Alergičari, na šta ste alergični?
Moderator: anex
- de fakto
#151 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
na ulizice, poltrone i licemjere
-
harisaga
#152 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Na sve sam zivo alergican ;D
Cvjetanje bilo cega ;D,na prasinu,na perje(jastuke npr),na macke.Vec par sedmica ne mogu da disem normalno.ove godine mi je reakcija mnogo jaca nego inace.Iako pijem flonidan svaki dan uvece jako tesko disem :S.Nekad mi zna lice oteci od alergije(usne najvise),a standardno je da me svrbi grlo i nos i da oci sline .Mrzim proljece :S
Cvjetanje bilo cega ;D,na prasinu,na perje(jastuke npr),na macke.Vec par sedmica ne mogu da disem normalno.ove godine mi je reakcija mnogo jaca nego inace.Iako pijem flonidan svaki dan uvece jako tesko disem :S.Nekad mi zna lice oteci od alergije(usne najvise),a standardno je da me svrbi grlo i nos i da oci sline .Mrzim proljece :S
- semmy
#153 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
pokusajte sa allergodil sprejem za nos ( oko 20-tak km )...suprugu pomazu vec druga godina, napokon dise, ne suze mu oci i ne curi nos... alergican je na polen, pokosenu travu, ambriziju, prasinu.....koristi samo to jer je postao imun na flonidan i druge tablete protiv alergija...sprej se koristi samo jednom dnevno
-
Johnny_Bravo
#154 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Na ujed pčele (vjerovatno i ostalih insekata), za pčele znam sigurno jer u roku od 3 min nateknem al baš! Lijek ne znam, ne mogu da se nakanim doktoru otici jednostavno stavljam led i cekam da otok spadne 
-
Malika
#155 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
utvrdjena netolerancija na laktozu 
- medaaa
#156 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Malika wrote:utvrdjena netolerancija na laktozu
-
Maybach
#157 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Jel iko vidio kod nas u prodaji ove nove Bevital Sun Extra tablete za pripremu koze za sunce?Nigdje ih nema.
-
MAN-lion's coach
#158 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Jedino sam alergična na penicilin i baktrim.Za ostalo nemam problema.
-
Malika
#159 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
..uz to imam jos alergiju na sve mlijecne produkte (osim na sir od ovce).Netolerancija i alergija nisu isto, ali ja imam i jedno i drugomedaaa wrote:Malika wrote:utvrdjena netolerancija na laktozu![]()
bas mi je zao...znas li koliki ti je prag? kakva je reakcija?
- Libyano
#160 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Kod mene vec 5 godina alergija na polene svih biljaka, posebno ambroziju, zatim prasinu, travu. Alergija je jaca sto su temperature vece. Danas kako je malo hladnije nisam ni uzimao tabletu. Inace koristim Xyzal, uzima se jedna dnevno, kostaju 10-11KM, ovisno o apoteci i dodje 10 komada. Dosad su bile korisne, mada u dane najvece zege nisu bile dovoljne, budio sam cijelu mahalu kihanjem 
- psydelija
#161 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
od ovog proleca na polenov cvet, a inace nisam imao nijedan vid alergicnih simptoma.
jaka kijavica me je unistila...
jako nezgodan osecaj, znas da nisi bolestan, a kises, vilica hoce od pritiska da ispadne.
cuo sam da ima leka u vidu inekcija i nekih tableta, ali se dr nisam javljao...
jaka kijavica me je unistila...
jako nezgodan osecaj, znas da nisi bolestan, a kises, vilica hoce od pritiska da ispadne.
cuo sam da ima leka u vidu inekcija i nekih tableta, ali se dr nisam javljao...
