ALERGIJA NA SUNCE
Moderator: anex
- baby_angel
#1 ALERGIJA NA SUNCE
Jutro svima!
Imam jedan problem i voljela bih znati da li se nekad neko susreo s necim slicnim. U pitanju je alergija na sunce kod jedne djevojcice od 6 godina. Manifestuje se jakim crvenilom samo po dijelovima tijela koji su izlozeni suncu, i to iskljucivo u ovom periodu. Cim prodje maj, sve je opet OK. Na moru nikad nikakvih problema.
Doktori su rekli da nema nikakve terapije za to i da se samo moze mazati kremica ( Phenergan) koja ce ublaziti crvenilo i peckanje.
Iskustva, savjeti, prijedlozi, narodni lijekovi, sve je dobrodoslo.
Hvala unaprijed.
Imam jedan problem i voljela bih znati da li se nekad neko susreo s necim slicnim. U pitanju je alergija na sunce kod jedne djevojcice od 6 godina. Manifestuje se jakim crvenilom samo po dijelovima tijela koji su izlozeni suncu, i to iskljucivo u ovom periodu. Cim prodje maj, sve je opet OK. Na moru nikad nikakvih problema.
Doktori su rekli da nema nikakve terapije za to i da se samo moze mazati kremica ( Phenergan) koja ce ublaziti crvenilo i peckanje.
Iskustva, savjeti, prijedlozi, narodni lijekovi, sve je dobrodoslo.
Hvala unaprijed.
-
Vingo
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php? ... gija+sunce
Nema carobnog stapica. Ne izlagati je suncu bez zastite i davati kalcij i beta karoten
Nema carobnog stapica. Ne izlagati je suncu bez zastite i davati kalcij i beta karoten
-
debela
imam ja vrstu alergije na sunce. javlja se samo na odredjenim dijelovima tijela, vrat, dekolte, stomak, ponekad i lice, bez obzira sto je cijelo tijelo izlozeno suncu.
nema klasicnog lijeka. ja se izaspem ali to sve prodje, sto bi se reklo, samo od sebe. u pocetku sam panicila, a poslije prihvatila i kako ne obracam paznju tako i nema svrbeza i ostalih srkleta.
e sad, kako objasniti djetetu da ne dira i kako smiriti nervozu ne znam.
nema klasicnog lijeka. ja se izaspem ali to sve prodje, sto bi se reklo, samo od sebe. u pocetku sam panicila, a poslije prihvatila i kako ne obracam paznju tako i nema svrbeza i ostalih srkleta.
e sad, kako objasniti djetetu da ne dira i kako smiriti nervozu ne znam.
- baby_angel
Hvala puno. Nije ona nesto nerazumna po tom pitanju, nego mi je zao... Cak se i ne ceska kad joj to izadje jer je u svakom smislu djevojcica i nece da joj ostaju flekice... I najvise me je strah toga da se to nesto ne pogorsa...? Naslusala sam se svakakvih prica da se moze desiti da se ne moze uopste izlaziti na sunce... 
-
Hierarchia
Ne znam koliko je u takvim situacijama zahvalno i razumno slusati price i raznorazne teorije nestrucnih ljudi.baby_angel wrote:Hvala puno. Nije ona nesto nerazumna po tom pitanju, nego mi je zao... Cak se i ne ceska kad joj to izadje jer je u svakom smislu djevojcica i nece da joj ostaju flekice... I najvise me je strah toga da se to nesto ne pogorsa...? Naslusala sam se svakakvih prica da se moze desiti da se ne moze uopste izlaziti na sunce...
-
Vingo
Sesiric, dugi rukavi i nogavice.....i jacanje imuniteta! Daji joj jaja prepelice, kunu se cak i pedijatri da su cudo!baby_angel wrote:Hvala puno. Nije ona nesto nerazumna po tom pitanju, nego mi je zao... Cak se i ne ceska kad joj to izadje jer je u svakom smislu djevojcica i nece da joj ostaju flekice... I najvise me je strah toga da se to nesto ne pogorsa...? Naslusala sam se svakakvih prica da se moze desiti da se ne moze uopste izlaziti na sunce...
- baby_angel
Ja sam vec obisla sve doktore redom, i jednostavno pokusavam cutii iskustva ljudi koji su imali slican problem.Hierarchia wrote:Ne znam koliko je u takvim situacijama zahvalno i razumno slusati price i raznorazne teorije nestrucnih ljudi.baby_angel wrote:Hvala puno. Nije ona nesto nerazumna po tom pitanju, nego mi je zao... Cak se i ne ceska kad joj to izadje jer je u svakom smislu djevojcica i nece da joj ostaju flekice... I najvise me je strah toga da se to nesto ne pogorsa...? Naslusala sam se svakakvih prica da se moze desiti da se ne moze uopste izlaziti na sunce...Pogotovo stavljati neke neprovjerene supstance. U svakom slucaju, najbitnije je da djevojcica ne stekne neki kompleks (sto se cesto desava sa problemima s kozom), a to moze samo pogorsati stvar.
A komplexu sad za sad nema nekog mjesta jer joj to izadje ispod okica kao da je ujeo komarac na ta dva mjesta ili nesto slicno. U svakom slucaju hvala puno.
- baby_angel
Vidis, za ta jaja su mi mnogi rekli. Ne znam jos zna li se sta za alojine proizvode...? Hvala svima jos jednom.Vingo wrote:Sesiric, dugi rukavi i nogavice.....i jacanje imuniteta! Daji joj jaja prepelice, kunu se cak i pedijatri da su cudo!baby_angel wrote:Hvala puno. Nije ona nesto nerazumna po tom pitanju, nego mi je zao... Cak se i ne ceska kad joj to izadje jer je u svakom smislu djevojcica i nece da joj ostaju flekice... I najvise me je strah toga da se to nesto ne pogorsa...? Naslusala sam se svakakvih prica da se moze desiti da se ne moze uopste izlaziti na sunce...
-
water_color
kupi BioAstin. pomaze kod alergije na sunce, samo ne mogu da se sjetim zasto. iako...poprilicno je skup...
- Lace
meni se javlja samo po ramenima i to nakon malo duzeg izlaganja suncu... a pocela se javljati tek u zadnjih 5-6 godina...javi se u vidu sitnih pristica...mazem nekim aloa vera gelom koji malo i hladi i pomaze...i pijem kalcijum
al mi je veci problem sto mi se u zadnjih par godina pocelo desavati...iznad gornje usne potamnim kao da sam pocrnila...pa ostane tamnija fleka ko da imam brkove ...sta s tim

al mi je veci problem sto mi se u zadnjih par godina pocelo desavati...iznad gornje usne potamnim kao da sam pocrnila...pa ostane tamnija fleka ko da imam brkove ...sta s tim
- baby_angel
Mozes li napisati tacno kojim aloe gelom, posto sam kupovala neke pa cisto da suzim izbor? Hvaja 
-
zmijaIzmaj
imam i ja problema s tim suncem
ljeti izbjegavam, totalno sunce od 11 do 17, meni to ode na oci, i osjecam da mi lice zateze, bezvezan osjecaj...kalcij je kao preventivan...gelovi bazirani na aloa veri su super, ali to je da ti olaksa kad se evc alergija pojavi, hladi kozu i manje svrbi
- Lace
ja sam to davno nabavila...neki golden neo lifebaby_angel wrote:Mozes li napisati tacno kojim aloe gelom, posto sam kupovala neke pa cisto da suzim izbor? Hvaja
http://gnld.distribuutor.ee/shp/gfx/products/316.jpg
znam da je u sarajevu bilo ljudi koji su to prodavali