Aleister Crowley

Rasprave o vjerskim temama.
njonjica

Post by njonjica »

Haqqani wrote:Najveća smetnja činjenju dobrih djela jesu šejtani, budući da oni imaju veliko iskustvo u zavođenju i skretanju ljudi sa pravoga puta............................
Ali, ZASTO to rade?
njonjica

Post by njonjica »

Haqqani wrote:
Njonjice :) super ti je nick .

Nemoj stavljati u istu ravan pojmove " Musliman " i " Mu `min " . Velika je razlika.

"Vjerski oci ", oni ti dodju vise kao politicari .
I Mu'min je musliman. :)
I vjerski oci takodjer su muslimani (govorim o islamu).
Zar ih ne veze ista vjera i postulati te vjere?
Zar ne vjeruju u isto?

PS Ako se ne varam, muslimanom se moze smatrati onaj koji vjeruje u Allaha i prihvata Kur'an kao jedinu svetu knjigu? Citati koje si mi naveo su iz Kur'ana.
Gost123

Post by Gost123 »

njonjica wrote: Cijeli zivot i sva priroda je satkana od suprotnosti.
Postoji proljece i njegova suprotnost jesen; ljeto i zima; dan i noc, zivot i smrt. Dobro i zlo. Sve te sile su medjusobno isprepletene i cine zivot koji imamo i ne mogu postojati jedna bez druge.
Te suprotnosti mozes nazvati onako kako zelis, i bez obzira na ime koje im nadjenes one su fakat, postoje i tu nema spora. Covjek je slobodan prikloniti se jednoj od njih. Moje skromno misljenje.
dualisticke filozofije imaju puno rupa...
ono sto je za nekoga dobro ne znaci da je za svakoga. isto vrijedi i za ono sto netko naziva zlom. zima nije zla u odnosu na ljeto, niti je ljeto dobro u odnosu na zimu. zasto bi smrt sama po sebi bila nesto lose(ne mislim na namerno prekidanje zivota, unistavanje itd)?

sve to postoji, ali ljudi su ti koji im daju pridjeve dobro i lose. nekad je neka bakterija losa za nas, a u nekom trenutku ce nam mozda biti dobra. zmijski otrov moze ubiti, ali i spasiti kad se koristi na drugaciji nacin...
njonjica wrote: Uvodjenje eura kao zajednicke monete u EU je jedan od pokazatelja istinitosti tvrdnje o novom svjetskom poretku. Raspad bivse Jugoslavije, SSSR-a, osnivanje sjevernoamericke unije, cijene nafte koje skacu....
.........
Imam prijatelja u Americi koji kaze da je normalno da je broj uragana u ovo doba godine veliki, ali da nikad prije nisu bili ovako razorni...i najvise gine sirotinja kojoj kasni humanitarna pomoc...itd, da ne zamaram vise.
malo kriticnija budi prema teorijama zavjera...
sva ta dogadjanja nisu bas dokaz svega onoga sto teorije zavjera pricaju... na tu foru su i razni proroci kroz poviejst pricali o smaku svijeta i ljudi su nasjedali... kriza ova, kriza ona, rat, glad , bolest, nevrijeme...
njonjica

Post by njonjica »

zima nije zla u odnosu na ljeto, niti je ljeto dobro u odnosu na zimu.

Ne sjecam se da sam rekla da je zima losa ili ljeto dobro, spomenuh ih samo kao pokazatelje suprotnosti.
zasto bi smrt sama po sebi bila nesto lose(ne mislim na namerno prekidanje zivota, unistavanje itd)?

A ja mislim upravo na to! Na ubijanje zbog "visih ciljeva" i svrstavanje zrtava u kolateralnu stetu. Tipa: "udri po Velusicima, tamo nema puno srpskog zivlja".
sve to postoji, ali ljudi su ti koji im daju pridjeve dobro i lose. nekad je neka bakterija losa za nas, a u nekom trenutku ce nam mozda biti dobra. zmijski otrov moze ubiti, ali i spasiti kad se koristi na drugaciji nacin...
Hm....dakle, bolest je losa a lijek je dobar. Bez mnogo filozofije.

malo kriticnija budi prema teorijama zavjera...
sva ta dogadjanja nisu bas dokaz svega onoga sto teorije zavjera pricaju...
Hajde ti onda meni lijepo, naucno dokazi kako to da je ona karikatura od covjeka postala predsjednik Amerike, kako to da je "ono" pokrenulo rat protiv Iraka, kako to da opet "ono" podrzalo Izrael u napadu na Libanon i hoce napasti Iran, i jos se sprema i na Siriju?
na tu foru su i razni proroci kroz poviejst pricali o smaku svijeta i ljudi su nasjedali... kriza ova, kriza ona, rat, glad , bolest, nevrijeme...