- Lucazode
#162 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Uveliko se kljukam kalcijem, magnezijem, vitaminima, jedem bijeli i crveni luk...Pijem crni čaj, i kažu da dosta pomaže čaj od Koprive... Gdje se ima kupiti taj čaj od koprive ???
i
Dakle ljudi moji, šta ove godine sa polenom, najjači val u zadnjih deset godina
i
- Not My Idea
#163 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
do mene polen jos nije dosao 
- niko_niko_kao_ja
#164 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
caj od koprive ima kupiti svugdje negdje, ja ga kupujem u Interex-u, pakuju ga Tahirovic narodne apoteke, pakovanje 50 gr nije vise od 2-3 KM.Lucazode wrote:Uveliko se kljukam kalcijem, magnezijem, vitaminima, jedem bijeli i crveni luk...Pijem crni čaj, i kažu da dosta pomaže čaj od Koprive... Gdje se ima kupiti taj čaj od koprive ???
i
- Zovem se Zelena
#165 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Eh, da prenesem i iskustva nekoga ko živi sa alergičarem na sve i svašta a posebno polen
Mama mi je godinama imala velikih problema, ono bukvalno žena hasta po nekoliko dana, ne diže se iz kreveta i samo govori da mi je umrijeti
Tablete koje su joj pomogle i u koje se kune BRONAL! Al' ih nema više na tržištu. Uglavnom, svaka sa dosta terfenadina je dobra za ublažavanje simptoma!
Kako više nema tih tabletica zadnjih dvije godine se dovija na raznorazne načine, uglavnom narodnom medicinom. Sad je već počela mazati nosnice iznutra medom, ako je uhvati malo kijavice i šmrcanja ispira nos rakijom s tim da malo i ušmrkne
mama stari narkić
A prošle godine je preživjela bez i jednog a-pćiha! Pomogla joj je ta neka Japanska gljiva koja se stavi u mlijeko, ostavi da prenoći, mlijeko se kao usiri i to popije. Po jednu čašu ujutro, 20 dana i onda pravi pauzu 10. Kao što se klela u bronal tako se sad kune u tu gljivu! Vidjet ćemo kako će biti ovog proljeća obzirom na koncentraciju polena!
Uglavnom, mislim da vrijedi pokušati sve... Ne može da škodi, bar med i to mlijeko. Bolje nego hemija!
Sretno ljudiiiii
Mama mi je godinama imala velikih problema, ono bukvalno žena hasta po nekoliko dana, ne diže se iz kreveta i samo govori da mi je umrijeti
Tablete koje su joj pomogle i u koje se kune BRONAL! Al' ih nema više na tržištu. Uglavnom, svaka sa dosta terfenadina je dobra za ublažavanje simptoma!
Kako više nema tih tabletica zadnjih dvije godine se dovija na raznorazne načine, uglavnom narodnom medicinom. Sad je već počela mazati nosnice iznutra medom, ako je uhvati malo kijavice i šmrcanja ispira nos rakijom s tim da malo i ušmrkne
A prošle godine je preživjela bez i jednog a-pćiha! Pomogla joj je ta neka Japanska gljiva koja se stavi u mlijeko, ostavi da prenoći, mlijeko se kao usiri i to popije. Po jednu čašu ujutro, 20 dana i onda pravi pauzu 10. Kao što se klela u bronal tako se sad kune u tu gljivu! Vidjet ćemo kako će biti ovog proljeća obzirom na koncentraciju polena!
Uglavnom, mislim da vrijedi pokušati sve... Ne može da škodi, bar med i to mlijeko. Bolje nego hemija!
Sretno ljudiiiii
- Lucazode
#166 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Sad malo gledam ovaj sajam meda i reče mi čovjek "probaj gutat polen"
Fazon je da on ima zrcna polena u teglici od 5KM, i prvi dan progutaš jedno zrno, drugi dva, treći tri itd... Da bi od 20-tog dana počeo unosit obrnutim redoslijedom 19, 18, 17 po danu itd... Valjda bila i na Hayatu ta fora...Ala homeopatija.
Probal to iko?
Probal to iko?
- Lucazode
#167 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
To ću iduće godine, jer sad je poprilično kasno. A definitivno sam da se i to proba. Što te ne ubije..
Sad sam uzeo čaj Tahorović "za alergije", pa ćemo vidjet. Ako je neko zaintresovan kupljen je ispred BBI-ja, 5KM.
