ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#251 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

jefferson wrote:Ma u nasim uslovima moras imati kombinaciju aviona i helikoptera. Nije to ravno podrucje gdje avion moze imati perfektan napadni ugao. Na dosta padina i sad avion ora bacati sa velike visine vodu i odmah se efekat umanjuje.
Znaci samo kombinacija, vec imamo helikoptere, samo jos dva tri Fire Bossa i rjesen problem, naravno ako logistika onda ne zajebe.

Koliko je novca potrebno za ovu tvoju procjenu, za kombinaciju aviona i helikoptera, kako za kupovinu, tako i za obuku pilota i redovno održavanje?
jefferson

#252 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

poznanik wrote:
jefferson wrote:Ma u nasim uslovima moras imati kombinaciju aviona i helikoptera. Nije to ravno podrucje gdje avion moze imati perfektan napadni ugao. Na dosta padina i sad avion ora bacati sa velike visine vodu i odmah se efekat umanjuje.
Znaci samo kombinacija, vec imamo helikoptere, samo jos dva tri Fire Bossa i rjesen problem, naravno ako logistika onda ne zajebe.

Koliko je novca potrebno za ovu tvoju procjenu, za kombinaciju aviona i helikoptera, kako za kupovinu, tako i za obuku pilota i redovno održavanje?
Helikoptere imamo vec. Imamo bar 4 MI8MTV i Mi17 koji mogu vuci oko 2400 litara.
Prednosti: Dobar napadni ugao. Moze se spustiti blizu, prici pozaristu koje je na stromoj padini. Moze se koristiti visenamjenski, zimi za dostavu hrane itd. MI8MTV i Mi17 imaju izuzetno jake motore tako da im viske BH planine nisu toliki problem kao UH1.
Mane: Manja nosivost, 4 clana posade (izlazes vise ljudi opasnosti), osjetljiv na vjetar, VRLO skup sat leta jer je helikopter komplikovanija masina od aviona.
Cijena: Vec ih imamo, samo treba redovno odrzavanje, redovan trening i zalihe goriva.

Avion:
Uzeti 2-3 AT-802F Fire Boss.
Prednosti: Mala cijena sata (ne znam tacno kolika bi bila cijena ali nije iznad 2000km), jedan do dva clana posade, dugo ostaje u zraku, nosi 3,170 litara vode. Cijena: oko 2.6 milionda dolara, sa treningom oko 3 miliona (nema vijek trajanja kao MI8 koji je 25g. Americke letjelice nemaju resurse kao ruske i traju dok en dodje do zamora materijala. U slucaju AT802, ima ih i po 45 godina starih koji lete).
Mane: Napadni ugao, u slucaju da je pozar na strmini tesko ej avionom prici, pogotovo AT802 koji nije toliko jak kao kanader da se moze izvuci. Mora bacati vodu sa velike visine. Takodje, znajuci nasu oholost, mor s tu i time mehanicara osposobiti tid, itd. Bojims e da bi se to sve radilo napola. Ovaj avion moze sluziti samo za gasenje pozara, izvidjanje ili laka borbena dejstva (zaprasivanje isto).
SaleP

#253 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SaleP »

VjecitiStudent wrote:Pozar na Borackom je zapalio fucking' rostilj.
Not fucking true.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#254 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

NESAGLEDIVE I EKOLOŠKE POSLJEDICE
Šteta od požara u BiH će iznositi više od 10 milijardi KM

Šteta od ovogodišnjih požara u BiH bi mogle premašiti cifru od 10 milijardi KM. Ovo je u gostovanju na Al Jazeeri izjavio prof. dr. Faruk Mekić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Video: http://bcove.me/mitf68e5

Uz finansijske, požari imaju i nesagledive ekološke posljedice. Ono što će se desiti nakon ovoga je ravno ekološkoj katastrofi, izjavio je Mekić.

"Smatram da je hitno potrebno da sve vlade u državi već sutra održe sjednice i započnu programe sanacije, jer ono što slijedi u jesenskom periodu jesu kiše, a izgorjela je i zemlja na ovakvim kraškim terenima, pa kiša jednostavno prolazi kroz stijenu i ne može pomoći obnovi šumskog foda. Obnova će trajati decenijama", pojasnio Mekić.

Značaj šuma ogleda se i kroz ekonomsku ulogu, jer snabdijevaju domaću industriju sa drvnom sirovinom. Kod Konjica, odnosno na Prenju je izgorjela i endemska šuma, što doprinosi suženjem ili gubitkom tamošnjeg rastinja. Gubitak takvih biljnih vrsta ima nesagledive posljedice", kaže profesor Mekić.

klix.ba
bosnianwoman

#255 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by bosnianwoman »

Super je to prof. Mekic elaborirao ali gdje su zakonske mjerej protiv nesavjesnih gradjana?
Dok ne budu padale rigorozne kazne, opametiti se necemo!
jefferson

#256 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

stetoskop wrote:
NESAGLEDIVE I EKOLOŠKE POSLJEDICE
Šteta od požara u BiH će iznositi više od 10 milijardi KM

Šteta od ovogodišnjih požara u BiH bi mogle premašiti cifru od 10 milijardi KM. Ovo je u gostovanju na Al Jazeeri izjavio prof. dr. Faruk Mekić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Video: http://bcove.me/mitf68e5

Uz finansijske, požari imaju i nesagledive ekološke posljedice. Ono što će se desiti nakon ovoga je ravno ekološkoj katastrofi, izjavio je Mekić.

