Albanci=Iliri?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kog su porijekla Albanci?

Iliri
11
79%
Slaveni
0
No votes
Tracari
0
No votes
Azijati
1
7%
Neko drugi
2
14%

Total votes: 14

mr__bosnjak

#1 Albanci=Iliri?

Post by mr__bosnjak »

Evo dragi forumasi. Mene nesto u zadnje vrijeme pocela zanimat historija Kosova i ko su stvarno Albanci. Ja mislim da je najutvrdzenija teorija o da su ilirskog porijekla dok Srbi tvrde da su stigli sa Turcima a neki govore da su potomci tracarskog naroda. A neki jos pricaju o Slavenima. Ko su oni i da li su kao sto neki tvrde nasi prijatelji?
Bilo bi zabavno nesto vise saznat ali molim bez onih sala i sprdanja.
mostarac

Post by mostarac »

Mislim da se kaze Tracani, a ne Tracari, a koliko znam oni zaista jesu ilirskog porijekla, mada sam citao negdje i da su Kelti. Jedno je sigurno, a to je da su dosta razliciti od svih naroda u svojoj okolini, pa tako iskljcujemo mogucnost da su Slaveni ili Turci eventualno.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

umro je mostar wrote:Mislim da se kaze Tracani, a ne Tracari, a koliko znam oni zaista jesu ilirskog porijekla, mada sam citao negdje i da su Kelti. Jedno je sigurno, a to je da su dosta razliciti od svih naroda u svojoj okolini, pa tako iskljcujemo mogucnost da su Slaveni ili Turci eventualno.
Okej Tracani. Nisam znao. I ja mislim da su ilirskog porijekla ali ima tu vrijedna diskusija.
Prenj

Post by Prenj »

The History of Albania
Antiquity

The Illyrians
The origins of the Albanian people are not definitely known, but data drawn from history and from linguistic, archaeological, and anthropological studies have led to the conclusion that Albanians are the direct descendants of the ancient Illyrians and that the latter were natives of the lands they inhabited. Similarly, the Albanian language derives from the language of the Illyrians, the transition from Illyrian to Albanian apparently occurring between the 4th and 6th centuries AD. (Some scholars, however, dispute such theses, arguing that Illyrians were not autochthonous and that Albanian derives from a dialect of the now-extinct Thracian language.)

Illyrian culture is believed to have evolved from the Stone Age and to have manifested itself in the territory of Albania toward the beginning of the Bronze Age, about 2000 BC. The Illyrians were not a uniform body of people but a conglomeration of many tribes that inhabited the western part of the Balkans, from what is now Slovenia in the northwest to (and including) the region of Epirus, which extends about halfway down the mainland of modern Greece. In general, Illyrians in the highlands of Albania were more isolated than those in the lowlands, and their culture evolved more slowly--a distinction that persisted throughout Albania's history.

Authors of antiquity relate that the Illyrians were a sociable and hospitable people, renowned for their daring and bravery at war. Illyrian women were fairly equal in status to the men, even to the point of becoming heads of tribal federations. In matters of religion, Illyrians were pagans who believed in an afterlife and buried their dead along with arms and various articles intended for personal use.

The land of Illyria was rich in minerals--iron, copper, gold, silver--and Illyrians became skillful in the mining and processing of metals. They were highly skilled boat builders and sailors as well; indeed, their light, swift galleys known as liburnae were of such superior design that the Romans incorporated them into their own fleet as a type of warship called the Liburnian.

Copyright © 1994-2004 Encyclopædia Britannica, Inc.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Prenj wrote:
The History of Albania
Antiquity

The Illyrians
The origins of the Albanian people are not definitely known, but data drawn from history and from linguistic, archaeological, and anthropological studies have led to the conclusion that Albanians are the direct descendants of the ancient Illyrians and that the latter were natives of the lands they inhabited. Similarly, the Albanian language derives from the language of the Illyrians, the transition from Illyrian to Albanian apparently occurring between the 4th and 6th centuries AD. (Some scholars, however, dispute such theses, arguing that Illyrians were not autochthonous and that Albanian derives from a dialect of the now-extinct Thracian language.)