O ovom ne bih ni rijec. Nije vrijedno.
Gost123

Post by Gost123 »

njonjica wrote: Ne sjecam se da sam rekla da je zima losa ili ljeto dobro, spomenuh ih samo kao pokazatelje suprotnosti.
Hm....dakle, bolest je losa a lijek je dobar. Bez mnogo filozofije.
Hajde ti onda meni lijepo, naucno dokazi kako to da je ona karikatura od covjeka postala predsjednik Amerike, kako to da je "ono" pokrenulo rat protiv Iraka, kako to da opet "ono" podrzalo Izrael u napadu na Libanon i hoce napasti Iran, i jos se sprema i na Siriju?
ok. nisam te dobro shvatio ranije.
kako? psihologija mase:)
Haqqani

Post by Haqqani »

njonjica wrote:
Haqqani wrote:Najveća smetnja činjenju dobrih djela jesu šejtani, budući da oni imaju veliko iskustvo u zavođenju i skretanju ljudi sa pravoga puta............................
Ali, ZASTO to rade?

Kada je Allah stvorio Adema, dao mu najljepši oblik i udahnuo u njega ruh - duh, tada je melekima naređeno da mu učine sedždu. Kada je zapravo Allah stvorio svijet, život, univerzum, nebesa, zemlju, biljke, životinje i čovjeka, to još niko nije ustanovio. Kur’an muslimane uči ko je sve stvorio i zašto je stvorio a ne kada je i kako je to stvorio jer to se tiče isključivo Stvoritelja. Stvoritelj svega je Allah i ništa nije stvorio radi igre i zabave, nego sa ciljem i svrhom da Ga veliča, slavi i potvrđuje. Kada je Allah stvorio čovjeka, on ga je izabrao i odredio za halifu - povjeritelja na zemlji nad drugim bićima podučivši ga imenima i pojmovima svih stvari, te naredivši melekima da mu učine sedždu .
Meleki pitaju Allaha: Kako će učiniti sedždu čovjeku koji će na zemlji nered činiti i krv prolijevati a oni neprestano veličaju i slave Allaha, na što su dobili odgovor: Ja znam ono što vi ne znate.Iblis kao šejtan - sotona, uzoholio se i odbio izvršiti Allahovu Odredbu činjenja sedžde Ademu, jer je on stvoren od ilovače, a šejtan od vatre. Po toj osnovi, on sebe smatra višim od čovjeka:
Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio? - upita On. Ja sam bolji od čovjeka - reče Iblis Stvoritelju. Mene si od vatre stvorio a čovjeka od ilovače.
Oholog šejtana, poniženog i pokuđenog, Allah proklinje i progoni iz Dženneta zbog neposlušnosti a on se kune Allahu da će napadati ljude sprijeda i straga, zdesna i slijeva i tako ih odvraćati od Allahovog puta.
Šejtan ljude zavodi i u zabludu odvodi svojim glasom, udruživanjem u imetke i djecu njihovu, te usmjerava na njih svoju konjicu i pješadiju . Za Iblisa se u Kur’anu kaže da je džin koji se ogriješio od svoga Stvoritelja. Allah upozorava čovjeka da je Iblis neprijatelj njemu i njegovoj ženi.

Prvo boravište hazreti Adema i hazreti Havve, po Kur’anu, bio je Džennet. U Džennetu su imali sve jesti i piti, a zabranjeno im je bilo približavanje samo jednom stablu da ne bi postali griješnici i od šejtana zavedeni u zabludu. U Džennetu nisu ni u čemu oskudijevali: nisu osjećali ni glad ni žeđ, ni žegu ni studen, niti su znali za golotinju . Šejtan ih ne ostavlja na miru i želi da se oni na bilo koji način približe, od Allaha, zabranjenom drvetu. On im prikriva sva džennetska dobra i blagodati, ali ih stalno navraća i u svijest im unosi zabranjeno drvo. Tvrdi im da im je drvo zabranjeno samo zato da ne bi postali meleki, besmrtni i vječni i zadobili vlast koja nikada neće propasti. Ako se približe zabranjenom drvetu, šejtan im obećava besmrtnost, postajanje melekima i vlast koja nikada neće propasti. Aduti prevare kod šejtana, za Adema i Havvu, su promjena vrste, nuđenje vječnosti i neprolazne vlasti .

Kada su se približili zabranjenom drvetu, hazreti Adem i Havva nisu postali ni meleki ni besmrtni, niti su zadobili neprolaznu vlast, nego su pogriješili i najedanput ostali goli, jer su prekršili Allahovu Odredbu i prekoračili dozvoljene granice. Po Kur’anu šejtan ih je oboje zaveo i na grijeh naveo, a po Bibliji Eva je navela Adama na zabranjeno drvo. Ovo je nepravda i šovinizam Biblije prema ženi u odnosu na muškarca i njihov ravnopravan tretman u Kur’anu. Kada su se približili zabranjenom drvetu, oni su po kršćanskom učenju počinili tzv. istočni grijeh koji prelazi na sve ljude do rođenja Isusa, koji po kršćanstvu prekida istočni grijeh i postaje iskupitelj i spasitelj ljudskog roda. Po islamu, grijesi s čovjeka na čovjeka i s generacije na generaciju se ne prenose. Poslije počinjenog grijeha zavedeni Adem i hazreti Havva su protjerani iz Dženneta na zemlju , ali su se odmah pokajali Allahu . Od kada i gdje hazreti Adem sa ženom a kasnije i sa potomcima živi, na zemlji, ljudima nije poznato i oni o tome samo nagađaju. Međutim, kroz slučaj Ademovog i Havvinog šejtanskog zavođenja, Allah u Kur’anu upućuje sve generacije ljudskog roda i upozorava na to kako da ih šejtan nikako i nikada ne zavede . Muslimani pored čvrste vjere u Allaha, dobrih djela, življenja u okviru šerijata i moralno-etičkog ponašanja, da bi bili sačuvani i spašeni od prokletog šejtana, trebaju stalno učiti Euzu billu. U nekim djelima piše da je hazreti Adem po izgonu iz Dženneta prvo vrijeme boravio u Indiji, a hazreti Havva u Džidi. Ademu je bilo teško bez hazreti Havve i Allah mu primi dovu, sastavi ih i oprosti im . Za razliku od Adema i Havve, šejtan kada griješi nikada se Allahu ne kaje, nego traži od Allaha rok u griješenju do dana proživljenja .
ragib

