ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Modest Musorgski

#751 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Modest Musorgski »

blazh wrote:Image

Stotine požara u okolici.

s koje stranice je ova slika?
coek

#752 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

Poznanik, moj kolega Riki i ja krecemo aBd sutra rano ujutro.
poznanik

#753 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

coek wrote:Poznanik, moj kolega Riki i ja krecemo aBd sutra rano ujutro.
:thumbup:
Coppertone

#754 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

cappy_tempo wrote:ne brinite nije drugarica sminka folovi, sportski je tip,trening skoro svaki dan :D
imas ti jos takvih drugarica?
cappy_tempo

#755 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

Coppertone wrote:
cappy_tempo wrote:ne brinite nije drugarica sminka folovi, sportski je tip,trening skoro svaki dan :D
imas ti jos takvih drugarica?
nemam jebiga i ova je izrod zenskog roda :D
O'zone
Globalni moderator

#756 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

30. August 2012. u 12:18
BiH: Zbog vjetra se požari šire velikom brzinom

Situacija u vezi sa požarima u Bosni i Hercegovini tokom prijepodneva je izuzetno teška. Otežavajuća okolnost je što se radi o veoma visokim temperaturama praćenim vjetrom koji širi postojeće požare relativno velikom brzinom, kazao je jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.
Po Agićevim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzima sve koordinacijske aktivnosti kako bi uspjeli da obezbijede podršku još od nekih zemalja Evropske unije: „Zahtjev je ponovljen tako da očekujemo da će se i neka od tih zemalja javiti s ponudom pomoći“

„Osim toga, danas od pomoći iz vazduha imamo privremeno dva helikoptera Oružanih snaga BiH, pošto su prema dogovoru koji smo imali putem nadležnih institucija, predstavnici ruskog Emercoma (Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije) danas na putu za Niš, odnosno vraćaju se u svoju bazu“, navodi Agić u izjavi za novinsku agenciju Fena.

A Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije i specijalnog EU predstavnika za BiH, uputili su saopćenje za javnost u kojem žele pojasniti kakva je pomoć omogućena putem Mehanizma EU u slučaju opasnosti od požara. Podsjećamo, ranije je objavljeno kako je Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo zahtjev pojedinim zemljama EU da se pomogne u gašenju stravičnih požara diljem zemlje.

McGuffie ističe da je za našu zemlju ponuđen helikopter, putem Centra za nadgledanje i informisanje Evropske komisije (MIC). Ovaj centar inače proslijeđuje zahtjeve i ponude za pomoć, te može da koordiniše zajedničke protivpožarne operacije i učestvuje u procjeni štete
On ističe da je najteža situacija i dalje na području Jablanice gdje je upućen jedan helikopter Oružanih snaga BiH (OSBiH)i na području Trebinja gdje je također upućen helikopter OSBiH. Relativno teška situacija je i u Nevesinju pa postoji mogućnost da se jedna od ovih helikoptera dislocira na ovo područje. Isto tako, i dalje je jako teška situacija na području Konjica i na području Mostara.
Helikopteri gase od sinoć

„Informacije s terena govore da se dim sve više širi. Nemamo još informacija da su ugroženi bilo kakvi vitalni objekti i domaćinstva, ali je situacija u kojoj stradaju stoljetne šume izuzetno teška.“

Inače, helikopteri OSBiH od ranih jutarnjih sati gase požar na Trebinjskim brdima, koji je i dalje aktivan, a djelimično je pod kontrolom. Vatru, koja se na tom području ne smiruje više od deset dana, i sinoć je gasio helikopter OSBiH. Na području Bileće požari u selima Kačanj, Davidovići, Zasada i na planini Sitnica stavljeni su pod kontrolu, a aktivni su požari u selu Baljci, Zvijerina i Fatnica i gašenje je u toku.

APEL ZA VEĆE CISTERNE: Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK jutros je uputila apel za pomoć u gašenju požara na području Jablanice i Konjica. Potrebne su cisterne većeg kapaciteta. Uprkos naporima svih angažovanih na gašenju požara u rejonu Boračko jezera -Boračka Draga-Kiser požar je jučer izmakao kontroli i potpomognut vjetrom nastavio se širiti. U apelu za pomoć široj zajednici kaže se da trebaju cisterne većeg kapaciteta (pet i više kubika) s posadama koje bi bile upućene na gašenje požara u rejonu

I dalje je aktivan požar na Bjelasnici. Gori vatra i na planini Crvanj. Krak požara prema selu Kovačići, u općini Nevesinje, stavljen je pod kontrolu, kao i krak prema selu Humčani. Međutim, krak požara koji se širi prema selu Presjeka, koji je zahvatio travu, nisko rastinje i šumu, gori na nepristupačnom području i može ugroziti i kuće.