Illyrian culture is believed to have evolved from the Stone Age and to have manifested itself in the territory of Albania toward the beginning of the Bronze Age, about 2000 BC. The Illyrians were not a uniform body of people but a conglomeration of many tribes that inhabited the western part of the Balkans, from what is now Slovenia in the northwest to (and including) the region of Epirus, which extends about halfway down the mainland of modern Greece. In general, Illyrians in the highlands of Albania were more isolated than those in the lowlands, and their culture evolved more slowly--a distinction that persisted throughout Albania's history.

Authors of antiquity relate that the Illyrians were a sociable and hospitable people, renowned for their daring and bravery at war. Illyrian women were fairly equal in status to the men, even to the point of becoming heads of tribal federations. In matters of religion, Illyrians were pagans who believed in an afterlife and buried their dead along with arms and various articles intended for personal use.

The land of Illyria was rich in minerals--iron, copper, gold, silver--and Illyrians became skillful in the mining and processing of metals. They were highly skilled boat builders and sailors as well; indeed, their light, swift galleys known as liburnae were of such superior design that the Romans incorporated them into their own fleet as a type of warship called the Liburnian.

Copyright © 1994-2004 Encyclopædia Britannica, Inc.
Odavno nisam cit´o engleski. Mozes ovo prevest?
rajvosa

Post by rajvosa »

Albanci su ilirski narod u jugoistočnoj Evropi. Za porijeklo Albanaca nije skroz sigurno ali se sa 99% sigurnoču može reči da su potomci Ilira koji su ovdje dugo živjeli i bili autohtono stanovništvo. Većina Albanaca zivi u domovini Albaniji, a isto čine većinu stanovništva na Kosovu. Albanci čine i oko trećinu stanovništva u Makedoniji te imaju veliki dijelovi Albanaca u Grčkoj i Turskoj kao i drugim balkanskim državama. Brojni Albanci isto žive u državama zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i u Australiji. Većina Albanaca su muslimani(suniti i bekstaši) dok imaju i značajni brojevi pravoslavaca, katolika i ateista. Albanci govore albanskim jezikom i pisu latinicom i kao narod pripadaju evropskom civilizacijskom krugu sa orijentalnom kulturom.

Na području danasnje Albanije su jako dugo živjeli autohtoni Iliri. Iako njima dolazi prijetnja oko 7 stoljeća dolaskom Slavena skupa sa Avarima na Balkan oni se održavaju te dosta vjerovatno uspomoč uticaja grčkog obrezovanja održavaju svoj ilirski jezik.

Po narodnoj priči oni su poticali od jednog crnog orla te sebe nazivaju "narod orla" sto prevedeno na bosanski znači Albanci. Njihovo nacionalno ime se prvi put spominje oko 11 stoljeća i ostaje u upotrebi sve od tada.
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Albanci=Iliri?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mr__bosnjak wrote:Evo dragi forumasi. Mene nesto u zadnje vrijeme pocela zanimat historija Kosova i ko su stvarno Albanci. Ja mislim da je najutvrdzenija teorija o da su ilirskog porijekla dok Srbi tvrde da su stigli sa Turcima a neki govore da su potomci tracarskog naroda. A neki jos pricaju o Slavenima. Ko su oni i da li su kao sto neki tvrde nasi prijatelji?
Slaveni sigurno nisu, a sve govori u prilog tome da su porijeklom Iliri. Naravno Srbima ne odgovara ova cinjenica, pa govore kako do dolaska Slavena, odnosno Srba, Ilirska divlja plemena "nisu bila" kulturno, drustveno niti duhovno "razvijena". Nadalje smatraju da upravo Srbi imaju iskljucivo pravo na Kosovo, kao svetu zemlju Srba, jer su oni eto donijeli produhovljenje na te prostore.
upala

Post by upala »

slaveni definitivno nisu...mada srbi (bas kao i za Bosance) to tvrde.
koliko me pamcenje sluzi historiske cinjenice ukazuju da su ilirskog porijekla.

i laici na osnovu jezika...a i ostalih osobina ove skupine mogu skontati da Aljbanci nemaju veze sa slavenima. :D

i da ne zaboravim za one koje interesuje razlogh dugogodisnje mrznje i otpora albanaca prema srbima...postoji jedna o0dlicna knjiga "srpski tajni rat-propaganda i manipulacija historijom"Autor: Philip J. Cohen;

a osim toga knjiga se dosta tice i bosanaca :D
Tulipan

#9 Re: Albanci=Iliri?

