Aleja - Vrelo Bosne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ma_jedna_orginal

#1 Aleja - Vrelo Bosne

Post by ma_jedna_orginal »

Molim vas, može li mi neko reci koliko je tacno duga aleja na Ilidzi, od mjesta gdje stoje kocije do vrela Bosne??

Puno hvala!!
Semiramida

#2 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by Semiramida »

Neko mi reče - 4km.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by PipiDugaDevetka »

U vrijeme dok džoging nije imao ime džoging, trčao sam ''nako'' da bih bio spremniji za treninge u rukometnom klubu. Trčao sam od početne okretaljke fijakera do završne i mislim da ima nešto malo manje od 3km. Laganim trkom ja sam to prelazio za 17minuta, a Kajan stariji (Bh. atletičar) je pored mene znao projuriti nevjerovatnom brzinom,...Eto, on će ti dojaviti koliko tačno ima metara, ako tamo negdje u AUS, čita ovo.
homo_sapiens

#4 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by homo_sapiens »

ma_jedna_orginal wrote:Molim vas, može li mi neko reci koliko je tacno duga aleja na Ilidzi, od mjesta gdje stoje kocije do vrela Bosne??

Puno hvala!!

Ako se dobro sjecam, nesto malo manje od 2 km.
roki

#5 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by roki »

ja sam ga pretrcavao za 12(srednji tempo) minuta .Za 12 (laganiji tempo) minuta pretrcim vilsonovo(krug 2300m) znaci otprilike je aleja duga 3000m
morti

#6 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by morti »

google earth kaže 2360 metara...od fijakera do prvog ulaza...
Neelix

#7 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by Neelix »

ja kako znam za sebe govorili su mi da je 3 km - mjerio nisam nikad :D
Gang Evil

#8 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by Gang Evil »

ja koliko znam ima oko 2.5 kilometra,pretrcavao sam ga a i jednom sam na bajcu ukljucio kilometrazu i mjerio i koliko se sjecam bilo je tako nesto(oko 2.5km)...
uvjek dobar gost

#9 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by uvjek dobar gost »

samo da prenesem...

Trebala je ova pricica ici na forum na Sarajevo-x.com ali se ne uspijevam registrirati, pa evo, stavljam ovdje.
Muz i ja smo na privremenom radu u Sarajevu. Dakle, Hrvati u Sarajevu. Mislim da smo prosjecni, normalni ljudi, u ratu smo bili u BiH, pa znamo kako stvari funkcioniraju. Ja godinama radim u visenacionalnoj sredini i nikad nisam imala problema s ljudima zbog pripadanja razlicitim nacionalnostima, a isto je i s muzem. Sve ovo govorim da pojasnim da nismo primitivci kojima kod druge nacije nista ne valja.

Elem, odemo mi prosle nedjelje na Vrelo Bosne, malo u prirodu, tko je tamo bio zna kako je, lijepo je, voda smiruje, zelenilo, sin da malo vidi konje, patke i labude. Kad tamo, red standova s literaturom o islamu i s hidzabima (i prigodnom glazbom), red standova s kineskom robom, red standova sa zastavama s ljiljanima, doduse, nadje se i jedan stand s navijackim rekvizitima, pa vidjeh i Hajduk i Dinamo pored Zelje, Celika itd. Sve je to sklepano i grozno, samo na jednom standu vidjeh par stvari koje bi se mogle podvesti pod kategoriju suveniri, zemljane posude i drveni satovi u obliku BiH. Ljudi oko nas pozdravljaju se s merhaba i selam alejkum, cevapi ne mirisu nego smrde, uglavnom, to je bila takva atmosfera da smo se muz i ja samo zgledali i pozalili sto smo dosli. Osjecali smo se kao da nas je netko prebacio na kakav teferic na Bliskom Istoku zbog te islamom prozete atmosfere na javnom mjestu koje nije predvidjeno za vjerska dogadjanja. Kakve price o multikulturalnom gradu Sarajevu? Jednostavno nema druge rijeci osim BALILUK da se to opise. A prije nego sto se pojedini obruse na mene zbog koristenja te rijeci, procitajte opet prvi pasus. Ili otidjite jedne nedjelje i sami na Vrelo Bosne pa se uvjerite kako to izgleda.

