Alergija na psenicno brasno

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Hopetosmile

#1 Alergija na psenicno brasno

Post by Hopetosmile »

hejjj ovako .... prije jedno mjesec dana sam otkrila da sam alergicna na psenicno brasno .... pa sam malo istrazivala po netu i saznala da je to neizljeciva bolest i da moram bas paziti na ishranu ( na testu sam imala dva plusa). Inace imam 18 godina i bas sam se uplasila jer sam procitala da moze dovesti i do leukemije!! Pa ako neko ima iskustva , savjete .. informacije o specijalnim prodavnicama , sta ja znam grupama nekim i sl. PLEAS HELP .. i jos jedno pitanje , da li cokolada ima psenicno brasno ... milka ?? :cry: :?
The Nightwatchman

#2 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by The Nightwatchman »

mislis celijakija? jel to imas, to je alergija na gluten i ne odnosi se samo na psenicu nego na sve zitarice osim heljde
The Nightwatchman

#3 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by The Nightwatchman »

gdje si radila taj test i koji su ti bili simptomi?
modesti

#4 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by modesti »

Najpametnije ti je da odeš do alergologa i vidiš s njim/njom kako dalje. Znam da u Mercatoru imaš cijeli raf stvarčica bez glutena, bez laktoze i slično. A da li u Milka čokoladi ima glutena, ne znam. Pogledaj sastav. Znam da piše da može biti lješnjaka, kikirikija i sličnih glodalica u tragovima. Možda ima i glutena :?

Najvažnije se dobro informisati a za početak kod doktora na konsultacije. Napiši na papir sve što te interesuje da ne zaboraviš. Sretno!
Hopetosmile

#5 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by Hopetosmile »

Ma fora je u tome sto je meni alergo test pokazao da sam alergicna na psenicno brasno i malo razevo ... kukuruzno smijem. Sad mi bas nije nista jasno. Ljudi su katastrofa nista mi nisu objasnili .. nisam alergicna na laktozu, ali jesam na rizu,paprike i biljna vlakna (tj. grasak i pasulj) .. :? :shock: :(
kokuz_sa

#6 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by kokuz_sa »

Hopetosmile wrote:Ma fora je u tome sto je meni alergo test pokazao da sam alergicna na psenicno brasno i malo razevo ... kukuruzno smijem. Sad mi bas nije nista jasno. Ljudi su katastrofa nista mi nisu objasnili .. nisam alergicna na laktozu, ali jesam na rizu,paprike i biljna vlakna (tj. grasak i pasulj) .. :? :shock: :(
smijes ti ista jest sem kokosije hrane tj kukuruza?
burek_in_space

#7 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by burek_in_space »

Hopetosmile wrote:Ma fora je u tome sto je meni alergo test pokazao da sam alergicna na psenicno brasno i malo razevo ... kukuruzno smijem. Sad mi bas nije nista jasno. Ljudi su katastrofa nista mi nisu objasnili .. nisam alergicna na laktozu, ali jesam na rizu,paprike i biljna vlakna (tj. grasak i pasulj) .. :? :shock: :(
Jaran mi ima ovu alergiju, a otkrivena je kada je sluzhio vojni rok.
Morash otici specijalisti, koji ce uraditi sve neophodne testove, i propisati ti hranu kao i pica koja smijesh konzumirati.
Davno je bilo ovo sa mojim jaranom, pa sam vishe zaboravio koliko je to sve trajalo, koji je postupak bio i ostalo.

Zeznuto jeste, ali se vremenom chovjek navikne i prilagodi svoj zhivot novonastaloj situaciji.

Sretno!
Hopetosmile

#8 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by Hopetosmile »

hahhahahahhahaha da smijem jesti jos par ostalih stvari ... Sto se tice pica nisam alergicna na nista, ni voce, meso, mlijecni proizvodi, cigare, jaja .. "samo" eto brasno i neko povrce .. :cry:
NekoIzMase

#9 Re: Alergija na psenicno brasno

Post by NekoIzMase »

Celijakija - podmukla bolest skrivena u glutenu

Većina osoba koje boluju od celijakije to ne zna pa njihov život završava vrlo rano, a smrt nastupa nakon razvoja malignih bolesti.

