalno kancerogen i nije ga dobro uzimati u takvom obliku, bolje je piti sok od mrkve
centrifugiran otprilike mjesec dana prije izlaganja suncu.
Posto sunce nije vise ono od prije 20 godina jer je UV zracenje mnogo, mnogo jace narocito od 10 do 5 popodne
treba koristiti visoke zastitne faktore.
Ovo sve opet nije dovoljno onome ko pati od alergije na sunce.
mimiikimi

#13 Re: Alergija na sunce

Post by mimiikimi »

isto prije nekih 5-6 godina mi se pojavilo ,prve godine bilo najintenzivnije preporucili mi multivitamine herbalife od tada pa do danas ni dana ne preskacem sa uzimanjem istih a krema neka je veci faktor(meni je najbolje odgovarala afrodita 21faktor narancasto pakovanje mislim da je sad promijenjeno pakovanje) i mazati najvise to podrucje gdje je osip i zaklanjati od sunca ,meni je vec slijedece godine bilo lakse a prosle je godine i potpuno nestalo,i dalje pijem multivitamine herbalife i suncam se bez problema,uh kad se sjetim ma ljudi muke su to,sretno i uzivaj na moru i ja idem prvog :D
Post Reply