A u prebistroj vodi hlade se gajbe pive i gazirana pica. Pa nije to neki seoski potok, to je valjda znacajno mjesto na turistickoj mapi grada Sarajeva!
I je li to mjesto koje bi se nekom turisti moglo preporuciti prilikom posjeta Sarajevu? Je li to mjesto gdje bi se moglo dovesti djecu iz, recimo Sirokog Brijega ili Bijeljine tijekom jednodnevnog izleta u glavni grad svoje drzave? Boze sacuvaj. Nakon tog iskustva, ja sam dvaput oprala ruke i jedva nesto pojela koliko mi se sve smucilo, a muz se cesao po glavi jer je imao osjecaj da se zausljivio. Tuga. Saka u oko kako nemuslimanu, tako i ljubitelju prirode.
Malo je nabacano, mozda bi dobro dosla i dodatna pojasnjenja ali nemam snage uljepsavati, ovo je jedna kratka impresija...

http://forum.bljesak.info/viewtopic.php?f=3&t=14054
uvjek dobar gost

#10 Re: Aleja - Vrelo Bosne

To je u prevodu seljakluk koji je okupirao sve i svja tako da sa nekim konstatacijama se ne slažem 100% ali večina fakat stoji....
zimomor

#11 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by zimomor »

Ono sto se radi na Vrelu Bosne je saka u oko i meni kao muslimanu. Licno sam vidio da ti koji prodaju te 'vjerske' stvari drze na zemlji izrezbareno Allahovo ime, stvarno ne znam da li im toliko znaci Bog da njegovo ime drze na zemlji, naslonjeno na ogradu staze kojom prodje hiljadu ljudi i uprasi to ili pljune ili sta vec...
Uostalom zasto ono ne prodaju ispred dzamija ili mjesta predvidjenih za to a ne u "parku prirode"?
Ne znam sta mi je gore na Vrelu Bosne, da li te vehabije koje su napravile nazovi islamski vasar na tom mjestu ili oni koji tuse one kopirane dvd-ove i cd-ove, ili ona zena sto na sred staze przi cevape i jos postavila dvije stolice i sto pored rostilja da se tu jedu ti cevapi ko zna kakvog kvaliteta, ili onaj prljavi i jedini restoran na Vrelu Bosne ili one zapustene livade ili oni jadni poniji koje maltretiraju tamo, ili onaj vanjski WC... ono je stvarno za plakati... jednom rjecju FUJ! :x
zimomor

#12 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by zimomor »

Predlazem gradonacelnici Borovac, premijeru Silajdzicu i ekipi SFF-a da odvedu ovu filmsku svitu na Vrelo Bosne kako bi vidjeli u sta se ovaj grad pretvara.
fixer

#13 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by fixer »

ma vrelo je jos i dobro kako izgleda stojcevac. :x
kockica_kockica

#14 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by kockica_kockica »

u subotu sam bila na Vrelu Bosne.. to je tako jadno... u onom jedinom i jedinom restoranu htjdoh popiti kafu sa prijateljicom koja je dosla iz Njemacke... na samom ulazu docekao nas covjek koji je mahao rukama da mi naisareti kuda da se parkiram... onda sam se progurala negdje drugo jer na mjesto gdje me slao imala sam utisak da cu pasti u tu provaliju ili auto necu zateci na istom jestu.. zemlja se urunila na tom mjestu koje poprilicno nizbrdo... sorry ali ja svog ljubimca na 4 tocka tamo ne ostavljam... i tako nakon 10 minutnog traganja nadjem prikladno mjesto da nije na travi da ne smeta nikome dok prolazi itd, jer se od parkiranih auta dvoja kola ne mogu mimoici a kako ostavljaju aute sve imam utisak da cu nekog zagrebati a uopce nije do mene... i tako krenemo lagano u setnju.. sjede na klupi dva papka sisla ko zna odakle i sad citiram " plava, jesi dobra sad bi ja tebe... hajd dodji da se upoznamo ... hej bona ne pravi se vazna... " i tako dok nismo odmakle dovoljno daleko da ih ne cujemo... a onda standovi i standovi i muzika koja ne da mi smeta vec svakom normalnom insanu na ovoj planeti bi smetalo... smrdljivi cevapi sa prasinom kao prilog se peku psi laju oko njih hladi se piva i sokovi u Bosni i mene je bilo stid... istog momenta zazalih sto smo dosli tu... ali nije vazno gdje si nego s kim si.... a samo smo htjeli pobjeci od vreline gradskog betona...
fixer

