ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ALDI i LIDL u BiH

DAAAAAAAAAAAAA!
69
71%
Samo Aldi
3
3%
Samo Lidl
11
11%
Nedo bog!
14
14%

Total votes: 97

vox-populi

#51 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by vox-populi »

SOMA wrote: Ne, ozbiljno sad, bez nekog prepucavanja - u NRW dm zaokruzuje cijene. Recimo dodje ti racun na 7,87€, oni zaokruze na 7,80€. Mislim da u kasi cak uopste nemaju kovanice od 1 ili 2 centa. Valjda im mrske :D
Pa dobro, zaokruze na svoju stetu, to je fer. Ovde i nije tako, vrate u cent :).
talić

#52 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by talić »

kakve smo sreće bez obzira ko da dođe neće spustiti cijene nego će se prilagoditi okruženju. Muller je stigao u HR i cijene su znatno više nego u Njemačkoj. Cijene u Sloveniji su već značajno niže nego u HR i BiH. Kod nas je npr. sve skuplje osim mesa, voća i povrća, .. Problem je slaba kupovna moć, skup najam poslovnih prostora,...akcize,... zašto se plaćaju akcize na čokoladu 1,50 KM/kg kada nismo proizvođači čokolade. Da,..... čokolada je luksuz, neka je žele djeca socijalno ugroženih.
Murat Sabanovic

#53 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Murat Sabanovic »

talić wrote:kakve smo sreće bez obzira ko da dođe neće spustiti cijene nego će se prilagoditi okruženju. Muller je stigao u HR i cijene su znatno više nego u Njemačkoj. Cijene u Sloveniji su već značajno niže nego u HR i BiH. Kod nas je npr. sve skuplje osim mesa, voća i povrća, .. Problem je slaba kupovna moć, skup najam poslovnih prostora,...akcize,... zašto se plaćaju akcize na čokoladu 1,50 KM/kg kada nismo proizvođači čokolade. Da,..... čokolada je luksuz, neka je žele djeca socijalno ugroženih.
upravo tako...ova dva lanca se prilagodjavaju trzistu.. bice jeftiniji od konkurenata 5 posto, i to je to.. doduse i to 5 posto je dobro,jer bi i ostali poceli spustati cijene ...
perfect_guy

#54 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by perfect_guy »

Zux wrote: Profesore Dzemidzicu mislio sam vise figurativno :-)

A ako cemo biti sitnicavi, onda je i tvoja racunica tacna samo u jednom smjeru :)
Npr. Neki proizvod kosta 1 eur (2 KM) u Njemackoj. Kod nas je 100% posto skuplji, iliti kosta 4 KM. Je l' ne moze biti za jos 100 % skuplji (za jos 2 KM)? 100 + 100 = 200, kazu :D

A za dioksin... Mozes misliti sta sve mi onda pojedemo, kad se u jednoj takvoj zemlji koja je vrlo stroga sto se tice pravila dese onakva sranja.
može biti 200, 300% skuplji, ali ne može biti toliko jeftiniji, jer, kako ti je naveo, onda bi prodavnica otišla u minus
MeanMachine

#55 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by MeanMachine »

Mislim da bi definitivno bilo dobro da trgovine kao što su ALDI i LIDL dođu kod nas, naravno samo ako bi im cjenovna politika bila ista kao i u npr. Njemačkoj. Mercator ima solidnu ponudu ali su preskupi, Konzum takođe nema baš povoljne cijene. Svakako cijenim domaće trgovačke lance kao što su Drvopromet i Bingo, s tim da Drvopromet (izuzev akcijskih cijena) po mom ličnom iskustvu uopće nije povoljan, čak suprotno, dok Bingo u velikoj mjeri ima dosta dobre cijene ali bi morali još proširiti kako ponudu, tako i broj trgovina.