Post by ragib »

njonjica wrote:
Haqqani wrote:
Njonjice :) super ti je nick .

Nemoj stavljati u istu ravan pojmove " Musliman " i " Mu `min " . Velika je razlika.

"Vjerski oci ", oni ti dodju vise kao politicari .
I Mu'min je musliman. :)
I vjerski oci takodjer su muslimani (govorim o islamu).
Zar ih ne veze ista vjera i postulati te vjere?
Zar ne vjeruju u isto?

PS Ako se ne varam, muslimanom se moze smatrati onaj koji vjeruje u Allaha i prihvata Kur'an kao jedinu svetu knjigu? Citati koje si mi naveo su iz Kur'ana.
Studentom se smatra svaka osoba koja upise fakultet ali to ne znači da će završiti.
njonjica

Post by njonjica »

njonjica wrote:
Custos Morum wrote:Njonjice, jesi religiozna?
Kako poimas sotonu, smrt, sve spomenuto?
Men....gdje me nadje...mogla bih pisati o tome, ma hajde..
Pa recimo....religiozna, hm. Radije bih rekla tragac. Posljednjih godina.
A to vezano za "anamonog" :lol: , e to ti je jedan malo duzi elaborat, pa cu drugi put.
Evo dodje i "drugi put" :-)
Religiozna jesam u smislu da vjerujem u neku energiju, bice, inteligenciju ili kako god nazvati, najlakse i svima razumljivo je Bog/Allah. Ne pripadam niti jednoj zvanicnoj religiji iz razloga sto smatram da jednostavno, nije svakom covjeku data ista nit spoznaje; Istina jeste samo jedna, ali putevi do nje mogu biti razliciti (moje skromno misljenje). Od zvanicnih religija mislim da je Islam najtezi put, u smislu duhovne discipline; trazi najvise odricanja i izuzetno cvrstu vjeru u kojoj nikakvoj sumnji nema mjesta. Ja tome zaista nisam dorasla. Ipak, od ljudskih vrijednosti najvise postujem skromnost jer je to put ka mudrosti.
Smrt....je za mene samo prelazak na drugi nivo postojanja; s tim da to postojanje nikada ne prestaje-dakle prelazak u neku drugu dimenziju koja je nepojmljiva nasim skromnim culima, u njoj nista nije ni slicno ovom svijetu kojeg (sada) poznajemo, ne postoji boja, govor, dodir u fizickom smislu rijeci....Ipak, plasim se smrti, jer u ovom trenutku plasi me nepoznato i smatram da je to ljudski. Snazno me potresa svaki nasilno prekinut zivot jednostavno jer je to oteto vrijeme da se nesto nauci, spozna. Jer je to otimanje onog sto je Bog dao covjeku.
Vjerujem da zlo postoji i da najjace djeluje ovdje na zemlji. On/o nije stvoreno od Boga i dolazi iz neke nama nepoznate dimenzije i svoje djelovanje prilagodjava slabom ljudskom karakteru-dakle djeluje u/na/kroz ljude. Jedno od njegovih dejstava su i te kradje datog vremena, kad kroz covjeka uzme za pravo sebi da se igra Boga i odlucuje o tudjem zivotu. Po meni to je najveci grijeh.

Nadam se da je svaki covjek (muskarac ili zena) potpuno jednak pred Njim; da nema prava niti zasluge koja se moze pripisati spolu; da svi imamo jednak tretman a da je fizicko tijelo samo kosulja koju oblacimo kad "idemo van".

Nisam klasicni pobornik vjerovanja u raj ili pakao (dzennet ili dzehenem).
Tu jos uvijek nisam bas nacisto sa sobom ( :-) ) pa o tome ne bih.
Pozdravljam nauku u njenom svakom humanom segmentu, ali me pomalo i plasi-primjer kloniranje. Mislim da covjek koji traga mora cijelog zivota uciti o duhu i tijelu (materijalnom), jer znanje je moc u kojoj ne smijemo pretjerivati. Kinezima bi dozvoljeno da izume barut, a mi ga koristimo za ratove; nadam se da razumijes sta zelim reci.

Nadam se da nisam bila preopsirna, mada ima toga jos.... 8)
Post Reply