muzicar_iz_parka wrote:Za gašenje bi dobro došao neki Mi-26:
ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- zambaklija
#226 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
-
jefferson
#227 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
To su jedni od najNEzahtjevnijih helikoptera za odrzavanje, a helikopter je daleko tezi i skuplji za odrzavat od aviona.astrid wrote:Da li ovih sesnaest helikoptera gase pozare?Alfons Kauders wrote:A to sto su nam Ameri dali 16 ovih tebi naravno nije bitno.
Nisu neki nosioci tereta ali mozes misliti da su svi ispravni?
Elem, kod nas firme koje servisiraju helikoptere ne bave se ovim tipom,sto znaci da ne mog prati pare preko ministarstva i slicno!
Inace nijemci su nam prije par godina nudili njihove UH1, ali smo ih glatko odbili: ta ce oni!
- nosara
#228 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Upravo slijece taj ruski helikopter sa dvije elise...
Last edited by nosara on 26/08/2012 18:49, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#229 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Evo ga upravo prođe iznad Sarajeva...uslikano prije 3 minute.Alfons Kauders wrote:Onda nije Rus... Javljeno je da oni salju Ka-32, jedan od najruzniji helikoptera na svijetu, ali mala zvijer..._Saša_ wrote:Mislim da je bio Mi-17 Tamno zelene boje (ovaj sto je oko pola 4 preletio preko Dobrinje)!

-
crnoplavo
#230 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
dobro je poce kisa, gore sjeverozapadno od sarajeva, kako mi javise
a sta kaze onaj iz Trebinja vatrogasac, nesto kao "iz Crne gore i Federacije potiskuju pozare prema naama"
a sta kaze onaj iz Trebinja vatrogasac, nesto kao "iz Crne gore i Federacije potiskuju pozare prema naama"
-
staradis
#231 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/
Pored toga da li neko zna sta je bilo sa 5 helikoptera koje smo kupili poslije rata koji nikad nisu dosli u Bosnu
Pored toga da li neko zna sta je bilo sa 5 helikoptera koje smo kupili poslije rata koji nikad nisu dosli u Bosnu
- hrusta
#232 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
staradis wrote:nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/
came cekajuci nesto u Turskoj, valjda, tako sam cuo, jel istina 100% nisam siguranm ali me nebi iznenadilo.
- Hajlac
#233 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Mozda ih Silajdzici i izetovi begovi iznajmljuju tamohrusta wrote:staradis wrote:nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/
came cekajuci nesto u Turskoj, valjda, tako sam cuo, jel istina 100% nisam siguranm ali me nebi iznenadilo.
- mirnisan
#234 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
da ga uhvate odmah bi ga pustila. kazne su smjesno male.SaleP wrote:Toliko požara, a policija još nije nikog uhapsila zbog podmetanja.
-
jefferson
#235 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Joj sad se prisjecaju ljudi helikoptera.staradis wrote:nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/
Imamo mi helikoptere jaro, ali je sistem nabavke (lopovluka) i sl katastrofa.
Covjece njima je nestalo goriva nakon dva dana gasenja! Haloooooo bolan, vojska nestalo goriva. I to nakon onog sranja os snijega covjek bi pomislio da ce se neko uozbiljiti.
Znas li ti da je u zimu za dan potroseno gorivo? Eto koliko se goriva imalo. Pa je Ministarstvo sigurnosti kupilo 10 tona i eto. Poslije toga nikom nista. Sad kao treba nabaviti gorivo ali komplikovan sistem nabavki. Nije sistem komplikovan nego se nije nabavila zaliha na vrijeme.
Ovdje prije piromana treba uhapsiti ministra odbrane, ministra sigurnosti, komadanta CZ pa onda pricati!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#236 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
nema para za gorivo
a kad ja na drugom topiku kažem da nema para za novi rat mene ismijavaju
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#237 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
MA LAŽU! Ima goriva, već je idealna prilika da ga zahašaju. Uh mogu misliti kada se počnu obračunavati troškovi oko gašenja požara, koje će se tu pare zahašati.
Ta' će kanader, ovo je za nas.

Ta' će kanader, ovo je za nas.