Isto tako se slažem sa forumašem koji je u jednom ranijem postu napisao da bi bilo dobro da IKEA dođe kod nas.
E takav objekat nam zasigurno fali u BiH, jer što se tiče namještaja IKEA je zaista odlična. Ne bih imao ništa protiv dolaska SATURN-a ili MEDIA MARKT-a u BiH, s obzirom da s ponudom i cijenama tehnike nismo baš "razmaženi" a ove dvije trgovine imaju odličnu ponudu i veoma prihvatljive cijene.
sadmire

#56 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by sadmire »

Da im osnovni koncept nisu malo manji objekti, mislim da bi Bingo bio prvi kandidat za preuzimanje od jednog od ova dva lanca. Osim toga, oni se vecinom sire organski, tj. izgradnjom vlastitih objekata tako da bi i taj pristup morali promijeniti, ako hocve na brzinu i na velika vrata da se pojave u BiH.
Samo je pitanje vremena kada ce i ko preuzeti Bingo, dok Drvopromet, s obzirom na velicinu svojih prodavnica i lokacije, nije toliko atraktivan.
Sto se tice Mercatora i Konzuma, oni ce od strane velikih biti preuzeti samo u paketu sa ostalim trzistima na kojima su prisutni, nikako samo parcijalno u BIH, Hrvatskoj, Sloveniji ili Srbiji.
cranberries

#57 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by cranberries »

Bingo sigurno nece biti prodan, bar u narednih 15 godina, Senad, vlasnik Binga je mlad covjek koji je ajmo tako nazvati patriota kada su u pitanju domaci proizvodi, domaci proizvodjaci, domace firme. Upravo zbog ovoga su se mnoge firme u Tuzli i u TK a sada sve vise i po ostalim djelovima BH razvile upravo zbog Binga. Firma u kojoj i ja licno radim imala bi 60% manje prometa da nije Binga, kako Bingo raste tako i mi rastemo. Treba nama ovakvih firmi koji ce gurati domacu proizvodnju, Selimovici su to pokusali ali veoma neuspjesno, nagomilovali su dugove u svim kompanija gdje su preuzeli, recimo za primjer Tuzlanske pivare, iako posluje dobro u velikim je dugovima koji su se gomilali, tako isto i Vegafruit pa i klas... manje vise.
Zux

#58 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Zux »

perfect_guy wrote:
Zux wrote: Profesore Dzemidzicu mislio sam vise figurativno :-)

A ako cemo biti sitnicavi, onda je i tvoja racunica tacna samo u jednom smjeru :)
Npr. Neki proizvod kosta 1 eur (2 KM) u Njemackoj. Kod nas je 100% posto skuplji, iliti kosta 4 KM. Je l' ne moze biti za jos 100 % skuplji (za jos 2 KM)? 100 + 100 = 200, kazu :D

A za dioksin... Mozes misliti sta sve mi onda pojedemo, kad se u jednoj takvoj zemlji koja je vrlo stroga sto se tice pravila dese onakva sranja.
može biti 200, 300% skuplji, ali ne može biti toliko jeftiniji, jer, kako ti je naveo, onda bi prodavnica otišla u minus
Ma nije valjda :?: Bravo matematicar, sjedi 5 :-)
sadmire

#59 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by sadmire »

cranberries wrote:Bingo sigurno nece biti prodan, bar u narednih 15 godina, Senad, vlasnik Binga je mlad covjek koji je ajmo tako nazvati patriota kada su u pitanju domaci proizvodi, domaci proizvodjaci, domace firme. Upravo zbog ovoga su se mnoge firme u Tuzli i u TK a sada sve vise i po ostalim djelovima BH razvile upravo zbog Binga. Firma u kojoj i ja licno radim imala bi 60% manje prometa da nije Binga, kako Bingo raste tako i mi rastemo. Treba nama ovakvih firmi koji ce gurati domacu proizvodnju, Selimovici su to pokusali ali veoma neuspjesno, nagomilovali su dugove u svim kompanija gdje su preuzeli, recimo za primjer Tuzlanske pivare, iako posluje dobro u velikim je dugovima koji su se gomilali, tako isto i Vegafruit pa i klas... manje vise.
Iskreno se nadam da ce tako biti, ako nista zbog tvoje firme, ali ne bih bio tako siguran da do prodaje Binga u nekom skorijem periodu nece doci!
Postali su ozbiljna konkurencija Konzumu po pitanju najveceg trzisnog udjela u BiH i kao takvi su interesantni svim velikim igracima. Osim toga, sumnjam da Bingo kadrovski i strukturom moze pratiti svoj rast na terenu i uskoro ce sve to postati veliki teret njegovom vlasniku!
Ne znam tacno kakve su odredbe njegovog ugovora sa EBRD-om po pitanju sirenja i prodaje, ali ce vjerovatno i to igrati veliku ulogu.
talić