Post by Tulipan »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mr__bosnjak wrote:Evo dragi forumasi. Mene nesto u zadnje vrijeme pocela zanimat historija Kosova i ko su stvarno Albanci. Ja mislim da je najutvrdzenija teorija o da su ilirskog porijekla dok Srbi tvrde da su stigli sa Turcima a neki govore da su potomci tracarskog naroda. A neki jos pricaju o Slavenima. Ko su oni i da li su kao sto neki tvrde nasi prijatelji?
Slaveni sigurno nisu, a sve govori u prilog tome da su porijeklom Iliri. Naravno Srbima ne odgovara ova cinjenica, pa govore kako do dolaska Slavena, odnosno Srba, Ilirska divlja plemena "nisu bila" kulturno, drustveno niti duhovno "razvijena". Nadalje smatraju da upravo Srbi imaju iskljucivo pravo na Kosovo, kao svetu zemlju Srba, jer su oni eto donijeli produhovljenje na te prostore.
Srbi imaju pravo na Kosovo jer se Albanci doseljavaju na područje Kosova tek u 15. vijeku. Srpska država je nastala ranije i to baš na području današnjeg sandžaka i sjevernog i sjeveroistočnog Kosova. Albanci naseljavaju Prištinu tek u 16. vijeku.
Sike_

Post by Sike_ »

Eheto, steta onda prava sto ga zijanise, moj prika.... :lol:
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Albanci=Iliri?

Post by Bosanac sa dna kace »

Tulipan wrote:
Srbi imaju pravo na Kosovo jer se Albanci doseljavaju na područje Kosova tek u 15. vijeku. Srpska država je nastala ranije i to baš na području današnjeg sandžaka i sjevernog i sjeveroistočnog Kosova. Albanci naseljavaju Prištinu tek u 16. vijeku.
To znaci da Bonjaci i Hrvati imaju vece pravo na BiH, jer se Srbi u BiH pocinju doseljavat tek U 16. vijeku , isitina pravoslavno stanovnistvo je zivjelo do tada i u istocnoj Hercegovini, ali nije ga bilo na vecini ostalog podrucja, isto tako Srbi su znaci bili upravu sto su se pokupili iz Hrvatske, ne znam sta cekaju sa Vojvodinom sto se ne kupe otud, jer ni tamo ih nije bilo do 16. vijeka! :x
Care nije bitno sta je bilo prije 5 vijekova, bitno je sta i kako je danas.

Eh da se vrnem temi, koja je razlika izmedju Ilira i Tracana? Kolko znam ta dva naroda us bila jako bliksa, kakv je sad tu steta ako se dokaze da su Albanci potomci Tracana?
zlata

Post by zlata »

Opa...ozdravio ovaj nas Bosanac. Mlati i udara! Izleti iz svoje "kace"!
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ama kakvi Srbi i Kosovo.

1. Raska je drzala Kosovo svega par decenija a i to prije nego sto ce Turci doci na vlast, 500 godina. Ako Srbija ima pravo na Kosovo, ima Turska pravo na Rasku, a Madjarska pravo na ostatak Srbije. Tj. kad bi se po toj logici islo, Srbije danas nebi ni bilo.

2. Albanci su Ilirska plemena. Oni jedino prisezu vjernost svom plemenu, a pleme klanu. Vjerski identite nije ni toliko bitan. Prije dolazaka Turaka, bilo ih je katolika i pravoslavaca i danas ih ima. Vecina je onda presla na Islam. Sto im opet ne smeta da cine homogenu cijelinu a ne kao Slaveni, da se dijele i tuku medju sobom. Albancu je uvijek bilo najvaznije da je Albanac.