Ccelijakija, bolest koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevine pšenice, raž, ječam, zob i druge žitarice. Ova kronična gastroenterološka autoimuna bolest pojavljuje se jednako u oba spola, zahvaća sve dobne skupine, a može se javiti u bilo kojem periodu života. Pojavljuje se zbog genetskog nasljeđa, kao posljedica stresa ili infekcije, a nerijetko kuca na vrata osobama koje pate od Downova sindroma ili neke prirođene bolesti.

Celijakija je kod djece uglavnom prepoznatljiva, te je karakterizira nadut trbuh i veoma tanki udovi.
Zanimljivo je kako se ova doživotna kronična bolest često prezentira simptomima poput umora ili malaksalosti, no izuzev toga, javlja se dugotrajna dijareja, gubitak teka, nadutost, slabljenje mišićnog tkiva ili čak slabokrvnost.

Tijelo odgovara autoimunim bolestima

Uz to, ova se bolest pojavljuje na različite načine i može se manifestirati slabijom plodnošću, gubitkom kose, upalom srčane ovojnice i različitom aktivnošću štitnjače. Izuzev toga, zbog neprihvaćanja glutena, tijelo može reagirati različitima autoimunim bolestima jetre, štitnjače, sluznice želuca te neurološkim poremećajima poput epilepsije.
Na posljetku, najveći problem predstavlja neliječena celijakija, koja može dovesti do razvoja malignih bolesti kao što su karcinom crijeva ili limfom. U borbu protiv glutenske enterpatije kreće se, pogađate, bez glutena. Jedini način koji pomaže da celijakija ne uzme maha jest pravilna prehrana. Potrebno je odreći se sve hrane koja sadrži gluten.

Gluten vreba iz kozmetike

- Primjerice, oboljelima od celijakije umjesto pšeničnog brašna savjetujemo korištenje rižinog. No, najbitnije je da oboljeli nauče čitati deklaraciju na proizvodima koje kupuju, a proizvodi ne bi smjeli sadržavati gluten čak ni u tragovima.
Nerijetko se događa da kozmetika sadrži gluten, na što svakako treba obratiti pažnju. Bitno je znati da je univerzalni znak koji proizvode s glutenom razlikuje od onih bez njega prekrižena pšenica – rečeno nam je iz prehrambenog savjetovališta 'Nutricionist'.
Ovakva doživotna dijeta, objašnjavaju, podrazumijeva prestanak konzumacije raži, ječma, pšenice, viskija, većine suhomesnatih proizvoda, suhih smokvi, instant juha i umaka.
Liječnici tvrde kako je najbitnije poznavati namirnice s kojima se priprema jelo jer neke koje su označene kao one bez glutena nerijetko znaju sadržavati isti, što se odnosi na neke mliječne proizvode, poput jogurta i sireva.

Važno je na vrijeme uočiti bolest

Jedini način za otkrivanje ove bolesti jest biopsija tankog crijeva. Tijekom pretrage celijakiju otkriva stanje resica. One zbog bolesti počinju nestajati, a sluznica počinje biti tanja i atrofična.
Osim biopsijom, celijakija se može otkriti i pomoću analize krvi, međutim, ova metoda nije potpuno sigurna jer se ponekad događa da test na antitijela bude negativan, a da bolest postoji.
Ova opaka bolest češće se javlja u zemljama Skandinavije, rjeđe u ostatku Europe, a u Aziji i Americi gotovo da je i nema. Istraživanja koja je proveo centar za celijakiju u Chicagu posljednjih 50 godina bilježi povećanja slučajeva ove bolesti za čak 400 posto.
Početkom lipnja u Institutu za medicinska istraživanja u Melbourneu započeto je istraživanje koje bi moglo konačno osloboditi dijete sve oboljele. Naime, znanstvenici su na tragu otkrivanja lijeka, točnije, cjepiva koje bi moglo na 'duge staze' smanjivati osjetljivost na gluten.
Kopirano sa dalje.com
Post Reply