#60 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by talić »

Upravo ovih dana sam obišao Konzum, Bingo, DP, i još lokalne trgovine EKOR i HAS i recimo da je Bingo fer po cijenama ali je brate haotično, neuredno, seljakluk, prije dolaska Konzuma samo je VF imao prave trgovine koje su čiste, uredne, kvalitetna roba i zbog toga najviše kupovine obavljam u Konzumu iako je skuplji u prosjeku 10 do 15% u odnosu na Bingo. Ako Bingo u narednih godinu, dvije ne poradi nešto na uređenju trgovina i odrekne se gluposti tipa, odjeća sa greškom, jeftino posuđe, alati i slično bojim se da neće moći opstati. Treba pogledati šta je sve u vlasništvu Agrokora i tek se onda može vidjeti snaga koju posjeduje. Sad je u Konzumu vjerotno 20% proizvoda iz tvornica čiji su vlasnici ili tvornica koje rade za njih. Kupili su tvornice sladoleda i mineralne vode u BiH, Srbiji i Mađarskoj. Tako se gazi konkurencija. U Konzumu nema više Radenske za kupiti, mnoge proizvode su jednostavno izgurali.
ivannn

#61 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by ivannn »

već je sve rečeno, lidl ima dobre (ukusne) i jeftine slatkiše, grickalice, suhomesnate proizvode, vjerojatno iz njemačke.

muller je dobar po tome što možeš kupiti "pravu" čak i jeftiniju nutelu, milku iz njemačke, a ne iz poljske ili bugarske, uvjerio se osobno, plus milka iz mullera ima 100grama dok iz druge prodavnice 80g i pritom drukčiji okus i košta više :-)

isto tako neki i proizvodi su i u šparu originalni, no slomiš se dok pročitaš deklaraciju i dok ne naletiš na pravu

za aldi ne znam jer ga nema na ovim prostorima
Ridjobrki

#62 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Ridjobrki »

@talić je u pravu, i da dođu prilagodiće cijene našem tržištu gdje su nenormalno napuhane zbog odsustva mozga u državi. Ovo je Bogu plakat'... Kad je otvaran Mercator u BL na teveu gledam nekog faktora iz neke institucije u Sloveniji (hoćel' biti privredna komora, slagaću...) kako priča kako je to super stvar za BiH i kako će to dovesti do ekspanzije proizvodnje u BiH i tako to a naši ministri i druge lole oko njega ponosni kao da su oni kupili Mercator! Nedugo potom bila zvrčka oko Mercatora, kad su ga Delta i Konzum htjeli preuzeti : ISTI TAJ Slovenac vrišti kako se to ne smije desiti i kako bi to bilo pogubno po ekonomiju Slovenije!
ivannn

#63 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by ivannn »