Sad sam uzeo čaj Tahorović "za alergije", pa ćemo vidjet. Ako je neko zaintresovan kupljen je ispred BBI-ja, 5KM.
- sary
#168 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Ima li neko iskustvo sa Lectranalom

- vicious2
#169 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
probala ja ... nekad prije 2 -3 godine .. nista nije pomoglo ... i jos uvijek sam misljenja da je kljuc jacanje imuniteta ... barem je kod mene slucajsary wrote:Ima li neko iskustvo sa Lectranalom![]()
- little_bit_confused
#170 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
na svjeze jagode
- ciki4
#171 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Ja nisam bila do prije 3 god. kad mi je imunitet bio na 0, završila na hitnoj 3 puta, ispostavilo se od jagoda (radila test). Kako su mi omiljeno voće nisam se s tim mogla pomiriti, ljetos pojedem jednu - ništa, drugi dan tri - opet super. Sad ih imam u zamrzivaču i svaki dan par odledim i jedem s jogurtomlittle_bit_confused wrote:na svjeze jagode
Zaključak, imunitet ima veliku ulogu kod nekih alergija, posebno na hranu
- little_bit_confused
#172 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Hocu i ja takociki4 wrote:Ja nisam bila do prije 3 god. kad mi je imunitet bio na 0, završila na hitnoj 3 puta, ispostavilo se od jagoda (radila test). Kako su mi omiljeno voće nisam se s tim mogla pomiriti, ljetos pojedem jednu - ništa, drugi dan tri - opet super. Sad ih imam u zamrzivaču i svaki dan par odledim i jedem s jogurtomlittle_bit_confused wrote:na svjeze jagode![]()
Zaključak, imunitet ima veliku ulogu kod nekih alergija, posebno na hranu
Kod sam bila dijete isla sam u hitnu svaki put kad pojedem bar jednu jagodu.. Sada samo dobijem osip od jagoda.. izbjegavam ih... kada ne mogu odoljeti pojedem jednu i ne izlazim iz kuce 2 dana, jer ne mogu..
-
alma_
#173 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
Alergicna na polen drveta
u zadnje vrijeme pocinju i tegobe sa jabukama, tresnjama itd, a ne znam kako cu bez voca
Toliko sam probala kojekakvih lijekova, koji mi samo dodatno naruse imunitet- da sam odustala od svega ( alergiju imam vec 10 god ) Obzirom na to sta sve predvidjaju za ovu godinu, vidjet cemo da li cu prezivjeti...Ima li neko savjet 
-
dert
#174 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
penicilin, slatko mlijeko, jaja/pecena/,jagode,ujed pcele , ose , analgin , baralgin 
-
immuno
#175 Re: Alergičari, na šta ste alergični?
zavisi na koje drvece si alergicna i sto je jos jako interesantno koliki ti je ukupni IgE a koliko specificni na pojedina drveca,pored toga imas sad (sto je za ocekivati)in alergijske reakcije na neke druge alergene to je tkzv ukrstena reakcija jer recimo ako je neko alergican na brezu za ocekivati je da reaguje i na jos dosta drugih alergena npr macke,trava,jabuke,celera ...zasto zato sto rekombinantni alergeni od sviju imaju bar po jedan peptid koji je isti znaci moze se naci isti i kod breze i kod celera recimo.Rekombinantni (precisceni,izdvojeni) alergen recimo breze je rBet v1 i rBet v2 on se moze naci u preko 4 hiljde drugih alergena....pa nije cudo za haos od simptomaalma_ wrote:Alergicna na polen drvetau zadnje vrijeme pocinju i tegobe sa jabukama, tresnjama itd, a ne znam kako cu bez voca
Toliko sam probala kojekakvih lijekova, koji mi samo dodatno naruse imunitet- da sam odustala od svega ( alergiju imam vec 10 god ) Obzirom na to sta sve predvidjaju za ovu godinu, vidjet cemo da li cu prezivjeti...Ima li neko savjet