3. Ono sto mene interesuje je koliki je %-an Ilirske krvi u Crnogorcima i Dalmatincima. Poznato je da su ove dva naroda bliska, genetski. A i Crnogorci su za vrijeme Zete, bili slicni Albancima. Plemenske zajednice, gdje se je sve temeljilo na rijeci/besi, a kad bi doslo do nesporazuma, krva osveta je bila nacin rijesavanja problema. U Malcolmovoj knjizi o historiji Kosova, pise da je pri jednoj krvnoj osveti izmedju Albanaca, 237 ljudi ubijeno zbog dva sanzera muncije, oko kojih je nastala cijela svadja. Interesatno je to i da spominju da su starije zene imale poprilicno uticaja u toj socijalnoj hijerarhji, ali pretpostavljam to je zbog toga sto je bilo rijetkost medju muskarcima da i dozive starost.

4. I medju Albancima postoje dvije struje. Valjda ovih Sjevernih gorstaka koji su naselili se i na Kosovu, a ima i juzna struja, tamo oko Tirane i Jadranskog mora. Uglavnom imaju dva velika klana, koja su dosta dugo ratovala izmedju sebe. I kasnije se je to manifestiralo i tokom vlasti jer su razvijale se odredjene regije a druge sputavale.

Ovo ja po blijedom sjecanju, na uspomenu od Noel Malcolm, Istorija Kosova, odlicna knjiga.
zlata

Post by zlata »

Valjda su Dalmatinska Zagora i Bosanska Tromedja...najvise % domorodacki predijeli. Najveci postotak tih "balkanskih" gena ti valjda dodje okolica Imotskog! Neki su najprije bili romanizirani...a drugi su direktno...slavizirani!
digger

Post by digger »

Molim sve one koji su zainteresovani da pomognu akciju slanja novogodisnjih paketica djeci u BiH, da posjete temu "N-GODISNJI PAKETI ZA DJECU KOJA NEMAJU."

Link:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 987#645987

Tu su i informacije kako poslati doprinos. Svaki paketic kosta 15 KM sto bi trebao da bude najmanji prilog.

Za uplate iz inostranstva, idite na moj post u plavom, strana # 8.

Za domaca placanja gotovinom, idite na stranu 11 i dalje.

Hvala unaprijed na prilozima.

Digger.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ovo ja po blijedom sjecanju, na uspomenu od Noel Malcolm, Istorija Kosova, odlicna knjiga.
Mozel se ona kuda citat?
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Albanci=Iliri?

Tulipan wrote:

To vjerovatno prema narodnim predanjima SPC...
Moj prika, Iliri su naseljavali ove nase jadne prostore prije dolaska Slavena, prema tome ne lupaj onako kako bi volio da bude vec prihvati cinjenicu - Albanci su na Kosovu svoji na svome.
zlata

#18 Re: Albanci=Iliri?

Post by zlata »

Tulipan wrote:

Moj prika, Iliri su naseljavali ove nase jadne prostore prije dolaska Slavena, prema tome ne lupaj onako kako bi volio da bude vec prihvati cinjenicu - Albanci su na Kosovu svoji na svome.
Pa ako imas takav stav...onda se svi mozemo seliti...natrag iza Karpata! Kakva su prava doseljenika Slavena...i njihovih slaviziranih domorodaca?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Nego, jesu li Vlasi potomci Ilira???
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Bosanac sa dna kace wrote:Nego, jesu li Vlasi potomci Ilira???
Ja mislim da su potomci romanizovanih autohtonih naroda Balkana koji nisu posjedovali narodno organizovanje nego bili nomadi. Pa su se zato i utopili u druge narode. Ako su Iliri neznam, koji su jezik govorili?
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: Albanci=Iliri?

zlata wrote:
Tulipan wrote:

Pa ako imas takav stav...onda se svi mozemo seliti...natrag iza Karpata! Kakva su prava doseljenika Slavena...i njihovih slaviziranih domorodaca?
Pa ako se osjecas ogrozenom onda ti ne preostaje nista drugo nego da se laganini selis na Karpate... :D Ovo je sala naravno. Albanci su svoji na svome isto onoliko koliko i Srbi, Hrvati ili Bosnajc,i tu nema dvojbe.
zlata

Post by zlata »

mr__bosnjak wrote:
Ja mislim da su potomci romanizovanih autohtonih naroda Balkana koji nisu posjedovali narodno organizovanje nego bili nomadi. Pa su se zato i utopili u druge narode. Ako su Iliri neznam, koji su jezik govorili?
Vlasi su govorili...i danas jos govore vlaski (oni koji jos nisu asimilirani)! Vlaski je slican rumunskom...a govori se jos malo u Istri, Grckoj, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zlata wrote:
mr__bosnjak wrote:
Vlasi su govorili...i danas jos govore vlaski (oni koji jos nisu asimilirani)! Vlaski je slican rumunskom...a govori se jos malo u Istri, Grckoj, Bugarskoj, Srbiji, Albaniji, Makedoniji!
Zar i sada postoje? Gdje? Ako im je jezik slican rumunskom onda nevjerujem da su Iliri.