Aktivan je i požar u rejonu Rogače, jedan krak širi se prema selu Slatu, a drugi prema selu Lukavcu, gdje je odbijen od kuća, a gašenje je u toku. Na području Ljubinja aktivni su požari u rejonu Brezovih dola i Plana dola-Žabica, ali je odbijen od kuća i lokaliziran. Aktivirao se požar na Pustipusima, koji je, također, lokaliziran.
Gori Velež
Požar na lokalitetu Sopotnik, u općini Zvornik, i dalje je aktivan. Veliki dio požarišta je pod kontrolom, ali nije potpuno ugašen. Krak požara koji je aktivan nalazi se na kamenoj litici sa koje se obrušava vrelo kamenje, pa je gašenje otežano. Ukupna površina koja je zahvaćena požarom na lokalitetu Sopotnik je od 30 do 40 hektara šume i niskog rastinja

U Istočnom Mostaru požar iz pravca Rujišta, FBiH, proširio se na područje planine Velež, gdje gori visoka šuma. Gašenje otežava jak vjetar. Aktivni su požari u rejonu Golo brdo, gdje gori borova šuma, i požar u rejonu Jarčište. Požar na planini Čemernici je aktivan, ali je pod kontrolom.

Vatra u kanjonu rijeke Ugar, u općini Kneževo, i dalje je aktivna i širi se od rejona Bregovi prema mjestu Mokri Lug. Gori nisko rastinje i šikara, a linija požara se svakim danom poveća za 500 do 1.000 metara; zasad nema ugroženog stanovništva, niti objekata. Na području Novog Goražda i dalje su aktivani požari u selu Zamegresi i u rejonu Gostun, ali zbog miniranog i nepristupačnog terena, gašenje nije moguće, a ista je situacija i na na lokalitetu Zapjevac.
Coppertone

#757 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

cappy_tempo wrote:nemam jebiga i ova je izrod zenskog roda :D
nije ona izrod, postoje samo muski izrodi koji sjede i pametuju. eto u zadnjem postu text koliko je gadna situacija.
O'zone
Globalni moderator

#758 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

APEL ZA POMOĆ KONJICU I JABLANICI: Požari se šire, potrebne su cisterne većeg kapaciteta
Četvrtak | 30.08.2012.

Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros je uputila apel za pomoć u gašenju požara na području Jablanice i Konjica. Potrebne su cisterne većeg kapaciteta

Usprkos naporima svih angažovanih na gašenju požara u rejonu Boračko jezera -Boračka Draga-Kiser požar je jučer izmakao kontroli i potpomognut vjetrom nastavio se širiti. Ni preleti helikoptera Ruske Federacije nisu imali efekta. Uzaludni su bili napori na presijecanju i pokušaju lokalizovanja požara, tako da se požarna širi.

U apelu za pomoć široj zajednici kaže se da trebaju cisterne većeg kapaciteta (pet i više kubika) s posadama koje bi bile upućene na gašenje požara u rejonu Boračko jezero-Boračka Draga-Kiser.
Wind

#759 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Wind »

Vjerovatno idem i ja...znaci subota ujutro, imam auto....vracam se u subotu navecer...pa daj se organizujte... :bih:
blazh

#760 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blazh »

Modest Musorgski wrote:
blazh wrote:Image

Stotine požara u okolici.

s koje stranice je ova slika?
http://dalmacijanews.com/Portals/0/imag ... pozari.jpg
Coppertone

#761 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Wind wrote:Vjerovatno idem i ja...znaci subota ujutro, imam auto....vracam se u subotu navecer...pa daj se organizujte... :bih:
to lutko. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:

za sada imamo:
3 covjeka u coeka :)
splinter, ima vlasiti prevoz - subota jutro
cappy_tempo+prijateljica, ima vlasiti prevoz, petak vecer
Wind, ima vlasiti prevoz - subota jutro

jos malo pa prva desetorka spremna
cappy_tempo

#762 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

gdje sad treba ici mislim gdje je gore? konjic,boracko jezero ili jablanica?
coek

