Hoces jarane malo vazelina, noge ti vire.clav wrote:@mikilauda76 mozda smo tu negdje po ostalom, al brate bosanke su ljepse 3 put.barem po mom ukusu
Ma svi mi znamo kakve su nase Bosanke a pogotovo Hercegovke
Moderator: anex
Hoces jarane malo vazelina, noge ti vire.clav wrote:@mikilauda76 mozda smo tu negdje po ostalom, al brate bosanke su ljepse 3 put.barem po mom ukusu
Mozda ovdje mozes dobiti neke info ako ih kontaktiras?zlatan01 wrote:Zna li neko kakve su cijene nekretnina uz samu obalu? Kakvi su uvjeti kupovine za strance? Agencije? Govore li Albanci u znacajnom broju engleski?

Da, slazem se. Nedavno sam bio iznenadjen dobivsi info od prijatelja, recimo stan u Sa i Geteborgu slicna cijena. Ono sto mene odvraca od investicije u BiH je prvo jer vec imam dole nesto a drugo trziste nekretnina u BiH me podsjeca na balon koji ce u dogledno vrijeme prsnuti. To je proces koji je zahvatio vec dobar dio Evrope. Mislim da je vecina koja je imala namjeru kupiti vec kupili a dobar dio onih koji misle kupiti odbijaju visoke cijene. Sa druge strane valja ici i na more negdje, znaci kombinovati ugodno i korisno.mikilauda76 wrote:Ovo je vec malo odstupanje od teme, ali haj kad smo vec kod kupovine nekretnina.
Ja ne znam sto bi neko imao potrebu da ulaze van BiH. Pa ljudi, samo u Sarajevu, Zenici, i Mostaru i na jos mnogo mjesta su u zadnje 2 godine cijene nekretnina skocile najmanje 100%. Ne znam sto bi se neko maltretirao po drugim drzavama, i na neki nacin "rizikovao", a u svojoj drzavi ima i previse mogusnosti za ulaganje i eto ako hocete spekulisanje a pritom poznaje sve zakone.
Ako vec imas pare za ulaganje, moj ti je savjet, kupi par dobrih parcela u ili oko Sarajeva, i pricekaj 3, 4, 5 godina. Zlatni rudnik, prijatelju

