Albanci pravoslavci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mr__bosnjak

#1 Albanci pravoslavci

Post by mr__bosnjak »

Evo cuo sam da i oni postoje. Znal neko nesto o njima?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Naravno da postoje Albanci pravoslavci, ... isto kao i katolici. Sta bi tu trebalo biti cudno, ... osim tvoje neupucenosti. :roll: :oops:
Shoba

Post by Shoba »

kako ne....juzni dio albanije je naseljen njima....Albanija nema problema vezanih za religiju. Svi su prvo Albanci pa onda sve ostalo....upravo ono sto nama fali..........(ima ih dosta i katolika)
Tulipan

Post by Tulipan »

Shoba wrote:kako ne....juzni dio albanije je naseljen njima....Albanija nema problema vezanih za religiju. Svi su prvo Albanci pa onda sve ostalo....upravo ono sto nama fali..........(ima ih dosta i katolika)
Mislim da kod nas to nije moguće. Jer biti Srbin i Hrvat i Bošnjak nije uopšte isto. To su 3 različita naroda i glupo je uopšte porediti to sa albanskim slučajem.
danas

Post by danas »

zasto je problematicno biti bosancem prvo, a tek onda vjernikom neke religije? kao sto je slucaj kod albanaca, gdje nacionalno prevazilazi vjersko.

ja ne mislim srbima i hrvatima iz BH nametati bosanstvo (pa ni bosnjacima) ali biti srbin i hrvat znaci malo vise od biti pravoslavac ili katolik. recimo, znaci dijeliti istoriju toga naroda. srbin iz banja luke ne dijeli istoriju srbije i cara dusana, vec (bez obzira sta on o tome mislio) dijeli istoriju bosne... bolje bi nam svima bilo da smo kao albanci -- da gledamo sta nas povezuje, a ne sta nas dijeli.

PS nisam znala da cu docekati dan kada cu reci da treba da se ugledamo na albance, ali eto... :-) :D
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:zasto je problematicno biti bosancem prvo, a tek onda vjernikom neke religije? kao sto je slucaj kod albanaca, gdje nacionalno prevazilazi vjersko.

ja ne mislim srbima i hrvatima iz BH nametati bosanstvo (pa ni bosnjacima) ali biti srbin i hrvat znaci malo vise od biti pravoslavac ili katolik. recimo, znaci dijeliti istoriju toga naroda. srbin iz banja luke ne dijeli istoriju srbije i cara dusana, vec (bez obzira sta on o tome mislio) dijeli istoriju bosne... bolje bi nam svima bilo da smo kao albanci -- da gledamo sta nas povezuje, a ne sta nas dijeli.

PS nisam znala da cu docekati dan kada cu reci da treba da se ugledamo na albance, ali eto... :-) :D
Mislim da je pogrešno poistovjećivati Srbe i Hrvate sa pravoslavcima i katolicima i uopšte vjeru i naciju jer ima i ateista(kao što sam ja npr.) osim ukoliko se ne podudaraju kao što je slučaj sa Jevrejima.

Što se tiče bosanstva smeta mi to nametanje kojeg na ovom forumu ima u velikim količinama.

Btw. šta je sa Hercegovinom. Ovdje kada me pitaju odakle sam ja odgovorim onako kratko Hercegovina.
gavrilo

Post by gavrilo »

Tulipan wrote: ja odgovorim onako kratko Hercegovina.
... i nije te stid :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

danas wrote: PS nisam znala da cu docekati dan kada cu reci da treba da se ugledamo na albance, ali eto... :-) :D
:oops: Predrasude, .... svi ih imamo. Tjesi se da nisi jedina. :D
Mada se stvari mjenjaju strahovito brzo. Sada Albanci znaju reci: "Ma pusti, .... bosanska posla." :D
Tulipan

Post by Tulipan »

gavrilo wrote:
Što bi me bilo stid? Šta tebi bi Gavrilo da postavljaš ovakva pitanja?

Čak ne mogu još uvijek da uklopim moj način govora u ovaj lalinski. To doduše dolazi godinama. Mada ne znam meni je njihov način govora pravo komičan.
Last edited by Tulipan on 08/12/2005 17:54, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

pape wrote:
danas wrote: PS nisam znala da cu docekati dan kada cu reci da treba da se ugledamo na albance, ali eto... :-) :D
:oops: Predrasude, .... svi ih imamo. Tjesi se da nisi jedina. :D
Mada se stvari mjenjaju strahovito brzo. Sada Albanci znaju reci: "Ma pusti, .... bosanska posla." :D
znam :-)
a nisu toliko ni predrasude, nego vise ono -- jadna i siromasna zemlja... :-?
zlata

Post by zlata »

Pa ja ih znam...i pravoslavaca (iz Crne Gore) i katolika (sa Kosova). Ne odvajaju se od ostalih Albanaca!