#763 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

cappy_tempo wrote:gdje sad treba ici mislim gdje je gore? konjic,boracko jezero ili jablanica?
Mi cemo u Glogosnicu
Coppertone

#764 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Jos uvije se savez_napolje nije javio sa novim informacijama.
Mislim da je Jablanica-Glogosnica malo veci priorit jer pozar nije daleko od sela. Zaustavljeno je sirenje prema selu, ali vjetar moze dosta toga promijeniti.
Ako odes i u Konjic neces fulati.
loudness

#765 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by loudness »

Nisam stigao da javim ranije, jer sam tek sad stigao do comp -a >> tek toliko da napomenem da je ruski helikopter za gašenje požara Kamov Ka-32-2A11-BC preletio Sarajevo u cca 13:35h i otišao u smjeru istok >< jugoistok tj.cca u smjeru Pala , Srebrenice i Višegrada - ovisno kako se dalje kretao, kad mi je nestao iz vidokruga.

Da li to znači da je završio misiju u BiH ili ide samo da tankuje gorivo :-) ostaje pitanje ?
Last edited by loudness on 30/08/2012 16:00, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#766 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

od travnika do sarajeva 3 manja požara

po dunum trave gori...
niko ne gasi
s jedne strane cesta s druge rijeka...
loudness

#767 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by loudness »

KvaziExpert wrote:
splinter wrote:U Sloveniji samo jedan požar, šta ti je EU :-)
Jbg. kod njih u svakom selu gasilni dom, pa prostovoljni gasilci, pa plakati dan gasilcev. Bas sam to primijetio, i da budem iskren, bilo mi malo čudno, koji će im vrag. Sad vidim koliko su u pravu.
Ha, ha a zaboravio si gasilske veselice: grah, klobase, piuce, klupice, slovenske popevke, sve badava (bar je tako bilo kad sam nekad bio na odsluženju vojske), sjedi, jedi, pij, poj i tancaj [pleši] :-D :wink: .

Prije susreta i u međuvremenu se podmladak i veterani vježbaju baratanjem vatrogasnom opremom i sklapaju i rasklapaju pumpe, crijeva i malznice.... gase improvizirane i simulacione manje požare .......

Image

A Bogme je i kod čeha to jedan od "nacionalnih sportova" hasiči, hasiči !!! i njihove Hasičské hry (vatrogasne igre / susreti) :)
Last edited by loudness on 30/08/2012 16:22, edited 3 times in total.
Coppertone

#768 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Black swan wrote:od travnika do sarajeva 3 manja požara
po dunum trave gori...
niko ne gasi
s jedne strane cesta s druge rijeka...
dobro je sto za sada ograniceno rijekom i cestom ali ne znaci da vjetar ne moze raznijeti zar. ako hocete izbjeci ozbiljniji pozar, lopate, naprtnjace i gasite dok se jos moze. ne pitajte puno i bacite se na posao. to se moze i cestenom gasiti.
O'zone
Globalni moderator

#770 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

loudness wrote:Nisam stigao da javim ranije, jer sam tek sad stigao do comp -a >> tek toliko da napomenem da je ruski helikopter za gašenje požara Kamov Ka-32-2A11-BC preletio Sarajevo u cca 13:35h i otišao u smjeru istok >< jugoistok tj.cca u smjeru Pala , Srebrenice i Višegrada - ovisno kako se dalje kretao, kad mi je nestao iz vidokruga.

Da li to znači da je završio misiju u BiH ili ide samo da tankuje gorivo :-) ostaje pitanje ?
Helikopter je završio svoju misiju ovdje vraćen je u Niš
Coppertone

#771 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

ko bude isao narednih dana nek zna cinjenice:
- radi se na nepristupacnom terenu, ponesite neku stariju planinarsku obucu, odjecu - pamucnu i par komada presvlake
- direktno ce se raditi sa vatrom, moguce su ogrebotine i opekotine, ponesite kozne rukavice (cijena 3-5 km),pa se treba stiti i povlaciti kad vatra ojaca - do sada nije bilo tezih ozljeda, ali morate se cuvati
- zbog gustog dima, obavezno ponesite maske za nos - mogu one sto se koriste za lakiranje(imate u prodavnicama boje za 1-2 km), gaze ili marame natopljene vodom (gaze uzmite sto vecih dimenzija)
- ako neko ima grablje, lopate,... nek ponese, ne znamo kakva je situacija direktno na terenu
- prije polaska naspavajte se i odmorite, pijte sto vise tecnosti, kad uskocite u akciju tesko ce biti sta po planu raditi
- ponesite nesto slatkisa sa sobom, oni ce vam dati energiju, ali ne konzumirajte ih previse
- napunite baterije za mobitel
- ako planirate gasiti i po noci, ponesite neku manju bateriju
cappy_tempo