"Smatram da je hitno potrebno da sve vlade u državi već sutra održe sjednice i započnu programe sanacije, jer ono što slijedi u jesenskom periodu jesu kiše, a izgorjela je i zemlja na ovakvim kraškim terenima, pa kiša jednostavno prolazi kroz stijenu i ne može pomoći obnovi šumskog foda. Obnova će trajati decenijama", pojasnio Mekić.

Značaj šuma ogleda se i kroz ekonomsku ulogu, jer snabdijevaju domaću industriju sa drvnom sirovinom. Kod Konjica, odnosno na Prenju je izgorjela i endemska šuma, što doprinosi suženjem ili gubitkom tamošnjeg rastinja. Gubitak takvih biljnih vrsta ima nesagledive posljedice", kaže profesor Mekić.

klix.ba
Jel taj profesor fakat misli da neko od nash politicara zna za prasumu na Prenju?
Jebe se njima sve dok ima para i goriva za putovanja.
BJB

#257 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by BJB »

Kakvo gasenje? Prenj gori dok tipkamo. Svi gledaju, niko nista ne radi.
Mi smo zemlja posmatraca.
Iduce godine u ovo isto vrijeme ocekujem istu temu, samo ne znam sta ce gorjeti. :roll:
Last edited by BJB on 26/08/2012 23:21, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#258 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by It_is_a_Leclerc »

Pišu na twitteru - "Požar se spustio na tri kilometra od centra Konjica" :shock: :shock: :(
cindrlimindrli

#259 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cindrlimindrli »

jefferson wrote:
VjecitiStudent wrote:'bali vas vise i helikopteri, kad se zapale cijele planine, nista se ne gasi tako lako. Pozar na Borackom je zapalio fucking' rostilj, vjerovatno je i ovaj iznad Rujista tako zapaljen. U nekoj uredjenoj zemlji se ovi pozari ne bi ni desili.
Da na vrijeme bi se pogasili, zato su helikopteri vazni kao i avioni. Kada se prosiri onda je sranje kako god okrenes.
...jasta bi

a ne manjka aviona, helikoptera, vatrogasaca...
SaleP

#260 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SaleP »

It_is_a_Leclerc wrote:Pišu na twitteru - "Požar se spustio na tri kilometra od centra Konjica" :shock: :shock: :(
Podmetnuto.
iPod

#261 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iPod »

Stvarno je red da se preispita rad CZ u FBiH i nacin na koje se trose pare, s obzirom da proteklih godina i nismo bas imali nekih velikih nepogoda izuzev onih poplava.

Sjecam se da je onaj glavni iz CZ rekao kada je pao veliki snjeg da su oni prakticno bez sredstava jer je premijer Nermin Niksic povukao priblizno 11 miliona km sa racuna CZ za druge potrebe, sto znaci da ta sredstva koristi svako kako mu se hoce, umjesto da se akumuliraju ili barem kupuju neophodna oprema, vozila i sl.

Ustvari u drzavi gdje nista ne funkcionise, u federaciji gdje se samo bave prekompozicijama ovih ili onih tesko je ocekivati da bilo sta drugo normalno radi.

Opet cemo svi mi na...ati, em je sve sasuseno em ce cijene svega da skoce, valjda smo tako zasluzili.
branimir stulic

#262 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by branimir stulic »

Bio danas dole.. I dok suma gori rafting ture rade, raja se kupa na jezeru, muzika dere. A sto metara dalje dim... U Konjicu raja sjede po kafanama, djeca se kupaju ispod mosta u Neretvi... normalan dan.
stetoskop

#263 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

bosnianwoman wrote:Super je to prof. Mekic elaborirao ali gdje su zakonske mjerej protiv nesavjesnih gradjana?
Ma nije tu glavni problem nesavjesni građani. Svaka zemlja ih ima i svugdje su požari i bili i bit će. Samo što u tim drugim zemljama ima ko gasiti čim plane.
Glavni problem su nesavjesni političari.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#264 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

stetoskop wrote:
bosnianwoman wrote:Super je to prof. Mekic elaborirao ali gdje su zakonske mjerej protiv nesavjesnih gradjana?
Ma nije tu glavni problem nesavjesni građani. Svaka zemlja ih ima i svugdje su požari i bili i bit će. Samo što u tim drugim zemljama ima ko gasiti čim plane.
a ko će ih natjerati da imaju savjest?
branimir stulic wrote:Bio danas dole.. I dok suma gori rafting ture rade, raja se kupa na jezeru, muzika dere. A sto metara dalje dim... U Konjicu raja sjede po kafanama, djeca se kupaju ispod mosta u Neretvi... normalan dan.
ili mislite da su u tim drugim zemljama ti političari merhametli i savjesni tako sami od sebe...?
zambaklija

