poznanik wrote:jefferson wrote:Ma u nasim uslovima moras imati kombinaciju aviona i helikoptera. Nije to ravno podrucje gdje avion moze imati perfektan napadni ugao. Na dosta padina i sad avion ora bacati sa velike visine vodu i odmah se efekat umanjuje.
Znaci samo kombinacija, vec imamo helikoptere, samo jos dva tri Fire Bossa i rjesen problem, naravno ako logistika onda ne zajebe.
Koliko je novca potrebno za ovu tvoju procjenu, za kombinaciju aviona i helikoptera, kako za kupovinu, tako i za obuku pilota i redovno održavanje?
Helikoptere imamo vec. Imamo bar 4 MI8MTV i Mi17 koji mogu vuci oko 2400 litara.
Prednosti: Dobar napadni ugao. Moze se spustiti blizu, prici pozaristu koje je na stromoj padini. Moze se koristiti visenamjenski, zimi za dostavu hrane itd. MI8MTV i Mi17 imaju izuzetno jake motore tako da im viske BH planine nisu toliki problem kao UH1.
Mane: Manja nosivost, 4 clana posade (izlazes vise ljudi opasnosti), osjetljiv na vjetar, VRLO skup sat leta jer je helikopter komplikovanija masina od aviona.
Cijena: Vec ih imamo, samo treba redovno odrzavanje, redovan trening i zalihe goriva.
Avion:
Uzeti 2-3 AT-802F Fire Boss.
Prednosti: Mala cijena sata (ne znam tacno kolika bi bila cijena ali nije iznad 2000km), jedan do dva clana posade, dugo ostaje u zraku, nosi 3,170 litara vode. Cijena: oko 2.6 milionda dolara, sa treningom oko 3 miliona (nema vijek trajanja kao MI8 koji je 25g. Americke letjelice nemaju resurse kao ruske i traju dok en dodje do zamora materijala. U slucaju AT802, ima ih i po 45 godina starih koji lete).
Mane: Napadni ugao, u slucaju da je pozar na strmini tesko ej avionom prici, pogotovo AT802 koji nije toliko jak kao kanader da se moze izvuci. Mora bacati vodu sa velike visine. Takodje, znajuci nasu oholost, mor s tu i time mehanicara osposobiti tid, itd. Bojims e da bi se to sve radilo napola. Ovaj avion moze sluziti samo za gasenje pozara, izvidjanje ili laka borbena dejstva (zaprasivanje isto).