Benighted wrote:A kako Albanci reaguju na nas sto govorimo bosanski/srpski/hrvatski , budel vrljikom preko ledja ?
zlatan01 wrote:Da, slazem se. Nedavno sam bio iznenadjen dobivsi info od prijatelja, recimo stan u Sa i Geteborgu slicna cijena. Ono sto mene odvraca od investicije u BiH je prvo jer vec imam dole nesto a drugo trziste nekretnina u BiH me podsjeca na balon koji ce u dogledno vrijeme prsnuti. To je proces koji je zahvatio vec dobar dio Evrope. Mislim da je vecina koja je imala namjeru kupiti vec kupili a dobar dio onih koji misle kupiti odbijaju visoke cijene. Sa druge strane valja ici i na more negdje, znaci kombinovati ugodno i korisno.mikilauda76 wrote:Ovo je vec malo odstupanje od teme, ali haj kad smo vec kod kupovine nekretnina.
Ja ne znam sto bi neko imao potrebu da ulaze van BiH. Pa ljudi, samo u Sarajevu, Zenici, i Mostaru i na jos mnogo mjesta su u zadnje 2 godine cijene nekretnina skocile najmanje 100%. Ne znam sto bi se neko maltretirao po drugim drzavama, i na neki nacin "rizikovao", a u svojoj drzavi ima i previse mogusnosti za ulaganje i eto ako hocete spekulisanje a pritom poznaje sve zakone.
Ako vec imas pare za ulaganje, moj ti je savjet, kupi par dobrih parcela u ili oko Sarajeva, i pricekaj 3, 4, 5 godina. Zlatni rudnik, prijatelju
albanci su nevjerovatno prijatni, spremni u svakom momentu da pomognu...u to sam se uvjerila za par dana koje sam provela u albaniji...kriticarka_nikova wrote:Manite se predrasuda o Albancima.
To prvo kazem sebi, a onda svima vama. Jedne prilike mi je pomogao jedan Albanac i bilo me sramota sto sam imala lose misljenje o njima.
Zato kazem manite se predrasuda...
P.S. Poslije ovakvih fotografija pozelila sam da vidim Albaniju....
Od korumpiranosti pate sve zemlje u tranziciji... a Balkan je odavno u tome procesu. Oni koji su prevalili put tranzicije (Slovenija kao punopravna clanica EU i Hrvatska koja tek to treba da bude) imaju manji prag korupcije. Medjutim u BiH-i to bi se moglo zadrzati dugo radi strukture vlasti i ekonomske nestabilnosti. Albanija ide na bolje, Kosovo takodje. Albanija nas je prestigla, ali Kosovo jos nece. Oni su expanziji... izgradnja izgradnja i samo izgradnja. Albanija je svatila svoj turisticki potencijal i jedna je od zemalja Jugoistocne Evrope koje imaju sta da ponude. Uz golemu kulturolosku i historijsku ponudu Albanci imaju osjecaj za gostoprimstvo i vrijedni su ljudi... imaju jedan od najacih lobija tako da ce doci vrijeme kada cemo Albaniju moci nazvati americkom 51 drzavom zato sto u nju upravo Amerikanci i njena dijaspora najvise ulazu. Iz naseg ugla mi tesko mozemo prepoznati potencijal Albanije jer ni svoj nismo u stanju da prepoznamo. Pogotovo nas u tome ometaju predrasude. Ovih dana sam se vratio sa odmora, bio sam u juznom dijelu Crne Gore koji je nastanjen albanskim stanovnistvom taj dio se zove Maljsija. Taj dio je prije Berlinskog kongresa pripadao Albaniji. Poslje njega pripao je Crnogorcima. O ljubaznosti albanaca samo mogu pisati sa rijecima hvale. S njima sam pricao bas o ovoj temi koju smo zapoceli ovdje...Vecina njih iako zive u Crnoj Gori radi jezika upisuju fakultete u Albaniji, Kosovu, Makedoniji jer u Crnoj Gori nepostoji fakultet cija nastava se odvija i na albanskom jeziku. Tako da sa mnogima od njih imate stosta kavlitetnog da popricate. Sa jednim mladim pravnikom pricao sam o Albaniji i kaze da je ona veliko gradiliste, Tirana pogotovo, cjene su pristupacnije nego u samoj Crnoj Gori, Sarandu opisuje kao Albanskom Budvom cak kaze da je u ljepoti i pretekla... medjutim pricajuci o ljepoti same Albanije otvorili smo temu i o Bugarskoj... kaze da je tamo more nesto posebno. Osim dobre ponude su i suvise jeftini, sa malo para moze se uzivati dugo i dobro. Planiram ako Bog da da posjetim Albaniju pa cu o njoj iz prve ruke da govorim. Jedva cekam da Sammy pripremi prilog o tome, kakvi su Albanci kao narod a Albanija kao zemlja..sarajevonekad wrote:Slazem se. Mislim da su ulaganja i kod nas u posljednje vrijeme pocela ali opasno kaskamo, a nakon dugogodisnjeg iskustva sa raznoraznim svijetom u vlastitopm gradu i zemlji moj zakljucak je slijedeci: Glavni i najveci problem je ISKORUMPIRANOST!...kao ona poslovna tako i licna...
...ali pazite, ne samo ISKORUMPIRANOST vlasti vec moram priznati i ovog nasen daytonskog mainstreama, tj. sire mase...ne moram posebno naglasavati da covjek na svakom koraku srece pojedince koji se otvoreno hvale kao su isfolirali ili nastlili tender, zaposlili pola familije u drzavnom ministarstvu, itd.itd.
Da ne gnjavim o ovoj odavno popularnoj temi...dakle, to je smetnja stranom ulaganju kod nas, ali je jedini izlaz vidim u tome da se ona kriticna masa cestitog svijeta koja se nalazi vani (cestita dijaspora) vrati i pocne ulagati u BiH...naravno pri tome ce nekako morati pridobit vlasti da im ne smetaju u tom procesu...
Ja licno mislim da je u Albaniji (a uskoro i na Kosovu) situacija daleko gora nego kod nas glede iskorupiranosti (vidi TI index korupcije), (Albanija cak i nije imala rat poput nas a opet kaska) ali je razlika u tome sto su oni zainteresovani za svoju zemlju (pogotovo dijaspora kosovskih albanaca, kako ona urbana tako i ona ruralna)...
Da ne gnjavim moja je preporuka da se pogleda primjer razvoja Irske i uloge koju je njihova dijaspora imala u tome i izvuku zakljuci
Pozdrav
S.
P.S. Izvinjavam se sto sam se i ja udaljio od teme ali je ipak sve to povezano
zlatan01 wrote:Da, slazem se. Nedavno sam bio iznenadjen dobivsi info od prijatelja, recimo stan u Sa i Geteborgu slicna cijena. Ono sto mene odvraca od investicije u BiH je prvo jer vec imam dole nesto a drugo trziste nekretnina u BiH me podsjeca na balon koji ce u dogledno vrijeme prsnuti. To je proces koji je zahvatio vec dobar dio Evrope. Mislim da je vecina koja je imala namjeru kupiti vec kupili a dobar dio onih koji misle kupiti odbijaju visoke cijene. Sa druge strane valja ici i na more negdje, znaci kombinovati ugodno i korisno.mikilauda76 wrote:Ovo je vec malo odstupanje od teme, ali haj kad smo vec kod kupovine nekretnina.

Bumerang wrote:@ Valbon,
Gledaj kako ti konstruktivno, reprezentativno i transparentno prezentiramo Albaniju, njene prirodne, kulturne i sve ostale karakteristike za razvoj ljetnog, zimskog, kulturnog i svakog drugog vida turizma!![]()