#15 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by fixer »

kockica_kockica wrote:u subotu sam bila na Vrelu Bosne.. to je tako jadno... u onom jedinom i jedinom restoranu htjdoh popiti kafu sa prijateljicom koja je dosla iz Njemacke... na samom ulazu docekao nas covjek koji je mahao rukama da mi naisareti kuda da se parkiram... onda sam se progurala negdje drugo jer na mjesto gdje me slao imala sam utisak da cu pasti u tu provaliju ili auto necu zateci na istom jestu.. zemlja se urunila na tom mjestu koje poprilicno nizbrdo... sorry ali ja svog ljubimca na 4 tocka tamo ne ostavljam... i tako nakon 10 minutnog traganja nadjem prikladno mjesto da nije na travi da ne smeta nikome dok prolazi itd, jer se od parkiranih auta dvoja kola ne mogu mimoici a kako ostavljaju aute sve imam utisak da cu nekog zagrebati a uopce nije do mene... i tako krenemo lagano u setnju.. sjede na klupi dva papka sisla ko zna odakle i sad citiram " plava, jesi dobra sad bi ja tebe... hajd dodji da se upoznamo ... hej bona ne pravi se vazna... " i tako dok nismo odmakle dovoljno daleko da ih ne cujemo... a onda standovi i standovi i muzika koja ne da mi smeta vec svakom normalnom insanu na ovoj planeti bi smetalo... smrdljivi cevapi sa prasinom kao prilog se peku psi laju oko njih hladi se piva i sokovi u Bosni i mene je bilo stid... istog momenta zazalih sto smo dosli tu... ali nije vazno gdje si nego s kim si.... a samo smo htjeli pobjeci od vreline gradskog betona...
a to si ti bila :D izvinjavam ti se. da smo znali da si ti, stvarno bi se ponasali uljudnije. ali sto si dobra - dobra si :D

ne, stvarno, ali likovi ovdje bas lose "bare". kad moj frend krene zvizdat, ja bi mu zalijepio sljagu...
x0z0y0

#16 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by x0z0y0 »

jedino sto mi je smetalo..ne znam je li jos aktivan..je ringispil..seljakluk kakvog nema :(
i jos onaj..ne znam kako ga nazvat...najavljivac..uz muziku koju nikad nisam cula ni znala da i postoje onakve pjesme..vristi preko megafona nerazumljive fraze..mislim da je u rangu koride koju svi komentarisu
uzas :(
evo govore za ferhadiju da standovi nece dobiti dozvole da budu vraceni...pa mozda do sljedece godine i vrelo bosne dodje na red za uvodjenje reda i mira..
waterfall

#17 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by waterfall »

Ako dozovoljava autor teme jos jedno skretanje ili nadovezivanje oko vec spomenutog wc-a.

Prvi put sam iza rata bila na Vrelu Bosne, ovo ljeto, na prvi pogled je zaista prekrasno, mnostvo zelenila ali, uvijek ima ono ali, previse ljudi, previse auta, previse svega samo wc-a ne. Na livadi jedan zenski, muski i za invalide ako se ne varam, onaj zeleni, pokretni "EKO" a unutra ne da smrdi, nego sam se ja radije strpila i otisla usput. Ideja sa takvim wc-ima je da se prazne cesto te da su tako vise higijenski ali ovo je bilo sve samo ne higijensko. Na upit za wc u obliznjem u biti jedinom restoranu, samo su nam rukom pokazali na ove jadne i bijedne i smrdljive. Ja ne znam ali kod nas je normalan wc premija ili sam u zemlji gdje ljudi nemaju potrebe da obavljaju to sto sav normalan svije obavlja.

To za hladjenje piva itd. me nije nista iznenadilo jer ima tabla na kojoj pise zabranjeno pranje auta, anbelivbl :twisted:

Jedino ako se sve to izuzme, voda je jos uvijek prekrasna za odmoriti oci.
Last edited by waterfall on 20/08/2008 14:43, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#18 Re: Aleja - Vrelo Bosne

fixer wrote:
kockica_kockica wrote:u subotu sam bila na Vrelu Bosne.. to je tako jadno... u onom jedinom i jedinom restoranu htjdoh popiti kafu sa prijateljicom koja je dosla iz Njemacke... na samom ulazu docekao nas covjek koji je mahao rukama da mi naisareti kuda da se parkiram... onda sam se progurala negdje drugo jer na mjesto gdje me slao imala sam utisak da cu pasti u tu provaliju ili auto necu zateci na istom jestu.. zemlja se urunila na tom mjestu koje poprilicno nizbrdo... sorry ali ja svog ljubimca na 4 tocka tamo ne ostavljam... i tako nakon 10 minutnog traganja nadjem prikladno mjesto da nije na travi da ne smeta nikome dok prolazi itd, jer se od parkiranih auta dvoja kola ne mogu mimoici a kako ostavljaju aute sve imam utisak da cu nekog zagrebati a uopce nije do mene... i tako krenemo lagano u setnju.. sjede na klupi dva papka sisla ko zna odakle i sad citiram " plava, jesi dobra sad bi ja tebe... hajd dodji da se upoznamo ... hej bona ne pravi se vazna... " i tako dok nismo odmakle dovoljno daleko da ih ne cujemo... a onda standovi i standovi i muzika koja ne da mi smeta vec svakom normalnom insanu na ovoj planeti bi smetalo... smrdljivi cevapi sa prasinom kao prilog se peku psi laju oko njih hladi se piva i sokovi u Bosni i mene je bilo stid... istog momenta zazalih sto smo dosli tu... ali nije vazno gdje si nego s kim si.... a samo smo htjeli pobjeci od vreline gradskog betona...
a to si ti bila :D izvinjavam ti se. da smo znali da si ti, stvarno bi se ponasali uljudnije. ali sto si dobra - dobra si :D