-
jefferson
#238 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ima para za gorivo ne brini se. Problem je na sta se pare trose!Black swan wrote:nema para za gorivo
Prosle godine predsjednisto je na taolet papir protrsilo desetine hiljada maraka.
Litra JET-A1 goriva je daleko jeftinija nego litra obicnog benzina i upravo je u BiH najjeftinija u regionu, toliko, da avion premijera CG vlade leti iz PG za SA samo da natanka gorivo kada idu na put.
Problem je kako se pare preusmjeravaju, a ne imal ih.
- Drvosjeca iz Dejcica
#239 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ima 5 komada Mi-24, borbenih hekukoptera, koje je A.BiH nabavila pred sam kraj rata 1995. Nakon rata upravo je R.S insitirala da se ovi borbeni helikopteri ne nađu u sastavu Vojske F.BiH kako se ne bi narušio balans snaga. Kako je Mi-24 borbeni helikopter nisam siguran koliko bi nam bio od koristi i da li postoji modifikacija za njih da služe kao protiv-požarne letjelice. Drugo rješenje bi bilo da se isti prodaju i da se kupe avioni AirTraktori/Boss ili kako se već zovu.hrusta wrote:staradis wrote:nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/

Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/08/2012 21:16, edited 2 times in total.
- _Saša_
#240 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Vjeruj mi druze da nisu potrosili na toalet papir tolike pare, vec i tamo ima neprijavljenih "volontera" kojima isplacuju plate pravdajuci kroz administrativni i higijenski materijal. Znam curu koja je radila skoro 2 godine u jednom mistarstvu vjerovali li ne na crno. A tako joj platu isplacivali.jefferson wrote:Ima para za gorivo ne brini se. Problem je na sta se pare trose!Black swan wrote:nema para za gorivo
Prosle godine predsjednisto je na taolet papir protrsilo desetine hiljada maraka.
Litra JET-A1 goriva je daleko jeftinija nego litra obicnog benzina i upravo je u BiH najjeftinija u regionu, toliko, da avion premijera CG vlade leti iz PG za SA samo da natanka gorivo kada idu na put.
-
jefferson
#241 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nikakva korist. To je helikopter pravljen na platfrmi MI8. Rotori su manjeg precnika cime smanjuju potisak a krila koja vidis dodatno onemogucavaju potisak.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ima 5 komada Mi-24, borbenih hekukoptera, koje je A.BiH nabavila pred sam kraj rata 1995. Nakon rata upravo je R.S insitirala da se ovi borbeni helikopteri ne nađu u sastavu Vojske F.BiH kako se ne bi narušio balans snaga. Kako je Mi-24 borbeni helikopter nisam siguran koliko bi nam bio od koristi i da li postoji modifikacija za njih da služe kao protiv-požarne letjelice.hrusta wrote:staradis wrote:nesto gori oko Sarajeva sad sam cuo da oko vlakova gori suma:/
Kada opteretis taj helikopter njemu treba zalet na pisti! Sad kontaj sta bi bilo da mu zakacis korpu sa 1.5 tona vode is sl.
Totalno neupotrebljiv i skup helikopter za odrzavat. Mozda su nam ovi iz RS ucinili i uslugu sto ga nismo uzeli.
Troma masina bez nekog ucinka.
U borbi dobarsve dok druga strana nema PVO. Tada dodje ko stajaca meta!
-
jefferson
#242 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ma to navodim kao primjer! A pare se trose na hiljade stvari jer oni misle da su dosli tu gdje jesu jer je to nagrda zato sto mi svi ostali imamo privilegiju da oni udisu nas zrak!_Saša_ wrote:Vjeruj mi druze da nisu potrosili na toalet papir tolike pare, vec i tamo ima neprijavljenih "volontera" kojima isplacuju plate pravdajuci kroz administrativni i higijenski materijal. Znam curu koja je radila skoro 2 godine u jednom mistarstvu vjerovali li ne na crno. A tako joj platu isplacivali.jefferson wrote:Ima para za gorivo ne brini se. Problem je na sta se pare trose!Black swan wrote:nema para za gorivo
- Drvosjeca iz Dejcica
#243 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pretpostavio sam jer je to helikopter projektovan za sasvim drugu namjenu. Mislim da će se ovi helikopteri morati preuzeti jer su kupljeni od strane tadašnje A.BiH. Jedino logično bi bilo da se prodaju. Ovo je recimo dobar primjer nemara i aljkavosti naše vlasti, siguran sam da se za ovih 5 komada može uzeti barem jedan dobar helikopter koji bi imao namjenu gašenja požara, prevoza bolesnika, nastradalih i spašavanja.jefferson wrote: Nikakva korist. To je helikopter pravljen na platfrmi MI8. Rotori su manjeg precnika cime smanjuju potisak a krila koja vidis dodatno onemogucavaju potisak.