Je'l'se sjecate glumca, John Belushi? Saturday Night Live! On je bio Albanac pravoslavac!
gavrilo

Post by gavrilo »

Tulipan wrote:
gavrilo wrote:
Što bi me bilo stid? Šta tebi bi Gavrilo da postavljaš ovakva pitanja?

e jbg ... sala mala... nedam ja hercegovinu 8)
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:nedam ja hercegovinu 8)
eto ti je vala :D niko ti je i ne trazi :D :D :D
Tulipan

Post by Tulipan »

danas wrote:
Ako vam toliko smeta što je stalno uzimate u usta.

Fina Hercegovina! Možemo mi komotno bez Bosne. Koliko bi samo zaradili naplaćivanjem tranzitnih viza Bosancima ljeti. :D :D :D :D :D
zlata

Post by zlata »

Ma ja tu buducu 'Ercegovinu vidim k'o nekakav logor. "Jasenovac+Dretelj+Manjaca". Sve logor...do logora! I taman kad se svi medjusobno pokokate...naselimo "lojalne" Bosance-kolonizatore! :D Pitomije ljude!
danas

Post by danas »

Tulipan wrote:
danas wrote:
Ako vam toliko smeta što je stalno uzimate u usta.
ja je vala :D :D :D nikako i ne uzimam u usta :D :D :D
ti se non-stop bunis sto spominjem samo bosnu :D a nikako 'ercegovinu :D :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:eto ti je vala :D niko ti je i ne trazi :D :D :D

sjetise jednog bana hercegovackog ... i sjeti se kako se ja zovem 8-)
zlata

Post by zlata »

Herceg Stipan! Stipe! Pa ti k'o Stipe Mesic..."pravi Bosanac"! :-D
gavrilo

Post by gavrilo »

zlata wrote:Herceg Stipan! Stipe! Pa ti k'o Stipe Mesic..."pravi Bosanac"! :-D
ma ne taj ... :-?

ali necemo sada o tome... provalice ljudi moje pravo ime :shock:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

pape wrote::roll: Naravno da postoje Albanci pravoslavci, ... isto kao i katolici. Sta bi tu trebalo biti cudno, ... osim tvoje neupucenosti. :roll: :oops:
Pa neznam puno o Albancima.

A inace prije jedno 150 godina i Bosnjaci su bili kao oni. Ali to su komsije sa istoka i zapada unistili. A inace, Albanci su isto prihvatili vecinom islam i totalno orijentalstvo u osmanlijsko doba ali sa svim pravom nenaziva ih iko "poturicama". Kako god mislim da bi skupa sa Turcima mogli biti nasi pravi prijatelji jer eto kolko vidim sa druge teme svi se slazu da su Iliri a eto i mi izgleda imamo vecinom to porijeklo pa smo mozda i srodne krvi. Nego ovo bas za Albance pravoslavce cuo sam komentare na drugim forumima(srpskim) kao "Srbi sto govore albanski" i tako. Ali svi znamo da se radi o nebulozama, nego se ovako sjeti postojili u njih vjerskih imena ili svi imaju ista nacionalna?
halo

Post by halo »

mr__bosnjak wrote:
pape wrote::roll: Naravno da postoje Albanci pravoslavci, ... isto kao i katolici. Sta bi tu trebalo biti cudno, ... osim tvoje neupucenosti. :roll: :oops:

A inace prije jedno 150 godina i Bosnjaci su bili kao oni. Ali to su komsije sa istoka i zapada unistili. A inace, Albanci su isto prihvatili vecinom islam i totalno orijentalstvo u osmanlijsko doba ali sa svim pravom nenaziva ih iko "poturicama". Kako god mislim da bi skupa sa Turcima mogli biti nasi pravi prijatelji jer eto kolko vidim sa druge teme svi se slazu da su Iliri a eto i mi izgleda imamo vecinom to porijeklo pa smo mozda i srodne krvi. Nego ovo bas za Albance pravoslavce cuo sam komentare na drugim forumima(srpskim) kao "Srbi sto govore albanski" i tako. Ali svi znamo da se radi o nebulozama, nego se ovako sjeti postojili u njih vjerskih imena ili svi imaju ista nacionalna?
Postoje vjerska imena a i cisto Albanska Dali ce ikad u BiH doci do tog nivoa svjesti da naciju stave ispred Vjere ????????????? :-) :-)
Tulipan

Post by Tulipan »

halo wrote:
mr__bosnjak wrote:

Postoje vjerska imena a i cisto Albanska Dali ce ikad u BiH doci do tog nivoa svjesti da naciju stave ispred Vjere ????????????? :-) :-)
Ti očigledno nisi upućen jer takvi postoje. Ja se nikada nisam osjećao pravoslavcem jer nisam vaspitavan u tom duhu. Ateista sam i to mi je na 3. mjestu. Najprije sam Srbin(eto stavio sam naciju ispred vjere) zatim Hercegovac pa tek onda ateista. Imaš takvih primjera koliko želiš.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tulipan wrote:
halo wrote:
mr__bosnjak wrote: Pa neznam puno o Albancima.