#265 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by zambaklija »

branimir stulic wrote:Bio danas dole.. I dok suma gori rafting ture rade, raja se kupa na jezeru, muzika dere. A sto metara dalje dim... U Konjicu raja sjede po kafanama, djeca se kupaju ispod mosta u Neretvi... normalan dan.
taki smo ti mi...vazda se čeka hedija ili ono a ko će to... :(
SaleP

#266 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SaleP »

Šta si ti radio?
4xl

#267 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by 4xl »

SaleP wrote:
Šta si ti radio?
kvota 3.20 da je rostiljo , 2.20 da je gledo M. City :mrgreen:
Chmoljo

#268 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

SaleP wrote:
Šta si ti radio?
šta je trebo raditi?
iPod

#269 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iPod »

Chmoljo wrote:
stetoskop wrote:
ili mislite da su u tim drugim zemljama ti političari merhametli i savjesni tako sami od sebe...?
Svidjalo se nama ili ne, al Dodik danas ode u Trebinje i pojavi se pred kamerama. Bila to predizborna kampanja ili ne ja ne znam, ali niko od nasih politicara ni da se oglasi ni da kaze evo pomoci cemo, sanirat cemo stete. Ovdje nema nikoga da animira ljude.

Neko je na ovoj temi dao odlican prijedlog angaziranja nezaposlenih i davanje pristojne devnice, al qrac neda Nerko i CZ para, cak niko od zvanicnih nije ni pozvao dobrovoljce, pa ni organizovao put.
Last edited by iPod on 26/08/2012 23:55, edited 1 time in total.
branimir stulic

#270 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by branimir stulic »

Isao poslom... Iako je nedelja. A i da usput pomognem ako treba... A ocito nije trebalo jer su sve oci lokalnih gasitelja nakon grudi na plazi bile okrenute prema nebu - cekali su se ili Rusi ili kisa.
Hajlac

#271 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Alfons Kauders wrote:
_Saša_ wrote:Mislim da je bio Mi-17 Tamno zelene boje (ovaj sto je oko pola 4 preletio preko Dobrinje)!
Onda nije Rus... Javljeno je da oni salju Ka-32, jedan od najruzniji helikoptera na svijetu, ali mala zvijer... :D
Evo ga upravo prođe iznad Sarajeva...uslikano prije 3 minute.

Image
A evo sta kazu iz CZ:

Ruski helikopter za gašenje požara još nije stigao u BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ruski-he ... /120826075

Ili nemaju pojma o stanju na terenu ovi iz CZ ili otvreno lazu da bi dobili na vremenu dok ne skontaju ko ce dati 100.000 KM za gorivo :x
Chmoljo

#272 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

iPod wrote:
Svidjalo se nama ili ne, al Dodik danas ode u Trebinje i pojavi se pred kamerama. Bila to predizborna kampanja ili ne ja ne znam, ali niko od nasih politicara ni da se oglasi ni da kaze evo pomoci cemo, sanirat cemo stete. Ovdje nema nikoga da animira ljude.

Neko je na ovoj temi dao odlican prijedlog angaziranja nezaposlenih i davanje pristojne devnice, al qrac neda Nerko i CZ para, cak niko od zvanicnih nije ni pozvao dobrovoljce, pa ni organizovao put.
a da je Nerko otišao, napravio bi kontraefekat. bar na ovom forumu, i ponavljalo bi se ovo što boldirah.

izvini, ali ja iskreno mislim da je naš narod presretan da ima inertnu vlast (nezainteresovanu, nazovi je kako hoćeš). to je tako divan izgovor da išta uradiš u svom životu, pa čak kad ti i gori (nasilan pokušaj ironije i igre riječi).

u suštini, da ne ponavljam i ne širim defetizam, ali slažem se sa onim šo je Alfons pisao... nek' izgori sve. ako se *ebe dole njima, meni još više.

šta drugo čovjek da kaže. da očekuje savjest od političara?

pa vidite li kako ta rečenica zvuči? pa to je rečenica za Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju! :)
stetoskop

#273 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

Chmoljo wrote:
stetoskop wrote:
Pa nesavjesni birači zasigurno neće, a nesavjesne građane (seljačine) su napravili isti ti političari. Previše je ovo uzelo maha, baš kao i požar. Nema nam spasa.

PROTEKTORAT
Chmoljo

#274 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

nije više stvar politike ni birača, stvar je elementarnog osjećaja za sopstveni boljitak.

ti protektorati su i usadili ovoliku nezainteresovanost.

jeko dole opštinski načelnik? ima li nekih predstavnika mjesnih zajednica koje su ugrožene? ima li kakvih NVO? išta?

najlakše je kritikovati... ali meni da gori pred kućom... pa majku mu...
SaleP

#275 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SaleP »

Chmoljo wrote:
SaleP wrote:
Šta si ti radio?
šta je trebo raditi?
Duvati da raspuše. :?

100 požara oko Konjica zadnjih par mjeseci ne može biti slučajno. Može narod gasiti dan i noć, dok policija ne spenga one koji podmeću, besmisleno je pričati o gašenju.
Post Reply