Pa to ti upravo i ja govorim - i uzimajuci u obzir finansijsku (ne)isplativost - glavni krivac za neizgradnju autoputeva su nasi politicari, koji se ne mogu dogovoriti ni oko cega. Nece, ne znaju, ne zele, korumpirani su. U tome je najveci problem. Izgradnja autoputa je u nacionalnom interesu bilo koje drzave, i ne moze se gledati samo kroz ekonomsku prizmu. Stoga, do politicara je da zastite nase nacionalne interese.vivaldi wrote:U slucaju Albanije ono sto znam jeste da je tu kombinacija politike i ekonomije. Taj put je proglasen nacionalnim i interesom (mi se ne mozemo dogovoriti oko drzave, a kamoli puta) svih albanaca u regionu i mislim da i u finansiranju ucestvuje i kosovo (cijeli put kosta oko milijardu eura i jos nije zavrsen). Nacionalni interes podrazumijema da se to mora napraviti, a sve ostalo je u drugom planu.jeza u ledja wrote:@ vivaldi
Otkud Albancima pare da naprave put od Kosova do Draca?
Albanija je uspjela: a) obezbjediti lovu; i/ili b) privuci i ubjediti investitore.
Ne mozes me nikako ubjediti da je ekonomska (ne)isplativost jedina varijabla koja je utjecala na taj primjer koji si opisao u Srbiji. (Slicno mislim i za Albaniju)
Druga stvar je ekonomija. Albanija ima jako dobar turisticki potencijal, a putevi su osnova za njegov razvoj (vidi primjer hrvatske gdje im sezona donosi 5-6 milijardi eura godisnje, a albanija jako brzo moze ostvarivati bar deseti dio toga), druga stvar iz rubrike ekonomija jeste Drac - to je luka koja je vitalni interes Kosova i Albanija (a i makedonije), a luka bez puteva je neiskoristen potencijal. Treca stvar - ovaj autoput DRASTICNO smanjuje vrijeme putovanja od Kosova do Draca/Pristine sto znaci da ce se itekako koristiti. Na kraju krajeva cim su nasli pare znaci da je investitor vidio opravdanost.
U cemu je razlika izmedju nas i njih tj. svih drugih zemalja u regionu?
Razlika je u tome sto je Kosovo samo godinu dana od nezavisnosti skontalo od cega mu zavisi buducnost i poduzelo konkretne akcije, a mi 15 godina od rata jos raspravljamo hoce li put ici lijevo, desno, iznad ili ispod PociteljaZa ovih 15 godina visak administracije je pojeo bezbroj kilometara autoputa kojeg smo mogli sami praviti dionicu po dionicu.
Posto smo MI te politicare izabrali - NASA JE GRESKA STO SE PUTEVI NE PRAVE!