Ti očigledno nisi upućen jer takvi postoje. Ja se nikada nisam osjećao pravoslavcem jer nisam vaspitavan u tom duhu. Ateista sam i to mi je na 3. mjestu. Najprije sam Srbin(eto stavio sam naciju ispred vjere) zatim Hercegovac pa tek onda ateista. Imaš takvih primjera koliko želiš.
Mislim da je mislio na identifikaciju nacije sa vjerom. Ti si ateista ali si vjerovatno(ispravi me ako grijesim) potomak pravoslavaca. To nije greska ali ti si danas Srbin samo zbog toga, a i sam kazes da si rodzen u Bosni i Hercegovini, da li bi ti bio Srbin da si na istom mjestu rodzen kao potomak katolika? Mislim da je halo htio reci(a i ja se slazem) da je nacija nacija a vjera necije licno vjerovanje. Tako je u Albanaca i da je tako ovdje bilo(a i jeste ali prije 150 godina kada su se komsije umjesale) nebi imali to mnostvo pripadnika drugih drzava koji zive u ovoj a bore se protiv nje.
majka

#24 Pozdrav mr_bosnjak

Post by majka »

kazes da se srbi u bosni izjasnjavaju kao srbi time sto su pravoslavci, ... isto kao sto su katolici time hrvati i automatski jesi li musliman odmah si bosnjak...,
Neznam odakle ti ti procenti da su stanovnici bosne porijeklo iliri, mislim to je tako glupo diskutovati jer nevodi nicemu. Daj mi jedan narod danas da nije ovog onog porijekla, ... ko su Italjani?? Francuzi?? Spanci??
bezvezna prica....

" srbi, ili da kazem slaveni albanskog govora, ili albanci slavenskog govora", naravno da i ti postoje, procitaj malo istoriju kosova i pogranicnih dijelova bivse jugoslavije sa albanijom..., imas koliko hoces primjera,... to su Gorani ili Goranci... udari na google i nesto ces saznati o tom mjesanom narodu..., nazalost u danasnjem Kosovu im nema mjesta i vecinom su izbjegli...

nisi znao za albance pravoslavce, oni nesaljavaju citavu juznu albaniju, dok albance katolike mozes naci na sjeveru zemlje.

Smatram se srbinom jer gledam na nas zajednicki jezik, istoriju, porijeklo i vjeru sve zajedno, bez obzira u kojoj regiji zivim..., biti crnogorac, srbijanac, bosanac, hercegovac, sumadinac, itd.. to su regionalni nazivi, po rijekama, titulama,... ime srb, srbin je daleko starije, to je nesto sto su moji preci bili prije nego sto su se naselili u ove razne krajeve.

Eto Mr_bosnjak, nadam se da malo shvatas,

jest da je covjek malo fasciniran albancima da su albanci, mada ima i medju njima mnogo razlika ( mislim na klanove),
ali kod nas je vjera mnogo znacajna...,
ja licno nisam vjernik, sta je znacajno meni jeste da sam slaven i slavenskog porijekla, jer se osjecam slavenski, volim slavenske zemlje, kad gledam hokej navijam za Cesku, u fudbalu ako neigra neka od nasih juznih slavenskih reprezentacija, navijam za ukrajinu, slovacku, cesku, rusiju, itd...

to za mene je dovoljno da znam ko sam.

pozdrav od mene
Panasonic

Post by Panasonic »

Tulipan wrote:
Shoba wrote:kako ne....juzni dio albanije je naseljen njima....Albanija nema problema vezanih za religiju. Svi su prvo Albanci pa onda sve ostalo....upravo ono sto nama fali..........(ima ih dosta i katolika)
Mislim da kod nas to nije moguće. Jer biti Srbin i Hrvat i Bošnjak nije uopšte isto. To su 3 različita naroda i glupo je uopšte porediti to sa albanskim slučajem.
Po srpskoj filozofiji su svi pravoslavci Srbi, i gdje god zivi bar jedan Srbin to je Srbija.

Srbi nisu bili zainteresovani za Albaniju, i tamo nisu mogli siriti svoju propagandu, jer je Albanija bila pod medjunarodnim pokroviteljstvom i Srbija nije imala sanse da preko nje dodje do Jadrana/do izlaza na more.
Post Reply