#772 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

drugarica i ja u subotu rano krecemo i ako ne bude problema do 10-11 smo dole. jebiga krenuli bi sutra navece ali obaveze neke. cekam jos jednog druga da javi veceras ili sutra tako da nas je 3 sto ja znam :D . jel se moramo javiti u CZ u toj skoli ili da picimo pravo na pozar? dajte malo informacija gdje se auto moze ostaviti,presvuci,odmoriti,jesti,piti i slicno? jebiga malo trazim u detalje da ne klepimo dzaba iz sarajeva i da vrijeme bacamo dok nadjemo sve i skontamo sta kako
O'zone
Globalni moderator

#773 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

SVIM OPŠTINAMA UPUTILI APEL ZA POMOĆ: Konjic i Jablanica gube bitku s vatrom
Četvrtak | 30.08.2012.

Štab Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je apel svim opštinama u kantonu da prema Konjicu i Jablanici hitno pošalju pomoć u ljudstvu i tehnici, jer požari ne jenjavaju, a vatra se približila naselju Bijela

Požar BiH - 77Zbog dramatične situacije apel je stigao i od Federalne uprave CZ, koja je sugerisala da na teren budu upućeni sve cisterne i vatrogasci i da pri tom koriste makadamske i druge puteve za pristup požarištima. Vatrogasci javljaju da je najgora situacija na Borašnici, a zajedno sa mještanima bore se da požar ne dođe do Bijele. Stanje dodatno otežava i to što na ovom području ne djeluju helikopteri Oružanih snaga BiH, jer gase vatru oko Jablanice, Mostara i Trebinja, pišu Nezavisne.

"Nemamo dovoljno ljudi, vatrogasci su iscrpljeni, mještani i šumarski radnici im pomažu, ali to nije dovoljno", rekao je Zdravko Knežević, komandant Vatrogasne jedinice Konjic, i dodao da je danas na ovom području dejstvovao helikopter Ruske Federacije, te da se čuju detonacije na miniranom području.

U jablaničkoj CZ očekuju helikopter OS, koji bi trebalo da djeluje na planini Prenj, i vjeruju da će zaustaviti prodiranje vatre prema selu Glogošnica.

Takođe, i požarište u Nevesinju se širi, a u rejonu sela Lukavac vatra je zahvatila šumu i nisko rastinje, pa je danas zatražena pomoć helikoptera.

Istovremeno, helikopterom se na Trebinjska brda spustilo 20 vatrogasaca, koji će na nepristupačnom terenu gasiti vatru aktivnu više od mjesec dana. Helikopter OS BiH od ranog jutra gasio je vatru i u rejonu Bijele gore, jer taj požar već danima sa teritorije Crne Gore prelazi na ovo područje.

Šumski požar danas popodne izbio je u banjalučkom naselju Vrbanja, a s vatrom su se borili banjalučki i vrbanjski tim vatrogasaca. U Vatrogasnoj brigadi Banjaluka rekli su da objekti i stanovništvo nisu bili ugroženi.

Zbrajanje štete trebalo bi da počne nakon što svi požari budu ugašeni, a prvi rezultati biće poznati na proljeće, mada je već sada jasno da su one ogromne, navode Nezavisne.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#774 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

"Svim opštinama u kantonu"
Pa kada će već jednom zatražiti pomoć iz drugih kantona.
Imam informaciju da je danas u pomoć poslana jedna cisterna od PVB Kantona Sarajevo i da je komadant išao na taj požar. Nadam se da je to u cilju razvoja strategije pružanja pomoći od KS, samo se nadam. :zoka:
O'zone
Globalni moderator

#775 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

stetoskop wrote:"Svim opštinama u kantonu"
Pa kada će već jednom zatražiti pomoć iz drugih kantona.
Imam informaciju da je danas u pomoć poslana jedna cisterna od PVB Kantona Sarajevo i da je komadant išao na taj požar. Nadam se da je to u cilju razvoja strategije pružanja pomoći od KS, samo se nadam. :zoka:
Jedna je poslata iz Mostara ali samo zato što je Jablanička u kvaru.
Post Reply