Ridjobrki wrote:@talić je u pravu, i da dođu prilagodiće cijene našem tržištu gdje su nenormalno napuhane zbog odsustva mozga u državi. Ovo je Bogu plakat'... Kad je otvaran Mercator u BL na teveu gledam nekog faktora iz neke institucije u Sloveniji (hoćel' biti privredna komora, slagaću...) kako priča kako je to super stvar za BiH i kako će to dovesti do ekspanzije proizvodnje u BiH i tako to a naši ministri i druge lole oko njega ponosni kao da su oni kupili Mercator! Nedugo potom bila zvrčka oko Mercatora, kad su ga Delta i Konzum htjeli preuzeti : ISTI TAJ Slovenac vrišti kako se to ne smije desiti i kako bi to bilo pogubno po ekonomiju Slovenije!
eh, slovenci, kako se kaže htjeli bi se ebat al da ne uđe :D
ako su htjeli kapitalizam, eto im ga sada :dance:
koliko su frke digli kada je Atantik grupa pokupovala Drogu kolinsku, argetu, koktu, Štark

ja samo znam da neću nikada ući ni u mercator ni u todorića tj. konzum ili kupiti jedan od fiktivnih "made in HR" proizvoda kao maslinovo ulje iz italije ili španjolske
The 51st State

#64 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by The 51st State »

talić wrote:Upravo ovih dana sam obišao Konzum, Bingo, DP, i još lokalne trgovine EKOR i HAS i recimo da je Bingo fer po cijenama ali je brate haotično, neuredno, seljakluk, prije dolaska Konzuma samo je VF imao prave trgovine koje su čiste, uredne, kvalitetna roba i zbog toga najviše kupovine obavljam u Konzumu iako je skuplji u prosjeku 10 do 15% u odnosu na Bingo. Ako Bingo u narednih godinu, dvije ne poradi nešto na uređenju trgovina i odrekne se gluposti tipa, odjeća sa greškom, jeftino posuđe, alati i slično bojim se da neće moći opstati. Treba pogledati šta je sve u vlasništvu Agrokora i tek se onda može vidjeti snaga koju posjeduje. Sad je u Konzumu vjerotno 20% proizvoda iz tvornica čiji su vlasnici ili tvornica koje rade za njih. Kupili su tvornice sladoleda i mineralne vode u BiH, Srbiji i Mađarskoj. Tako se gazi konkurencija. U Konzumu nema više Radenske za kupiti, mnoge proizvode su jednostavno izgurali.
bili se ti odreko marzi 100-300 % na tim glupostima, pa to im je poslovna strategija, dampinguj ostale kategorije, a deri narod na kini.
talić

#65 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by talić »

dobro, ne znam kako posluje Bingo ali po onom što se vidi na prvi pogled u trgovini u Zenici jako je nepismeno i haotično. Mislim da tu nema nikakve analitike i da se sve dešava stihijski, neko spomenu koncept. Bingo kao i većina trgovina rade bez ikakvog koncepta jer da rade trgovine bi im drugačije izgledale.
sarajevsko_pivo

#66 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by sarajevsko_pivo »

talić wrote:dobro, ne znam kako posluje Bingo ali po onom što se vidi na prvi pogled u trgovini u Zenici jako je nepismeno i haotično. Mislim da tu nema nikakve analitike i da se sve dešava stihijski, neko spomenu koncept. Bingo kao i većina trgovina rade bez ikakvog koncepta jer da rade trgovine bi im drugačije izgledale.
Opet ti protiv Bingo centre kao i na svakoj drugoj temi :)

Bingo centri su uvijek puni, pogotovo onaj u Kaknju, pun ko sibica uvijek.

A ta roba sa greskom sigurno im dobro ide, cim se prodaje, ne bi Bingo centri uvijek bili puni.

Mozemo reci da je Bingo bosanski Lidl.
talić

#67 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by talić »

sarajevsko_pivo wrote:
talić wrote:dobro, ne znam kako posluje Bingo ali po onom što se vidi na prvi pogled u trgovini u Zenici jako je nepismeno i haotično. Mislim da tu nema nikakve analitike i da se sve dešava stihijski, neko spomenu koncept. Bingo kao i većina trgovina rade bez ikakvog koncepta jer da rade trgovine bi im drugačije izgledale.