Kada opteretis taj helikopter njemu treba zalet na pisti! Sad kontaj sta bi bilo da mu zakacis korpu sa 1.5 tona vode is sl.
Totalno neupotrebljiv i skup helikopter za odrzavat. Mozda su nam ovi iz RS ucinili i uslugu sto ga nismo uzeli.
-
jefferson
#244 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Oni ako stoje vec 16 godina mozes ih baciti ilie to prodat za neke male pare.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pretpostavio sam jer je to helikopter projektovan za sasvim drugu namjenu. Mislim da će se ovi helikopteri morati preuzeti jer su kupljeni od strane tadašnje A.BiH. Jedino logično bi bilo da se prodaju. Ovo je recimo dobar primjer nemara i aljkavosti naše vlasti, siguran sam da se za ovih 5 komada može uzeti barem jedan dobar helikopter koji bi imao namjenu gašenja požara, prevoza bolesnika, nastradalih i spašavanja.jefferson wrote: Nikakva korist. To je helikopter pravljen na platfrmi MI8. Rotori su manjeg precnika cime smanjuju potisak a krila koja vidis dodatno onemogucavaju potisak.
Imamo mi OK helikoptere, par MI17 i MI8MTV koji mogu nositi oko 2.4 tone vode.
Problem je neredovno odrzavanje, malo sati leta pilota i snadbjevanje.
Sve za suda!
- hrusta
#245 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ima 5 komada Mi-24, borbenih hekukoptera, koje je A.BiH nabavila pred sam kraj rata 1995. Nakon rata upravo je R.S insitirala da se ovi borbeni helikopteri ne nađu u sastavu Vojske F.BiH kako se ne bi narušio balans snaga. Kako je Mi-24 borbeni helikopter nisam siguran koliko bi nam bio od koristi i da li postoji modifikacija za njih da služe kao protiv-požarne letjelice.
[/quote]
Nikakva korist. To je helikopter pravljen na platfrmi MI8. Rotori su manjeg precnika cime smanjuju potisak a krila koja vidis dodatno onemogucavaju potisak.
U borbi dobarsve dok druga strana nema PVO. Tada dodje ko stajaca meta![/quote]
ma nista onda od ovih masina, na eBay postavit pa prodat nekom Africkom Bantu plemenu i kupit 2 Air Boss-a, sijede u nekom hangaru zamotani i skupljaju prasinu i nikakve fajde. jooooooo Bosno kakve rukovodijoce imas ba, pa umjesto da ih se rijese dok jos mogu, nista......ja kretena, boze moj. ovo dok narod ne uzme u svoje ruke i desi se nekakav Bosanski kijamet bilo koje godisnje doba, bice nam vako svake godine, pa kukali pd 3 metra snijega ili gorili na Prenju, bice nam tako. Ali ce ovce opet glasat za istu stoku na izborima, a oni ce nas opet jebavat u zdrav mozak ovako godinama i godinama
[/quote]Nikakva korist. To je helikopter pravljen na platfrmi MI8. Rotori su manjeg precnika cime smanjuju potisak a krila koja vidis dodatno onemogucavaju potisak.