I evo jedna druga stvar, mene dosta zanima historija Kosova ali nemogu da nadzem ikakve podatke a neznam kako doci do nje, pitao sam nekoga ovdje ali nisam dobio odgovora. Pa me zanima, sta su Albanci u srednjem vijeku bili?
zlata

Post by zlata »

mr__bosnjak wrote:
zlata wrote:
mr__bosnjak wrote: Ja mislim da su potomci romanizovanih autohtonih naroda Balkana koji nisu posjedovali narodno organizovanje nego bili nomadi. Pa su se zato i utopili u druge narode. Ako su Iliri neznam, koji su jezik govorili?
Zar i sada postoje? Gdje? Ako im je jezik slican rumunskom onda nevjerujem da su Iliri.

I evo jedna druga stvar, mene dosta zanima historija Kosova ali nemogu da nadzem ikakve podatke a neznam kako doci do nje, pitao sam nekoga ovdje ali nisam dobio odgovora. Pa me zanima, sta su Albanci u srednjem vijeku bili?
Vlasi jesu najvise porjeklom Iliri i Tracani koji pod uticajem Rimnjana...nisu ocuvali svoj jezik. Isto kao Rumuni. Nisu Rumuni Rimnjani...nego domorodci ciji je jezik latiniziran! Inace...kako bi objasnio DNK Dalmatinske Zagore...u kojoj se do prije nekol'ko stoljeca jos govorio i vlaski...a ljudi su autohtono balkansko stanovnistvo.

http://www.farsarotul.org/nl8_7.htm
http://www.vlachophiles.net

Citala sam...da su Vlasi kod nas bili najprisutniji u Istocnoj Hercegovini, na Tromedji...i da se je rijec "Balija"...znacilo...islamizirani Vlasi!
Tulipan

#25 Re: Albanci=Iliri?

Post by Tulipan »

Bosanac sa dna kace wrote:
Tulipan wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Slaveni sigurno nisu, a sve govori u prilog tome da su porijeklom Iliri. Naravno Srbima ne odgovara ova cinjenica, pa govore kako do dolaska Slavena, odnosno Srba, Ilirska divlja plemena "nisu bila" kulturno, drustveno niti duhovno "razvijena". Nadalje smatraju da upravo Srbi imaju iskljucivo pravo na Kosovo, kao svetu zemlju Srba, jer su oni eto donijeli produhovljenje na te prostore.
To znaci da Bonjaci i Hrvati imaju vece pravo na BiH, jer se Srbi u BiH pocinju doseljavat tek U 16. vijeku , isitina pravoslavno stanovnistvo je zivjelo do tada i u istocnoj Hercegovini, ali nije ga bilo na vecini ostalog podrucja, isto tako Srbi su znaci bili upravu sto su se pokupili iz Hrvatske, ne znam sta cekaju sa Vojvodinom sto se ne kupe otud, jer ni tamo ih nije bilo do 16. vijeka! :x
Care nije bitno sta je bilo prije 5 vijekova, bitno je sta i kako je danas.

Eh da se vrnem temi, koja je razlika izmedju Ilira i Tracana? Kolko znam ta dva naroda us bila jako bliksa, kakv je sad tu steta ako se dokaze da su Albanci potomci Tracana?

Pročitaj malo bolje. Rekao sam da Albanci naseljavaju Kosovo u tek u 15. vijeku. Do tada je tu postojala srpska srednjovjekovna država. Raška je nastala prije Bosne i zatim se širila malo na zapad a malo više na istok i na jug a kasnije i na sjever.

Što se tiče Vojvodine ne znam o kakvom iseljavanju govoriš. Srbi u Vojvodini čine više od 65% stanovništva, Mađara ima 14 % a ostalih još manje.
Post Reply