ne, stvarno, ali likovi ovdje bas lose "bare". kad moj frend krene zvizdat, ja bi mu zalijepio sljagu...

ja nisam plava vec crna... moja prijateljica je plava :mrgreen:

ali bez zezancije ono je strasno... :shock:
Jara

#19 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by Jara »

Postao/la zimomor dana 20/08/2008 14:20
Predlazem gradonacelnici Borovac, premijeru Silajdzicu i ekipi SFF-a da odvedu ovu filmsku svitu na Vrelo Bosne kako bi vidjeli u sta se ovaj grad pretvara.
Podržavam! :thumbup:
Da ponovim: niko, ama baš niko od "prodavača" i "cevabdžija" NEMA odobrenje da radi tamo!
Nije do ljudi koji tako zarađuju...Do vlasti je!!! :x
Uveče, oko 20.00 kad je lijepo vrijeme- katastrofa ! Gužva u saobraćaju na putu od Blažuja je posebna priča.
Pored one kafane na VB izbrojah 6 automobila! Autima se po pješačkim stazama dovozi i odvozi roba za prodaju na štandovima, hoklicama, štokrlama, dekicama... A samo 2 WC kabine za hiljade posjetilaca...Tugo pregolema... :sad: :sad:
Neku veče, u svoj to gužvi hiljada i hiljada posjetilaca, vidjeh dvojicu vehabija kako počeše klanjati pored štandova, metar od staze kojom se ulazi u park...a bilo mjesta uz rijeku, desetak metara dalje... :-? Fakat ne razumijem... :-?
fixer

#20 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by fixer »

ma znao sam da ti ne mozes biti plava :D
cure, pisite najgroznije ulete i dobacivanja koje ste dozivile. :-) stvarno me interesuje
vjesticanametli

#21 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by vjesticanametli »

pa sto mu ne srusi stand dok je klanjo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kockica_kockica

#22 Re: Aleja - Vrelo Bosne

fixer wrote:ma znao sam da ti ne mozes biti plava :D
cure, pisite najgroznije ulete i dobacivanja koje ste dozivile. :-) stvarno me interesuje

:D a da otvoris temu o tim losim uletima :-)
fixer

#23 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by fixer »

kockica_kockica wrote:
fixer wrote:ma znao sam da ti ne mozes biti plava :D

:D a da otvoris temu o tim losim uletima :-)
obecavas da ces napisati prvi post nakon mene?:D
a mozda je i ima....
Jara

#24 Re: Aleja - Vrelo Bosne

Post by Jara »

vjesticanametli wrote:pa sto mu ne srusi stand dok je klanjo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:-) Nisam za rušenje nego za uklanjanje...svih štandova bez obzira da li gazda klanja ili ne.
Inspekcije zglave nema...
uvjek dobar gost

#25 Re: Aleja - Vrelo Bosne

zimomor wrote:Predlazem gradonacelnici Borovac, premijeru Silajdzicu i ekipi SFF-a da odvedu ovu filmsku svitu na Vrelo Bosne kako bi vidjeli u sta se ovaj grad pretvara.

Šalu na stranu ali ako mi kao građani čekamo da nam grad bude grad samo devet dana od mogućih 365.. trebamo spakovati kofere i ostaviti ovima koji su sebi ovaj seljakluk stvorili po sopstvenoj mjeri... da u takvom okruženj uživaju jer mi definitivno ne uživamo

Bruka je na kako niske grane ovaj grad spao je, još veća bruka je što to mnogima i ne smeta.....

P.S

Trebalo bi onda predložiti da neke proekcije na SFF-u budu na "vrelaku" il na Stojčevcu nebi li se ta divna mjesta malo sredila.....

No nemojmo zaboraviti da taj seljakluk može uticati na vodu koju mi skoro svi pijemo
Post Reply