U borbi dobarsve dok druga strana nema PVO. Tada dodje ko stajaca meta![/quote]
ma nista onda od ovih masina, na eBay postavit pa prodat nekom Africkom Bantu plemenu i kupit 2 Air Boss-a, sijede u nekom hangaru zamotani i skupljaju prasinu i nikakve fajde. jooooooo Bosno kakve rukovodijoce imas ba, pa umjesto da ih se rijese dok jos mogu, nista......ja kretena, boze moj. ovo dok narod ne uzme u svoje ruke i desi se nekakav Bosanski kijamet bilo koje godisnje doba, bice nam vako svake godine, pa kukali pd 3 metra snijega ili gorili na Prenju, bice nam tako. Ali ce ovce opet glasat za istu stoku na izborima, a oni ce nas opet jebavat u zdrav mozak ovako godinama i godinama
-
jefferson
#246 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ma u nasim uslovima moras imati kombinaciju aviona i helikoptera. Nije to ravno podrucje gdje avion moze imati perfektan napadni ugao. Na dosta padina i sad avion ora bacati sa velike visine vodu i odmah se efekat umanjuje.
Znaci samo kombinacija, vec imamo helikoptere, samo jos dva tri Fire Bossa i rjesen problem, naravno ako logistika onda ne zajebe.
Znaci samo kombinacija, vec imamo helikoptere, samo jos dva tri Fire Bossa i rjesen problem, naravno ako logistika onda ne zajebe.
-
VjecitiStudent
#247 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
'bali vas vise i helikopteri, kad se zapale cijele planine, nista se ne gasi tako lako. Pozar na Borackom je zapalio fucking' rostilj, vjerovatno je i ovaj iznad Rujista tako zapaljen. U nekoj uredjenoj zemlji se ovi pozari ne bi ni desili.
-
jefferson
#248 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Da na vrijeme bi se pogasili, zato su helikopteri vazni kao i avioni. Kada se prosiri onda je sranje kako god okrenes.VjecitiStudent wrote:'bali vas vise i helikopteri, kad se zapale cijele planine, nista se ne gasi tako lako. Pozar na Borackom je zapalio fucking' rostilj, vjerovatno je i ovaj iznad Rujista tako zapaljen. U nekoj uredjenoj zemlji se ovi pozari ne bi ni desili.
-
bosnianwoman
#249 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ljudi su iskljucivi krivci za pozare:
1. Brnjosi puse i ne paze gdje bacaju opuske... nije im bitno da li su u sumi, na livadi ili sl... logika je- ma nece valjda...
2. Brnjosima je jako drag rostilji i razanj u prirodi... ne paze jesu li ugasili do kraja vatru... opet ista on logika- ma nece valjda
3. Brnjosi pale osusenu travu na livadama, jer je tesko uzeti grablje i pograbiti travu...lakse zapaliti jer nece valjda...
Pri tome vlasti ne poduzimaju nista da se ovo sprijeci jer valjda imaju pametnijeg posla...
Kada malo bolje sagledam situaciju, jako smo glup i primitivan narod... pri tome mislim na BiH narod a ne na specifican entitet niti vjersku grupu... nije cudo da o nama viceve pricaju...
1. Brnjosi puse i ne paze gdje bacaju opuske... nije im bitno da li su u sumi, na livadi ili sl... logika je- ma nece valjda...
2. Brnjosima je jako drag rostilji i razanj u prirodi... ne paze jesu li ugasili do kraja vatru... opet ista on logika- ma nece valjda
3. Brnjosi pale osusenu travu na livadama, jer je tesko uzeti grablje i pograbiti travu...lakse zapaliti jer nece valjda...
Pri tome vlasti ne poduzimaju nista da se ovo sprijeci jer valjda imaju pametnijeg posla...
Kada malo bolje sagledam situaciju, jako smo glup i primitivan narod... pri tome mislim na BiH narod a ne na specifican entitet niti vjersku grupu... nije cudo da o nama viceve pricaju...
- hrusta
#250 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
http://www.telegraph.co.uk/news/picture ... me=2317414VjecitiStudent wrote:'bali vas vise i helikopteri, kad se zapale cijele planine, nista se ne gasi tako lako. Pozar na Borackom je zapalio fucking' rostilj, vjerovatno je i ovaj iznad Rujista tako zapaljen. U nekoj uredjenoj zemlji se ovi pozari ne bi ni desili.
evo ga uhvacen na dijelu, ovaj par u lijevom uglu slike, vidi im se na faci da su oni, pripremali se za Rostiljadu 2012 i izmaklo im iz ruke, i sad lafo onako "nevino" sijede i pitaju se "shaaaa ovo, ba otkud ovoliki dim...).