A ta roba sa greskom sigurno im dobro ide, cim se prodaje, ne bi Bingo centri uvijek bili puni.

ne volim improvizaciju a Bingo je čista improvizacija. Ne kažem ni da su Aldi i Lydl trgovine u kojima se uživa u kupovini ali bar nije nabacano ko u neurednom skladištu.
cranberries

#68 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by cranberries »

pa je li ti kupujes robu u marketu ili skladistu? Neuredna skladista... lol, ti zavirivao? A gluposti cc.. Sve ce to doci na mjesto, vec se preuredjuju marketi po Tuzli i to ce se raditi po jednom konceptu da svi izgledaju isto, tako ce se uredjivati i unutra, stavljati nove police i rafe. Bingo se tek razvija, za razliku od Konzuma koji je daleko ispred, gigant spram Binga ili DPa, sto sa konceptom i imidzom tako i sa sistemom upravljanja.

Ako pogledate nove Bingo trzne i one stare tu se vidi velika pozitivna promjena, za sve treba vremena. Ono sto takdojer Bingo ima jako dobro je centralni, ogromni distributivni centar u Tuzli koji je takodjer skoro izgradjen i jos ce se siriti.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#69 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by 1pajdo »

U zabludi je većina...

Pa samo šta se govorilo u Hrvatskoj kako će poskupiti kad dođe LIDL na tržište i šta se dogodilo...
Kad su vidjeli kolike su cijene u hr samo su ih prilagodili svoje...i ostalo više manje isto, u 5 deka...Samo smo dobili jedan lanac trgovina više...
zonbirile

#70 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zonbirile »

ima li još koji bjelosvjetski qurac-palac da dođe.Ja mudrosti kupiti i prodati uz 10% zarade.
drndalo

#71 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by drndalo »

Ima, jos malo pa ce biti nasov na Sa-x: Wallmart u BiH, da ili ne ???
vjesticanametli

#72 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by vjesticanametli »

talić wrote:
sarajevsko_pivo wrote:

ne volim improvizaciju a Bingo je čista improvizacija. Ne kažem ni da su Aldi i Lydl trgovine u kojima se uživa u kupovini ali bar nije nabacano ko u neurednom skladištu.
uh zna u aldiju biti nekad ko kod kineza ...............laptop i carapa u jednoj kosarici...........ovamo gace i med na snizenju i ona jedna izgubljena carapa...........ali da hoce bit aldi sa cijenama kao u DE :-)
zonbirile

#73 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zonbirile »

samo se budale oduševljavaju kojekakvim trgovačkim lancima,a uništen je jedan UPI,Agrokomerc,Bosnaplod,Sava,Vitaminka,Vispak...UPI je bio najjači,najbolji koncept ima bukvalno sve od njive do trpeze,ali onda dođoše stručnjaci i sjebaše sve i papcima ponudiše lažni sjaj nekih tržnih centara,a papak ko papak ,važno je da šljašti i da je raja tu.
Moj stav

#74 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Moj stav »

because_of_you wrote:Lidl, DA :)

Ovaj drugi ne znam , pa ne mogu dati svoje mišljenje :)
BILA SAM U MINHENU U NJEMACKOJ PROSLE GODINE. I HAJDE DA ODEM TO TO ALDIJA DA VIDIM STA IMA.
PRAVO SAM SE NASEKIRALA...HEJ...NJEMACKA....NJIHOV STANDARD A HRANA PUNO JEFTINIJA NEGO KOD NAS...STVARNO ZA NASEKIRATI SE....
Moj stav

#75 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Moj stav »

zonbirile wrote:samo se budale oduševljavaju kojekakvim trgovačkim lancima,a uništen je jedan UPI,Agrokomerc,Bosnaplod,Sava,Vitaminka,Vispak...UPI je bio najjači,najbolji koncept ima bukvalno sve od njive do trpeze,ali onda dođoše stručnjaci i sjebaše sve i papcima ponudiše lažni sjaj nekih tržnih centara,a papak ko papak ,važno je da šljašti i da je raja tu.

Stoji sta pricas. ALi nasi ne znaju raditi. Radi licnih koristi sve su rasurili. :x
Post Reply