Imam jedan nesvakidasnji problem (barem ja nisam cula da ga je neko imao) pa sam htjela da podijelim sa vama, mozda bi mi neko mogao reci nesto konkretnije...
Naime... Vec par godina mi se na ujed komarca pojavi netipicna gnojna reakcija. Prvo nastupi crvenilo, pa svrbez (sto je tipicno), medjutim, poslije, bez obzira da li ja to tretirala necim ili ne, od mjesta uboda se siri gnojni cep koji raste sve do podrucja crvenila. Isla sam doktoru, rekao mi je kako je to tipicna lokalna alergijska reakcija te da taj gnojni cep sada istisnem posto nije dobro da se gnoj zadrzava dugo tu. Ok, uradim i to, da bi poslije ispod toga ostala prava rana koja potom mjesecima zarasta, moram se izlagati suncu da neutralisem tragove koji mi ostanu na kozi. Od svega toga sam postala maltene paranoicna kada dodje ljeto, cijelu proceduru imam oko svega i pitam se od cega bi moglo biti sve to, da li je to zaista alergija ili mozda postoji nesto u organizmu zbog cega se takva reakcija javlja... Spominjali su mi i pad imuniteta, ali nemoguce da mi je imunitet u "opadajucem stanju" tako dugo...
Ima li neko kakvu ideju?
Alergija ili...
Moderator: anex
- giga
#2 Re: Alergija ili...
prije svega, preporucujem ti da posjetis najblizeg dermatologa (u domu zdravlja, ili u bolnici) i razgovaras o ovome, jer sigurno ce svi najbolji savjeti doci od specijaliste prije nego od bilo koga drugog. iskoristi mogucnost posjete i savjetovanja sa specijalistom.
stvaranje gnoja je znak infekcije i nisam siguran da je korisno tek tako istisnuti gnoj, jer to moze olaksati sirenje infekcije, kao i stvoriti ranu koja otezano i lose zarasta
za preosjetljivost na ujed komarca mozes koristiti uobicajene kreme za smanjenje upale, ali gnoj je potpuno odvojeni dio problema i tu je moguce da dermatolog savjetuje i upotrebu antibiotske kreme
u svakom slucaju, skupi sva misljenja i savjete, ali obavezno odvoji vremena za razgovor sa dermatologom o tome kako ces lijeciti (upalu i infekciju) ili sprijeciti (sprejevi, kreme protiv komaraca i sl.) problem.
stvaranje gnoja je znak infekcije i nisam siguran da je korisno tek tako istisnuti gnoj, jer to moze olaksati sirenje infekcije, kao i stvoriti ranu koja otezano i lose zarasta
za preosjetljivost na ujed komarca mozes koristiti uobicajene kreme za smanjenje upale, ali gnoj je potpuno odvojeni dio problema i tu je moguce da dermatolog savjetuje i upotrebu antibiotske kreme
u svakom slucaju, skupi sva misljenja i savjete, ali obavezno odvoji vremena za razgovor sa dermatologom o tome kako ces lijeciti (upalu i infekciju) ili sprijeciti (sprejevi, kreme protiv komaraca i sl.) problem.
- metal_rules_cura
#3 Re: Alergija ili...
Hvala puno na savjetu. Mislim da cu otici na test da vidim stanje sa alergijama, ali prethodno stvar (ponovo) ispricati u cjelosti.
- sheilak
#4 Re: Alergija ili...
Da, naravno, obavezno se posavjetuj i sa vise dermatologa, ako treba, da se odredi sta je.
Nakon dijagnoze, mozda bi prvo trebala tretirati upaljeno podrucje pirodnim sredstvima, biljkama ili propolisom koja imaju antibiotski ucinak , prije nego sto pocnes sa standardnim ljekovima. Ali, u svakom slucaju, konsultiraj se prvo sa ljekarima i nemoj se zadovoljavati neodredjenim odgovorima, kao sto su pad imuniteta, nego inzistiraj na konkretnoj i detaljnoj dijagnozi.

Nakon dijagnoze, mozda bi prvo trebala tretirati upaljeno podrucje pirodnim sredstvima, biljkama ili propolisom koja imaju antibiotski ucinak , prije nego sto pocnes sa standardnim ljekovima. Ali, u svakom slucaju, konsultiraj se prvo sa ljekarima i nemoj se zadovoljavati neodredjenim odgovorima, kao sto su pad imuniteta, nego inzistiraj na konkretnoj i detaljnoj dijagnozi.